INCOGNITOREADER INCOGNITOREADER komentáře u knih

Májové růže Májové růže Dot Hutchison

Sběratel motýlů byl skvělý. Tohle je ... neskutečná nuda. Nedočteno.

30.11.2022 1 z 5

Děvčátko Děvčátko Martin Goffa

Za mě se rozhodně zatím jedná o suverénně nejslabší díl série. Zápletka je bohužel docela průměrná a několikrát a lépe zpracovaná jinde. I když začátek vypadal docela slibně,tak čím dál víc postupujete příběhem se děj začíná táhnout a je to bohužel docela nuda. Mrzí mě, že musím dát 2* , ale na tři to bohužel není.

22.11.2022 2 z 5

Černý úsvit Černý úsvit Rolf Börjlind

Další díl moji oblíbené série. Tentokrát se vyšetřují vraždy dětí s rasistickým podtextem. Téma rasové nenávisti je podle mě dneska ještě více aktuální než v době kdy kniha vyšla (viz přímá rasistická urážka ve francouzském parlamentu). Do vyšetřování se postupně zapoji celá naše skupina. I když někteří členové jsou po většinu děje odsunutí kamsi stranou - čekal jsem jestli to bude mít význam a nic. Tak možná v dalších dílech? Příběh je to zajímavý, jen možná finální rozuzlení až moc překombinované. Trochu moc toho propojení. Jinak za mě opět skvěle.

05.11.2022 4 z 5

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Už po druhé. Tě tentokrát jako audiokniha. Mě se příběh podivných dětí moc líbí. Takové to tajemno, které celý příběh obklopuje. Moc příjemné čtení a poslech. Určitě si zopakuji celou sérii znovu.

05.10.2022 4 z 5

Chlorid sodný Chlorid sodný Jussi Adler-Olsen

Předchozí dva díly se mi moc popravdě až tak nelíbily a docela jsem se bál jak dopadne tento díl. Bál jsem se zbytečně. Připadá mi, že se kvalita blíží prvním dílům série! Sériový vrah, který tu figuruje operuje už dlouho. Má dost zajímavý důvod, pro to co dělá a tím je celý případ zajímavý. Líbí se mi, že je kniha opravdu napínavá.
Samozřejmě mě zajímalo co se bude řešit dál, když Asadova minulost byla odhalena.
Autor se s tím popasoval dost dobře. Vzal událost z minulosti, která je čtenářům známá, ale lehce ji obrátil a mrštil ji hlavním hrdinům do obličeje s takovou sílou, že to asi jen tak někdo nečekal.
Navíc je tu otevřený konec, který přímo křičí po pokračování!!! Tak Jusi, kde je?!

05.10.2022 5 z 5

Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Evžen Boček

Tento díl je za mě nejslabší. Humor je více laciný než tomu bylo v předchozích dílech a na mě tolik nefungoval.

22.09.2022 3 z 5

Aristokratka ve varu Aristokratka ve varu Evžen Boček

Pro mě platí to stejné jako pro první díl. Zábavné, nenáročné čtení.

22.09.2022 4 z 5

Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Poslouchal jsem jako audio, která je krásně načtená. Zábavné nenáročné.

22.09.2022 4 z 5

Najdi mě Najdi mě Anne Frasier (p)

Předchozí trilogii autorky naprosto zbožňuju a doporučuji. Moje očekávání bylo tudíž opravdu veliké. Najdeme zde podle mě určitou podobnost a to tu, že hlavní dvojice má určitý bližší vztah s hlavním zaporakem sériovým vrahem. Líbilo se mi prostředí pouště. Reni mi ovšem nebyla tak sympatická jako Jude z předchozích knih. Kniha se čte dobře a rychle. Příběh je svižný. Jen jsem hlavní zvrat odhadl až moc brzo což je škoda.

02.08.2022 4 z 5

Kdo maže, ten jede Kdo maže, ten jede Marie Rejfová

Taková variace na známé téma: omezený počet lidí v uzavřeném prostoru a stane se vražda. Kdo je pachatel? Zahradník tentokrát chybí, tak kdo to bude?
Za mě první díl stále zůstává nepřekonaný.

