hrdlickova_61 hrdlickova_61 komentáře u knih

Zmizet Zmizet Petra Soukupová

Jsem z harmonické rodiny a mám ráda knížky o hezkých vztazích, ale tragické příběhy čtu také a obdivuji jejich autory. Buď to samé také zažili - a dokázali z toho vyjít jako silné osobnosti, pomáhající svým psaním každému, koho osloví, nebo to nezažili - a umí se přesto do svých hrdinů vžít a věrohodně je vykreslit. Petře Soukupové se to podařilo ve velmi mladém věku, a s velkou přesvědčivostí. Ani jsem si po první povídce zatím nepřečetla ty další, nechávám si je na později.

Ve středu naší pozornosti stojí mladší Kuba. Jeho negativní pocity jsou pochopitelné a můžeme spíše obdivovat, že si je nepěstuje. Soucit (i přes nesouhlas) může u čtenáře vzbudit ale i chybující otec, který si myslí, že si počíná dobře. Nenutí přece Kubu vyhrávat, stačilo by mu vidět snahu. Jeho odlišné naladění vnímá jako lajdáctví, a to si v jeho očích říká o důsledné výchovné působení. Staršího syna dává za příklad v domnění, že je to ta správná motivace. A velmi tím zatěžuje i jej (to může být i důvodem jeho zlomyslnosti a snahy za každou cenu si svá privilegia u rodičů udržovat - a i když působí spokojeně, je otázka, jak je mu doopravdy). Maminka je také už od začátku k politování, natož pak později, kdy s ní prožíváme rodinnou tragédii. Účast Petry Soukupové a její schopnost vcítění - jedno i druhé budí sympatie. Smutek se tím aspoň trochu vyvažuje a dostáváme tím s příběhem něco velmi hezkého, tak nějak místo happy-endu.

Mitsuko Mitsuko Vlasta Čiháková-Noshiro

Dlouho jsem o příběhu Mitsuko neměla nejmenší tušení, a přitom je tak zajímavý - jsem tedy ráda, že knížka vznikla, přinesla mi díky důkladnému zpracování i plno dalších informací a inspirovala k přemýšlení (hlavně o dětech a jejich dalších osudech). Byli jsme i v Poběžovicích a mluvili s lidmi, kteří se snaží o opravu zámku a připomenutí těch dávných událostí.

14.04.2019

Za zdravím s jasnovidcem páterem Františkem Ferdou Za zdravím s jasnovidcem páterem Františkem Ferdou Zdeněk Rejdák

Z dětství si pamatuji různá svědectví o legendárním páteru Ferdovi a uvítala jsem možnost dovědět se něco více. Kniha obsahuje množství praktických návodů ohledně stravy, bylinek, obkladů atd. a také varování před nebezpečím v podobě chemikálií apod. Autorita pátera Ferdy, která se s nimi pojí, je myslím silná dodnes, i když od jeho smrti už uběhlo skoro 30 let. Za sebe jsem mu vděčná hlavně za poodhalení jevů mezi nebem a zemí, protože moji rodiče se sice ničemu takovému (aspoň) neposmívali, brali to ale jako něco nereálného, co bude jednou díky lepší vzdělanosti prokouknuto jako omyl. I oni sami ale stáli v úžasu nad příběhy o zázračně provedených diagnózách a o úspěšném léčení těžce nemocných lidí (z nichž některé znali osobně). Když jsem se pak setkala s lidmi, kteří měli podobné zkušenosti, bylo už na co navázat.

Telepatie a jasnovidnost Telepatie a jasnovidnost Zdeněk Rejdák

Knížku jsem četla začátkem osmdesátých let a byla pro mě velmi zajímavá nejen proto, že se o takových věcech tehdy skoro vůbec nepsalo, ale i z toho důvodu, že je vše podáno čtivě a srozumitelně. Tehdy jsem ještě nevěděla, že od téhož autora vyjdou knížky o páteru Ferdovi a jeho zvláštních schopnostech (o nichž se mezi lidmi povídalo, s tím, že někdo tomu nevěřil, někdo ano, ale nevěděl, co si o tom myslet, někdo měl i vlastní zkušenost a předával ji dál...).

