iveta3689 Online iveta3689 komentáře u knih

Geniální přítelkyně Geniální přítelkyně Elena Ferrante

Děj je o všem a o ničem. To může být zajímavé, ale tady je zpracování slabší. Hlavní hrdinka byla dost nesympatická, nezdravě upnutá k jiné osobě a přitom ji neustále pomlouvající. Nějak jsem nenašla genialitu této knihy.

21.02.2021 3 z 5

Černá díra Černá díra Yrsa Sigurðardóttir

Napínavé, dobře napsané, není to zbytečně průhledné. Nemám ráda míchání osobních vztahů vyšetřovatelů do hlavní zápletky a tady to bylo jen na pozadí, to bylo fajn.

19.02.2021 4 z 5

15 minus 15 minus Tomáš Zářecký

Podobný žánr nečtu, takže nemám srovnání, jak moc je autor (ne)originální. Bylo to ale čtivé, napínavé, bavilo mě to. Vítěz je jasný hned z prvních stránek, hlavní padouch hned za ním. To mi ale nevadilo, těšila jsem se, až se prozradí. Některé zápletky nebo jejich řešení byly překombinované, ale celkově mě knížka bavila.

16.02.2021 4 z 5

Doktor Živago Doktor Živago Boris Leonidovič Pasternak

Rozhodně to není jednohubka, a to nejen svým rozsahem. Na čtení je nutné se soustředit, vždy se trochu ponořit do děje. Je v něm spousta odboček z hlavního příběhu, mnoho postav, které pak pro další děj nejsou podstatné. Dohromady to ale tvoří úžasnou mozaiku, která chytne a nepustí.

12.02.2021 4 z 5

Údolí Údolí Bernard Minier

Na začátku se dozvíme menší bombu, která vtáhne Servaze do vyšetřování. Zpětně si říkám, že se to dalo čekat, ale proč ne, příběhu to prospělo. Je hodně příjemné, že Servaz neprovádí supermanské kousky jako v posledních dílech. Chová se jako na začátku série, vyšetřování svižně ubíhá. Jen konec byl trochu uspěchaný. Jedna postava mě svým chováním hodně zklamala, ale třeba to bude zajímavý odrazový můstek pro další díly.

10.02.2021 5 z 5

Santini: Peklem duše k světlu světa Santini: Peklem duše k světlu světa Jaroslava Černá

Téma je zajímavé, popisuje fascinující osobnost. Zpracování je bohužel špatné. Autorka má dost nečtivý styl, zní to jako školní slohová práce. Vyprávění nemá jiskru, je nudné, plytké. Spousta termínu je použita mimo historický kontext, což dost trhá oči (třeba když Santini mluví o zaměstnanci své firmy). Naštěstí je kniha krátká, takže ji lze přečíst, než se člověk unudí. Škoda, je to čtení bez velkého zájmu.

07.02.2021 3 z 5

Jak na sítě Jak na sítě Michelle Losekoot (p)

Ze začátku je to spíš motivační kniha, což mě trochu překvapilo. Ale k tématu se autorky dostanou brzy. Je zde plno konkrétních rad, kniha by se dala použít i jako učebnice. Přehledně shrnuje to, jak se sítě a jejich uživatelé chovají. Napsaná je téměř beletristicky, velmi dobře se čte.

05.02.2021 4 z 5

Zamkni poslední dveře Zamkni poslední dveře Riley Sager (p)

Čtivé, napínavé, svižné. Námět je výborný, uvěřitelný. Zajímavě zpracované.

02.02.2021 4 z 5

Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Žádné laciné situace nebo zbytečné jitření citů. Všechny osoby a situace jsou uvěřitelné, velmi věrně popsané. Autorka píše stroze, věcně, výstižně, což dokresluje beznaděj té doby. A naopak ty šťastnější chvilky jsou jako zjevení, z ničeho nic a barvitě popsané.

