Iki1 Iki1 komentáře u knih

Můj táta Josef Kafka Můj táta Josef Kafka Helena Mandelová

Velmi podrobně zpracovaný příběh vlastního otce - účastníka protinacistického odboje. Málo platné, historie jednotlivců stanoví historii celého národa. A právě na konkrétním prožitém příběhu spíše pochopíme historii národa. Hodně super bylo zveřejnění osobních dokumentů a fotografií.

23.05.2019 5 z 5

České Velikonoce - zvyky a návody České Velikonoce - zvyky a návody Petr Herynek

Pěkné shrnutí velikonočních zvyků doplněné obrazovou dokumentací. Bohužel kniha nepřináší vcelku nic nového.

21.05.2019 2 z 5

Smrt v recepci Smrt v recepci Daniela Mičanová

V této edici spíše podprůměr. Vlekoucí se děj, těžko uvěřitelné postavy vyšetřovatelů, kteří navíc spíše nespolupracují. Nevím, kdo ze čtenářů uvěří, že brněnští kriminalisté běžně hovoří nejen mezi sebou, ale i s okolím, hantecem. Knihu trochu vylepšuje snad jen nečekaný závěr.

21.05.2019 2 z 5

Normalizované životy Normalizované životy Adam Drda

Příběhy 20. století je úžasný a hodně potřebný počin hlavně pro lidi trpící ztrátou paměti, ale i pro mladé, kteří jsou spíš levicově zaměřeni a tuto dobu nezažili. V téhle knize je doplněno mnohé z toho, co se nevešlo i malinko ze zákulisí. Autoři příběhy zpracovali hodně čtivě, neopomněli ani různé souvislosti, které k osvěžení paměti potřebujeme.

15.05.2019 5 z 5

Kvazi Kvazi Sergej Lukjaněnko

Tomuto žánru se spíš vyhýbám, ale díky přidání a nakombinování detektivky a thrilleru spolu se skvělými dialogy jsem vydržel. Dobré počtení.

12.05.2019 3 z 5

Žena z roku 1899 Žena z roku 1899 Milan Krčmář

Výborně a čtivě zpracovaná regionální historie. Občas mi sice chyběl propracovanější děj a rušilo mě jeho přerušování, ale nebylo to nic zásadního. Hodně se mi líbilo zasazení do reality na závěrečných stranách. Možná by se hodilo i víc obrazového materiálu pro ty, kdo nejsou místní. A jak už předestřela Dajavadu, i já bych uvítal pokračování.

12.05.2019 4 z 5

Je suis Paris Je suis Paris Jiří Kratochvil

Líbil se mi jemný humor a hlavně autorův jazyk, kterým líčí svět kolem sebe, ale i své myšlenkové pochody. Plný lehkosti a zapadající přesně tam, kam má.

10.05.2019 4 z 5

Kriminálka v ofsajdu Kriminálka v ofsajdu Ladislav Beran

Tak tohle je hodně slabý odvar i na edici Původní česká detektivka, která nevyniká přílišnou péčí o kvalitu. Kniha obsahuje 19 povídek, které nás zavedou do Písku a okolí. A v těchto pojmech je zakopán onen pověstný pes. Detektivní povídkou není totiž ani jedna. K tomu tu chybí alespoň náznak děje či napětí a pořádné vyvrcholení s překvapivým závěrem. Je to tak spíše autorovo plácání evokující prvorepublikové strážmistry a jejich "spolupráci" s galerkou, stříknuté neustálým popíjením v pracovní době, kouřením dýmek a tláskáním sladkých zákusků, tatranek a miňonek. Jen doufám, že písečtí vyšetřovatelé takto skutečně nepostupují a je to jen bezbřehá autorova fantazie. Do plusu knihy dám alespoň dobré vylíčení prostředí a přírody.

07.05.2019 1 z 5

Jak pomocí snů dosáhnout pozitivních změn v životě Jak pomocí snů dosáhnout pozitivních změn v životě Jonson Miller

Čas od času si přečtu nějakou z příruček "snadno a rychle". Tahle je dle mého názoru ovšem naprosto zbytečná.

04.05.2019 1 z 5

Lži století 2 - Odhalte, co vám mělo zůstat utajeno Lži století 2 - Odhalte, co vám mělo zůstat utajeno Heiko Schrang

V dnešní překotně se měnící době plné fake news člověk neví, co si z různých zdrojů valících se na jeho hlavu má vybrat a čemu (ne)uvěřit. Budeme se vracet ke zdravému prostému rozumu? Kniha každopádně přináší dost podnětů k přemýšlení. Na druhou stranu je dobře, že leccos můžeme s čistým svědomím prostě hodit za hlavu a žít dál svůj nekomplikovaný prostý život.

