heavy66 heavy66 komentáře u knih

Havíři před tváří boží Havíři před tváří boží Jan Rohel

Kniha krásných pohádek z ostravského podsvětí, plná nadpřirozených bytostí, černých havířů, a důstojné, starozákonní poetiky, smutku a nostalgie.

07.01.2022 5 z 5

Ruský týden Ruský týden František Ringo Čech

Franta Ringo Čech není žádný literární gigant, ale Ruský týden se mu povedl. O to víc, že v porevoluční euforii roku 1990 představovala kniha skvělou příležitost zasmát se Sovětskému Sojuzu poprvé svobodně, upřímně, bez ohlížení se přes rameno. Členové kapely si dělají legraci nejen z ruské komunistické reality, ale i sami ze sebe. Prostě řádí jako správné rockové hvězdy, kterými všichni v té době byli.

05.01.2022 5 z 5

Černá ozvěna Černá ozvěna Michael Connelly

V novém roce si mě rodina zatím moc neužila, neboť jsem byl od Silvestra ponořen v Černé ozvěně! Vietnamské téma včetně expresivního popisu bojových podmínek Tunelových krys do příběhu výborně zapadá. Pachatele jsem v druhé půlce tušil, jen jsem neměl představu jak a hlavně proč?
Výborná detektivka, logicky pointovaná, okořeněná kapkou červené knihovny a špetkou brutality, to je radost číst!

04.01.2022 5 z 5

Misery Misery Stephen King

Stephen King, jak známo, dokáže ve svých románech napsat situace, které si jeho filmoví režiséři nedovolí natočit. V Misery je to scéna, kdy Annie Paula „přihobluje“, aby necoural po baráku, když ona není doma! V knize to Annie provede tak, že vás bude hrůza šimrat na páteři. Ve filmu, jakkoliv je vynikající a Kathy Bates démonická, je to pouze soft verze! Za mě ovšem, ať knižní nebo filmová verze, plný počet*!

26.12.2021 5 z 5

Danse Macabre - Svět hororu Danse Macabre - Svět hororu Stephen King

Stephen King vypráví o svých oblíbených filmech, které z něj udělaly nejznámějšího hororového klasika všech dob! Problém je, že většinu těch starých filmů neznám a asi by mě ani nebavily. Naštěstí je na začátku knihy aktualizovaná předmluva k vydání 2010, kde se probírají moderní horory. Tam jsem se chytal dobře!
A hodně se mi líbí obálka knihy!

23.12.2021 3 z 5

Mlha Mlha Stephen King

Stephen King zahalil příběh do husté, neprůhledné mlhy. Až se mlha zvedne, budete se bát!

23.12.2021 5 z 5

Pátý svědek Pátý svědek Michael Connelly

„Prohlašuji se vší vážností, vaše Ctihodnosti, že Pátý svědek je nejlepší connellyovka, kterou jsem zatím četl! Pan Haller učinil vše, aby prokázal nevinu své klientky, i když stál proti mazané státní zástupkyni, krátkozraké policii a spiknutí neznámých osob za účelem svalit zločin na nevinnou ženu, která bránila svá práva proti bezcitným bankéřům. Pokud byste se mě zeptal, Ctihodnosti, zda jsem uvážil všechny okolnosti vedoucí k závěrečné pointě, musel bych přiznat, že existuje důvodné podezření, že se jisté aspekty příběhu těžko odehrály tak, jak se nám autor snaží podsunout. Protože odmítám připravit ostatní vážené čtenáře o jejich zážitek z četby, odvolávám se na Pátý dodatek ústavy a nebudu dále vypovídat! Děkuji, Ctihodnosti.“

22.12.2021 5 z 5

Čtyři roční doby Čtyři roční doby Stephen King

Čtyři roční doby, ale která je která?
Vykoupení z věznice Shawshank, to je jaro! Propuštěním z věznice, stejně jako na jaře, život znovu začíná.
Tělo, jasně letní příběh! Prázdninový výlet čtyř kluků, s varováním, že i v létě musí na sebe člověk dávat pozor.
Nadaný žák se odehrává na podzim! Studený déšť, vítr a tma, stárnutí fyzické a morální, Smrťák jedoucí na sinavém koni.
Dýchací metoda? Příběh o narození dítěte, vyprávěný o Vánocích, co jiného než zima!

