Evik30
![Farma zvířat Farma zvířat](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/277/farma-zvirat.png?v=1737742294)
Nadčasová kniha, která se hodí do každé doby. Je to taková pohádka pro dospělé. Kniha je celkem tenká, takže přečtení moc času nezabere. Při čtení této knihy vás to nutí k zamyšlení proč se od dob napsání této knihy téměř nic nezměnilo. Lidi jsou si rovni, ale někteří jsou si rovnější! Proč? Toto přece není demokracie! :o( Konec knihy perfektní - platí dodneška.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Život bez psa - Život pod psa Život bez psa - Život pod psa](https://www.databazeknih.cz/img/books/66_/6671/zivot-bez-psa-zivot--6671.jpg?v=1353676132)
Příběhy byly velmi čtivé a spousta i ze života. Třeba o psu Damiánovi!! :o)) Od malička mám ráda zvířata (hlavně tedy psy), takže tato kniha je taková "bible" pro milovníky psů. Rozhodně doporučuju přečíst!!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kufr paní Sinclairové Kufr paní Sinclairové](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220471/kufr-pani-sinclairove-220471.jpg?v=1409918054)
Krásná knížka která stojí za přečtení. I když červenou knihovnu příliš nevyhledávám tato kniha mě hodně zaujala. Obsahově je kniha velmi zajímavá. Příběh je lehce uvěřitelný. Rozhodně doporučuju tuto knihu přečíst!!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nejkrásnější ženská ve městě Nejkrásnější ženská ve městě](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11240/nejkrasnejsi-zenska-ve-meste-QhV-11240.jpg?v=1543154203)
Kniha plná zvrhlosti, zvrácenosti, rozpolcenosti. Kamarádka na jeho knihy dělala diplomku tak jsem chtěla jeho tvorbu vyzkoušet. Pocit méněcenosti, který v člověku hlodá je v této knize přímo elektrizující. Jak hodnotit!? Kvalitní literatura to rozhodně není, ale za přečtení určitě stojí! Spisovatel, který si nebere servítky. Kniha o sexu, alkoholu, drogách a autorův celkový postoj k životu mluví za vše.
![Deník pana Nuly Deník pana Nuly](https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69825/denik-pana-nuly-69825.jpg?v=1360094695)
V dnešní době tento anglický humor už moc lidi nebere, ale mě kniha docela pobavila. Na zkrácení dlouhé chvíle je úplně ideální.
![Děti nikoho Děti nikoho](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126810/deti-nikoho-ge1-126810.png?v=1628241562)
Kniha je velmi pěkně napsaná. Drsné prostředí Afriky, surovost, násilí, dětské gangy, krutý život, nemoci. Čte se rychle, není moc objemná, takže je přečtená za 1 den. Určitě doporučuju k přečtení. Dozvíte se spoustu zajímavostí.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Deník 1938–1945 Deník 1938–1945](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136438/denik-1938-1945-Oef-136438.jpg?v=1421678383)
Kniha se velmi dobře čte. Není příliš silná a proto ji přečtete doslova za den. S autorkou zažíváte hrůzy v koncetračních táborech. (Trošku jiná verze Deníku Anny Frankové). Kniha je návratem k hrůzám, které se děly za 2. světové války. Očima dospívající dívky nahlížíte za zdi ghett, která dozajista poznamenala celý její život. Kniha má spoustu kreseb, které dokreslují prožité hrůzy. Málo jídla, pití, místo oblečení jen hadry (pokud vůbec), spousta štěnic, vší a strachu z budoucnosti.
Doporučuju přečíst všem, které tato tématika zajímá.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Správná pětka už v tom zase lítá Správná pětka už v tom zase lítá](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/4517/spravna-petka-spravn-4517.jpg?v=1362493720)
I když už na takovéhle knihy nemám ten správný věk vždycky se k nim ráda vracím. Dětské detektivky mají něco do sebe. Jde to i bez krváku. Dobrodružství 4 dětí (3 sourozenců a jejich sestřenice) a psa Tima jsou potěchou pro dětskou "dobrodružnou" povahu. Vždycky jsem se cítila jako Georgina. Tělem holka, ale duší klukem. I když jenom v těchto knížkách a v dětských dobrodružstvích.
![Cesta sněžných ptáků Cesta sněžných ptáků](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141039/cesta-sneznych-ptaku-SbY-141039.jpg?v=1552946258)
Zatím nejdéle čtená kniha. Ze začátku mě moc nezaujala, pak jsem si dala pauzu a poslední týden jsem ji dočítala až jsem ji dnes dočetla úplně. Je spíše pro chlapy, ale pokud se do ní začtete a začnete přemýšlet dojde Vám kam autor směřoval a že ne jenom mužští mají rádi dobrodružné příběhy s rozporuplnými konci. Autor si dal záležet. Ne nadarmo psal knihu 5 let.. Putování Vallona, Hera Waylanda a jejich přátel i nepřátel nás zavádí do 11. století. Dnešní lidé si takové putování snad ani nedokáži představit. Příběh je psaný čtivě leč zdlouhavě.
Jinak doporučuju všem kdo mají rádi Pána prstenů a podobné příběhy.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Neviditelné příběhy Neviditelné příběhy](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49997/neviditelne-pribehy-49997.jpg?v=1288460870)
Krátké příběhy na zpříjemnění dlouhého večera. Z knihy mě nejvíc zaujala Dantova ruka a Živá nebožka, jinak to byly příběhy sice na přečtení, ale bez nějakého silného čtenářského zážitku.
