georgearrow georgearrow komentáře u knih

Otevřený deník Otevřený deník Jan Vladislav

Zábrana, Vaculík, Juráček, svatá trojice memoárové literatury (Celý život, Český snář, Deníky) se potkává s fantastickým doplněním obrazu doby, panem Bambáskem. Stojí to za to!

02.01.2020 5 z 5

Nalehko Nalehko Petr Kosek

Koncept je fakt super. Vlastně jsem vždycky o chození takto přemýšlel, Kosek mi pomohl utříbit myšlenky. Je velká škoda, že knížka je tak na půl cesty. Čekal jsem podrobnější rozbor jednotlivých výrobků a producentů, prostě větší orientaci v nabídce trhu, zejména co se oblečení a obuvi týká. Co se týče materiálů, tak OK.

02.01.2020 4 z 5

Serotonin Serotonin Michel Houellebecq

Obrovská legrace, ale úplně a totálně bezvýchodná a depresivní. Přátelé, kdo z vás to má? Jestli tedy někdo ano, tak vám doporučuju asi tak poslední odstavec. Ale asi vám nepomůže...

26.12.2019 5 z 5

Good night, Džerzy Good night, Džerzy Janusz Głowacki

Příběh Kosinského je asi věrně zachycený, ale za srdce mě nechytil. Nechutnosti jsem očekával, ale to neznamená, že se mi nechutnosti budou líbit.

10.11.2019 2 z 5

Dějiny světla Dějiny světla Jan Němec

Knížka není hloupá! Čte se sama - už dlouho jsem něco tak dobrého nečetl. Nirvána na konci je krásná.

03.11.2019 4 z 5

Kafka: Roky rozhodování Kafka: Roky rozhodování Reiner Stach

Skvěle napsaná biografie, která mě přiměla přečíst si Kafku znovu a jinak. Přináší též zajímavý pohled na dobu a kulturu, ve které Kafka žil. Těším se na další pokračování.

O parazitech a lidech O parazitech a lidech Petr Horák

Velmi čtivá a zábavná kniha, která objasňuje některé mýty v oblasti populární parazitologie (kočky a toxoplasmóza aj.). Navíc se na strachu z parazitů dnes přiživuje množství šmejdů (je tam o tom skvělá kapitolka). Praktické informace pro každého. Must Read. "Slepice svoji intelektuální nedostatečnost vyvažuje chutným masem."

Zaklínač – komplet 8 knih Zaklínač – komplet 8 knih Andrzej Sapkowski

Sapkowského sága mi dělala společnost na letošní dovolené a nezklamala. Nestavím ji sice tak vysoko jako Martinovo kolekci, ale nabízí solidní fantasy svět plný napětí a zábavy. Sapkowski je velmi zábavný v humorných pasážích (trpaslíci!), které ovšem jakoby s postupem času ubývaly, stejně jako napětí při soubojích mezi Geraltem a rozličnými obludami. Ze série mě nejvíce nadchla první povídková kniha.

13.08.2019 4 z 5

Spisovatelé a leviatan: Eseje IV. (1947–1949) Spisovatelé a leviatan: Eseje IV. (1947–1949) George Orwell (p)

Poslední svazek Orvellovo esejů přináší podobnou skládačku textů jako předchozí. Že všech sálá touha po pravdě, snaha o intelektuální poctivost a usilování o sociální spravedlnost. Vzhledem k poválečnému období nad mnoha texty visí přízrak atomového Armageddonu. Kniha je čirá radost (i přes ten Armageddon, který je dnes možná blíž, než kdy jindy).

Umění války Umění války Sun-c'

Knížka vede k zamyšlení nikoli nad válečnými operacemi, ale nad každodenním životem. Pokud jste v nějaké vedoucí funkci, přečtěte si ji a popřemýšlejte, jakými jste "vojevůdci", jak se chováte ke svým "vojákům" a jak oni za vás bojují...

02.06.2019 5 z 5

Hledání dějin Hledání dějin Karel Hvížďala

Knížka je útlá, ale hutná. Nečetla se zcela lehce, ale některé pohledy na výkladová paradigmata českých dějin byly pro mě objevné. Vypadá to, že se v současnosti hraje o hodně. Důležitý postřeh: "Přistoupit na to, že voliči Zemana a Okamury jsou morálně horší nebo intelektuálně omezenejší než 'druhá půlka,' by znamenalo přijmout jejich obraz politiky a společnosti. Tvoříme jedno politické společenství, a proto se navzájem vůči sobě musíme chovat jako rovní k rovným a respektovat se přes všechny politické a sociální rozdíly."