01.05.2019 3 z 5

Nápady průměrného inteligenta Nápady průměrného inteligenta Josef Brodil

Těžce nenáročné pohodové čtení, až bych řekl bez ambicí. Autor využívá poznatků ze současného dění ve světě (hlavně uprchlická vlna) a zasazuje sem příběh stárnoucího Josefa, který opíše životní kruh tak, aby se dostal znovu na počátek. Aneb "prašť jako uhoď, všechny ženský jsou na jedno brdo". Nepříliš propracované dialogy, příliš ukecané popisy prostředí, děj táhnoucí se jako žvýkačka nalepená pod stolem, málo uvěřitelné příhody. Tak aspoň sem tam kus humoru možná udrží vzhůru u knihy odpočívajícího čtenáře.

27.04.2019 2 z 5

Hádej kdo Hádej kdo Chris McGeorge

Autor se evidentně inspiroval moderními únikovými hrami, na kterých dnešní generace ujíždí. Tím je dána hlavní dějová linka a zbývá jen přidat koření ve formě charakteristik postav a s tím související jejich jednání. A to se v knize příliš nezdařilo, i když se autor snažil využít kombinaci současného jednání s prostřihy z minulosti. I dialogům by slušelo přidat na razanci. Přesto kniha drží pohromadě i se svým (očekávaným a trochu rozmělněným) závěrem.

24.04.2019 3 z 5

Čtvrtá strana trojúhelníku Čtvrtá strana trojúhelníku Ellery Queen

Dost nudné čtení plné poetického líčení prostředí kolem, jednání a chování lidí bez vztahu k ději. Děj se v knize odehrává na pár stránkách, jinak se příliš neposunuje. Trochu víc propracovaný je až v závěru.

19.04.2019 2 z 5

V hlavní roli vražda V hlavní roli vražda Jana Semschová

Kvituji s povděkem snahu prošlapat další možnou cestu pro tuto edici. Autorka se zaměřila spíše na povídku, detektivních momentů ubrala, ovšem dle mého soudu příliš. Rozuzlení tak bylo přespříliš patrné a na čtenáře nečeká žádné překvapení. Reálie byly skvěle podané, při popisu filmařského umění na Šumavě nechybí humor a pohoda. Dle mého názoru ovšem kniha trpí příliš velkým rozsahem, který místy hodně nudí. Autorka se pak snažila děj oživit dalšími linkami spojenými s natáčeným filmem, což děj dále rozředilo.

14.04.2019 3 z 5

Šelma Šelma Andrew Mayne

Jak se dostat do mozku sériového vraha? V této knize jde o dost dobrý pokus. Netradiční hrdina, odsýpající děj v krátkých sekvencích, dobré vykreslení prostředí, které přispívá ke zdárnému navození atmosféry i naprosto nečekaný konec. Jedna z knih, u kterých jsem se těšil, jak budu pokračovat ve čtení.

10.04.2019 4 z 5

Šamanský bubínek Šamanský bubínek Jarmila Pospíšilová

Plošší dějová linie byla v závěru rozvinuta méně očekávaným rozuzlením. Množství postav skutečně příběh znepřehledňuje, část z nich je tu zcela zbytečná. Takže kniha celkově nijak nevybočuje z řady knih této edice. I když autorka v jiných detektivkách přesvědčila, že umí.

05.04.2019 3 z 5

Zatím dobrý: Mašínovi a největší příběh studené války Zatím dobrý: Mašínovi a největší příběh studené války Jan Novák

Výborné zpracování přináší velký zážitek (zprostředkovaný prožitek) počátku komunistické vlády u nás. Snad jen pro nás starší a tedy i hůře vidící je písmo v bublinách příliš malé a špatně čitelné.

30.03.2019 5 z 5

Nezvěstná Nezvěstná T. J. Brearton

Dějová linka je v této knize spíše slabší, ozvláštňuje ji střídající se pohled vyšetřovatele a oběti. Hodně napětí dodá prostředí rezervace bez lidí a snaha hlavní hrdinky o přežití. Takže celkově dobré čtení pro deštivý víkend.

29.03.2019 4 z 5

Jez slaninu, neběhej Jez slaninu, neběhej Grant Petersen

S touto knihou je to stejné jako s podobnými příručkami. Nesouhlasím plně, ale leccos z rad je možné převzít do svého života.

24.03.2019 3 z 5

Neony a světla reklam Neony a světla reklam Václav Hájek

Pěkně zpracované ohlédnutí za neony v našich ulicích, které provází (provázely) náš život. Dokumentováno spoustou fotografií.

22.03.2019 4 z 5