31.01.2021 5 z 5

Má sestra je sériový vrah Má sestra je sériový vrah Oyinkan Braithwaite

Zajímavý, neokoukaný námět. Líbilo se mi také africké prostředí, je to změna oproti knihám, které normálně čtu. Obě sestry byly dost svérázné a každá jiným způsobem protivná. To ale nebylo na překážku ději, spíš to ladilo do celkové atmosféry.

28.01.2021 3 z 5

Dvanáctá karta Dvanáctá karta Jeffery Deaver

Námět byl dobrý, zpracování také. Vyšetřování bylo zajímavé, nebylo zdlouhavé, přesto postupně a bez překotných a neuvěřitelných skoků. Slabé místo byly některé dialogy, hlavně u středoškoláků. Jako kdyby to psalo dítě do slohové práce.

25.01.2021 3 z 5

Pěšky mezi buddhisty a komunisty Pěšky mezi buddhisty a komunisty Ladislav Zibura

Není to klasický cestopis, místům se autor prakticky nevěnuje. Je to popis osob, které potká a co s nimi zažije. Na můj vkus to bylo příliš na jedno brdo. Autor má výborný styl, ten mě hodně baví, obsah je pro mě slabší.

17.01.2021 3 z 5

Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Asi to není knížka pro každého. Děj je pomalý, rozvleklý. Dokážu si ale představit, že to hodně lidí baví a to kouzlo v něm najdou. Pro mě to byla dost nuda. Navíc všechny postavy jsou dost protivné, některé přímo na pár facek. Jsem ráda, že ji mám přečtenou, ale vracet se k ní nemusím.

15.01.2021 2 z 5

Zvěrolékař a psí historky Zvěrolékař a psí historky James Herriot (p)

Milá a pohodová jednohubka.

13.01.2021 4 z 5

Mlha nad Shadow Sands Mlha nad Shadow Sands Robert Bryndza

Nenáročné, svižné. Jen tu nemuselo byt tak okatě a v takovém rozsahu vysvětleno vše z prvního dílu.

12.01.2021 4 z 5

Zlomené srdce Zlomené srdce Tim Weaver

Děj je napínavý, tohle Weaver prostě umí. Člověk se nedokáže od knihy odtrhnout. Indicie, které David nachází a propojuje a celé pátrání je trochu moc překombinované. Ale pokud nebudeme knihu analyzovat a necháme se jen unášet, tak je výborná.

10.01.2021 5 z 5

V první linii: Armádní generál Petr Pavel V první linii: Armádní generál Petr Pavel Vladimír Mertlík

Výborně napsané a zpracované. Jsou zde dobře vyvážené zážitky z dětství a studií s rozhovory. Autor vyzpovídal blízké generála Pavla i jeho samotného, takže se na něj dívá z různých pohledů. Zajímavé jsou i názory generála na některé historické události nebo osobnosti. Hodně fotek považuji za velkou přednost knihy.

07.01.2021 5 z 5

Zelená míle Zelená míle Stephen King

Člověk se neubrání srovnání s filmem, který je úžasný. Ale těžko by byl bez kvalitní předlohy. Na malém prostoru jsou skvěle popsané všechny detaily, které jsou pro příběh nutné, ale vše je bez zbytečné omáčky. Příběh je napínavý a čtivý, i když víte, jak dopadne.

05.01.2021 5 z 5

Mezi světy Mezi světy Lucie Výborná

Úpravou na mě působí jako deník nebo kronika, kam si občas něco zapíšete, občas vlepíte pohled, vstupenku nebo výstřižek z novin. Spíš než děj je to soubor poznámek, vzpomínek a pocitů.

02.01.2021 4 z 5

Konečná diagnóza Konečná diagnóza Arthur Hailey

Kniha nemá žádný hlavní děj. Jde o řadu propletených situací a epizod ze života v nemocnici. Některé charaktery nebo situace jsou více rozvedeny do detailu, jiné méně. Ze začátku je to trochu nepřehledné, protože sledujeme hodně postav najednou. Dá se na to ale rychle zvyknout, děj pak ubíhá svižně. Autor píše stručně, výstižně, celkově vyzní kniha hodně lidsky, uvěřitelně.

01.01.2021 4 z 5