Kovem a ohněm Kovem a ohněm Václav Kajdoš

Od doby vzniku téhle knížky už vyšlo na toto téma a jemu příbuzná i plno jiných. Kdo z nás se o ně zajímal, vytvořil si postupně mozaiku představ a znalostí, přičemž mohl být vděčný panu Kajdošovi za kvalitní úvod. Už si vlastně "Kovem a ohněm" ani moc nepamatuju, ale i jen za tu průkopnickou roli si hvězdičky určitě zaslouží.

Živé hodiny Živé hodiny Ritchie R. Ward

Knížku jsem četla na doporučení a byla pro mě velmi zajímavá. Dnes působí zároveň i jako doklad doby, protože vědecké poznání pokročilo - přičemž ale je úctyhodné, jak daleko bylo už tehdy.

Rozumíme psům? Rozumíme psům? Eberhard Trumler

Knížku jsem si půjčila na doporučení, a když jsem ještě viděla obálku s fotkou vykutáleného jezevčíka (nevinnost sama), zabrala jsem se do ní s velkým elánem. Ten mě nejen nepustil, ale ještě se během čtení navýšil až k vyslovenému nadšení. Knížka je moc zajímavá i jako příběh, protože pojednává o rodině se sedmi dětmi a smečkou sedmdesáti dingů. Dingo nechá člověka nahlédnout do jeho soukromí, a přitom si ponechává přirozené chování divokého zvířete - pozorovat jej při výchově štěňat i při čemkoliv jiném je tedy ideálním studiem etologie. Knížka mě navedla na dílo Konrada Lorenze, byla mi užitečná pro lepší pochopení i jiných zvířat než psů (a dokonce i lidí) a myslím, že ještě i po těch letech ji lze jedině doporučit : o)

Potřebuji tvou lásku Potřebuji tvou lásku Ross Campbell

Knížku jsem četla v devadesátých letech a moc se mi líbil její námět - chovat se tak, aby bylo dětem jasné, že je i přes všechny jejich nedostatky máme rádi. Spousta lidí si ani neuvědomuje, že v tom mohou nastat různá nedorozumění. Chybí-li například oční kontakt a podobné "drobnosti", mohou si děti špatně vykládat různé přísné kroky a bát se odmítnutí. Nebo je to často přímo součástí výchovy, takové ty výhrůžky typu: "Když neposlechneš, nebudeme tě už mít rádi". A protože to zdánlivě nese dobré výsledky, používá se to v rodinách i školách a může za tím stát třeba i velmi dobrý úmysl, přesto se tím nadělají velké škody. Autor o tom ve své knize s rodiči rozmlouvá, uvádí příklady, a co se mi líbí nejvíc, sám se chová tak, jak doporučuje. Nepůsobí dojmem nadřazeného mentora, ale někoho, kdo sice kritizuje naše chyby, nás samotné ale za ně neodsuzuje a má nás rád. Některé konkrétní rady se sice v českém prostředí nedají moc dobře využít, ale to si každý snadno přebere a přizpůsobí : o)

Ve znamení náhody Ve znamení náhody Karel Effa

Po knížce jsem sáhla proto, že mám Karla Effu ráda jako herce. Teď ho mám ráda dvojnásob. Je to moc zajímavé a milé čtení, navíc se spoustou překvapení.

13.04.2019

Když se smějí paragrafy Když se smějí paragrafy Ivo Jahelka

Krásné čtení. Věřím panu Jahelkovi, že je to všechno ze života, protože něco takového se snad ani nedá vymyslet, to se musí nejdřív přihodit : o)

13.04.2019 5 z 5

Vážení truchlící a ostatní hosté Vážení truchlící a ostatní hosté Ladislav Muška

Trochu se bojím u nás v knihovně na knížku upozorňovat, abych se třeba někoho nedotkla, ale pro sebe jsem si ji vybrala ke koupení, hned jak jsem viděla ten pozoruhodný název a prvních pár stránek. Kouzlo nechtěného, tomu nelze odolat - a jako urážlivé ani jako morbidní to neberu, takový je prostě život...

