iluliacross iluliacross komentáře u knih

Potrhaná křídla Potrhaná křídla Ruta Sepetys

Nevím, ale až tak mě to nevzalo. Nechce se mi to srovnávat s Šedými tóny, protože je to diametrálně jiné téma. Ale bohužel musím uznat, že prostě Šedé tóny byly lepší.
Potrhaná křídla byla hodně čtivá, slupla jsem to za 2 dny. Ale něco tam chybělo. Nějaká peprnost. Osud hlavní hrdinky mě až tak moc neoslovil a možná mě trošku zklamal. Přišlo mi to, jaké románky, co jsem četla ve třinácti letech. Ale za čtivost a za to, že Rutu Sepetys mám prostě ráda, dávám 4 hvězdičky... :-)

19.09.2014 4 z 5

Smrt je mým řemeslem Smrt je mým řemeslem Robert Merle

Očekávala jsem trošku více toho wow. Psychologické romány si čtu ze všeho nejraději a tady mi to přišlo zajímavé a celkově poutavější až v druhé polovině příběhu. Přesto všechno mě knížka zasáhla a její chlad mě naprosto odrovnal. Vždycky si totiž klademe otázku: ,,Copak ti Němci byli naprosto bez citu? To byli opravdu tak drsní, ledový, bez emocí, nepřístupní?" a v této knížce je odpověď. Ano. Byly sníh a led, od hlavy k patě...Dodnes mi nejde do hlavy, jak to, že se povedlo takhle dokonale zablokovat, zastřít, poblouznit myšlení téměř celé německé populaci? Nepochopím to nikdy.

17.09.2014 4 z 5

Naháč Naháč David Sedaris

Přiznám se bez mučení, jisté odstavce knihy jsem rychle přelétla očima, trošku jsem je odbyla. A mám takový pocit, že jsem o nic moc ani nepřišla. Ale cosi mě u knížky drželo a nedovolilo mi ji odložit. Jestli je David Sedaris jeden z nejpopulárnějších humoristů Ameriky, tak já jsem čínský bůh srandy. Asi jsem smysl pořádně nepochopila, nebo to prostě není humor pro mě. Párkrát jsem se zasmála (třeba když hlavní hrdina mluvil alžbětinskou angličtinou, moc vyvedené), to ano, ale že by pecka sranda? Bohužel.
Tohle rozhodně není kniha pro každého. Mě osobně se nejvíce líbila poslední kapitola. V příštím životě chci být nudistou!!! :-)

13.09.2014 3 z 5

Život před sebou Život před sebou Émile Ajar (p)

Přišlo mi ze začátku, že je to autobiografické dílo (ale nejspíše to bylo tou přesvědčivou ICH formou). malinko mi v tom příběhu něco chybělo. Čekala jsem, že až paní Růženka umře, konečně dojde k vyvrcholení děje A NĚCO SE STANE! Ale ono nic...Takže pointa je jinde, než ji zase hledám já.
Tuhle knížku jsem dočetla kvůli spoustě jednoduchých, ale tak bolestivě pravdivých mouder a myšlenek, kterými se to jen hemžilo. Napadlo mě, že je to taková miniverze bídníků. Dělal to ta Francie, společenské vrstvy a náboženská rozmanitost.
Občas jsem až moc soucítila s paní Růženkou. Žena, která na světě zůstala dočista sama s dětma prostitutek. Smutné.

08.09.2014 3 z 5

Dědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišla Dědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišla C. D. Payne

Knihovnice mi ji doporučovala se slovy: Jeje to se nasmějete....ale asi jsem od té knihy moc očekávala. Zkrátka odsechovka, nic šokujícího ani přelomového. Možná jsem byla trochu zklamaná. Ale na prázdniny k vodě, nebo do auta se hodí.

