evask evask komentáře u knih

Co neodvál ani čas Co neodvál ani čas Hana Marie Körnerová (p)

Čte se moc pěkně, zvlášť Stanice odložených lásek. Nejvíc mě asi zaujal příběh Laděny.

16.02.2019 5 z 5

Levandulová zahrada Levandulová zahrada Lucinda Riley

Zpočátku je děj dost nudný a zdlouhavý. Pak se přesuneme do válečného období, to už je lepší. Pak se zase vrátíme do současnosti a to už víme, že tyhle kapitolky musíme číst jaksi zrychlenou formou.
Román pro ženy, láska, romantika, tajemství i nebezpečí, to všechno tam je, takže na dovolenou dobrý.

11.02.2019 4 z 5

Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Hana se povedla víc. Řekla bych, že čím víc se Hotýlek blížil ke konci, tím zajímavější byl děj. Doufám, že tak jako Václav nestihl otevřít došlý dopis, tak i Jindra ho někam odložila, založila, zapomněla na něj, ztratil se. Protože tohle by si Jindra nezasloužila.

08.02.2019 4 z 5

Rodina Moskatova Rodina Moskatova Isaac Bashevis Singer

Váhám mezi 4 a 5 *. Spousta stránek, rozvláčný děj, nikam nespěchá. Asi se v té meziválečné době všeobecně tolik nespěchalo. Židovské zvyky a rituály. Jak to, že se i věřící židé běžně rozvádí, ženy chodí na potraty? Mistrně vykreslené typy lidí. Protřelý Kopl, stále nespokojený a neusazený Asa Hešl.

05.02.2019 4 z 5

Jako zabít ptáčka Jako zabít ptáčka Harper Lee

Dávám pět hvězdiček, i když jsem místy byla duchem mimo, nemohla jsem se začíst. Zvlášť první část mě místy vůbec nebavila. Ale: hluboké myšlenky, nutnost přemýšlet a nich, podané prostě a jakoby mezi řečí... .Pravdivé postřehy ze života.
Jsem ráda, že se mně tahle knížka dostala do ruky. Vleze totiž do mysli.

26.01.2019 5 z 5

Zachránit! Příběh ženy, která ukrývala rodinu Anne Frankové Zachránit! Příběh ženy, která ukrývala rodinu Anne Frankové Miep Gies

A taky jsem se dozvěděla něco o Holanďanech.

23.01.2019 5 z 5

Nepřátelé: Příběh lásky Nepřátelé: Příběh lásky Isaac Bashevis Singer

Jeden muž, tři manželky. Je těžké se rozhodnout. Je sice po válce, ale její následky Židé ve svých myslích nesou dál.

21.01.2019 4 z 5

Útěk z Osvětimi Útěk z Osvětimi Andrej Pogožev

Čekala jsem drama o útěku, název je trochu zavádějící, knížka hlavně pojednává o žití a umírání sovětských válečných zajatců v Osvětimi, samotnému útěku je věnováno pár stránek ke konci.

17.01.2019 5 z 5

Taťána a Alexandr Taťána a Alexandr Paullina Simons

První polovina knihy - opakování předchozího dílu. Pak začne napínavější polovina, ale všechno mně to připadá takové nevěryhodné, americká báchorka. Alexandr je pravý akční hrdina, dobitý, vysílený, vyhladovělý, my bychom byli dávno mrtví, ale osvobozený Alexandr vstane, zmátoří se a znovu tvrdě za svým cílem.
Třetí díl už si nepůjčím.

14.01.2019 3 z 5

Otrok Otrok Isaac Bashevis Singer

Moc hezká knížka. Skrývá nejen poutavý lidský příběh, ale navíc se člověk dozví něco z historie a o židovském národu. Jsem ráda, že jsem na ni narazila.

09.01.2019 5 z 5

Sabatina - Chtěla mě zabít vlastní rodina Sabatina - Chtěla mě zabít vlastní rodina Sabatina James

Typický příběh dívky z pákistánské rodiny, která odmítá žít způsobem, který islám určil ženám.

02.01.2019 4 z 5

Měděný jezdec Měděný jezdec Paullina Simons

První polovina - červená knihovna v kulisách válečného Leningradu. (Zdá se, že důstojník Rudé armády má poměrně pohodový život.)
Pak se to zvrhlo v naivní červenou knihovnu. (Že by důstojníci Rudé armády dostávali pět týdnů volno, to se mně nechce věřit.)
No ale zase ten závěr byl docela napínavý a navíc otevřený, takže jsem se nakonec rozhodla, že si půjčím druhý díl. Přestože jsem si sto stran před koncem říkala, že s touto erotickou pohádkou končím.

31.12.2018 4 z 5

Prázdné křeslo Prázdné křeslo Jeffery Deaver

Možná nepatrně slabší než předchozí, ale dávám plný počet. Co mě ale pokaždé u tohoto autora trochu vadí, to je dost postav. Já si pokaždé musím ta anglická jména napsat na první stránku, vedle nich funkci (šerif, zavražděný policista apod), abych se ze začátku lépe orientovala.

26.12.2018 5 z 5

Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Bavila jsem se. A pana Hartla baví psaní. Dala bych pět hvězdiček. Ale přece jen to vulgární vyjadřování a že jakoby život točí kolem sexu, to se mně zdá až přehnané. I když, asi je to autorův záměr, přehánět.

19.12.2018 4 z 5

Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

Velmi čtivé vypravování. Je skoro neuvěřitelné, jak Anna zvládla pečovat o mimina a přitom ještě neustále řešit další úkoly. Snad je musela nechávat i samotné, protože problémy přicházely nenadále. Takové zjednodušené. Ale možná právě proto má knížka rychlý spád.

12.12.2018 4 z 5

Do posledního dechu Do posledního dechu Robert Bryndza

Nezhasnete, dokud nedočtete.

11.12.2018 5 z 5

Noční lov Noční lov Robert Bryndza

Dívka v ledu se mně asi líbila o chloupek víc, ale stejně dávám pět hvězdiček.

05.12.2018 5 z 5

Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Teď přemýšlím, jak dlouho může člověk vydržet bez následků pod vodou, v případě Eriky asi dost dlouho. Ale jo, líbilo se mně to, krátké kapitoly, napětí, spád... Prostě dobrá detektivka.

01.12.2018 5 z 5

Strážci úmluvy Strážci úmluvy Tom Egeland

Dobrý, ale občas trochu složitější a obtížnější na čtení.

28.11.2018 4 z 5

Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Představuju si to nějak takhle:
Autorka se dozvěděla příběh tatéra z Osvětimi. Zajímavý příběh, to čtenáře přitáhne. A tak téma zpracovala. Bohužel velmi nevěrohodně. Tatér, židovský vězeň Lale, má plynulý přísun šperků a peněz z “Kanady”. Klidně zastaví kolemjdoucího esesáka s dotazem “kam je vezete”. Žida Mendela, který má být druhý den oběšen, bez větších problémů dostane z lágru ven. A tak dále.
Za mě - dvě hvězdičky až až.

20.11.2018 2 z 5