15.12.2021 5 z 5

Motýlek Motýlek Henri Charrière

Jasně, že je to z velké části vymyšlené! Koncem 70.let zpovídali novináři (časopis 100+1 ZZ) v džunglích Francouzské Guyany propuštěné trestance-důchodce, ptali se na jejich zážitky a na Motýlka. Veteráni se vesměs shodovali, že Motýlek jim sebral jejich příběhy a vydělal na nich peníze. Ale pokud si dobře vzpomínám, brali to sportovně a nebyli na Motýlka naštvaní.
Motýlek patří do kategorie knih Alexandra Dumase. Francouzská klasika Hrabě Monte Christo musel být pro autora inspirací! Motýlka jsem četl jako kluk o letních prázdninách a zabavil mě na řadu dnů. Zvlášť jsem mu záviděl kreslení květin na ňadra mladých Indiánek, a nechápal jsem, proč tu krásnou práci dobrovolně opustil!
Ale to utrpení vězňů odsouzených na doživotí (někdy nevinně, viz kapitán Alfred Dreyfus) na Ďábelské ostrovy, vedro, hmyz, věznice s kobkami, ve kterých hnili zaživa, vymyšlené nejsou, jen to Motýlek neprožil všechno na vlastní kůži!

14.12.2021 5 z 5

Zavátý život Zavátý život Josef Augusta

Můj další oblíbený soubor povídek z dob dávno před Potopou světa, kdy na Zemi vládl ráj zvířat. Josef Augusta a Zdeněk Burian dali těmto zapomenutým tvorům jména a podobu.

12.12.2021

Zrušený rozsudek Zrušený rozsudek Michael Connelly

Haller se v kauze zrušeného rozsudku stane žalobcem, což je jeho štěstí, protože obhajovat usvědčeného vraha malé dívky je práce pro někoho, kdo nemá doma stejně starou dceru! Filuta Clive je na podobný úkol více než kompetentní, ale i on se bude divit, jak svérázného klienta se rozhodl obhajovat.
Hallerovi kryje záda Maggie Terrorsonová a slečna Bramborová, takže vás provede bez zaváhání napínavým příběhem od vzájemného ping pongu v soudní síni, přes aktivity speciální policejní jednotky, až po závěr, který je na hony vzdálen standardním hollywoodským klišé.

11.12.2021 4 z 5

Lovci jeskynních medvědů Lovci jeskynních medvědů Josef Augusta

Lovci jeskynních medvědů jsou odbornou publikací. Krátkou povídku vždy doprovází podrobná historie nálezu, detailní popis naleziště a nalezených fragmentů. Je to skvělá kniha a ty nádherné ilustrace mistra Buriana!
Rád bych navštívil muzeum člověka neandertálského ve městě Krapina, poblíž dálnice A2 v Chorvatsku, což je lokalita z povídky Jeskyně hrůzy!

09.12.2021 5 z 5

Rozsudek ráže 9 Rozsudek ráže 9 Michael Connelly

Odborná přednáška o teorii povýstřelových zplodin mi připomněla oblíbený televizní seriál Dobrodružství kriminalistiky.
Závěrečná odhalení byla až příliš překvapivá, ale celkově autor předkládá váženým čtenářům svěží, čtivý a napínavý příběh!
Za mě 90% plus Zahradu rozkoší k tomu!