22.06.2014 3 z 5

Maličkost Maličkost Markéta Baňková

Přiznám se, po knize jsem sáhla kvůli nakladatelství a obálce. Knihy od Arga mám moc ráda a jejich obálky jsou jedinečně krásné. Co se vnitřku týče - bylo to už horší. Čtivé, jednoduché věty, celkem slušné ilustrace (mám ráda, když si autor sám knihy ilustruje), příběh trochu banálnější, místy málo uvěřitelný (což by mi nevadilo, ale bylo to vsazeno do reálného prostředí, k tomu mám ráda reálnější děj). Líbilo se mi chování postav, byly mi sympatické. Jak píše většina čtenářů, konec byl už malinko na sílu, takové přitažené za vlasy, tu knihu to trochu shodilo. Co se vědeckých informací týče, jsou tak na úrovni gymnaziální biologie, nic převratného. Nemám srovnání s jinými knihami, bylo zajímavé nahlédnout do hlavy vědci, ale obávám se, že to takhle doopravdy není. Ano, asi přemýšlí nad molekulami při snídani nebo nad složením lidského těla servírky, ale že by měli halucinace v podobě dvojšroubovice DNA? Zpočátku dobrá kniha, ke konci zklamání...

31.08.2016 3 z 5

Klam Klam Philip Roth

Mě Klam prostě moc nenadchl. Ano, ráda čtu neotřelé knihy psané různými styly, ale po chvíli mě ty dialogy trochu štvaly a do dočtení jsem se trochu tlačila. Mám psychologii v literatuře moc ráda, rozebírání nejniternějších pocitů, to je moje. Ale tohle na mě chvílemi působilo jako takové plkání o ničem. Intelektuální řeči se slévaly do intimních momentů a s tím vším se tak nějak praly životní příběhy různých milenek, které mi vlastně ani nedávaly smysl. Pro někoho bude tahle kniha delikatesa, já jsem se v tom moc nenašla. Škoda.

23.07.2016 2 z 5

Sedmikostelí Sedmikostelí Miloš Urban

Bohužel - zklamání. Přišlo mi to jako na horské dráze. Velice čtivé, svižné pasáže střídané nudnými popisy kostelů, výčty ulic, sáhodlouhé monology postav, které se zjevily odnikud někde. Chvílemi jsem se přistihla, že čtu velice povrchně. Vraha znáte všichni hned od začátku, o to větší zklamání bylo, když se moje domněnka zcela potvrdila. To, co mě u knihy drželo, byla naděje na nějaký zajímavý konec. Ale bohužel. Celá kniha mi přišla zbytečně zdlouhavá, ač nemusím rychlé svižné thrillery plné akce, tady mi přišly popisné pasáže až nekonečně dlouhé. U Urbana jsem na jistou nepravděpodobnost příběhu zvyklá, ale tady to dovršil konec, respektive Epilog, který byl až absurdní. Je možné, že jsem celý ten koncept knihy vůbec nepochopila, v tom případě se na mě nezlobte, ale co se Urbana týče, daleko raději budu doporučovat Hastrmana nebo Michaelu. Sedmikostelí nemělo špatnou myšlenku, ale celkové provedení mi moc nesedlo.

18.06.2016 3 z 5

Vězněná Vězněná Pavel Renčín

Na jednu stranu velmi čtivá kniha, na druhou stranu - nic originálního. Až moc mi to připomínalo Kinga - zvuky z odpadu, lepkavá krev, pavouci, sklepení a závěrečné vyvrcholení příběhu s kapkou děsivého nadpřirozena, které si člověk ani neumí představit. To všechno je moc fajn, ale už to tu jednou bylo. A ten pocit se mě držel po celou dobu čtení. Obálka knihy je krásná, plně vystihuje atmosféru knihy, kterou Renčín dokázal vykreslit perfektně. Chvílemi jsem knihu odkládala s hnusem a zděšením. Nejmrazivější na celém příběhu je bezpochyby inspirace skutečnou událostí. Vyhledala jsem si na internetu příběh vraha Pilčíka a musím bohužel říci, že mi přišel daleko děsivější, než kniha samotná. Knize nemůžu vytknout čtivost, 4 hvězdy dávám proto, že nejsem velikým fanouškem thrillerů a také proto, že King u mě bude vždycky jediným králem hororů.