02.06.2019 4 z 5

Vladař Vladař Niccolò Machiavelli

Ke knize doporučuji též famózní Umění války od čínského vojevůdce Sun-C'. Pak zjistíte, že žádné sebezdokonalovací, vztahové a managementové publikace nepotřebujete.

22.03.2019 5 z 5

Umění války Umění války Sun-c'

At už budete válčit v zaměstnání nebo doma v kuchyni, Mistr vám dá mnoho rad a pokud jim budete naslouchat, budou vaše bitvy vítězné ;-)

22.03.2019 5 z 5

Proměna Proměna Franz Kafka

Možná že jsme Řehoř Samsa a že si jenom namlouváme, že naši blízcí nás "milují." Kdo by obstál v této hmyzí zkoušce? A když naší příbuzní zestárnou a stanou se brouky, kteří leží na zádech a hýbají nožičkami, jak se zachované my? Tahle povídka je o nás.

20.03.2019 4 z 5

Sestřička Carrie Sestřička Carrie Theodore Dreiser

Až vás napadne, milí pánové, odjet s mladou kočkou do velkoměsta na cestu snů, s tím, že ošoupanou manželku nechate na vesnici, vemte si tohle na cestu s sebou. Jedinečná charakteristika úpadku člověka.

15.03.2019 4 z 5

Psychosomatická prvouka Psychosomatická prvouka Radkin Honzák

Psychosomatika ve smyslu oblbování hlupáků (a zoufalých lidí) v gardu Klímová, AKTIP a spol. je mi z duše odporná. To, s čím přichází Honzák, ale nemůže být vzdálenější nějakým šarlatánským ubožákům. Knížka je opravdu prvouka, základem, který v podstatě každý z nás zná, ale přesto nás přivádí k zamyšlení nad každodenností, smyslem našeho pinožení, odpuštěním, štěstím, davovostí. Autor se též zabývá svými oblíbenými tématy jako je mikrobiom a placebo/nocebo.

09.02.2019 5 z 5

Flashky Flashky Eva Zábranová

Ta knížka má sílu. Konečně jsem si ji přečetl po denících a korespondenci s Přidalem. A k tomu trochu Plathové. Neveselé čtení pro zimní večery. Nalijte si skleničku koňaku.

21.01.2019 5 z 5

Když klec je pořád na spadnutí. Vzájemná korespondence Antonína Přidala a Jana Zábrany z let 1963–1984 Když klec je pořád na spadnutí. Vzájemná korespondence Antonína Přidala a Jana Zábrany z let 1963–1984 Jan Zábrana

Jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četl (a nebylo jich málo) jsou Zábranovy deníky, které vyšly pod názvem Celý život. Proto jsem nedočkavě sáhl po jeho korespondenci s Antonínem Přidalem, kterého si pamatuji nejen jako kultivovaného moderátora Klubu Netopýr, ale i jako překladatele Pana Kaplana, nad kterým jsem řval smíchy.

Tato korespondence mě nezklamala a snad nezklame ani vás. Sice ze začátku může trochu nudit, ale posléze vyvstává obraz komunismu neméně zachmuřený než v Celém životě. Ale též radost z umění, z jazyka, z krásné básně. Ke konci jsem se bál, protože se neodvratitelně blížilo chmurné finále. A i když Plathová nebyla nikdy mojí nejoblíbenější básnířkou, rozhodl jsem se, že asi už přišel čas ...

13.01.2019 5 z 5

Parabible Parabible Alexandr Flek

Tak tohle je totální pecka. Asi si ji užijete, pokud bibli trochu znáte, ale i neznaboh ocení vtipnou aktualizaci Knihy knih. A hlavně se můžete zamyslet nejen nad smyslem křesťanství, což nikoho asi moc v dnešní době nezajímá, ale hlavně nad poselstvím života Ježíše Krista, a možná vám vyjde, že to byl docela cool týpek.

01.01.2019 5 z 5

Přijde kůň do baru Přijde kůň do baru David Grossman

Knížka je as trochu hype, I když určitý půvab plynoucí ze spádu vyprávění má. Legraci ani vtipy moc nečekejte, je to smutek na druhou. A je tam i ten holokaust, i když by možná být nemusel.

01.01.2019 3 z 5