IVANA0123 komentáře u knih
Stejně drsný a dechberoucí jako vždy. Možná tentokrát vážnější díl - trochu mi chyběly veselé Asadovy průpovídky, kterými se malinko šetřilo. Celkově se mi zdálo, že Asada i Rose bylo v knize méně, což mi bylo líto, ale jako celku to knize neublížilo. Jako vždy kniha běžela ve dvou rovinách, na což jsem si u Olsena už zvykla a nerušilo mě to. Námět byl hodně aktuální a rozhodně nutil k zamyšlení. Závěr jako vždy strhující a i přes drobné výtky je kniha skvělá a zaslouží si plný počet. 5*
(5/22)
Milá a pozivní knížka, kterou stojí za to si prolistovat. A nemůžu si odpustit alespoň malou ochutnávku.
Každý den přináší šanci se nadechnout, odkopnout boty.... a tančit. Oprah Winfrey
Natočte tvář ke slunci a stíny padnou za vás. maorské přísloví
Některé dny jste mouchou, některé dny jste čelním sklem. Price Cobb
(5/22)
Viktorie Kaprálová alias Vitka byla takovou nespoutanou neřízenou střelou, hvězdou, která krátce zazářila a zmizela. Učarovala svou nekonvenčností, živelností a kuráží. Ale především talentem, protože pokud je něco opravdové a skutečně dobré, prosadí se i přes počáteční nedůvěru okolí. Nebýt Kateřiny Tučkové, možná bych o této nadané umělkyni nikdy neslyšela a to by byla škoda.
Samotná hra je svižná a živá, stejně jako byla její hrdinka. Skvěle se čte. Doporučuji, 5*
(5/22)
Pro mě bude Londýn rozhodně nezapomenutelnou knihou a to nejen pro svou fyzickou velikost - počet stránek a malinká písmenka, ale hlavně obrovským historickým záběrem. Kniha se nedala jen tak proletět. Množství rodů a postav, které se neustále proplétaly, vyžadoval moje permanentní soustředění a nebýt přiloženého pavouka rodokmenů v knize, asi bych se občas i ztrácela. Co bylo fajn a celkem i vtipné, byly charakteristické fyzické nebo i povahové vlastnosti, které se v jednotlivých rodech dědily a napomáhaly tak zařazení postav do jednotlivých rodin.
K čemu vás tato kniha rozhodně donutí je rozšířit si vědomosti. Alespoň já jsem neustále visela na googlu a dohledávala další a další informace historického, ale i zeměpisného rázu. Pravdou je, že z učiva historie Anglie si toho ze školy pamatuji pramálo a tady se to bralo hodně podrobně. Co mi v knize trochu scházelo, byly fotografie míst, o kterých se psalo, podrobnější a hlavně přehlednější mapy Londýna, popř. pavouk vládnoucích rodů - autor pravděpodobně počítá s tím, že čtenář ví... A moc se mi líbila autorova předmluva, hlavně část o původu jmen - stojí za to si ji přečíst. Celkově jsem z knihy nadšená a jen mě mrzí, že si jednotlivé části Londýna nemůžu projít osobně a že ji budu muset brzy vrátit. Mít ji doma určitě bych do ní čas od času nahlédla. Za mě 5*
(4/22)
Tato ekniha mě hodně překvapila a hodně bavila. Příběhy jsou krátké, některé úsměvné a většinou dobře napsané. Je vidět, že nadaných lidí je hodně a u některých škoda, že toho od nich není ke čtení víc. Rozhodně jsem se nenudila a můžu jako kratičkou oddechovku jen doporučit. 4,5*
(4/22)
Klasické pohádky jsou nejhezčí a tady se projilo dílo skvělé spisovatelky a úžasné ilustrátorky . Knížka je moc pěkná. Docela mě ale překvapilo, jak se tyto klasické pohádky někdy liší od těch novějších, upravených verzí. Třeba v pohádce "O perníkové chaloupce" po peci a lopatě není ani stopa... 5*
(4/22)
Možná je to kniha pro děti, ale já jsem se bavila. Na některé knihy je dobré mít to správné naladění a mě si tato kniha našla v ten pravý čas. Samozřejmě jsou tu povídky lepší i horší, ale jako celek se dětem musí libit určitě. Pro mě nej jsou Příběhy kobercových lidí a Velké smítko, ale v každé povídce bylo vždy něco - námět, hláška, jména postav... Rozhodně velká pochvala patří panu překladateli. Až mi zase bude smutno, budu se vracet. 4,5*
(3/21)
Pro mě milé ohlédnutí v čase. Ani se nedivím, že jsme knihy tohoto autora přímo hltaly. Hrdinky rozhodně nejsou dokonalé, spíš trochu praštěné, občas bezradné a trapasy se to v jejich životech jen hemží. A Kateřina je přímo ukázkový případ. Ta těch kopanců zvládá udělat hromadu. A proto byly tyhle knihy tak oblíbené. Každá z nás se v někom našla a hlavně si nepřišla tak marná. Jestli mají co říct i tem našim "drobečkům" si jistá nejsem, ale myslím, že i dnešní mládež se v těch vztazích občas plácá... Ale asi budou hledat ponaučení jinde. Já jsem se ale opět dobře bavila, a i když je Kateřina občas na pořádnou ránu, dávám jí 5*
(3/22)
Vídeňská kavárna, zastrčený stolek a Jacob Mohl "registratura všech knih" se svou "vznešenou monomanií, která je ve svatém svazku s šílenstvím." Krásně napsaná kniha - povídka - o lidské vášni a světě, který dokáže ublížit ve své zaslepenosti i úplně neškodnému, nevinnému člověku. Moc pěkně napsané.