Chlapec a hvězdy Chlapec a hvězdy Jaroslav Seifert

Noc

Po měkké, vonné trávě
Noc vodí spáče tmou,
Když skloní se k mé hlavě
A vezme ruku mou
I ruku kohokoli,
Hladkou i s mozoly,
Odtamtud, kde to bolí,
Tam, kde to nebolí.

Tam, kde už snad jsme byli,
I tam, kde nebyli.
Když se k nám zblízka schýlí,
Otevře na chvíli

Neb kouzlo konce nemá,
A nikdy nemělo,
Dokud noc ústa němá
Tiskne nám na čelo.

A nejradši mám rozhovor dědečka a vnoučete o víle.

"... A byla hezká?" "Jistě byla. Je hezká každá, když je víla..."

Divoké prázdniny Divoké prázdniny Jan Procházka

Knížku mi ukázala kamarádka před začátkem výtvarného kroužku, stihla jsem se podívat na začátek a nemyslela jsem pak už na nic jiného, než jak bych si mohla zařídit další čtení. Když jsem si ji pak půjčila, přelouskla jsem ji jedním dechem.

Síla a krása Síla a krása Jaromír Dušek

Knížku jsem dostala k Vánocům, když mi bylo asi deset let. Dneska by asi už nikoho moc nezaujala, ale tehdy, kdy fotky koní byly vzácné, to pro mě byl hotový poklad. Snad denně jsem v ní aspoň chvilku listovala, kreslila podle ní, přála jsem si podívat se do koňského muzea do Slatiňan (což se mi přibližně po 25 letech splnilo)… Knížku dodnes mám a považuju si jí.

13.04.2019 5 z 5

Školák Kája Mařík 1. díl Školák Kája Mařík 1. díl Felix Háj (p)

Nejdříve jsem četla některé Kájovy příběhy v dětství v Naší rodině, měla na ně hezké vzpomínky, a tak jsem po roce 1989, kdy znovu vyšly knižně, poctivě přelouskala všechny díly, i když od pátého dál už mi připadaly spíš jen tak "do počtu". Nemám k téhle sérii zdaleka tak silný vztah jako třeba k Hanýžce a Martínkovi, ke Gabře a Málince nebo k Pepánkovi nezdarovi, ale myslím, že rozumím jak autorce a jejím důvodům k psaní, tak i všem, kdo její knížky milují, a měla jsem při čtení komentářů radost z toho, jak se často v rodinách podařilo sdílení mezi rodiči, dětmi a vnoučaty. I kdyby to byl jen bohapustý brak (a to si nemyslím, že by byl), už tohle samo jej povznáší mezi díla české klasiky. A přeju to paní autorce, že to tak je, navíc ještě i po tolika letech.

12.04.2019

Náhrdelník z motýlků Náhrdelník z motýlků Marie Kubátová

Nenápadná, sympatická knížka, tedy aspoň z mého pohledu. Hodně si z ní pamatuju, i když jsem ji četla už dávno. Půjčuju ji u nás v knihovně a líbí se : o)

Gabra a Málinka 1. a 2. díl Gabra a Málinka 1. a 2. díl Amálie Kutinová

No, co vám mám povídat - když jsem se poprvé, už jako dospělá, dostala do Štítné a viděla potok Járek, brečela jsem radostí. Viděli jsme tehdy i vnitřek kostela, protože tam zrovna "náhodou" bylo i v netypickou dobu otevřeno (a hezky jsme si popovídali s panem farářem, potvrdil, že tam často takhle někdo ze čtenářů zabloudí) a byli jsme také v "čarovné zemi", tak se mi tím splnilo moje přání z dětství : o)

Krkonošské pohádky Krkonošské pohádky Amálie Kutinová

Tahle knížka je už asi pozapomenutá, a přitom pohádky jsou to moc hezké a obrázky také. Pamatuju si, jak jsem jednu z nich vyprávěla asi tak v šesté třídě před tabulí a celá třída poslouchala bez hlesu od začátku do konce, tak to všechny zaujalo. Před několika lety byla v Jilemnici výstava malíře Jana Hladíka, který knihu ilustroval - a my jsme tam zrovna byli nedaleko na dovolené. To bylo moc hezké překvapení.

