gabca2003 gabca2003 komentáře u knih

Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

Knihu jsem přečetla během dvou dnů, po pár kapitolách jsem se velmi dobře začetla. Děj byl sice trošku pomalejší, ale autorka si dala záležet na popisech míst i osob. Viděla jsem zde podobnost s Pýchou a předsudkem. Jediné, co můžu knížce vytknout, je trošku krátký závěr - představovala bych si tak o kapitolu nebo dvě více. Nicméně knížka skončila krásně a tak jsem jednoduše spokojená.

21.03.2023 5 z 5

Dvůr mlhy a hněvu Dvůr mlhy a hněvu Sarah J. Maas

Úžasné!!! Tisíckrát lepší než první díl. Zamilovala jsem si Noční dvůr a nové postavy. A poslední kapitoly... prostě wau!

15.08.2023 5 z 5

Aliance Aliance Veronica Roth

Knížka byla hezká, ale konec mě trochu zklamal.

17.11.2016 4 z 5

Vévoda a já Vévoda a já Julia Quinn

Příjemná kratší oddechová romantická knížka. Přečtená za jeden deštivý den, určitě ideální na dovolenou.

05.08.2023 4 z 5

Rudá jako rubín Rudá jako rubín Kerstin Gier

Nádherná kniha, ale nějak mi vadilo, že se tam neustále vyskytovalo slovo cool. Jinak skvěle napsáno.

20.11.2016 5 z 5

Neonoví bohové Neonoví bohové Katee Robert

Kniha je spíše pro méně náročné čtenáře, čte se rychle, poměrně jednoduchý děj a zápletka. Ze začátku mi vadilo, jak rychle se dali Persefona a Hádes dohromady. Nápad použít řeckou mytologii byl hezký, ale vůbec mi k tomu neseděla ta moderní doba (telefony, svěřenecké fondy a mrakodrapy). Také musím říct, že v češtině je tenhle typ knížek New Adult překládán dost špatně a místy cítíte, jak "zvláštně" je to přeložené (viz jeskyňka), takže lepší číst v originále.

16.07.2024 3 z 5

Twisted Love: Láska na ostří nože Twisted Love: Láska na ostří nože Ana Huang

Čteno v anglickém originále. Knížku jsem přečetla během dvou dnů a jsem mile překvapena, protože mě knížka opravdu bavila, a to mám raději fantasy knížky. Ano, byly zde klišé, ale i pár překvapivých momentů. Tento díl by měl být podle hodnocení nejslabší, takže možná pořídím i další díly, abych mohla porovnat.

Dovolím si jedno doporučení - tenhle typ knížek, kde se vyskytují erotické scény, je lepší číst v angličtině, protože do češtiny je to velmi špatně překládatelné. Je to ale pouze můj osobní názor.

12.07.2024 5 z 5

Láska mezi řádky Láska mezi řádky Lauren Asher

Přečteno v anglickém originále. Knížka se četla rychle, zajímavé prostředí, sedli mi i hlavní postavy. Je to spíše taková letní odpočinková knížka, protože zde není napětí a už předem tušíte, co se stane a jak to dopadne. Pokud knížku měla hodnotit mezi "oddechovkami" dám 5*. Jelikož čtu ale hlavně fantasy, kde jsou mnohem zajímavější a napínavější zvraty, tak hodnotím 3,5*

04.07.2024 4 z 5

Dvůr stříbrných plamenů Dvůr stříbrných plamenů Sarah J. Maas

Přečteno za tři dny - vzhledem k poměrně erotických částem knihy se četla velice snadno. SJM nezklamala a opět do děje zasáhla spousty zvraty. Byla jsem ráda, že se zde objevují i další postavy a jejich osudy. Musím říct, že jsem si Nestu po třech předchozích dílech oblíbila, nicméně Feyre má o něco raději. Četla jsem, že by měla být tato série v následujících letech zfilmována, na což se opravdu těším, protože doufám, že vizuálně krásně dokreslí knihy.

18.02.2024 5 z 5

Dvůr trnů a růží Dvůr trnů a růží Sarah J. Maas

První polovina knihy nebyla nijak zvlášť akční, měla spíše takový pohádkový spád děje. Ale poté děj nabral na obrátkách a autorka opět překvapila. Trošku jsem měla také problém, že kniha je psána v ich-formě, a ne v er-formě, jak jsem byla zvyklá ze série Skleněný trůn. Na první díl slušný rozjezd série, uvidím, co přinesou další díly.

09.08.2023 4 z 5

Království popela Království popela Sarah J. Maas

Úžasný závěr celé série. Došlo i na slzy. Jednoznačně jedna z nejlepších fantasy sérií, které jsem četla.

