Han-nah Online Han-nah komentáře u knih

Manželský omyl Manželský omyl Jennifer Probst

Další díl této jednoduché oddychové série a opět rodina Conteových. Tady je to nejmladší dcera Carina a její dětská láska a nejlepší přítel bratra Michaela Max.Corina krásně maluje, ale její jazýček je docela ostrý. Jde ale za svým cílem. Pro Maxe je to sice zakázané ovoce , ale....

07.01.2025 3 z 5

Dům plný vůní Dům plný vůní Erica Bauermeister

Krásná obálka s lahvičkou, ze které se line vůně. Už jen to zbystří naše smysly, které v nás jsou shonem, civilizací a stresem potlačovány. Je pro nás přínosem pozastavit svůj hektický život, zastavit se třeba v parku nebo u řeky, zavřít oči a rozvinout naše smysly.

Na malém opuštěném ostrůvku vyrůstá Emmeline jen se svým otcem. Ten ji učí poznávat život přes své smysly a tím žít v souladu toho, co nám příroda a život nabízí. V jejich chatě je stěna plná šuplíčků a v každém z nich zapečetěná lahvička, která ukrývá papírek s vůní. Tatínek k tomu vypráví nádherné příběhy.
Když je nucena ostrov opustit najednou zjišťuje, že pro ni, která je schopna čichem rozeznávat vše, je ale pro ostatní divná.
Odjíždí do města hledat matku a přítele. Pomalu začíná zjišťovat minulost. Ne vše je, jak si myslela. Emmelin je velice zranitelná, ale dar a víra , ji nesmírně posiluje.

11.11.2024 4 z 5

Všechno je možné Všechno je možné Elizabeth Strout

Náhodně vybraná kniha povídek o obyvatelích malého městečka v Illinois. Jejich osudy, životy, tadosti i trápení se v povídkách prolínají. Musela jsem se při čtení hodně soustředit a číst pomalu, abych si dala konkrétní obyvatele nějak dohromady.
Možná jsem četla tuto knihu pro mě v nevhodnou dobu, je to první kniha této autorky. určitě ale vyhledám její další knihy.

10.04.2023 3 z 5

Pohoda & zdraví – tajemství úspěchu Pohoda & zdraví – tajemství úspěchu Mark A. Finley

Jak je napsáno, tato kniha může změnit váš život. Věci se dají měnit, pokud chceme a nemáme strach ze změny. Některé přicházejí, i když nechceme, na některých můžeme zapracovat. Každý asi zažil úžasný pocit volnosti, když se podaří vyřešit např. toxický vztah, problémy v práci, zbavit se energetického upíra, který nás vysával. Otřepeme se a v lepším případě stejnou chybu neuděláme. A když ano, tak začnčme znovu. Vždyť o tom je náš život.

29.12.2021 3 z 5

Bestie Bestie Jackie Collins

Oddychová kniha, jejíž téma nenutí k žádnému přemýšlení. Ráda po takových sáhnu, kdy chci tzv. vypnout mozek, ale taky vnímat obsah.

13.10.2021 3 z 5

Dvojí slib Dvojí slib Juliet Landon

K této tématice se uchyluji po četbě tzv. těžších knih. Odreaguji se a sním.

20.09.2021 3 z 5

Odlet do Madrásu Odlet do Madrásu Alena Vrbová

Archivářka s nádherným jménem Niké cestuje do Indie na pozvání. Netuší, co se za tímto pozváním skrývá. Kniha je plná vzpomínek, úvah, nevyřčených křivd.
Začátky manželství, aktivní soudružka Niké a její manžel Dan, povahově i názorově odlišný filozof, který vězí v zajetí ideálů . Rozdělí je rok 1948?
Kažý si dále žije svůj život . Niké zjišťuje, že si ji na návštěvu Indie pozval bývalý manžel. Poznává život v Indii, ale je možné, aby zpřetrhala svazky a zůstala tu natrvalo, i když se jí zde moc líbí a najdou zase společnou řeč?