13.06.2022 3 z 5

Skála Skála Peter May

První kniha od autora a teda musím říct, že mě moc nebavila. Prostředí je zajímavé, ale zařazení do žánru detektivka je na pováženou, to že je tu i označní thriller je naprostý omyl.
Střídání kapitol z minulosti a přítomnosti by mohlo být zajímavé, ale bohužel. Minulost, kde jde o dětskou lásku a žárlivost a později o poměrně brutální lov mořských ptáků se mi vůbec nelíbila a nebavila mě. Přítomnost kde se "vyšetřují vraždy" bohužel také ne.
Vyšetřování tu není, vraždy jsou tu tak jako spíš do počtu.

06.06.2022 2 z 5

Zvuk slunečních hodin Zvuk slunečních hodin Hana Andronikova

Smutná kniha, kteou už jsem jednou zkoušel číst, ale způsob jakým je psaná mi neseděl a knihu jsem odložil. Nyní se mi povedlo knihu "dočíst" ve formě audioknihy. Je úžasně načtená paní Taťjánou Medveckou. Načtení je opravdu skvělé, ale samozřejmě způsob psaní zůstal a stále mi tak úplně neseděl. Moc se mi líbila část z Indie. Ta byla rozhodně nejlepší a dokonce obsahovala i vtipné momenty (kobry). Rozhodně je kniha náročnější na pozornost, protože je vyprávěna nelineárně a navíc mění vypravěče. Škoda je, že není na začátku každé kapitoly zmíněné jaká rok to je a kde jsme a kdo je hlavní postava v dané kapitole. Toto by rozhodně pomohlo v rychlejší orientaci.

16.05.2022 3 z 5

Štěkot uvázaných psů Štěkot uvázaných psů Jakub Dušek

Klasická detektivka v komiksovém hávu, zasazená do období protektorátu.
Líbil se mi příběh, pomalu se rozplétá vražda velmi oblíbeného policisty.
Protože jsme v protektorátu tak se řeší i všemožné zákulisní tlaky na vyřešení případu. Navíc všichni mohou být kolaboranti.
Líbila se mi i stylová černobílá kresba. Jediné co bych trochu vytknul je graficky styl. Občas jsem měl problém hlavně v detailech poznat jednotlivé postavy.

25.04.2022 4 z 5

Poslední zapálí vesnici - Válka v Náhorním Karabachu Poslední zapálí vesnici - Válka v Náhorním Karabachu Lenka Klicperová

V současné době je to velice, ale velice aktuální. Tohle je příklad války, která byla stejně hrozná, jako ta co se děje teď, ale o té v Arménii se skoro v médiích nemluvilo. Je to hodně silné čtení a musel jsem si ho dávkovat. Zde Rusko hraje roli "míro tvůrce" a okupanti jsou jiné země. Ale princip je pořád stejný. Někdo má hlad po území a potřebuje si "něco dokázat" a tohle celé nakonec zaplatí životy obyčejných lidí.
Kniha obsahuje příběhy obyčejných lidí a ukazuje jak s takovými lidmy zamává válka.
Navíc obsahuje Epilog kde je vše uvedeno do historických souvislostí.
Rozhodně doporučuji přečíst.

01.03.2022 5 z 5

Archa knih Archa knih Jan Tománek

Normálně se snažím psát hodnocení hned po dočtení, ale v tomto případě, jsem musel počkat a dojmy přes noc "zpracovat".
V tomto případě je opravdu těžké cokoli napsat, protože úplně nejlepší je když do knihy půjdete a nebudete nic vědět stejně jako já. Ideálně si ani nezjišťovat do jakého žánru je zařazená. Četl jsem přechozí autorovu knihu Lustr pro papeže a jen co jsem zjistil, že existuje další, tak to stačilo k tomu abych si ji přečetl.
Zvládnul jsem ji přečíst za dva večery. Tak moc mě děj vtáhnul a já potřeboval co nejrychleji zjistit o co, že to vlastně jde. Kde je pravda. Celou dobu mi v hlavě šrotovala kolečka a pořád jsem přemýšlel.
Jsou tu narážky na další knihy, takže se bude určitě libít všem knihomolům. Knihy tu vlastně hrají dost zásadní roli - ještě aby ne vzhledem k názvu.
Na závěr bych si zde vypůjčil něco z anotace: Člověk nebude nikdy spokojený a vždycky bude chtít víc a víc, a to se dá získat jen na úkor druhých. Toto naprosto knihu a její příběh vystihuje.

