gladya gladya komentáře u knih

Špion. A zrádce! Špion. A zrádce! Ben Macintyre

Tuhle knížku mi doporučil a půjčil jeden kamarád, a jsem mu vděčná. Kam se hrabou vymyšlené příběhy, popis útěku stál opravdu za to. Zajímavý byl Olegův vývoj, vývoj syna zapáleného soudruha z KGB, ovšem syna, který časem pochopil, že takovému režimu sloužit nechce. Zaujal mě i popis špionážní práce, často ve stylu vím , že víš, že jsem špion. A tomu, jak zásadní měl Gordijevskij vliv na nebojím se říct geopolitickou situaci, se mi až nechce věřit.
Jednoduše doporučuji.

11.01.2023 5 z 5

O čem víme prd: Průvodce neznámým vesmírem O čem víme prd: Průvodce neznámým vesmírem Jorge Cham

Pro mě zajímavé, i když znám Okna vesmíru dokořán i třeba Stručnou historii času. Odlehčení a vtípek může být u takovéto knížky příjemné, ale všeho moc škodí. V tom se přidávám k většině komentujících. A "překlad "názvu tomu dává korunu.
Jistě, je to populární text a číst ho dává smysl. Pro mírně poučeného laika jako jsem já ( v mém případě opravdu jen velmi mírně) je to určitě zajímavé čtení, připomněla jsem si, kolik toho o vesmíru nevíme, jak je to se "zbytečnými" částicemi", a "třetinovými náboji".

09.01.2023 4 z 5

Zakázané směry Zakázané směry Vilma Kadlečková

Dávám jen 4*, ale to je relativní hodnocení v rámci série, abych trochu diferencovala. Po sedmi dílech mám pro jednotlivé díly jen dvě hodnocení skvělé (4*) a ještě lepší než skvělé (5*). Tentokát se poodhalilo něco z minulosti obou hlavních protagonistů, hlavně o Aš~šádovi se toho dost odkrylo a tak se jeho chování stává srozumitelnější. A přitom nejdůležitější věci asi zůstávají pořád vskrytu.
Někdo si možná řekne, že je to přece jen dlouhé , ale mně to nevadí. Ani množství postav a dějových linek není nepřiměřené a dává smysl.
Nezbývá než doufat, že i v závěrečném díle autorka udrží výjimečnou kvalitu.
A začínám hledat v bytě důstojné místo pro oltář, kde bude všech osm vázaných svazků. Zatím mám 2 brožované a ostatní jako e-knihy. To ale plánuju změnit, chci tu sadu, kde je na hřetu jedno mísmeno a je z toho nápis MYCELIUM.

19.05.2022 4 z 5

Hořkosladký život Hořkosladký život Colleen McCullough

Zajímavý pohled na Austrálii před zhruba 100 lety. Osudy i povahy sester byly vykresleny dobře, i s jejich chybami . Pro mě byl z "profesního" hlediska velmi zajímavý popis hospodářské krize a jejích dopadů.
Nechápu, proč tolik lidí srovnává s Ptáky v trní. Taky je hodnotím výš, ale je to trochu něco jiného. A hlavně mně se od autorky (mám ji mezi oblíbenými) nevíc líbila Římská sága (Masters of Rome), je to úplně jiný žánr a vůbec, autorčin záběr je mnohem širší.

09.12.2021 4 z 5

0 TU. Svazek I 0 TU. Svazek I Jakub Hussar

Oceňuji originální a propracovaný svět. Přemýšlela jsem o tom, nakolik by fungovala popsaná sociální struktura. To není kritika, pro čtenáře, pro kterého není sci-fi s generačními kosmickými koráby novinkou, je to asi logická otázka.
Příběh sám je spíš průměr až mírný nadprůměr, ale sci-fi kulisa jej činí zajímavějším.
Pokračování si určitě nenechám ujít.

18.07.2021 4 z 5

Kanibal z Nine Elms Kanibal z Nine Elms Robert Bryndza

Zdařilá knížka. Je to moje první knížka od Bryndzy a určitě ne poslední. Detektivky čtu jen občas, ze severských drsných detektivek plných sériových vrahů jsem přečetla jen vzorek, takže jsem neměla pocit, že to není originální, no snad až na ten alkohol, ale v tomto příběju je to alespoň pochopitelné.

Dokonce jsem si řekla. že si pro srovnání přečtu nějakého novějšího Nesboho, ty tři knížky, co od něj znám mě moc nenadchly.
Některé dějové zvraty se mi nezdály moc uvěřitelné, hlavně konec, ale to u tohoto žánru ani nečekám.
Posloucháno jako skvěle interpretovaná audiokniha.

13.12.2019 4 z 5

Vřeteno osudu Vřeteno osudu Otomar Dvořák

Zajímavé, dokonce z několika důvodů.

Čtenář se dozví nebo si připomene něco o životě Erbena i mnoha jiných "obrozenců", třeba to, kteří se znali nebo znát mohli (vypadá to, že skoro všichni).

