JaAnička JaAnička komentáře u knih

Soumrak Edenu Soumrak Edenu Lucie Ortega (Navrátilová)

Na začátek musím řìct, že toto je moje první kniha od Ortegy a hned takováto bomba to byla...

A to, abych se přiznala, jsem čekala to nejhorší, jelikož kniha je hoodně náboženská (přece jen "Eden" už sám o sobě o něčem vypovídá) a já o takovém tom ortodoxním křesťanstvím/judaismu nevím vůbec nic (Kdo je Imrich? Kain měl manželku? Atd. - je to úplná fikce nebo "polofikce"?...), tudìž bylo pro mě prvních cca 50 stránek docela utrpení...no ale pak to přišlo a já seděla s otevřenou pusou a hltala každé slovo až skoro do konce (zvlášť ta druhá část, která má skoro všechno, co dnešní moderní knihy prostě mají mít).

Musím strašně moc ocenit tu snahu ukázat do jaké míry se může ideologie zvrhnout a jak je na dnešní poměry ta "tradiční" společnost zvrácená, nepříjemná a nepraktická.

Prostě lidičky...tu knížku si přečtěte, možná se vám sice bude zdát zdlouhavá nebo těžko pochopitelná, ale ona je vlastně strašně skvělá, komplexní a dobře podchycená (na konci mi i slzička ukápla)... a já jsem strašně ráda, že vyšla u nás...jsem strašně ráda, že se začíná české YA/NA/fantasy literatura vyrovnávat s tou cizí...

Prostě lidi...čtěte tu českou...zaslouží si to.

25.07.2024 4 z 5

Odstín smrti Odstín smrti Bianca Iosivoni

Již páté (respektive třetí) pokračování o lovcích důchů, monster a čarodějů...

Téhle knihy jsem se upřímně bála...a to proč? Protože každý, kdo četl trojku (respektive dvojku), tuší, že tohle prostě nemůže skončit dobře a já se fakt bála, že budu ke konci brečet...no naštěstí musím konstatovat, že jsem sice nebrečela, ale s depresemi z konce jsem se seznámila.

Ale ted vázně. Půlnoční kroniky mám jako sérii ráda...je to přesně takovéto odpočinkové urban romantasy pro starší (pokud taková kategorie vůbec může existovat) a je to svým námětem absolutně skvělé, ale často neprávem opomíjené.
Protože....haló, lidičky, kdo nemiluje motivy upírů vlkodlaků, čarodějnic, duchů a mnoho dalšího?

Navíc jako bonus ... celé se to odehrává v Evropě...ano, včetně Prahy, která je v trojce a čtverce docela dost.

O autorství se dělí dvě německé paní, obě dvě prvotřídní romantičky, které si touto sérii zkusily přidat i trochu akce, záhad, napětí a nadpřirozena. Ale je fakt vidět, že jsou to primárně romantičky, tudíž je všech dílech asi víc - docela jednoduše přimočaré - romantiky, než by se mi líbilo (hech, co kecám, líbí se mi to).

A pro ty, co to vůbec neznají...chápu, že jste z návaznosti knih docela zmatení, ale nemusíte se čeho bát...prostě začnete tou čistě bílou a skončíte černou.

25.07.2024 4 z 5

Až o mě zabojuješ Až o mě zabojuješ Bianca Iosivoni

Třetí díl romantického příběhu, který se tentokrát věnuje věčně nešikovné Sophii a lamače dívčích srdcí (jehož jméno jsem za ten týden úspěšně zapomněla...).

No, musím konstatovat, že oproti solidní jedničce a průměrné dvojce přišla podprůměrná a neskutečně nudná trojka, která nepřinesla vůbec nic nového...nudné postavy a nudný příběh, který se točí kolem nefungujícího "odmilování", což musí být jasné všem, kteří za sebou mají víc než pusu na pouti.

Jop, musím však souhlasit, že téma strachu z lásky (resp. strachu z opuštění) je dobré a nosné, ALE musí být napsáno tak, že se do ní/něho dokážete vcítit a rozumíte tomu...tady jsem tomu sice rozuměla, ale nedokázala jsem to procítil, spíš jsem jenom protáčela panenky a otačela stránky ve snaze najít nějakou živější pasáž.
Navíc ta její nešikovnost byla od poloviny knihy fakt otravná.

Jakože musím konstatovat, že tahle série má fakt krasné obálky...a to je taky jediný důvod, proč si je v knihovničce nechám

25.07.2024 2 z 5

Zvrhlá hra Zvrhlá hra Tess M. Puffrová

Když novinářka chce senzaci a vysokoškolský sportovec má co skrývat...

Já bych napsala jednoduše "páni", ačkoli jsem se na tu knihu těšila, nečekala jsem, že by mě to mohl oslovit až takovým způsobem (přece jen šikana není hezká a už vůbec není sexy), ale tady to prostě z nějakého důvodu šlapalo jako jak dobře promazaný stroj. A strašně dobře se to četlo.

