hanzmb hanzmb komentáře u knih

Sedm metrů čtverečních Sedm metrů čtverečních Jussi Adler-Olsen

Nezbývá mi než souhlasit se spoustou předchozích komentářů. Parta z oddělení Q už minimálně od 8. dílu není to co bývala a je dobře, že byla celá série ukončena. Úplně se totiž vytratil duch oddělení. Hrdinové se chovají zcela odlišně, než jsme byli zvyklí. Vtip a inteligentní zápletky nahradili mafiáni, nájemní vrazi a drogoví dealeři. Jak v laciném krváku. 1 * jsem přidal z nostalgie.

15.10.2024 4 z 5

Mrchožrout Mrchožrout Jack Heath

Tak tohle byl asi ten nejčernější noir thriler co jsem kdy četl. Trochu se vzpamatuji a dám si 2. díl. Chtěl bych hlavně vypíchnout 2 věci. Samozřejmě hlavní zápletka s platbami v mrtvolách je spíše hororová záležitost. Vlastní příběh, postupy vyšetřování apod. už jsou ale reálné. Navíc je to vše podané docela decentně - teda pokud se tak dá nazvat např. okusování mrtvol - myslím tím spíš to, že tohle není hlavní účel knihy, ale jen podkreslující prvek.

04.09.2024 5 z 5

Bouře Bouře Conn Iggulden

Válka růží - strašně známý pojem, ale uvědomil jsem si, že vlastně o něm toho moc nevím. Pár řádek ze školního dějepisu. Nadšený z knih spisovatelky Penman jsem se rozhodl zkusit další část anglické historie. Navíc to začíná rokem 1437 - u nás pořádně nepopsaným začátkem vlády Albrechta II. A udělal jsem velmi dobře. Autor perfektně skloubil důležité historické okamžiky konce anglo-francouzské války jak z pohledu šlechty, tak i několika hrdinů z lidu. Přes větší rozsah jsem se ani okamžik nenudil. Brzy se vrhnu na další díl.

19.08.2024 5 z 5

Tanec na sopce Tanec na sopce Petr Heteša

Baltimor se stal asi nejdůležitějším městem české sci-fi. Na každý nový díl nedočkavě čekám a těším se na nové příběhy. Autor "bohužel" nemá nouzi o nové nápady a tak se objevují noví a noví hrdinové, i když u těch starších je dost prostoru pro pokračování jejich osudů. O tom je i tento díl. Určitě by minimálně 1 pokračování unesl. Uvidíme. Tentokrát bych býval vzhledem k námětu čekal více technických (či spíše biologických) informací o spojení hrdinek. Jako tomu bylo v jiných autorových knihách. Bohužel soustředění pouze na 1 hrdinu to nedovolilo. Škoda.

28.06.2024 5 z 5

Šikmý kostel 3 Šikmý kostel 3 Karin Lednická

Také ve 3.dílu dokázala autorka udržet vysokou kvalitu této trilogie. Především po literární stránce se to bude řadit k takovým špičkovým dílům české literatury jako jsou například Sňatky z rozumu. Co ale postrádám je detailnější popis historické situace nebo spíše její zúžení jen na problémy s komunismem. Zcela (až na diskusi po koupi vysavače) se vyhýbá národnostním problémům. O válce s Polskem 1945 nepadne ani slovo. Tomu, kdo by chtěl do této " šlonzácké" problematiky proniknout více, doporučuji knihu Kyselá těšínská jablíčka od Jiřího Bílka.

07.05.2024 5 z 5

Necrobox Necrobox Petr Heteša

Konečně se mi podařilo přečíst kompletně celého "dospělého" Hetešu. Tahle kniha ( i když to je v české scifárně nadprůměr) bohužel patří k těm slabším autorovým dílům. Jeden z důvodů tohoto hodnocení, a přiznávám spíše osobní, je ten, že o Baltimoru je jen pár okrajových poznámek. Potom mě překvapilo téma sexu. Ne, že by ho v jiných autorových knihách bylo málo, ale byl normální. Tady bych chápal vzhledem k možnostem prostředí všelijaké spíše sado úchylky, ale ono je snad 90 % věnováno čichačům. Brrrr.
A nejslabší je závěr. Nevadí mi, že hlavní hrdina hodí za hlavu všechny ideály. Ale technicky se vzdá své jediné výhody, s kterou může vydírat a nepřátelé se zachovají jako andílci a splní a dodržují všechny jím požadované podmínky. To je mimo realitu, tady si měl autor mozek více namáhat.

15.04.2024 5 z 5

Zapomenutý zločin Zapomenutý zločin Vlastimil Vondruška

Taková příjemná jednohubka. Na těch pár stránkách se toho nedá moc dokázat. Ale ani zkazit. Měl jsem strach z duchařiny, ale autor se s tím dokázal vyrovnat s přehledem, aniž by sklouzl na úroveň brakové literatury.