(2/22)
Čarodějky jsou jedinečné. Jedna velká smršť, banánové dejjikry, umění hlavologie, bláznivá Magráta, okouzlující Silver. Jejich cesta "jak zachránit Popelku" byla prostě skvělá, obzvláště část u trpaslíků. A jaké to je, když na vás spadne dům v podání těch tří... prostě opět jsem se neuvěřitelně bavila. Jsem ráda, že si nemusím vybírat, kterou mám nejraději, protože ty tři se neuvěřitelně doplňují a každá by v příběhu chyběla. Takto je to dokonalé. Jenom závěr v Genově byl na Pratchettovu knihu možná zbytečně vážný. I tak 4,5* a velká spokojenost.
(2/22)
Tato kniha omalovánek je krásná, ale já jsem si ji nekoupila kvůli malování. Koupila jsem si ji kvůli druhé autorce knihy Lence Tréglové. Na její pondělní sloupky a články jsem se pravidelně těšila na začátku každého týdne. Byly vtipné, pozitivní a dodávaly člověku naději, že v tom bláznivém světě nikdy není sám. A stejně tak v této knížce těch pár psaných stránek člověka potěší a povzbudí. Tentokrát nejsou možná až tak třeskutě vtipné, ale zahřejí a možná na chvilku zpomalí. A to je fajn... Zastavit a přivonět ke květině... a nebo vymalovat obrázek. Doporučuji 5*
(2/22)
Vždy, když začnu číst další knížku od Pratchetta, tak si říkám, proboha do čeho jsem se to zase pustila. Je to bláznivé zamotané šílené... a ve výsledku skvělé. A když jsou u toho Čarodějky, je to to nejlepší. Samotný příběh je v těchto knihách vlastně druhořadý, spíše to množství bláznivých postav a jejich ještě bláznivějších dialogů je skvělé. Obzvláště hašteření čarodějnické trojice nebo spíše dvojice a někdy i jen té jedné, protože bábi Zlopočasná si občas vystačí i sama. Prostě příjemně strávené chvíle u knížek, které nikdy neomrzí. Za mě 4,5*
(2/22)
Tato kniha má velice dobré hodnocení, proto mě překvapilo, že jsem s ní skoro do půlky docela bojovala. Kniha má rozhodně své kouzlo. Příběh jako takový se mi líbil a také většina postav byla sympatická. Obzvláště "postavička" Fermína byla zlatým středem, která knize dodala kouzlo, svéráznou "moudrost" i špetku humoru. Bohužel ale musím říct, že začátek knihy byl pro mě zbytečně pomalý a rozvláčný a některá období Danielova života - hlavně druhá kapitola - by se dala zestručnit, vzhledem k tomu, že na vlastní příběh neměla příliš vliv. Naštěstí ve druhé půlce knihy už se celý příběh rozběhl a jednotlivé části do sebe s každou novou výpovědí začaly zapadat a vykreslily zajímavý, i když tragický příběh. Možná mě překvapilo i autorovo ukončení. Knihu jsem nakonec dočetla na jeden zátah, přesto musím říct, že i když nebyla úplně špatná, čekala jsem víc. Co ale musím ocenit je pozadí příběhu - popis tohoto nelehkého období španělských dějin. Do dalších dílů se zatím pouštět nebudu. Za mě 3,5*, za Fermína trochu přidávám.
