hannah2000 hannah2000 komentáře u knih

Půlkacíř Půlkacíř Karel Kryl

Knížka je velice dobře napsaná a všem, kdo ji neznají a chtějí se o Krylovi dozvědět něco víc, ji doporučuji. Pochopíte z ní, proč byl takový výjimečný písničkář a kde se brala ta naléhavost v jeho zpěvu. Mimochodem hrozně se mi líbilo jeho přirovnání - jako pampelišky :-). Byl básník a i v této knížce, která je psaná formou rozhovoru, to čiší z každé věty. Ale také zjistíte, že na konci života byl zklamaný - svojí vlastí, lidmi, dějinami, ... A už se nedozvíme, jestli vlastně neměl potřebu být neustále nespokojený.
Ale nedá mi to a musím přidat malou ukázku :-) :
"V té době jsem se také poprvé zamiloval.
Poprvé v Německu?
Ne, poprvé v životě. Zamiloval a miloval. Jako blázen. Přišlo to na mě pozdě, ale zato s ohromnou silou. Byl jsem okouzlen, psal jsem poesii. Měli jsme svatbu u opata Opaska. To nebyl obyčejný milostný vztah, ale stav duše. Odhodlání a rozhodnutí s někým zestárnout...."

21.08.2017 5 z 5

Útěky – Lída Baarová Útěky – Lída Baarová Josef Škvorecký

Vzpomínky jsou přehledně a zajímavě sepsané a knížka se velmi dobře čte. Samotný příběh Baarové vede k zamyšlení, jak moc byla herečka ve svých vzpomínkách upřímná, co je pravda a co je upravené. Z jejího vyprávění čiší nezájem o vše, co se netýkalo herectví, její kariéry a jejího života. Přijde mi neskutečné, že by vůbec nevnímala tu zvrácenost, do jaké se Německo před válkou ubíralo. Nejvíc upřímná mi přišla část, ve které vypráví o osudu rodičů a sestry po válce. Lída Baarová si mé sympatie po přečtení moc nezískala, ale odsoudit ji také nemůžu. Nevím totiž, kolik skutečností si nechala pro sebe, co dalšího zlého ji potkalo a co způsobilo ten její odtažitý přístup ke světu. Vyprávění, ať už bylo více či méně upřímné, poodkrylo kromě života Baarové zčásti i dění okolo filmu před válkou a po ní. Proto je kniha zajímavá.

09.07.2017 4 z 5

Smrtící klon Smrtící klon J. D. Robb (p)

Napínavé, s vtipnými dialogy, děj má spád, scifi prvky přidávali ději na zajímavosti. Knížka má jednu velkou vadu - nejde odložit, dokud jí nedočtete - :-D. Moje první knížka s Evou Dallasovou, ale určitě ne poslední. Doporučuji všem, co mají rádi zajímavé a napínavé detektivky.

25.06.2017 4 z 5

Láska v Provenci Láska v Provenci Julianna Baggott

Tahle knížka mě ihned upoutala za prvé krásnou obálkou a za druhé - částí nadpisu .. v Provence. Ačkoli je moje velké přání se do této oblasti podívat, nebyl zatím čas ani příležitost a tak se sem ráda přesouvám alespoň pomocí knih. No a já, kromě popisu Provence, čekala už jen klasický jednoduchý zamilovaný příběh. Jenže je to jinak. Příběh se kromě popisu Provence zabývá hlavně tím, jak je těžké se vyrovnat se ztrátou blízkého člověka. Jak si člověk najednou připadá neúplný a nedokáže si představit, jak bude moci žít dál. Hlavní hrdince Heidi se totiž smrtí manžela zhroutil smysl života a jediné, co ji nutí se soustředit i na něco jiného, je její syn Abbot. Její matka tohle všechno vidí a chápe a právě proto ji pošle vyléčit si duši na místo, které kdysi pomohlo i jí. Do kouzelného domu v Provence, který stojí na úpatí tajemné hory. A o tom je hlavní část příběhu. O znovupoznávání radosti ze života, o smíření se s minulostí, o nacházení řešení komplikovaných situací i o tom, že nejenom smrt je příčinou ztráty blízkého člověka. A také o důležitosti nechat své srdce otevřené navzdory ztrátám, jak říká jedna z postav v knize. A komu bych knihu doporučila? Všem, co mají rádi Provence, a všem, co mají rádi příběhy s hledáním smyslu života. Knížka se moc dobře čte a romantická zápletka je taková chutná omáčka navíc, aby byl příběh zajímavý.