Pozadu není ani Erbenovo dílo. Jelikož z mnoha balad z Kytice umím alespoň kousek zpaměti a některé celé nebo skoro celé, bylo zajímavé ty verše poznat. A vlastně tam čtenář pozná i dnes všeobecně známé pohádky Erbena a Němcové.

A zaujala mě další věc. V knížce je krásně popsáno, jak obrozenci řešili problém, jak moc si zadat či nezadat s "vládnoucí mocí". Podlehnout tlaku? Co jeijch přesvědčení a svědomí. To prožívaly zejména veřeně známé osobnosti i v jiných obdobích naší historie.

02.11.2019 5 z 5

Kvantová noc Kvantová noc Robert J. Sawyer

Námět mě hodně zaujal, takže hodnotím kladně a asi trochu přilepšuji. Napíšu sem ovšem spíš výhrady.
Tři skupiny skupiny lidí, které jsou v knížce zmíněny, určitě existují. Také je možné, že kvantové jevy ovlivňují nebo dokonce určují naši osobnost. nevím, nejsem psycholog ani kvantový fyzik.

Ke škodě je, že je to moc zjednodušené, pouhé tři skupiny a tak schematické charakteristiky (zejména Q1), dál počty lidí ve skupinách a také způsob, jak se jedinec může změnit a "přejít" do jiné skupiny. Tak jednoduché bych to čekala spíš v nějaké YA dystopii či fantazy. Mně by víc sedlo víc skupin a nebo něco jako různé kombinace, uznávám, to by moc neladilo s kvantovým principem. A vadí mi ta predestinace, zejména u Q2, výchova, prostředí, ale i vůle, to vše nic neznamená? Samozřejmě, jsou případy (pozitivní i negativní) kdy výchova a vnější prostředí s geny nic nenadělají. Ale neplatí to vždy.

Zajímavá myšlenka je blaho jednoho versus blaho mnoha. Ano, peníze, které dáme třeba za nový mobil by možná mohly zachránit i několik životů. Dokonce i smrt jednoho může být akceptovatelná cena za záchranu desítek či stovek životů. Ovšem opatrně, z historie víme, jak se dá myšlenka obecného blaha zneužít.

Proč dávám tak vysoké hodnocení? Je to zajímavé téma a řadu jevů ve světě kolem nás bychom nejspíš opravdu mohli vysvětlit i působením Q2 či Q3 na Q1.

Šťastnou shodou náhod jsem tuhle knížku četla hned po Atlasově vzpouře, docela dobrá kombinace.

A teď jen přemýšlím, jak je to se superpozicí a tedy vědomím a svědomím u mě.

25.12.2018 4 z 5

Procitnutí slečny Primové Procitnutí slečny Primové Natalia Sanmartin Fenollera

Byly tam knížky, zamyšlení o vzdělání, takže se mi to líbilo. I když to z hlediska děje bylo skoro "o ničem". Myšlenka vesnice, která tak docela nepřijímá některé stránky života v moderním světě, byla zajímavá.

Pochybuji, že by se hlavní hrdinka tak otevřela a svěřovala tolika lidem své "srdeční problémy".

Oceňuji trochu otevřený konec.

A o tom, co je potřebné vzdělání, bych si s autorkou popovídala ( viz diskuze),

20.06.2018 4 z 5

Počátek Počátek Dan Brown

Ale jo, jednou Dan Brown ode mě těch 5 * dostane. Je to klasická knížka D. Browna s R. Langdonem jako hlavním hrdinou, v tom dobrém i špatném. Dokonce si nejsem jistá, zda všichni čtenáři vždy odliší fakta od fikce, mám na mysli zejména Američany s jejich celkem pochopitelně menším přehledem o Evropě.

Na autorovy poměry je velmi předvídatelný pachatel.

Proč dávám tak vysoké hodnocení? Trefil se do mého gusta. Mě zkrátka zajímá vztah víry a vědy a kam povede technický pokrok? Těchto otázek se Brown dotýká i v jiných knížkách, ale tady mi to sedlo nejvíc. Za to všechny nedokonalosti odpouštím.

14.03.2018 5 z 5

Audience Audience Václav Havel

Přečteno během chvilky a líbilo se mi to. Opakované dialogy a jistá Vaňkova pasivita by se zřejmě čtenáři na větším prostoru omrzela, ale v kratičké jednoaktovce to má smysl a funguje, alespoň na mě to fungovalo dokonale.

Někde jsem slyšela, že Audienci v domácím divadle "hrál" Havel s Landovským. Úplně je vidím.

edit: Kdo tu dobu zažil, pochopí hru snáz. Je to absurdní drama, ale přitom popisuje realitu.

31.01.2018 5 z 5

Psí poslání Psí poslání W. Bruce Cameron

Nedoporučuji nikomu, kdo je citlivka, brečela jsem v metru. Je to dojemné, lidské (nebo psí?) , pohlazení po duši.

