hannina

To bylo tak krásné..... nezaměňovat s romantické a sentimentální. O životě, o smrti, o bolesti, o radosti, o tom, že nic není tak, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Čtenářský deník: Krásné dětsví v lásce a hojnosti, dospívání již poznamenané osobním smutkem, předválečnou atmosférou a počátkem války a ranou dospělost plnou krutosti a utrpení, to prožila krásná silná osobitá Židovka Zuzana v příběhu skvostně vyprávěném Jakubou Katalpou.

Tahle útlá knížka je krásně napsaná a slupne se jako malina. Ale zapůsobí jako polykání hřebíků..... Již z dětství narušená Daniela se sice ze své rodiny vymaní a chvíli se zdá, že se její život v lepší obrátí. Ona se však neomylně vrhne do náruče chlapa, který to, co si v sobě nese, dotáhne až k jejímu totálnímu rozkladu....

Neonila a Emil. Ona zvláštní, zajímavá Ruska, on srdečný Čech. Potkali se za okupace Smolenska a oba se zapletli s nacisty. On nuceně musel narukovat do wermachtu, ona, aby zachránila své nejbližší od smrti hladem. A s tímto stigmatem prožili celý život. A poselství? Nikdy neodsuzuj, dokud jsi nezažil.

Tak je tam ta hlavní zápletka s vyšetřováním zmizení místního kápa, ale hlavně je to o životě komunity v malé islandské vesnici viděném optikou místního prosťáčka Kalmanna, lovce žraloků a samozvaného šerifa, který je nakonec klíčovou osobou k rozřešení toho krimi případu. Skrze jeho líčení se toho čtenář dozví hodně jak o poměrech islandských rybářů, omezovaných kvótami, se kterými se dost kšeftuje a jak to ovlivňuje celou vesnici, tak i o osobním životě lehce retardovaného člověka, jeho touhách, způsobu myšlení a vyrovnávání se s realitou. Místy se to trochu vleklo, ale celkově dobrý.

Joe O'Loughlinovi se v soukromí blýská na lepší časy. Vypadá to, že znovu začne žít se svou rodinou. A v tu je opět povolán k dvojnásobné brutální vraždě, do čehož zapojí svého starého dobrého kámoše Vincenta Ruíze. Odhalování pachatele však nejde nijak hladce a nakonec jsou v ohrožení i jeho dcery a on sám... Pachatel je odhalen, avšak v jeho osobním životě dojde ke tragedii.... Osmý díl v sérii... Dobře se to četlo.... Tyhle psychodetektivky mě baví.

Čtyřicátník Billy má kolem Vánoc spoustu práce. Na malém irském městě rozváží po domácnostech dřevo a uhlí. Mezi jeho zákazníky patří i místní klášter, který provozuje prádelnu. A právě zde se setká s dívkami, které ho v nestřežené chvíli požádají o pomoc s útěkem. A následně v kůlně u kláštera najde zubožené děvče. Může potom lhostejně jít a žít si dál svůj vcelku dobrý stereotypní život? Jeho nitro v tom má jasno. Rozsahem útlá, obsahem naléhavá knížka. Poetický vánoční příběh se syrovým odhalením, s nímž si musí poradit jeden obyčejný muž.

Tonda a Václav - kamarádi z Jelení. Poetický malíř a natěrač a silák, který umí nejen vzít za každou práci, ale má i fištróna. Od krátkého soužití těchto dvou se odvíjí příběh vesnice po první válce přes tu druhou. V přední roli zůstává rodina Václava, který pro své sousedy jednou za rok pořádá bizarní paví hody, ale těch lidských příběhů přes dvě generace je tam mnohem víc. Co však tuto knížku povyšuje nad jiné na podobné téma je to, že je napsána nádherným českým jazykem!! A děj knížky doplňují krásné ilustrace Sabiny Chalupové.

Poručíme větru dešti dnes už jenom v Bukurešti, hlásalo se také na plakátech té naší sametové. Neměli jsme tušení, kam až zrůdný Ceaucescův režim rumunskou společnost dostal...... ta jejich rozhodně sametová nebyla.... "Ceausescova kritika Kremlu mnohé přesvědčila, že je rebel, jenže režim, který nastolil, ukázal, že je ve skutečnosti zrůda. Ceausescu pochopil, že k tomu, aby mohl vládnout s pomocí útlaku, bude potřebovat naprostou izolaci. Odřízl Rumunsko od zbytku světa a pak od sebe odtrhoval jednotlivé občany tím, že je poštvával proti sobě. Securitate, brutální tajná policie, sloužila režimu jako nástroj represe". Z doslovu autorky, která si dala velkou práci se sběrem materiálu, aby stvořila příběh na základě historických faktů.

Devět lidí se sešlo v lázních, aby transformovali svůj život. Z různých důvodů dospěli k tomu, že potřebují pomoc a jednoho krásného dne se ocitli v Domě pohody, kde se jich ujímá "Velká Máša" se svými pomocníky. Mášiny svérázné experimentální metody se jaksi zvrtnou a naše skupinka se dostává do situace, jejíž zvládnutí vyžaduje od každého nasazení veškerého potenciálu, který v sobě má. Cíle však bylo dosaženo. Z lázní se do svých domovů vracejí přece jen tak trochu jiní..... Docela dobré, byť s hollywoodským koncem, i když ho těm lidem fakt přejete.