04.12.2021 4 z 5

Smrt je mým řemeslem Smrt je mým řemeslem Robert Merle

Autor se převtělil do Rudolfa Hösse, aby zjistil, jak se z chlapce z katolické rodiny mohl stát masový vrah, zda to sám ďábel přijal lidskou podobu a vystoupil na zem?!
Našel jen úřednického technokrata, který řídil výrobní provoz, plnil zadané úkoly, počítal náklady, technologické časy, energetické úspory, pouze místo komárů a potkanů hubil lidské bytosti, které přepočítával na jednotky.
Firma IG Farben, která využívala otrocké práce vězňů a vyráběla Cyklon B, byla po válce zrušena kvůli válečným zločinům, na nichž se podílela. Následnické společnosti Agfa, BASF, Bayer převzaly know-how, zaměstnaly propuštěné manažery IG Farben, a dodnes legálně podnikají, prosperují, a razí politiku společenské odpovědnosti, trvale udržitelného rozvoje, a další atributy úspěšných podnikatelů.
Co s tím, když politici a podnikatelé neznají špinavé peníze? Pokud nás z toho rozbolí hlava, můžeme si vzít aspirin od Bayera…

28.11.2021 5 z 5

Rychlé šípy Rychlé šípy Jaroslav Foglar

Legendární komixové příběhy o soupeření dětských pouličních gangů, v podání skvělých kreslířů Fishera a Čermáka. Příběhy nepostradatelné pro starší generaci, které snad zaujmou i generaci mladší!
Byla by velká škoda, kdyby upadly v zapomnění!

27.11.2021 5 z 5

Kníška Karla Kryla Kníška Karla Kryla Karel Kryl

Folkař jsem nikdy nebyl, ale Krylovy písničky se mi líbily na první poslech. O to víc, že tehdy měly příchuť zakázaného ovoce.
Karel Kryl byl malý postavou, ale velký svým hlasem a srdcem. Škoda, že odešel tak záhy, a zklamaný ze svobody, na kterou tolik let čekal!

24.11.2021 5 z 5

Pahorek Pahorek Ray Rigby

Populární kniha o netradičním adrenalinovém sportu, k němuž potřebujete pouze hromadu písku a plnou polní na záda.
Vojenský kárňák přece musí být nejhorší místo na světě, horší než peklo první linie, jinak by všichni vojáci seděli v base a nikdo nechtěl padnout za vlast a krále!
Opět musím s obdivem vzpomenout výbornou filmovou adaptaci se Seanem Connery.

23.11.2021 5 z 5

Muži v offsidu Muži v offsidu Karel Poláček

Milý a laskavý příběh o nejslušnějších fotbalových chuligánech, kteří kdy fandili Viktorce Žižkov a Slávii!
Při čtení nelze nevzpomenout skvělých českých herců, kteří jim dali tváře - Eman Fiala, Jindřich Plachta, Hugo Haas a další.

23.11.2021 5 z 5

Advokát Advokát Michael Connelly

Moje první connellyovka a hned taková pecka! Filmová verze s Matthew McConaughey se mi líbila, ale kniha je lepší, má víc propracovaných postav, zajímavých situací v soudní síni, advokátských kliček. Dlouhá léta obdivuji právnickou erudici Perry Masona, a Mickey Haller je stejně dobrý. Jen Perry vždy za všech okolností obhajoval.....ti, co četli, vědí!

21.11.2021 5 z 5

Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien

Dobrodružná pohádka, víc pro děti než pro dospělé, ovšem nezbytná, pokud si chcete přečíst vyzrálejšího Pána prstenů. Dalo se to číst a synovi se líbily hlavně veršované šišlavé hádanky, kterými se častují Bilbo s Glumem.
"Všechno žere, všechno še v něm žtrácí,
štromy, květy, žvířata i ptáci.
Hryže kov i pláty ž ocele,
tvrdý kámen na prach šemele.
Měšta rožvalí a krále školí,
vyšokánšké hory švrhne do údolí."

20.11.2021