(1/22)
Knihu jsem četla poprvé jako náctiletá, tak to bylo takové nostalgické ohlédnutí. Až na pár drobností to špatné nebylo. Lerchovi jsou rodina, kde nikdo nikdy není sám a to nejen fyzicky. Všichni všechno chtějí vědět a do všeho mluvit. Prostě takový malý blázinec. Ale všichni jsou milí a soudržnost a rodinná podpora je obdivuhodná. A to se mi líbilo. Prostě taková nenáročná oddechovka, kterou kdybych nečetla, tak by se nic nestalo, ale možná bych se ochudila o pár životních mouder fyzikáře Famose a to by byla škoda. 3,5*
(1/22)
Svým způsobem alarmující kniha. Tři příběhy, které probíhají v různých časových rovinách a jemně se protnou až v závěru knihy. Téma mě zaujalo. Společenství včel je fascinující, dokonalé a precizní. A možná proto i křehké a lehce zničitelné. Pravdou je, že jsem si nikdy neuvědomila, jak pevně je provázána existence lidí a těchto malých tvorečků. Můžeme jen doufat, že nedojde k takovým situacím, které jsou v knize popsány. Celkově hodnotím knihu velmi kladně. Skvělý námět a zároveň velké množství informací srozumitelných i pro laiky. Co mi jen občas vadilo, bylo neustálé přeskakování mezi příběhy a mírná rozvláčnost příběhů. Přesto podle mě stojí za to, knihu přečíst. 4,5*
(1/22)
Doposloucháno a musím říct, že se mi kniha líbila. V podání pana Písaříka se poslouchala skvěle. Kniha mě zaujala již obalem. Počátky policie, která původně měla sloužit spíše k potlačování nepokojů, náboženské rozpory mezi katolíky a protestanty, irští migranti a všudypřítomná chudoba, bída a často nulová hodnota lidského života - to vše je vměstnáno do této historické detektivky. Sám příběh je čtivý, ale pozadí historického New Yorku je pro zážitek z knihy to nejzajímavější. 4,5*
(1/22)
Patřím ke stejně závislým jako pan Nepil. To období svíček, adventních věnců a stromečku miluju. Loni mi ta atmosféra nějak chyběla, a tak jsem si to letos chtěla pojistit a sáhla po vánoční knize a lépe jsem si snad ani vybrat nemohla. To vánoční kouzlo, které z povídek pana Nepila dýchá je nakažlivé. Obzvláště příběhy jeho dětství mají tu krasnou pohodovou atmosféru, která z nás alespoň na tu chvíli dělá lepší a milejší. Za nejhezčí bych vybrala medvěda Krumlíka a zimní příhodu Františka v overálku, ale víc prozrazovat nebudu. A teď už mi nezbývá, než se těšit a doufat, že i pod mým stromečkem bude Dárek dárků. Určitě víte o čem mluvím.... 4.5*
(12/21)
Zajímavá knížka. Všechny povídky donutí člověka k přemýšlení a možná i něco začít dělat jinak. Víc se rozhlížet a víc vnímat svět kolem sebe. Nutí koukat pod povrch, protože nic není jen černé nebo bílé, a právě proto je občas tak těžké se rozhodnout, co je vlastně správné.... Některé pasáže mi přišly maličko krkolomné, ale vzhledem k obsahu to autorovi ráda odpustím a určitě si některou další jeho knihu přečtu. 4,5*
(12/21)
Povídková kniha o válce. O té první, i když to je asi jedno. O její nesmyslnosti. O tom, jak celá jedna generace přišla o své mladí a své životy. O tom, jak z nich byli vytrženi a někteří vrácení, ale nikdy ne úplně. Střípky hrůz, které prožili jim zůstali pod kůží. Zůstává jedna otázka.. Proč? Opravdu války někdy někomu pomohly..? Autor jako vždy dokázal vykreslit atmosféru doby a míst dokonale. Jen to možná není úplně knížka na předvánoční čas. 4,5*
(12/21)
Po přečtení této knížky bych v některých zemích během Vánoc asi vůbec nevycházela z domu. Třeba takový Island se příšerami doslova hemží a o setkání s nimi tedy rozhodně rozumný člověk nestojí. Trochu mě mrzelo, že mám jen e-knihu, protože listování touto obrázkovou knížkou by byl jistě větší zážitek, než si ji jen sjíždět ve čtečce. Na zimní večery a čekání na Vánoce je tato kniha ideální a jsem ráda, že u nás je těchto bytostí podstatně méně - asi by mi na chystání dobrot pro všechny ani nestačilo nádobí. Jenom mi teď tak trochu uniká, že má někdo problém s českými čerty, protože proti zahraniční konkurenci jsou to vlastně takoví milí chlapíci... 4,5*