Felidae

Kouzelné jako Karlštejnské vigilie, jediná chyba na kráse, bohužel autor musel uskutečnit úlitbu režimu....

Mrazivé, emociální i stroze dokumentární, na vysoké literární úrovni. Velký obdiv i poděkování vydavateli, který nejen velkého spisovatele pomohl znovuobjevit, ale i odborně doplnil jednotlivé povídky. Škoda, že nelze dát hvězdiček více.

Měla jsem obavy knihu číst, název, obálka a nakladatelství vyvolávaly dojem šílené červené knihovny. Ale izraelská autorka s jménem - nositelem kvality mě přesvědčily. A nezklamalo, úžasný příběh, skvělý jazyk. Nebojte se, tady nejde po ztracený čas.

Nesmírně milý, lidský a humorný příběh o smutných věcech. Na rozdíl od sladkobolných rádoby válečných knihách, se kterými se v poslední době roztrhl pytel a fakt se nedají číst, ať už po stránce slohové nebo (což je ještě horší) historické, Poklad pana Isakowitze žádnou takovou bolestí netrpí, a to je přitom psaný velice moderně.

Skoro nejde uvěřit, že kniha byla napsána v roce 1951 Moderní stylistické prostředky, výborná psychologie postav, protiválečné vyznění bez patosu. Knihy s válečnou tematikou vznikající v současnosti bývají často pouhým vyprávěním tu zdařilejším, častěji méně povedeným. Přeběhlík pouhopouhé vyprávění není.

Krásná literatura, tak jak má být. Pevně doufám, že Argo nám umožní seznámení s dalšími díly Autora.

Nečekala jsem žádnou zářivou literaturu, ovšem Duch šmrncnutý Šestým smyslem tedy také ne.

Příběh herce a režiséra Gerrona se vine 20. stoletím v Německu. Poznáme jeho mládí v předválečném Berlíně v rodině bohatých židovských obchodníků, složíme válečnou maturitu a budeme s ním trpět v zákopech 1. světové války. Přichází Výmarská republika, první úspěchy v kabaretech a divadle, které vyústi u filmu. Bohužel promešká emigraci a pak Gerrona a jeho manželku čeká smutná pouť po Evropě, Terezín, poslední film a Osvětim.... Skvěle napsané, 5 hvězdiček bez sebemenšího zaváhání.

Výborně napsaný životopis spisovatele Oty Pavla. Autor se nevyhýbá nepříjemným či kontroverzním událostem ve spisovatelově životě i životě jeho blízkých, ale dělá to s noblesou, úctou k spisovateli, neshání senzace. Každý z nás asi miluje Smrt krásných srnců a tahle knížka je důležitý kamínek k mozaice nazvané Ota Pavel.

Skvěle napsaný, mnohovrstevný román ze současného Izraele. Skvěle vykreslené charakteristiky, literární požitek.

Velice fundovaně a přitom čtivě autor provádí čtenáře nesnadným rokem 1937. Symbolicky 37 črt je věnovaných různým osobnostem i neosobnostem (vojenský zrádce) v jednom okamžiku daného roku. Doporučuji.

Smutné, místy nechutné čtení, ale velmi důležité. Povinná četba pro všechny, v jejichž okolí se vyskytují děti na internetu.

Kdo chce literaturu, a ne jen vyprávění sáhne po této knize. Spletitý příběh několika lidí, zemí, generací a velký psací stůl. Děj vás naprosto pohltí nikoliv dějově nabitými scénami, ale ryzími emocemi. Pět hvězdiček je málo.

Naše vzpomínky a dětství jsou stolem v koutě. Přesto nebo právě proto jsou důležité pro celý život a utvářejí naše místo ve světě. Laskavě napsaný příběh, který má několik vrstev, příběh tří kluků a lodní cesty je "jen" ten povrchní.

Skvěle napsaná odborná publikace. Čtivá, stručná,obsahuje zajímavosti, přesto se vejde do necelých 200 stran.

Bonbonek - pár stránek, ale neuvěřitelně krásně lidských. Drsnost Sibiře promíchaná s poetikou dítěte.

Takhle nám doopravdy o svaťáku bylo, kniha nás přenese v čase do kraje malin nezralých a ty samozřejmě mají trny. Útlá knížečka, která má co povědět.

Skvělé příběhy o skvělých lidech, ale strašně napsané....