![Levhart Levhart](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/197211/levhart-azo-197211.jpg?v=1569566592)
Tahle kniha mě tak nevzala za srdce jako Sněhulák. Levhart byla moje páta kniha od Nesboa (Sněhulák, Netopýr, Červenka, Spasitel), když nepočítám Doktora Proktora, který je spíše určen dětským čtenářům. Děj je dost vykonstruovaný a pro mě dost náročný na čtení. Pár věcí je až moc překombinovaných. Pachatel byl dlouho neznámý, i když určité teorie si čtenář mohl vytvořit. "Válka" mezi oddělením vražd a Kriposem čtenáře utvrzuje v tom jaký je v Norsku i jinde na světě boj o to udržet si posty. Kdo je tajemný vrah "Kavalír"? Jak to dopadne s Harrym Holem? Od alkoholu přešel k drogám. Smrt otce ho také poznamenala a mladá kriminalistka Kaja Solnessová se do něj bezmezně zamilovala. Ale Harry je svéhlava, takže na konci příběhu balí kufry a "frčí" zase dál.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/234/herkulovske-ukoly-pro-hercula-poiro-gf5-234.jpg?v=1507878249)
Tyto povídky jsou ideální na dobu kdy nemáte moc času. Zajímavý námět. Kniha se četla pomaleji, muselo se u ní přemýšlet, ale jinak doporučuju k přečtení. Jednoduché náměty a plnění detektivních úkolů podle svého jmenovce Herculese.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Sběratel očí Sběratel očí](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36926/sberatel-oci-36926.jpg?v=1274463751)
U téhle knihy přemýšlíte zda nebyla napsaná podle skutečné události. Děj je velmi přesvědčivý, strhující a plný napětí. U knihy máte pocit jako by vás vtáhla do děje. Jako kdybyste příběh prožívaly s hlavní protagonistkou této knihy. Bojíte se o uneseného chlapce a téměř do poslední chvíle nevíte kdo je jeho únosce. Přečetla jsem spoustu knih s podobnými tématiky a většina z nich byla autentických, proto mě tato kniha zaujala tím že pokud byla vymyšlená pak byla hodně přesvědčivá.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Agatha Raisinová a otrávený koláč Agatha Raisinová a otrávený koláč](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/130707/agatha-raisinova-a-otraveny-kolac-cOR-130707.jpg?v=1456178736)
Jako první jsem četla druhý díl této série (A.G. a zlý veterinář), takže jsem to teď měla trochu na přeskáčku. Ale jinak musím říct že jako oddechová detektivka mě tato kniha (i další z této série) velmi zaujala. Četla se rychle bez zbytečného klišé a anglický humor má taky něco do sebe.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hra o Elišku Hra o Elišku](https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/9774/hra-o-elisku-vVB-9774.jpg?v=1636193748)
Knihy s podobnými tématy mě dost zajímají. Zajímám se o děti z dětských domovů. Chceme si s přítelem i nějaké vzít do pěstounské péče. Příběh Elišky je zárověň smutný i veselý, plný napětí. Nakonec nalezne své štěstí v adoptivní rodině. Doporučuju přečíst všem koho tyto témata zajímají.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Smrt přichází do Pemberley Smrt přichází do Pemberley](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183382/smrt-prichazi-do-pemberley-183382.jpg?v=1385798788)
Tahle kniha mě zaujala. Je to sice trochu jiné než obvyklý styl P.D. Jamesové, ale začetla jsem se a musím říct že jsem nebyla zklamaná. Není to klasická detektivka, ale protože jsem těsně před touto knihou četla Pýchu a předsudek tak jsem byla docela v obraze a děj mě nijak neomezoval v chápání nastálých situací.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek](https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/859/pycha-a-predsudek-8x9-859.jpg?v=1566546993)
Z knihovny jsem si půjčila od P.D. Jamesové (nedávno bohužel zemřela i když v úctyhodném věku) Smrt přichází do Pemberley a protože jsou tam osoby které se vyskytují v Pýše a předsudku chtěla jsem být v obraze než začnu zmiňovanou knihu číst tak jsem nejdřív přečetla druhou zmiňovanou knihu.
Protože kniha je psána ještě ve starším překladu musela jsem u čtení dost přemýšlet a proto jsem ji četla dost pomalu (cca. 1 týden), ale jinak proti knížce nic nemám. Sice moc na červenou knihovnu nejsem, ale tato kniha se přečíst dala. Zas tam moc červená nebyla.
Obvykle tu jiné žánry knih, ale sem tam není na škodu přečíst si i nějakou klasiku.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Besceler!!! Besceler!!!](https://www.databazeknih.cz/img/books/96_/96673/besceler-96673.jpg?v=1322256996)
Začátek dobrý, konec horší. Ale jinak na ukrácení času docela dobrý. Pár situací které vyvolají úsměv na tváří tam je, ale jinak bych se dokázala zabavit i jinak.
![Děvčátka v modrém Děvčátka v modrém](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15843/devcatka-v-modrem-qmr-15843.jpg?v=1631217115)
Kniha se dobře čte je plná napětí a i když od začátku víte kdo byli únosci knihu přečtete do konce jedním dechem. Vše je pořádně zamotané. Jen nevím jestli dokážou být na sebe dvojčata tak napojena jak to autorka popisuje v knize. Možná je tam něco málo smyšlené, ale jinak je to kniha která stojí za přečtení.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Tragédie o třech jednáních Tragédie o třech jednáních](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/185720/tragedie-o-trech-jednanich-nLs-185720.jpeg?v=1576634036)
Agatha píše skvěle i když u této povídky bylo téměř hned jasné kdo že je vrah. Jen důvod jste se dozvěděli až v závěru knihy.