04.08.2023 5 z 5

Skleněný trůn Skleněný trůn Sarah J. Maas

Se čtením této série jsem docela váhala. Věděla jsem, že knihu autorka začala psát, když jí bylo 16 let. Ze začátku knihy bylo znát, že to je autorky první knížka. Postupně jsem si na to zvykla a řekla bych, že v průběhu knihy se styl vypravování zlepšil (zejména v popisech bojů a vražd). Hlavní hrdinka mi byla sympatická, stejně jako většina postav. Jediné, co bych knížce vyloženě vytkla, byly občas hodně krátké kapitoly.

03.04.2023 4 z 5

Selekce Selekce Kiera Cass

Je to úžasná knížka.

30.03.2016 5 z 5

Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Na začátek musím říct, že kniha je vhodná spíše pro mladší čtenáře (cca 13-16 let). Myslím, že kdybych tuto knihu četla před pěti lety, tak mě bude bavit mnohem více. Každopádně i tak se jednalo o zajímavou knížku, která měla pomalejší rozjezd a některé části byly poměrně předvídatelné. O něco více mě bavily příběhy z minulosti (hlavně Jordieho a Kazův příběh). Mám v plánu si přečíst i druhý díl, tak uvidíme, jestli bude lepší zápletka.

30.08.2024 4 z 5

Mozaika duše: Desatero pro zdravější duši a vztahy Mozaika duše: Desatero pro zdravější duši a vztahy Tomáš Kvapilík

Některé kapitoly mě moc neoslovily, ale většina z nich byla zajímavá a poučná. Určitě se hodí pro laiky, autor nejde nijak do hloubky jednotlivých témat a snaží se o základní poučení o duševní hygieně, což se mu za mě povedlo. Líbily se mi i jednotlivé příběhy ke kapitolám, tipy a cvičení. Jako veliké plus vidím v tom, že i Tomáš=autor se nebál dát do knihy vlastní příběhy.

01.08.2024 4 z 5

Jsem roztříštěná Jsem roztříštěná Tahereh Mafi

Čteno v anglickém originále. Vzhledem k tomu, jak vypadá česká obálka knihy, jsem se raději rozhodla pořídit knížku v angličtině, kde má knížka krásný obal. Na začátku knihy jsem vůbec netušila, co za svět si mám představit a během čtení se moc informací také neobjevilo. Připadalo mi trošku zvláštní, jak je Juliet úplně hotová z Adama (no a on z očividně taky).

04.07.2024 4 z 5

Řetěz ze železa Řetěz ze železa Cassandra Clare (p)

Knížka se opět četla velmi rychle a příjemně, jak u býváme u této autorky zvyklí. Vyskytlo se pár překvapivých zvratů. Oblíbila jsem si všechny "Zbojníky". Bohužel ani po druhém díle mi tolik nesedí postava Jamese (občas jsem si už říkala, jestli je opravdu tak hloupý), mnohem více jsem si oblíbila Matthewa (doufám, že se o něm v posledním díle dozvím více). Nicméně se těším na poslední díl ze série a věřím, že Cassandra nezklame.

!!!Spoiler!!!
Trošku už mi vadí, že se zde opět rýsuje milostný trojúhelník. Jelikož mi více sedl Matthewe, tak bych se více přikláněla na jeho stranu, protože se k Sedmikrásce vždycky choval hezky už od začátku. James mi přijde trošku jako hlupák, který neví, co chce a pak najednou horlivě bojuje za svoji lásku, i přestože se k Sedmikrásce několikrát zachoval zle. Částečně ho omlouvá to kouzlo náramku, ale upřímně si toho mohl všimnout mnohem dřív, když mu ho Grace sundala poprvé v prvním díle.

04.07.2024 5 z 5

Řetěz ze zlata Řetěz ze zlata Cassandra Clare (p)

Velice mile mě překvapilo, že se zde objevují i postavy ze série Pekelné stroje. Měla jsem tak možnost zjistit, kdo si koho vzal a kolik měl dětí - jejich děti jsou ostatně hlavními hrdiny této série.
Knížka byla od začátku velmi čtivá a oblíbila jsem si především Matthewa a Annu. Trošku méně mi sedla postava Jamese, ale uvidíme, jak se bude jeho postava vyvíjet dál (zatím mi připadá hodně naivní). Hned se vrhnu na druhý díl.

01.07.2024 5 z 5

Moje vina Moje vina Mercedes Ron

Jako první jsem viděla film a až poté jsem sáhla po knižní verzi. Jedná se o takové lehčí nenáročné čtení, které neurazí. Bohužel musím říct, že film je zpracovaný lépe a více akčně. Kniha byla místy nezáživná a děj stál na jednom místě. Také jsem měla chvílemi problém s hlavní hrdinkou a jejím chováním (což se mi při filmu nestalo). Každopádně se nejedná o žádný brak a ráda si přečtu další díly, ale není to nic, co bych musela číst víckrát.

18.02.2024 3 z 5

Říše bouří Říše bouří Sarah J. Maas

Bomba!!! Celá kniha byla skvělá a zejména poslední kapitoly byly plné neočekávaných překvapení.

28.06.2023 5 z 5