17.06.2017 4 z 5

Básne Básne Milan Rúfus

Najkrajšie básne z tvorby Milana Rúfusa - ano s tím musím souhlasit. Pohladí po duši, když je člověku těžko.
Malá ukázka:

ČO DAL NÁM DEŇ

Čo dal, za to sme platili.
Raz radosťou, raz žialom.
Čo bolo srdcu nad sily,
to srdce vykričalo.

A bolo mnoho takých dní.
Dní ako ostrie noža.
Keď celá duša bolí z nich,
aj keď nás páli koža,
aj od hnevu, aj od studu.

A márny ľudský nárek

Nie väčší zázrak
ako byť.
Niet vzácnejšieho daru.

06.05.2017 5 z 5

Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Jack Thorne

Sága Harryho Pottera mě zaujala svojí propracovaností a originalitou. A pak se objevila tato kniha se spoustou protichůdných hodnocení. I když jsem chvíli odolávala - divadelní hru se mi číst nechtělo - nakonec vyhrála zvědavost. A musím říci, že kniha, navzdory jinému podání, se mi četla velice dobře. Děj měl spád od prvních stránek a udržel si ho až do konce. Zápletka je jako obvykle u HP zajímavá a originální. Díky tomu, že se jedná o divadelní hru, sice děj tolik nerozvádí, jak jsme byli zvyklí u předchozích dílů, ale to na zajímavosti příběhu nijak neubírá. Za mě doporučuji.

08.04.2017 5 z 5

Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Ač se v anotaci píše humoristický román, já jsem ho tak nevnímala. Příběh osamělého muže, který na okolí a i na čtenáře působí jako starý bručoun, mi humorný nepřipadal. Ale zároveň mě příběh uchvátil. Důvodem asi bude jednoduchý způsob psaní, a také vyprávění z pohledu hlavního hrdiny. Tím se ocitneme ve středu toho všeho. V tom, jak Ove vnímá všechny události, co si o všem myslí, jak se rozhoduje. Ve vyprávění se prolíná přítomnost s minulostí a tím se postupně odkrývá životní příběh Oveho. Zpočátku jsem si říkala, jestli knížka nebude spíše depresivní. Občas jsem se totiž v chování Oveho viděla, až mě to děsilo. Ale s dalším čtením se tento pocit deprese postupně vytratil. Už jsem Oveho nevnímala jako bručouna, ale jako člověka, který několikrát ztratil smysl života, ač si ho moc přál. Tak se zkrátka obrnil a šel dál. A o tom je vlastně celý příběh. O zvratech osudu, o síle jít dál, o lidech, kteří, když už to člověk nečeká, pomůžou. A takový byl i Ove, ač bručoun, pořád vnímal, co se děje okolo něj, a i když původně nechtěl, nakonec pomohl. Při čtení některých pasáží jsem se zasmála a u jiných zamáčkla slzy. Knížka mě hodně zaujala a určitě se k ní občas vrátím.

A ještě přidám pár citací, třeba někoho popostrčí k přečtení:
Smrt je podivuhodná věc. Na smrti je nejstrašnější to, že by mohla projít kolem. A nás tu nechat osiřelé. Tuhle ránu žádný čas nezahojí.
Čas je vůbec podivuhodná věc. Většina lidí žije pouze pro budoucnost.
Smutek je podivuhodná věc.
Život je podivuhodná věc.
Láska je podivuhodná věc. Dostaví se úplně znenadání.

27.03.2017 5 z 5

Zmrzlinové sedmé nebe Zmrzlinové sedmé nebe Abby Clements

Příjemné, odpočinkové čtivo, které působí stejně mile a sympaticky jako obal a název. A na konci najdete i pár receptů na zmrzliny :-).