04.01.2018 4 z 5

Kalibán Kalibán Isaac Asimov

Asimov pravděpodobně dal této knížce jen své jméno, ale i tak jsem si užívala vzpomínek na doby. kdy jsem hltala klasiky sci-fi. Kalibán zapadá do systému, který Asimov vybudoval v okamžiku, kdy ho napadlo propojit příběhy o Nadaci s knihami o robotech. Knížky vznikaly v různé době, ale vyprávění o světě robotů a Nadace zahajuje Já, Robot a končí Nadace a Země.

Vůbec mi nevadilo , že jsem pachatele odhalila dost brzy. Zvládnutá psychologie robotů i lidí. Jako každá dobrá sci-fi vede Kalibán k zamyšlení nad možným vývojem vědy a techniky a s tím spojené změny společnosti, včetně rizik. Že se technika a věda nakonec mohou ubírat jiným směrem není důležité, nejde o techniku, jde o lidi.

Přemýšlela jsem, kam časově zařadit tento příběh a vychází mi, že Elijáš Baley řešil detektivní případy o nějaké to století dřív.

Knížku si ovšem nejvíc užije ten, kdo ví, jak to všechno začíná a jak to s Usedlíky a Vystěhovalci nakonec dopadne.

Mimochodem, můj nick Gladya, je trochu upravené jméno jedné z Asimovových postav .

13.11.2017 5 z 5

Válka nemá ženskou tvář Válka nemá ženskou tvář Světlana Alexijevič (p)

Válce nechybí jen ženská tvář, válka nemá lidskou tvář. Ta zvěrstva přece nemohou dělat lidé, ale ani zvířata. Kde se to bere? To mě napadlo při čtení této knížky.

28.08.2017 4 z 5

Veronika se rozhodla zemřít Veronika se rozhodla zemřít Paulo Coelho

Od Coelha jsem četla Alchymistu, zařadila jsem si ho do škatulky "nenadchne ani neurazí". Veronika se mi líbila přece jen o něco víc. Ano, děj byl dost předvídatelný a jsou tam i banální "moudra". A proč tedy dávám poměrně vysoké hodnocení? Přece jen je tam trochu NĚČEHO, proč knížku stojí za to přečíst. Příběhy Veroniky a hlavně některých jejích spolupacientů mě přece jen vedly k malému zamyšlení. Kdo je "blázen" a kdo je normální?

11.02.2017 4 z 5

Mlýn na mumie Mlýn na mumie Petr Stančík

Nekorektní, ujeté, bizarní ale opravdu zábavné. Nevadily mi ani popisy sexuálních scén, ani politická a genderová nekorektnost. Dokonce ani trochu neurčitý závěr. Autor si zkrátka se čtenářem tak trochu hraje, možná je to občas trochu přepálené, ale funguje to skvěle.

20.09.2016 4 z 5

Pilíře země Pilíře země Ken Follett

Historické romány patří k mým nejoblíbenějším žánrům. A Pilíře země je opravdu skvělá knížka. S některými postavami člověk soucítí, některé chápe, jiné nesnáší. Občas je to možná "moc románové", ale to nevadí a asi patří k věci.

Zrovna o tomto období anglických dějin nemám moc dobré znalosti, takže je tady inspirace k sebevzdělání. A brzy se vrhnu da druhý díl.

13.04.2015 5 z 5

Zápas s nebem (1. - 3. díl) Zápas s nebem (1. - 3. díl) J. M. Troska (p)

Jsem ráda, že Troskovy knížky nepodlehly úplně zubu času a že rozsocha jiskří. Ani nepočítám, před kolika lety jsem to četla. Literární úroveň neřeším.

16.09.2014 5 z 5

Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

Četlo se to dobře, to jo. Ale přemýšlela jsem, pro koho je to určeno. Příběh, styl, náročnost, všechno odpovídá YA. Hlavní hrdinka, zdánlivý outsider s výjimečnými schopnostmi přežít je celkem běžným atributem tohoto žánru.
S čím jsem měla problém? Možná jsem stará škola, ale u čtení pro mládež bych čekala méně drsnosti či jak to nazvat. Nevadí mi erotické scény, i když lze polemizovat o tom, jestli jich tam není zbytečně moc. Náctiletí nevěří na čápa a mravně je to nenaruší. Horší je to s krutostí a ztrátami na životech, to vlastně všechny postavy v knížce, pro mě až nepochopitelně, akceptují. Vyřazování v Hunger games mi proti tomu přišlo skoro jako selanka. No, možná se to trochu vysvětlí v druhém díle, který si asi časem také přečtu.

06.11.2024 3 z 5

Drak, jenž čeká Drak, jenž čeká John Milo Ford

Nejdřív varování. Pokud jste náctiletá dívenka, která čte ráda fantasy o dracích, nejspíš to nebude úplně to pravé čtení pro vás. Pokud tedy čekáte jednoduchou YA fantasy. Ovšem i náctiletá dívenka si může s chutí přečíst něco trochu složitějšího a zamotanějšího, komplikovanějšího co se děje i vztahů mezi postavami týče. Takovému čtenáři se to může líbit. Musí však počítat s tím, že něco je jen naznačeno.
Nápad s alternativní historií se mi vysloveně líbil, občas jsem vzpomínala na dějepis, jak to bylo doopravdy.

06.11.2024 4 z 5