17.06.2021 3 z 5

Přes hranice Přes hranice Margot Flügel-Anhalt

Jak je napsáno na obalu, poprvé v 64 letech nasedla na motorku a objela půlku světa. No, nevím. Kniha je psaná formou deníku, co kde zažila a viděla. Z její cesty vyzařuje svoboda a klid, doplněno krásnými fotografiemi. Je to opravdové odhodlání, já bych tak asi zvládla nějakou trasu na kole nebo bych ještě zkusila pouť po Jakubské stezce.

01.03.2021 3 z 5

Hřích, vášeň a brilianty Hřích, vášeň a brilianty Judith Krantz

Hezký román, který vystihuje život v přepychu.
Moje babička by k této knize řekla jen toto:
- Peníze a bohatství ti nenahradí lásku, ta se dává srdcem.
- Uč se z vlastních chyb, aby jsi předešla těm dalším.

01.12.2020 4 z 5

Lékaři Lékaři Henry Denker

Tato kniha ukazuje zajímavý pohled na lékaře, právníky a prostředí, ve kterém pracují. Jeden mladý lékař je obžalován a ocitá se před soudem. Ten má dokázat - Je vinen? Zanedbal něco? Porušil lékařskou etiku? To má dokázat rozsáhlé soudní líčení, kde se propírá jak práce, tak osobní životy a osudy všech postav. Je velmi důležité, aby pacient sdělil svému lékaři vše, aby mu lékař mohl pomoci. Kniha je velmi zajímavá a závěr překvapí.

07.09.2020 4 z 5

Selekce Selekce Kiera Cass

Kniha byla zrovna v knihovně vrácena a zaujal mě krásný obal. I když už taky nepatřím do té mladší skupiny čtenářů, moc mě zaujala a už mám rezervaci na zbytek série. Oddechové čtení, romantika, láska.
Na toto téma si asi zase přečtu knihu "Roxolana" kterou napsal ukrajinský spisovatel Pavlo Zahrebnyj, zkuste si přečíst a porovnejte. Je moje oblíbená. Tato je pravdivá z historie Turecka 16.století, ale hlavní linie je stejná.

03.08.2020 5 z 5

Vystěhovalci I. Vystěhovalci I. Vilhelm Moberg

Všechny čtyři knihy Vysěhovalci, Přistěhovalci, Usedlíci a Poslední dopis do Švédska popisují těžký život obyčejných lidí. Bída, beznaděj, víra v lepší život je vede k opuštění své rodné vlasti, svých rodin a vypravit do Nové země - Ameriky. Příběhem nás provází nebojácný a odvážný Karl Oskar Nilson se svou milující manželkou Kristínou a dětmi. Plni nadšení s dalšími odvážlivci vstoupí na loď, kdy po útrapách se jim podaří v r. 1850 vystoupit v New Yorku na pevnou zem.

19.06.2020 5 z 5

Humorné příhody očima odvážného otce Humorné příhody očima odvážného otce M. M. Cabicar (p)

Některé vtipné, jiné trochu vynucené.

14.06.2020 3 z 5

Půlnoční anděl Půlnoční anděl Lisa Kleypas

Příběh o milostném vzplanutí ruské šlechtičny Taši, které se po obvinění v Rusku podaří dostat do Anglie. Dožene ji její minulost a najde opravdovou lásku? Zajímavé bylo číst o carském Rusku, jeho historii s porovnáváním života aristokracie v Anglii. Krásná kniha,

01.06.2020 5 z 5

Žízeň Žízeň Jo Nesbø

Jak již někdo napsal přede mnou, budu muset začít od začátku série tohoto autora, kterého jsem ještě nečetla. Tuto knihu jsem prokládala jiným žánrem, protože krev mi nevadí, ale o upírech se mi pak zdá. Ve snu se ke mně přiblíží a jak se chce zakousnout, tak se probudím. I tak mě zaujala a k autorovi se určitě vrátím.