10.03.2016 4 z 5

Zvíře: Příběh o klukovi, který promluvil Zvíře: Příběh o klukovi, který promluvil Torey L. Hayden (p)

Velice, velice, velice čtivá knížka a to mi potvrdí většina čtenářů, co Zvíře přelouskla. Pár pasáží se opakovalo, občas to bylo zdlouhavé, ale od začátku až do konce velice zajímavé. Hodně jsem o knížce přemýšlela i po dočtení. Pro mě je to známka toho, že knížka byla prostě velice poutavá. Hodně zajímavé, doporučuji všem, co se o tuto problematiku zajímají.
:-) Čte se raz dva, jedním dechem! :-)

15.07.2015 5 z 5

Selekce Selekce Kiera Cass

No fajn. Je to naivní. Je to trapné. Je to dětinsky růžově roztomilé jako cukrová vata a je to pro teenagerky. Ale já jsem si to přečetla fakt s chutí! Nevím čím to, ale čtení téhle knížky mě nadchlo a bavilo. Je prostě čtivá. Zamilované trojúhelníky mají něco do sebe (pokud se tedy nezaměříte jen na tuto tematiku) a občasné spestření mé jinak nezáživné četby mi přišlo vhod. :-)

07.05.2015 5 z 5

Zmizelá Zmizelá Gillian Flynn

Obecně, je to celkem čtivá knížka, hlavně střední část mě dost bavila, je to podle mě pěkně napsané. Ale, asi jsem měla moc vysoká očekávání. Všichni kolem říkali: "Tak to až dočteš, řekneš si, WOW." To se jaksi nedělo. Čekala jsem větší nářez, podle mě se charakter hrdinů k závěru knihy dost změnil, což ubralo příběhu na věrohodnosti. Příběh byl podle mě ale skvěle promyšlený. Celková myšlenka knihy se mi líbila. Souhlasím tady se spoustou názorů, že jisté části byly zdlouhavé, podle mě se zbytečně protahoval popis života hledajícího manžela, právnické návštěvy, "chlastačky" v baru, no, nic moc...Přesto knize dávám vysoké hodnocení, protože se mi celkem líbila a dokonce jsem ji i doporučila dál.

21.03.2015 4 z 5

V jedné osobě V jedné osobě John Irving

Musím uznat, velice zvláštní knížka. Přiznám se bez rozpaků, trošku mi změnila můj kritický (konzervativní) pohled na homosexuály, transvestity, bisexuáli aj. Snad za to může Ich-forma, snad za to může fakt, že autor své postavy nestaví do špatného světla, ale naopak, vše je normální, tak to má být, vždyť láska může zahořet mezi lidmi jakéhokoliv pohlaví (a v různých kombinacích, že?). U americké literatury se postupně setkávám s faktem, že nerozumím dialogům a jisté situace mi nepřijdou normální, v "našem světě" by to takto lidé neřekli, nebo neudělali. Americká literatura mi prostě přijde zvláštní. Ale Irving mě překvapil a já jsem zmatená, protože nedokáži říct proč. Něco na té knize bylo.

27.02.2015 4 z 5

Motýlek Motýlek Brenda Viktorínová

Chápu, že to pro někoho může být braková literatura, ale já jsem si to přečetla, je to zase něco jiného a nebylo to zas tak špatné. Akorát se mi nechce věřit, že by to byla autobiografie?