04.01.2024 4 z 5

Černá lilie Černá lilie Vlastimil Vondruška

Jako přes kopírák jsou bohužel poslední díly. Autor si vymyslí extra složitou zápletku. Tu obalí průměrnou omáčkou, za použití spousty v minulosti úspěšných klišé. Načež přijde zcela nerealistický závěr. Kde jsou ty doby, kdy romány této série měly příběh a spoustu dobových reálií. O propojení na mocenskou situaci v království nemluvě.
Typický případ jak autor přestane psát pro čtenáře a píše jen pro peníze. Další čárka v soutěži s Bauerem, kdo vydá víc knih.

15.07.2023 3 z 5

Nejvyšší karta Nejvyšší karta Petra Hůlová

Tak tohle byla jízda. Autorka, ač teprve čtyřicítka, se dokázala vžít do role stárnoucí ženy, které se všechno začíná hroutit, včetně partnerů na sex. K tomu perfektně dokázala rozebrat protivné puberťáky, kteří nic neumí a o všem by chtěli rozhodovat. A co nejhorší - vůbec nečtou. K tomu návdavkem pohled na stárnoucí disidenty, literární kritiky, píšící na základě osobních sympatií a antipatií a zákulisní práci nakladatelů. O LGBT a různých aktivistech nemluvě. Takže jsem to zhltnul na jeden zátah a moc by se mi líbilo volné pokračování.

09.06.2023 5 z 5

Promlčení Promlčení Jiří Březina

Sice 1. autorova kniha, ale už se v ní hovoří o akci Polednice, tak vlastně nevím. Nejspíš postup psaní kolidoval se zájmem vydavatelství. Opět je hlavním hrdinou policejní elév. Ale ten hlavní děj je vlastně retrospektivní vyprávění. Tím každá detektivka ztrácí na dramatičnosti. Zase takový konec nekonec. K tomu vysídlení popisované spíš z pozice omlouvačů, aniž by byli popsány obě strany mince. Takže celkově žádná sláva.

21.04.2023 3 z 5

Strmý pád Strmý pád Linda Castillo

Po Poutech, dle mého nejslabším dílu série, tu máme zase Kate v plné parádě, tak jak jsme si ji oblíbili. I do baru zase zajde, i když jen v rámci vyšetřování. Čtenář se dočká i dalších informací z komunity Amišů. I když tentokrát spíš o těch, kteří se přísným předpisům snaží vyhnout. Krimi složka na vynikající úrovni. Včetně Katyina dalšího průšvihu v závěru. To už je ale taková běžná součást jejího řešení zápletek.

10.03.2023 5 z 5

Příběh mladšího bratra Příběh mladšího bratra Ludmila Vaňková

Po 9 knihách Ebertové jsem se rozhodl si přečíst to málo, co o této strašně zajímavé době píší naši autoři. Jediné co mě ještě napadá je Svátkův Poslední Vršovec. A to je z r. 1892. První polovina je tak trochu učebnice dějepisu. Té literatury tam je pomálu. V další čtvrtině přijde zcela nelogický skok a popisuje se situace okolo Jeruzaléma. Na uvedení poslední čtvrtiny by toho bývalo stačilo 10%. Raději se měla autorka věnovat Přemyslovcům. Ta poslední část je asi nejlepší. Už tam je vedle historie i nějaká literatura. Proti Ebertové je zajímavý zcela rozdílný pohled na charaktery míšeňské dynastie. Kvalit pentalogie tento román zdaleka nedosahuje, ale proti Bábě je zase výhodou vynechání prvků červené knihovny.

29.01.2023 4 z 5

První láska, poslední pomazání První láska, poslední pomazání Ian McEwan

Ač povídky moc nemusím, v tomto případě času rozhodně nelituji. Naopak to strašně pomohlo pestrosti knihy a udržení zájmu čtenáře. Jednotlivá témata by asi na román nevydala a nebo by se v něm děj točil dokola. Takhle už první autorova kniha jasně naznačila, jak kvalitní spisovatel se právě představil. S odstupem skoro 50 let ta témata už nejsou tak na "odvrácené straně lidské existence". To, co se dnes standardně děje na té "přivrácené" to mnohem překonává.

18.01.2023 4 z 5

Zpřetrhaná pouta Zpřetrhaná pouta Linda Castillo

Asi nejslabší díl, který jsem od autorky četl. I když se celý děj odehrává na amišské farmě, nic nového se o nich nedozvíte. Kriminální zápletka nulová. Psát o zkorumpovaném vzdáleném policejním oddělení určitě není to, proč tuhle sérii miluju. Závěr díky několika předchozím vložkám je také očekávatelný. John by měl Kate místo svatebních příprav vzít raději na střelnici.