26.01.2022 4 z 5

Zemřu o Vánocích Zemřu o Vánocích Tammy Cohen (p)

Máme zde dvě dějové linie kde jedna je z pohledu hlavní postavy a druhá sleduje vyšetřování případu.
Rozhodně bych knihu doporučil na čtení spíše pro ženy. Nejsem si jistý, že by primárně mužům sedla.
Přiznám se, že jsem od začátku měl trochu problém s hlavní hrdinkou a tím jak se chovala. Celkově mi nebyla sympatická a vlastni nikdo z knihy nebyl...
Co, ale rozhodně musím uznat, že se opravdu skutečně jedná o psycho thriller a tedy fanoušci žánru budou podle mě spokojeni.
Celou první část knihy jsem přemýšlel co bude ten zvrat. A vlastně se i trochu bál, jestli moje představa nepřekoná finální zvrat v knize. Uznávám, zvrat jsem neodhadl a tak mě nezklamal. Jen upřímně první část knihy pro mě byla trochu dlouhavá a nečetl jsem ji úplně rychle. Druhou část jsem zvládnul za odpoledne.

02.12.2021 3 z 5

A jestli neumřela, vyšiluje dodnes A jestli neumřela, vyšiluje dodnes Skottie Young

Už obálka vám napoví, že tady se o nějaké ťuťu ňuňu barevné pokoukání jednat nebude. Obálka mi připadá asi tak jako kdyby šmoulí vesnici navštívil masový vrah.
Ďěj bych přirovnal k Alence v říší divů, kde nemáme Alenku, ale Gertrudu a u které návštěva Pohádkova nejde tak úplně podle plánu a tak se s tím Gertruda prostě musí poprat sama jak nejlépe umí.
Jedná se o barevou, krvavavou řezničinu se skvělým humorem kde jsem se opravdu nahlas smál. A i když se jedná o krvák není vůbec vulgární. Opravdu se mi libí slovní hříčky. Takže abych se držel nastaveného jazyka. Tohle bylo zastlaně dobrý!

26.11.2021 5 z 5

Ukradené životy Ukradené životy Patricia Gibney

Pokud se vám líbil první díl, bude se vám líbit i díl druhý.
Nasazená látka je bez problémů udržena a to je jen dobře.
Lottie je teda místy na zabití a narozdíl od práce ji to doma moc nejde.
Pořád jsem si musel opakovat, že od prvního dílu v rámci děje uplynulo vlastně jen pět měsíců a tak nelze moc očekávat nějaký velký rozvoj.
Doufám jen, že další díly se nebudou tolik týkat rodiny a že Lottie si to doma konečně nějak zorganizuje a bude to vše zvládat lépe.

20.09.2021 4 z 5

Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Nina Špitálníková

Tahle kniha vyšla v pořadí jako první a asi by jako první měla být i čtená. Mě se nejdříve dostala do rukou druhá kniha autorky Svědectví o životě v KLDR a ta na mě zapůsobila mnohem více asi i tím, že obsahuje rozhovory se skutečnými lidmi, kterým se povedlo z KLDR utéct.
Tato kniha obsahuje pohled autorky ze studií v KLDR. Je to určitě zajímavý pohled, ale pokud už máte přečtenou právě zmiňovanou knihu, další informace už nedostanete.
Spíše jen takový jiný pohled cizince na to jak to v KLDR chodí pokud vás tam pustí.
Je to samozřejmě dané tím, kam vás režim pustí atd.
Za mě rozhodně doporučuji Svědectví....

30.04.2021 3 z 5

Muffin a čaj Muffin a čaj Theo Addair (p)

Toto je kniha kde mi opravdu citelně chybí půl hvězdičky. Není to čistá 4 ani 3. Je to prostě 3,5⭐.
Je to milý YA příběh. To YA je zde velice důležité.
Taky je to knižní debut.
Každopádně když se na příběh podíváme střízlivým pohledem a odtrhneme LGBT tak nám zůstane opravdu takový jednodušší romantický YA příběh.
Na tom samozřejmě není vůbec nic špatného. Kniha se čte dobře a rychle - já přečetl za odpoledne. Jen jsem asi čekal, že se bude řešit možná nějaké trochu hlubší téma.
Prostředí internátní školy zní zajímavě, ale zde je vykresleno hodně zvláštně a hodně mě zarážel prakticky absolutní nedostatek dozoru nebo učitelů a samozřejmě i absolutní zákaz elektroniky na škole.

17.02.2021 3 z 5