20.09.2016 4 z 5

Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

Náhodou jsem si prohlížela zdejší žebříčky a překvapilo mě, že toto je 9.nejčtenější kniha z databáze. Dokonce trumfla i ságu Stmívání, před ní jsou pouze všechny díly Harryho Pottera a Malý princ. Tahle kontroverzní knížka sbírá svá nej.. na všech frontách - nejhůř hodnocená, 9.nejčtenější, Kniha roku 2012, 25. v nejčastějších knihách v knihotékách a když se podívám na počet komentářů, tak tipuji i titul nejkomentovanější kniha. :-D
Čím to je?
Existuje takové množství knížek, které jsou mnohem lepší a zajímavější v příběhu, v podání, ve způsobu psaní, zkrátka ve všem, a zapadnou bez povšimnutí. A tahle exeluje.
Inu i negativní reklama je také reklama. :-D

14.09.2016 3 z 5

Dům v Bretani Dům v Bretani Marta Davouze

Jednoduché a zábavné. Vhodná kniha pro odreagování.

09.07.2016 4 z 5

Andělé všedního dne Andělé všedního dne Michal Viewegh

Velice zvláštně podaný příběh. Nutí člověka k zamyšlení, přehodnocení názoru na běžné věci, vrátí do popředí smutek ze ztráty blízkých a zároveň i otázku, zda i okolo nás v tu dobu dohlíželi nějací andělé. Je to zkrátka smutné vyprávění, protkané spoustou zamyšlení o životě a dumáním o důležitosti či nedůležitosti drobností v životě. Nechybí ani černý humor a surové podání reality s tímto tématem spojené. Příběhy a propojení hlavních postav, kdy se jejich osudy navzájem protnou, dělá samotné dumání o životě čtivým a zajímavým. Knížku asi možná tak úplně nepochopí a neocení ti, kteří neměli podobnou životní zkušenost. Ale já sama za sebe doporučuji. Možná vás příběh osloví a zaujme jako mě.

07.07.2016 4 z 5

Reportér Reportér Sandra Brown

Příběhy od Sandry Brown čtu velmi ráda. A tenhle patří dle mého názoru mezi nejlepší. Je napínavý, čtivý, nepředvídatelný (ačkoli někde v jedné třetině jsem si myslela opak :-) ) a kromě krimizápletky nechybí ani zamotaná milostná zápletka. Autorka nás do tohoto příběhu zatahuje postupně, z pohledu různých časů a postav.
Knížka byla čtivá od začátku, ale jak se odkrývaly další a další části, tak ji zkrátka už nešlo odložit. Musela jsem číst dál a dál až do konce. Takže za mne jednoznačně plný počet bodů.

03.07.2016 5 z 5

Co s láskou Co s láskou Nicholas Sparks

Tahle knížka mě fakt dostala. Neskutečně emotivní příběh, který jsem pár dní dostávala z hlavy. Úžasně napsané.

07.06.2016 5 z 5

Životní šance Životní šance Jayne Ann Krentz

Příjemná, jednoduchá oddychovka po náročných dnech.

25.04.2016 3 z 5

Stopy v krvi Stopy v krvi Steve Robinson

Jak se už tady o tom přede mnou jeden čtenář zmínil, i mě kniha zaujala anotací "Strhující a originální mix Dana Browna, Stiega Larssona a Arthura C.". Zároveň jsem hledala nějakou zajímavou knihu vydanou v roce 2016 a tahle byla přesně to, co já ráda. Thriller se zajímavým námětem, v tomto případě genealogií. V ději se prolíná minulost se současností. Přesněji řečeno události z minulosti začnou ovlivňovat současnost. Nechci ale opakovat anotaci, tu si každý přečte u popisu, chci popsat dojmy z příběhu. Takže hlavní hrdina JT je středního věku, není sice dokonalý, ale působí velice lidsky a sympaticky. Navzdory všemu nezdaru z počátku příběhu se nevzdává a postupně odhaluje jak tajemství, tak i svoji nezdolnou a sympatickou povahu. Děj se zpočátku pomalu rozvíjí a odkrývá potřebné informace k příběhu s několika dějovými liniemi, ale zhruba ve čtvrtině nabere spád a stává se napínavým až do konce, kdy se všechny příběhy spojí do nečekaného závěru. Kniha se moc dobře čte a příběh nemá žádná nepřehledná nebo hluchá místa. Jedinou věc bych trochu vytkla, i když jen málo, a tou byl sled událostí v závěru knihy. V jednom místě to působilo stejně, jako kdyby na jedno místo dopadl meteorit několikrát za sebou. Trochu nepřirozeně. Dan Brown to sice není, určitě ale knihu doporučuji všem, kdo rádi napětí a zajímavý námět. No a já jdu pátrat po genealogické mapě, třeba se mi podaří vytvořit rodinný strom a zjistím odkud pochází mí předci. ;-)