Drsný životní příběh obyčejné ženy Anny, která nakonec k zaslouženému štěstí došla. Ovšem žádná červená knihovna to není....

Příběh Theodora, muže se slabostí pro ženy v nesnázích, odehrávající se v dobových reáliích 50 - 70 let v polsko české hornické vesnici kdesi na Karvinsku. Nakousnutých témat je tam teda hodně. Od česko polských poválečných vztahů přes zpolitizovaný soudní proces, zacházení s nepřáteli režimu v komunistických lágrech v 50 letech, důlní neštěstí, likvidaci vesnice a nucené stěhování lidi do městských panelákových sídlišť, vyrovnávání se člověka s tím, že zabil bližního svého, sžívání se rodiny po návratu otce z krimu, autistické dítě v dobách, kdy tato diagnóza ještě nebyla ani v plenkách...... ale je to jen příběh muže se slabostí pro půvabné ženy v nesnázích. Ovšem napsaný tak, že se neodtrhnete. Vaše mysl sice zůstane nezatížena naznačenými hrůzami a ději, ale bude ráda, že se to tak hezky vyřešilo a Theodorova žena bude mít snad chvíli zasloužený klid.... než se mu zas připlete do cesty nějaká ta zvláštně hezká osůbka předurcená k záchraně.

Frustrovaní rodiče, kteří chtějí svá traumata zvládnout skrz své dítě...... a ještě si k tomu vyberou jedno ze tří. A dělají pro jeho šťastný život všechno dle svého nejlepšího přesvědčení...... To bylo tak syrové a úzkostné a bohužel uvěřitelné.

Tuhle knížku jsem četla hodně dlouho, ale bylo to spíš mou roztěkanou myslí, než počtem stránek. Vypráví Roland - o svém životě, s přesahem do životních příběhů svých rodičů a rodičů své ženy.... Nadanému hochovi nasměrovala jeho osud učitelka klavíru, která si jej velmi, ale velmi oblíbila, slupla jej a chtěla ho jen pro sebe. Nakonec zdrhnul. Nejen od ní, ale i ze školy. Stal se z něj muž mnoha profesí, z nichž nejvýraznější byly příležitostný novinář, tenisový trenér a hotelový pianista. Navzdory kolikrát až existenčnímu přežívání se mu podařilo vychovat syna a nakonec mít i hezkou rodinu.
Roland vypráví o svém životě v širších souvislostech, zmiňuje důležité min. evropské historické a společenské milníky a vývoj od 2 války po současnost, hodnotí je, přemýšlí o nich. Pro mě velmi zajímavé v tom, že popisuje události, které se většinou staly za mého života, ale jsou vnímané člověkem z anglického a německého prostředí... No a v závěru je také tématem stáří..... téma, o kterém hodně přemýšlím...

Velice krásný, dojemný, dlouho doznívající příběh, který vás (nebo tedy mě) v životě povzbudí a posune.
Émile a Joanne spojí cesta, ke které má každý z nich jiný důvod. Pro Émila je to cesta poslední, přesto nabitá životem. Pro Joanne znamená vyrovnávání se s dosavadním a začátek nového. Jejich vzájemné propojení je pro oba osudové.

Čekala jsem román pro ženy. A on to byl román pro ženy. Lucie a Anna. Manželka a milenka. A okrajově i další ženy kolem jednoho muže. Intelektuální rodinná přítelkyně, sestra, matka.... sestra Anny. A všechny jaksi psychicky vykolejené.... Zajímavé to bylo, místy až mrazivé. Sympatickou osobu bys v tomto příběhu pohledal, přesto doporučuji.

Tato knížka upoutá a láká k přečtení svou krásnou obálkou. A obsah tuto vnější stránku naplňuje. Astra nemá zrovna šťastný start do života. Dětství stráví na jakési komunitní farmě s k ní naprosto lhostejným otcem. Její osud čtenář sleduje a skládá z výpovědí lidí, kteří byli součástí jejích různých životních etap. Astra tedy rozhodně není kladnou hrdinkou, která by svoji životní nálož s přehledem zvládala, ale na prahu stáří dochází přece jen ke smíření a vyrovnání.

Zvrácený psychopat vraždí své oběti tím, že se jim nabourá do hlavy a zlomí jejich mysl.... Na rozkrývání jeho zločinů se podílí i klinický psycholog Joe O'Loughlin a jeho kamarád Ruiz - vysloužilý policajt. Joe pomalu rozkrývá Tylerovi metody, přesto však před ním neochrání své nejbližší. Výborný psychothriller, ze kterého mrazí. Plus mnoho informací z prostředí vojenských misí ...

Liv žije od mala jen se svým otcem Vidarem a to v jakési odlehlé osadě někde ve Švédsku. Otec nevychází s žádným z nemnoha sousedů a k dceři se chová despoticky. Ta přes mnoho pokusů o útěk nakonec zůstává, neb na svět přichází její syn Simon. A tak oba žijí pod pevnou Vidarovou nadvládou. Až do dne, kdy je Vidar zavražděn...... A pak dojde na rozkrývání Vidarovy temné osobnosti, jeho vztahy s ostatními osadníky a poměry v jeho rodině i v rodinách a životech ostatních místních obyvatel.....

Hutná jednohubka.... přátelství, fanatismus, zrada, pomsta, lekce z historie na pár stránkách.....