05.02.2020 4 z 5

Aby dobro neškodilo Aby dobro neškodilo David Klimeš

Kniha mě zaujala jak názvem, tak i obsahem. Dělal jste někdy něco špatně? Kniha je rozdělena na odpovědi ředitele neziskové humanitární organizace Člověk v tísni, Šimona Pánka v šesti tématech knihy , kde se zmiňuje o svém soukromém i veřejném životě, názory na politiku , vliv médií na lidi, ale hlavně o své celoživotní humanitární práci.
Tuto knihu bych doporučila k přečtení hlavně z toho důvodu, že každý najde odpověď na nějakou svou otázku, např. proč bychom zde měli mít uprchlíky, proč bychom jim měli pomáhat, proč pomáhají v cizině, když tu se taky pomoc potřebuje apod.
Např.str.90 - vysvětluje náš vztah k migrantům. Když se podíváme do pohádek, každý cizinec byl buď hloupý nebo zlý. Vztah Čechů k Habsburkům vytvořil komplex z letité nadvlády. Nikdo se nemůže divit, že se tak vytvořilo kolektivní povědomí, že cizinci tu prostě nejsou vítáni.
Bosna, Afganistán, Sýrie a další místa, kde celé rodiny prchají do uprchlických táborů s nadějí, že se přece do svého domova jednou vrátí. Nedovedu si představit, kdyby to postihlo naši republiku.
Opět si připomínám , jak si vážím místa, kde žiji a jak jsem se svým životem spokojena.
Pro mě velký dík všem, kteří pomáhají.

20.01.2020 5 z 5

Zapomeň na minulost Zapomeň na minulost Katarína Gillerová

První kniha od této autorky a mohu jen doporučit. Názorná ukázka, jak minulost a to, když není dořešená a nemluvilo se o ní, ovlivňuje životy mnoha lidí.

Přítomnost a budoucnost jsou dva časy, které můžeme ovlivnit,
minulost už nikdy ne, ale ta nás může posunout dále.
Štěstí se prožívá v jediném čase a to teď.

28.11.2019 5 z 5

Horké mléko Horké mléko Deborah Levy

Kniha popisuje hlavně vztah matky a dcery. Hezky popsáno vše, co se děje hlavně v hlavě nás všech - náš vnitřní postoj, jak bychom chtěli žít. Matka a dcera, láska i nenávist, boj s nemocí, citové i psychické vydírání, snaha pomoct, ale tím se i částečně obětovat, protože matka nám přece dala život, ale my chceme žít hlavně ten svůj.

21.09.2019 4 z 5

Utěšitelky Utěšitelky Ruth Hallo

Knihu jsem přečetla na doporučení a velmi mě citově zasáhla. Nás učili o II. sv. válce hlavně to, co se dělo v Evropě, ale tato kniha popisuje tuto dobu formou výpovědi hlavní postavy Mej-an, kdy Japonsko okupovalo Čínu. Každá řádná dívka musela pomoci finančně rodině a takto získali několik set tisíc dívek, které zavřeli do bordelů, aby poskytovaly sexuální služby japonským vojákům.Mej-an bylo v té době pouhých 13 let, kdy z ní udělali tzv. "Utěšitelku". U soudu popisuje veškerou krutost z opakovaného znásilňování, ale i když se jí podaří utéct nemá vyhráno. Čínská společnost včetně jejich rodin utěšitelky odsuzuje za to, čím se nechtěně staly. Lidé dovedou být krutí. Hodně utěšitelek na následky krutého zacházení v utěšitelských stanicích zemřelo, některé začaly nový život, ale s neustálým strachem, aby se nikdo nic nedověděl. V r.1991 proběhlov Japonsku několik soudních procesů, v r. 1993 vyšetřovala historii utěšitelek i Komise pro lidská práva OSN, konaly se dva mezinárodní tribunály, jeden v Japonsku a druhý v Den Haagu, ale chyběla právní autorita a nedonutily japonskou vládu, aby podnikla potřebné kroky a bývalé "utěšitelky" odškodnila. Jen málo jich našlo odvahu předstoupit před soud a vypovídat.
Historie "utěšitelek" musí zůstat neustále živá.

23.06.2019 5 z 5

Žena v mramoru Žena v mramoru Mary Higgins Clark

Tuto detektivku mám ve své knihovně staršího vydání. I když se děj ze začátku pomalu táhne, stejně vás vtáhne do svého děje. Pak nastane obrat a chcete znát rozzuzlení.

17.04.2019 4 z 5