evask komentáře u knih
Ráda se dozvím něco z historie, zvlášť když je to podané tak zajímavou formou.
Možná se prostředek trochu vlekl, přesto pět hvězd. Dobré čtení.
Mé první setkání s touto autorkou. A asi poslední. Příběh malířky Evie mě bavil, ale je stále prokládán současností a duchařinou a to mně nesedlo.
Kam to dotáhne šikovný neřád a kde skončí poctivec. Croninovy romány nejsou oddychovky. Vedou k zamyšlení.
Vykreslení povahy a příběhů lidí na pozadí konkurenčního boje. Kloboučník, Klíče království, A hvězdy mlčí, tyto Croninovy romány na mě svou atmosférou zapůsobily hlouběji.
Lékař Ondřej, v osobním životě ho provází neštěstí. V profesi lékaře si vede dobře, a přece musí čelit intrikám kolegů. Cronin je můj oblíbený autor, ale tento román se mně zas až tolik nelíbil.
Poutavé čtení hned od začátku. Být profesorem češtiny a literatury, rozhodně bych Cronina zařadila do výuky.
Dala bych 4+. Pohnutka, která vedla kamaráda hlavního hrdiny k nenávisti, mně není tak úplně jasná. Asi ponecháno čtenářově představivosti.
Četlo se to dobře, ale mám pocit takového přislazení, obvyklý v románech pro ženy.
Čtivá knížka. Vadily mně pravopisné chyby: země Koruny české, Staré Město pražské.
Vypsala jsem si na papír jména hlavních aktérů a ten pak sloužil jako záložka i tahák zároveň. Kniha má zvláštní neodolatelnou atmosféru. Ačkoli je šíleně dlouhá, člověk jakoby stále neměl dost. Jak to zvládneš, Culume?
Knížku jsem dostala od autora. Jak hodnotit. Když se nad tím zamyslím, já asi rozlišuji kategorii Spisovatelé a spisovatelé, potažmo Knihy a knihy. Těžko hodnotit třeba Na východ od ráje od Steinbecka a poté si přečíst a dát hvězdičky Kostkovi. Čili ho škatulkuji do spisovatelé a v tomto oboru musím říct, že to nebylo špatné. Vytkla bych neustálé používání zdrobnělin u vlastních jmen, štvala mě Erička i Karolko. Velmi kladně hodnotím zvrat v ději koncem knihy, vede nutně k zamyšlení, jak bych se k tomu postavila já coby Erika. Dávám čtyři, doporučuji, knížku nechám kolovat.
Kdyby mně bylo patnáct, dala bych pět hvězd. Ale protože jsem podstatně starší, vnímám s nelibostí určité nesrovnalosti a zjednodušení. Např. oslovení "mladá dámo", nebo Sudety, kde jsou kaolínky, takže nejspíš Karlovarský kraj, a tam jsou v zahradách broskve?