06.10.2022 3 z 5

Tajemství porodní báby Tajemství porodní báby Sabine Ebert

Když jsem četl autorčinu fantastickou pentalogii, říkal jsem si, že Bábě se nejspíš vyhnu, abych si nezkazil dojem. Tu pentalogii psala už vyzrálá autorka, která zpracovala spoustu dat. Vytvořila vynikající historické dílo, navíc pro čtivost lehce kořeněné osobními příběhy některých postav. V té Bábě jsem správně tušil spíš historickou romanci, což není literatura, kterou bych vyhledával. Nakonec jsem se do ní musil pustit, abych se dozvěděl konečné osudy postav pentalogie. Není to ale autorčin podraz na čtenáře, protože Bába je starší dílo. Ale ne vše je jen romantika. Zajímavé jsou pasáže o osídlování východních oblastí za Labem. A možnost znovu se setkat s některými oblíbenými postavami stojí za to ty sladší úseky překonat.

02.10.2022 4 z 5

Co to žere a kde to spí Co to žere a kde to spí Petr Heteša

Fantastický, i když trochu netradiční Heteša. Je to svět Baltimore, ale až na pár stránek se to odehrává mimo sluneční soustavu. Hrdinou není žádný drsňák, ale půvabná detektivka z FBI. Ale možná ještě drsnější. Navíc, nad všechno proč autora rád čtu, mě tentokrát nejvíce zaujaly diskuze s Mozkem a jeho postupný přerod. Tím se kniha dostala nad hranice standardní scifi. Je bezva vědět, že na rozdíl třeba od Kotlety nebo Žambocha, není autor pořád ještě za zenitem. Už se těším na další knihu.

14.07.2022 5 z 5

Liščí tanec Liščí tanec Lenka Chalupová

Nevím, proč je zdůrazňováno, že jde o detektivku. Ta krimi složka je až někde ve 3. plánu. To hlavní a nejkrásnější na této knize je vykreslení rodinných vztahů v obrovském záběru 40 let. A že tohle samo o sobě je pořádný thriller. A jakoby to nestačilo, tak to okoření erotoman, feťák a lesbičky. A na závěr vynikající krimi zápletka, kterou by i detektivní specialista mohl závidět. Parádní čtení a brzy se k autorce vrátím. I když Kyselé třešně jsou u mě pořád její top 1.

01.07.2022 5 z 5

Srdce v kleci - Román o něžném rváči Janu Nerudovi Srdce v kleci - Román o něžném rváči Janu Nerudovi Otomar Dvořák

Nádhera, jsem další, koho tato kniha pohladila na duši. Ze školy mám v očích Nerudu jako šedovlasého brýlatého kmeta. Tady se najednou setkávám s maturantem a mám možnost sledovat jeho postupné dozrávání a í stárnutí. Existovat tato kniha před 50ti lety, asi bych znal z Nerudy víc než Hřbitovní kvítí a Povídky malostranské. Navíc to setkávání s dalším množstvím postav, které jsem znal jen z hodin literatury či dějepisu. Přitom nesplývají, každá je něčím zvláštní a žije vlastním životem. Autor se pak zcela vyhýbá tématu Nerudovy sexuality. Soustředí se jen na neutrální popis jeho nestandardního přístupu k jemu blízkým ženám.

29.04.2022 5 z 5

Genesis Genesis Karin Slaughter

Už za resuscitaci mé oblíbené patoložky Sáry si autorka zaslouží 5*. Neustálé jiskření mezi Willem, Faith a nyní i Sárou přidává knize na čtivosti. A nakonec nečekaný závěr této poměrně na autorčin styl drsné detektivky. Co chtít víc. Snad jen, aby 4.díl byl stejně dobrý.

15.06.2021 5 z 5

Opatova protivenství Opatova protivenství Pavel Hrdlička

Každý český autor historických knih, který se vyhne Lucemburkům, má u mě automaticky * navíc. Tady navíc jsou solidní historické reálie a i pěkně popsané propojení Čechy - říše. Bohužel na rozdíl od spisovatelů, kteří nacpou do knihy spousty vaty, tady to vzal autor spíš kronikářským způsobem. Tahle kniha by si zasloužila minimálně dvoj či spíš trojnásobný rozsah. Už vzhledem k popisovanému strašně zajímavému období našich dějin. Autor má obrovské znalosti a je škoda, že je hlouběji nerozvedl a nepřidal nějaký nosnější příběh. Rozhodně se mi ale tato kniha líbí víc než to přetahování s Bauerem , kdo má lepšího rychtáře.

12.03.2021 4 z 5