14.11.2014 3 z 5

Dokážete udržet tajemství? Dokážete udržet tajemství? Sophie Kinsella (p)

Knížku jsem četla v originále, v Angličtině a musím říct, že jsem si to prostě užila. Malinko bych to připodobnila deníku Bridget Jonesové, taková střeštěná hlavní hrdinka, co má všechnu smůlu světa. Uznávám, že jsem se párkrát pochechtávala a celkově to bylo čtivé a napínavé, taková romantika :-)

12.11.2014 4 z 5

Božský bastard Božský bastard Christina Lauren

Tyhle knihy si nadále zakazuji číst. Jednak mě kazí a jednak je to málo pravděpodobné. A jestli by se to mohlo stát, můj život byl o něco ochuzen. Neměla jsem tu knihu číst :D
Chvílemi mi to přišlo moc škrobené. Takové to: pojďme tam dát něco žhavého, vždyť oni to chtějí číst, dáme tam toho pořádnou porci. Na mě už to potom bylo stereotipní a musím přiznat, že se stalo vždy přesně to, co jsem očekávala. Škoda...

02.11.2014 4 z 5

Nejsem jen přítelkyně Nejsem jen přítelkyně Karel Štorkán

Po pravdě...nevím co si mám myslet. Nechci spoilerovat, ale konec mě prostě a jednoduše zklamal. Kniha není žádný přelom v literárním světě, podle mě jde o super oddechovku, jste-li někde na dovolené, nebo po sérii vážnějších knížek hledáte něco lehčího. Kniha mě neurazila, ani nenadchla. Žádný trhák. Anotace na obálce knihy slibuje napínavý příběh a neobvyklé rozuzlení. Asi jsem očekávala něco peprnějšího a to se nekonalo. Každopádně knihu i tak hodnotím celkem kladně, protože byla napsaná čtivě a to já ocením.

25.10.2014 4 z 5

Tati, prosím ne! Tati, prosím ne! Barbara Naughton

Otřesné. Musím říct, že mě kniha dostala až nějaký čas po dočtení. Přemýšlela jsem nad tím více a více a stále se sebe utvrzovala, že tohle ne. Tohle prostě NE. Děti, takové nevinné duše, které za nic nemohou. Bože můj, to je taková nespravedlnost.
Knihu bych doporučila k přečtení, protože tohle je obecně lidské téma, které bude aktuální v jakékoliv době, bez ohledu na počasí. Bohužel.

24.10.2014 5 z 5

Za zlatými mřížemi Za zlatými mřížemi Choga Regina Egbeme

Moc mě ta kniha nebavila. Ale přeci jen jsem se přinutila ji dočíst a nelituji. První polovina (jak už je tu předesíláno) není tak záživná jako druhá. Jde o to, že jsem o knížce dosti přemýšlela i po přečtení. A trošku mě to přepadlo. Jak strašně moc je to jiné. Jak strašně moc rozlišně vedou život.
Já osobně bych na mnohoženství nedokázala přistoupit. Nikdy. A proto mi celou dobu přišlo zvláštní, že se autorčina matka, jakožto evropanka, dokázala adaptovat do tak odlišné kultury a dokázala se přizpůsobit té mentalitě. To mě možná zaráželo víc, jak samotný osud hlavní hrdinky.

10.09.2014 4 z 5

Maraton a jiné pošetilosti Maraton a jiné pošetilosti Luboš Brabec

Ten text mi přišel trošku průhledný. Hodnotím-li však obsah těch krátkých "sloupků", dokáži si zcela jasně vybavit atmosféru běhání. Jako mladší jsem běhala přespoláky, takže jsem s ubíhajícím textem pociťovala nervozitu před startem, všechny ty tretry a tenisky od bahna na stěžklých nohou...Ale po stylové stránce? Vůbec mě to neoslovilo. Občas mi přišlo, jako bych četla texty středoškolského studenta, sic zdařilé, ale trošku předvídatelné (víte, co myslím). Tím více mě překvapilo, že autor je novinář (?!).
Pro "běhavce" je to knížka motivující, nebo třeba úsměvná. Já nyní holduji trošku jiným sportům, takže jsem s některými názory v knize trošku nesouhlasila, avšak pohled autora na běh (jako takový) mi byl sympatický. Taková oddechovková knížka.

03.09.2014 3 z 5