evask evask komentáře u knih

Fabrika Fabrika Kateřina Tučková

Já asi u paní Tučkové nejvíc oceňuji smysl pro poctivost a spravedlnost, i když se to vždycky úplně nepodaří, třeba o zaměstnávání sirotků píše celkem bez emocí. Nevyhýbá se choulostivým tématům, snaží se pochopit a vysvětlit pocity Němců a nebojí se ani tématu židé.

11.12.2024 5 z 5

Praga Piccola Praga Piccola Miloš Urban

Mírně jsem přeskakovala.

07.12.2024 3.5 z 5

Mirákl Mirákl Josef Škvorecký

Můj první Škvorecký. Do dalšího se nepustím. Na mě je Škvorecký moc učený, na latinu jsem nechodila, hodně se řeší politika a hodně se řeší sex, a to je mně protivné. I když ten barvitý, nápaditý jazyk, který autor u lechtivých scén používá, to musí ocenit každý. Ráda jsem taky zauspominala, jak se ve zdejším kraji kdysi mluvilo. V doslovu napsáno, že Škvorecký použil techniku promyšleného zmatku. No tak ta mně taky nevyhovuje. Čím déle jsem četla, tím míň mě to bavilo.

30.11.2024 3 z 5

Láska za časů cholery Láska za časů cholery Gabriel García Márquez

Fakt jsem se snažila, ale v polovině to vzdávám. A to dělám opravdu zřídka. Asi moje chyba, ale čtením této knihy už se nebudu dál trápit. Autor dokáže uměleckým způsobem na třech stech stranách vyjádřit to, na co by jiným stačilo deset.

19.11.2024

Drakula Drakula Bram Stoker

Jak už někdo napsal níže, začátek je slibný. Svižný děj, napětí. To dokud je Jonathan na Drákulově hradě v Karpatech. Pak se přesuneme do Londýna, a to už není ono. Pak je to zdlouhavé a místy nuda. Trochu jsem přeskakovala věty. Čímž mně asi i uniklo, jak přesně se Jonathan zachránil. Za mě tak tři a půl hvězdičky.

14.11.2024 3 z 5

Oliver Twist Oliver Twist Charles Dickens

Bohužel v mnou čteném vydání nebyl na začátku seznam postav. A těch je opravdu hodně.

05.11.2024 4 z 5

Sen o šicím stroji Sen o šicím stroji Bianca Pitzorno

Takový nenáročný čtení. Nakonec proč ne.

31.10.2024 4 z 5

Hory zpívají Hory zpívají Nguyễn Phan Quế Mai

Zase se dozvíte něco nového.

31.10.2024 5 z 5

Portrét špionky Portrét špionky Daniel Silva

Bylo to napínavé, zajímavé, ale tolik postav. Četla jsem s přestávkami, na dovolené, těžko se mně v ději orientovalo, pořád jsem hledala, kdo je kdo.

16.10.2024 4 z 5

Dům duchů Dům duchů Isabel Allende

……. A pak se k moci dostali bastardi.

02.10.2024 5 z 5

Jak natáhnout na skřipec Jak natáhnout na skřipec James Hadley Chase (p)

Parádní detektivka!!!

28.09.2024 5 z 5

Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Krásné, dojemné.

23.09.2024 5 z 5

Andělin popel Andělin popel Frank McCourt

Skoro čtyři sta stránek plných hladu, strádání, bídy. Tak to je blbý. Ale odvyprávěné s lehkostí a nadhledem. A hodně se toho o Irech dozvíte a pochopíte.

12.09.2024 5 z 5

Dům hedvábí Dům hedvábí Anthony Horowitz

Jména protagonistů jsem si musela vypsat na papír. Knížka mě bavila. Doporučuji.

07.09.2024 5 z 5

Máma milovala Gabčíka Máma milovala Gabčíka Veronika Homolová Tóthová

Pět hvězdiček, nelze jinak. Zajímavá a velmi čtivá knížka.

02.09.2024 5 z 5

Čtyři vichry Čtyři vichry Kristin Hannah

Tak jsem pořád čekala, kdy se situace zlepší, ale nedočkala jsem se, Elsin život byl pořád plný těžkostí a bolesti. Rána za ranou. A nakonec se z ní stala taková americká Anna proletářka.

26.08.2024 3 z 5

Pro tvoje dobro Pro tvoje dobro Ellen Marie Wiseman

Nejdřív nadšení, to postupně opadlo, dávám čtyři *, spíš tak 3,5 *.

23.08.2024

Druhý život Marýny G. Druhý život Marýny G. Vladimíra Klimecká

Příjemné čtení. Jen ta poslední kapitola už se tolik nepovedla, jako by autorka potřebovala vymyslet nějaký závěr, dovést ságu do současnosti, ale už jí docházely nápady. Přesto dávám 5*.

12.08.2024 5 z 5

Gazely Gazely Patrik Hartl

Typický Hartl. Sprostý, ale milý. Jako bývalý zaměstnanec malé stavební firmy musím ocenit, jak dobře zná problémy v těchto firmách.

10.08.2024 5 z 5

Frida Frida Bárbara Mujica

Určitě zajímavá kniha, ale občas až trochu zdlouhavé.

31.07.2024 4 z 5