18.03.2016

Medvídek Paddington Medvídek Paddington Michael Bond

U téhle knížky mě zaujala anotace, že "Paddington je pro anglické děti něco jako pro české Krteček". Takže jsem ze zvědavosti zkoukla film a pak přečetla knížku. A musím říct, že knížka, která obsahuje příběhy nemotorného medvídka, je velice milá. Ze všech příběhů sálá nadšení, medvídek se pouští do všeho možného a nikdy se nenechá odradit neúspěchy. V dnešním světě, kdy se nějak vytrácí laskavost, je to dle mého názoru velmi příjemně a mile podaný vzor pro malé děti. Takže si tuhle knížku zařadím mezi pohádky, které budu číst vnoučatům. Myslím, že si zaslouží zařadit v knihovně právě vedle Krtečka a spol. ;-) Všem, co mají malé děti, vřele doporučuji a těm, co ještě žádné nemají nebo jim již odrostly jako mně, též. Při čtení se totiž přesunete do laskavého světa plného různých dobrodružství.

17.03.2016 5 z 5

Pět Tibeťanů Pět Tibeťanů Peter Kelder

Tuhle knížku mám doma už delší dobu. Pořídila jsem si ji, když jsem začala chodit na cvičení jógy, ale tenkrát jsem ji nedočetla, protože mi jaksi ještě nic neříkala. No a teď po čase jsem se k ní vrátila. Pět Tibeťanů už nějakou dobu po ránu cvičím a kniha se mi najednou zdála zajímavá. Upravila jsem podle ní provádění některých ritů a přidala afirmace, které mě zaujaly. Já od cvičení nečekám, že budu mládnout, ale cviky jsou sestaveny tak dokonale, že se člověk po ránu protáhne a rychle se probere k životu a to za pouhých pár minut.
A celkové zhodnocení knihy? Příběh o vzniku cviků je celkem zajímavě podán, cviky jsou dobře popsány. Závěr knihy je doplněn o afirmace, popis úskalí jednotlivých cviků a motivační omáčku pro nás, kteří Tibeťany cvičíme :-), protože nevěřícího Tomáše stejně nepřesvědčí. Kniha nemůže zaujmout každého. Dle mého názoru je vhodná hlavně pro vyznavače cvičení jógy a relaxačního cvičení na podobném základě.

17.02.2016 4 z 5

Ušlechtilá vášeň Ušlechtilá vášeň Stephanie Laurens (p)

Kniha od mnou velmi oblíbené spisovatelky Stephanie Laurensové - jeden díl ze ságy Klub Bastion. Poutavě napsaný romantický příběh z regentské Anglie má od všeho něco - romantiku, napětí, trochu vášně, tedy vše potřebné pro odreagování nad knížkou. Doporučuji jako velmi příjemné čtení pro osamělé večery.

20.01.2016 4 z 5

Dneska už se tomu směju Dneska už se tomu směju Adina Mandlová

Knihu jsem začala číst s představou, že se jedná o takovou tu klasickou autobiografii, popisující dětství, úspěchy a tak. Byla jsem ale překvapená, že se jedná o otevřenou, přímou zpověď ženy, která to, navzdory své kráse a inteligenci nebo možná právě proto, neměla v životě vůbec jednoduché. Vše, co ji v životě potkalo, vypráví bez příkras, s ničím ani nikým si nebere servítky a nic není tabu. Kniha je velice poutavě napsaná a čtenáři odkryje jak život Adiny Mandlové, tak dobu ve které žila a to bez všech příkras.
Po dočtení jsem začala trochu přehodnocovat moje oblíbené "Upřímnost nade vše." Adina v knize totiž přiznává, že za spoustu jejich problémů v životě asi může právě její oblíbená upřímnost a ironický humor. Protože jak říká: "Svět chce být klamán."

16.01.2016 5 z 5

Tajemství posledního nacisty Tajemství posledního nacisty Iain King

Na stránkách Iaina Kinga jsem četla informaci, že chystá další knihu s hlavní postavou Mylesem. Takže už se těším a jsem zvědavá, jestli se autor zlepší a děj trochu víc "zamotá".

09.01.2016 4 z 5