12.04.2019 5 z 5

Domov - obrázky Mikoláše Alše se slovy lidové poesie Domov - obrázky Mikoláše Alše se slovy lidové poesie Dobroslav Milan Pavlíček

Tahle malá knížečka bývala jeden čas, někdy kolem 3. třídy, mojí vůbec nejmilejší. Obdivovala jsem, jak krásně dovedl Mikoláš Aleš kreslit, a protože jsem měla zároveň ráda lidové písničky, měla jsem pořád co prohlížet a pročítat, podesáté i posté. Jestli si udělám dneska před spaním chvíli času, prolistuju si ji s radostí postoprvní, abych jí vynahradila, že jsem ji už nějakou dobu v ruce neměla : o)

12.04.2019 5 z 5

Sluneční znamení Sluneční znamení Linda Goodman (p)

... Jakmile se dozvíte, že čáp přiletí v listopadu, neotálejte a kupte velkou a hodně pevnou ohrádku na hraní. Budete ji potřebovat. Až se dítě narodí, můžete si do ní vlézt a číst knihu nebo obědvat bezpečně za jejími mřížemi. Prodavačka se na vás asi bude divně koukat, až si do ní v obchodě lehnete, abyste si vyzkoušela, jestli se do ní vejdete, ale nevšímejte si jí. Jestliže se nedokážete vyrovnat s pohledy cizích lidí, jak dokážete čelit spalujícímu pohledu vašeho dítěte?
str. 336
...
... Až vyroste natolik, že přepere svého staršího bratra nebo vyhraje nad otcem v přetahování, váš úkol bude u konce. Budete poněkud vyčerpaná, ale hrdá a on bude na cestě k tomu stát se místo pomstychtivého škorpiona vznešeným orlem. Varování: Dejte pozor, abyste mu kromě tvrdé kázně poskytla hodně lásky a náklonnosti...

str. 336
...
Astrologie jako návod, co a kdy a s kým, a co ne, je mi proti mysli. Blízký je mi naopak ten pohled na život, že není náhoda, s kým se setkáme, a že to tak může a asi i má být. Ale charakteristiky jednotlivých znamení mě někdy ve věku kolem 12 let zaujaly, a tak jsem si tuhle knížku kdysi na doporučení kamarádky koupila a s chutí si v ní početla.

Na někoho to sedí výborně, na někoho vůbec (ale zato na něj sedí jiná charakteristika, což by paní Goodmanová určitě zdůvodnila tím, že kromě slunečního znamení je i měsíční, ascendent a další), ale to je myslím celkem jedno. Nebo aspoň mně to jedno je a klidně bych tuhle knížku ráda četla i "jen" jako beletrii, vzhledem k trefným postřehům a laskavému přístupu k věci.

Hlavní myšlenkou je tu pro mě to, že vlastnosti se vyskytují tak nějak "v souborech", ať už odpovídají době narození, nebo ne, a kdo se těší z obětavosti a síly výše zmíněné "štíří" povahy nebo z citlivosti té "račí" nebo z něčí cílevědomosti (znalci si k ní doplní znamení Kozoroha nebo Panny...) atd., udělal by podle všeho dobře, kdyby se naučil v dobrém přijímat zároveň i štíří nebezpečný jed, rakův krunýř a to všechno ostatní, co k těm příjemným vlastnostem té které povahy patří. Bylo by fajn, kdyby měl někdo od všeho jen to "příznivé", ale tak to nebývá a ani by to tak asi být nemělo, podobně jako by bylo divné, kdyby jídlo mělo být pěkně sladké, ale aby toho nebylo málo, tak i slané, kyselé i hořké.

Knížky typu "Sluneční znamení" nebo třeba "Stromy a keltský kalendář" (Jiří Janočko) se mi zkrátka líbí v tom, že mohou přispívat k lepšímu pochopení sebe i druhých a k takové spolupráci, v které může každý uplatnit svoje přednosti, aniž by příliš rušil tím, co je v něm rušivého - a co zase v nějakých jiných konstelací může být předností : o)

12.04.2019