Hlavní hrdinka byla fakt urputná a šla si za svým a ačkoli musí říct, že mi ne úplně seděla (respektive seděla, ale nechápala jsem její vytrvalost...na mě když někdo zvýší hlas, tak zdrhám), bylo fakt zajímavé sledovat její vnitřní boj. K dobru přidavám i to, že hrdinka na něj měla crush od prvopočátku, takže je spousta věcí mnohem uvěřitelnější (než klasické enemies to lovers - aneb spalím ti ruku na sporáku, ale stejně si přede mou klekneš). Super je i to, že je to vyprávěno z více pohledů a celá linka s tou "hrou", je tak zajímavě napsaná, že čtenář napjatě čeká, jak to celé dopadne (a na rozdíl od Zatracené lásky se děj každou kapitolou posouvá dopředu).

Zajímavě působí i vedlejší postavy (zejména pak ti "psychopati" a doufám, že jim v budoucnu bude taky věnovaná nějaká zajímavější linka).

Nemůžu říct, že by v knize bylo enormní množství klišé (což je překvapivě dobře), děj ubíhal svižně a strašně krásně se to četlo ...a už se moc těším na pokračování, protože ten napínavý konec byl vážně skvělý.

Takže ano, pokud máte rádi dark romance, čtěte a čtěte!

25.07.2024 5 z 5

Americký milostný experiment Americký milostný experiment Elena Armas

Když malou garsonku s jednou postelí sdílejí dva lidé. Holka, co potřebuje inspiraci pro svou novou knihu, a kluk, jehož život se nešťastnou náhodou otočil vzhůru nohama...

Po úspěšné jedničce přichází ještě úspěšnější dvojka. Postavy jsou sympatičtější, děj (respektive celý experiment) za mě nedává smysl. Zvraty, uměle vybudované drama nebo napětí tam žádné není...ale na druhou stranu chemie mezi ústřední dvojicí funguje na jedničku. Člověk se zasměje a při četbě si nad tou zdánlivou dokonalostí vyláme zuby (povzdechne, že nikdy takového romantického a nápaditého člověka potká), ale přesto jim to přeje a tajně doufá, že pro něj to "velkolepé" gesto taky udělá.

Jak jsem řekla (a za tím si budu stát) je to roztomile slow burn, je to vtipné, je to žhavé. A pokud člověk miluje postavy z jedničky - nemusí smutnit - dočká se. Není to teda nic, co bych si ještě někdy v budoucnu přečetla znovu, ale četlo se to opravdu svižně a rychle.... prostě dokonalá kniha na letní oddech k vodě.

23.07.2024 4 z 5

Noční přísaha Noční přísaha Bianca Iosivoni

Tak...a máme tu konec přátelé. Trvalo to 6 krásných a líbezných dílů a 4 (prakticky) samostatné příběhy v jednom komplexním svetě plném čarodějů, upírů, vlkodlaků, duchů, příšer a jejich lovců...

Je to krásný závěr celé série, je akční, nabitý, plných zajímavých zvratů, ohýbání pravidel, napětí a ... a to je vlastně všechno. To, co zdobilo ostatní díly (ta romantika), to v tomto díle chybí. Chemie mezi postavami prostě není, stejně tak jakási "hloubka" (a sexy vysávání krve). Ale mně to nevadí, poslední díl byl spíše fantasy a já jsem za to ráda, protože předchozí díly nechaly tolik linek otevřených, že jsem se bála, že když se budeme zaměřovat jenom na jeden pár, přijdeme o rozuzlení. Ale naštěstí tomu tak nebylo.

Bohužel ale musím říct, že mi Harper neseděla už v dílech předchozích, přesto jsem ale doufala, že se to tímto dílem zlepší, ale nezlepšilo. Jules mi byl naopak úplně jedno a vlastně jsem se těšila na nějaký ten jeho "vnitřní upírský boj", čehož jsem se ale ve výsledku také moc nedočkala.

Avšak pak přišel ten konec. Ten konec, který nám přivedl všechny zpátky a který nám dal ten závěrečný boj a já byla nadšená. Bylo to skvělé, opravdu napínavé a dechberoucí.

Tato série je dokonalé vyvážení new adult romantasy. Já smekám autorkám a děkuji všem, kteřì se na sérii podíleli.

16.07.2024 4 z 5

Woodhill Woodhill Eleanor Corvin (p)

Zajímavá kniha se zajimavým námětem a ještě zajímavějšími postavami vás zavede na reálné místo plné duchů ... ale v postapokalyptické budoucnosti.

Co k tomu dodat? Kniha je to bezpochyby skvělá a po dlouhé době je to i originální kousek (jakože romantické postapo napínavé fantasy?! - wau - tady si vybere opravdu každý, jenom teda ten pravý horor mi tam chyběl).

Děj to má nabitý, akční a je tam i nějaká ta záhada (jen škoda, že těch mrtvých tam přece jen není víc - což asi opět souvisí s tím, že jsem to čekala trochu víc hororovější - ale to, co tak bylo, bylo skvělé).

Libila se mi minulost postav, líbily se mi zvraty, libilo se mi napětí ale nelíbil se mi konec, který mi málem zastavil srdce (jakože líbil, ale chápete, jak to myslím).

Musím ale říct, že se mi moc nelibila chemie ústředních postav, ale to bude asi tím, že mě moc neoslovila hlavní mužská postava a tak nějak jsem doufala, že tím sexy kápem bude spíš James (takže dvojka prosím o něm...děkuji).

Jinak je to ale skvělý počin a já jsem moc ráda, že jsem knize šanci dala.

13.07.2024 4 z 5

Návrh Návrh Elle Kennedy

Tohle je asi poprvé, co dávám "lacině" romantickému příběhu se špetkou erotiky 4 hvězdičky, protože....páni...Garett je fakt skvělej kluk, je tak strašně dokonalej a uvědomělej...až je prostě fikční.

Ale na druhou stranu...jen příběh je neskutečný, není tedy nijak originalní (to ale ani nemůžete očekávat), ale je úžasný, vtipný a svižný. A hlavně je skutečně ze sportovního prostředí. Taky prostě cítíte to napětí, ten tlak na vrcholného hráče (uvítala bych tam toho klidně ještě víc), cítíte ten sport a tu lásku k němu...a to je něco, co dělá tu knihu výjimečnou. Ústřední dvojice má krásnou chemii, a i když je to všechno strašně rychlé (vážně všechno za 1 měsíc?), královsky jsem se u té knihy bavila. Ten konec měl sice takové to klišé drama, které se teda ale upřímně vyřešilo lusknutím prstu (aneb další důkaz, že stačí prostě otevřeně mluvit), ale mělo své, ikdyž trochu trapné, opodstatnění.

Jediné mínus je hrdinka, nějak mi nesedla. To, co prožila, bylo sice hrozné, ale způsob, jakým to podávala, se mi nelíbil. Nelíbilo se mi ani to, jak z ní jako "obyčejné holky" udělali najednou prvotřídní krásku a úžasnou děvušku, do které jsou všichni zamilovaní. A vyřešení jejího sexuálního problému bylo ... *povzdech*. Ale Garrett je prostě top kluk, takže vyvážil i nudnou hlavní hrdinku.

Prostě a jednoduše...nečekala jsem nic a dočkala jsem se nečeho...něčeho hezkého, plynulého a milého. Takže chápu ten hype kolem série a těším se na další díl. Snad nezklame a snad si ho taky užiju.

11.07.2024 4 z 5

Hra o život Hra o život Diana Urban

Co všechno jste schopni obětovat za život své vlastní sestry? Dokázali byste někoho zavraždit nebo někomu ublížit?

Přiznám se, že jsem si o knize před začátkem četby nic nezjišťovala. O to víc mě pak překvapilo, jakým směrem se kniha ubírala (a jak na poměry YA byla drastická). Nemůžu říct, že by mě příběh nebavil. Do slova a do písmene se četl jedním dechem, rychlé, svižné a napínavé.
Postavy nejsou nic moc, nelíbila se mi hlavní hrdinka, respektive...moc jsem s ní nesouznila. Ostatní byli dobří, ale nebylo jich tam tolik, kolik bych si přála.

Nebylo tak těžké odhalit, kdo za tím ve skutečnosti stojí. Což ale bylo fajn, drželo se to přesně takového toho "vrah je jeden z nás" pravidla. Úplný konec (respektive dovětek) mě spíše naštval. Asi bych byla raději, kdyby to skončilo trošku jinak, ale co už.

Nevím, jestli se bude/nebude pokračovat, ale já si další díl rozhodně nepřečtu. Beru to jako drastický, uzavřený příběh a tím to haslo.

30.06.2024 3 z 5

Gól mého života Gól mého života Kendall Ryan

Vzdycky zbožňuji číst knihy ze sportovního prostředí, i prestože se v 90% případů ukáže, že to ani sportovní prostředí není, a kdyby hlavní hrdinové neměli sexy tělo (ploché bradavky a pekáč buchet), ani nepoznám, že to sportovci jsou. (Dobře, uznavám, že na konci byl docela pěkně popsán jeden zápas).

A tohle je přesně ten případ...dva totálně sexy bohatí atraktivní lidé si to spolu rozdávají jako fredky, protože jsou sexy, mají sexy těla a na vejšce spolu něco měli.

Rozhodně ale neříkám, že je ta kniha vyloženě špatná. Má spoustu skvělých momentů, které ale nejsou ničím originální. Postavy jsou nemastné a neslané, jsou to bývalí přátelé, takže chemie sice funguje, ale příběh/erotické pasáže (aspoň za mě) nerozpaluje.

PS: vůbec jsem nevěděla, že je to už tretí díl. Četla jsem to dost sólo, ale naštěstí to nevadí, zmatená nebo nepochopená jsem si nepřipadala.

29.06.2024 2 z 5

Papírová princezna Papírová princezna Erin Watt

Standardní příběh z prostředí nucené blízkosti o "moderní popelce" a šikanátorovi s problematickou minulostí a neurčitou budoucností.

Když masově konzumuji tyto "výblitky", pokaždé si říkám, proč to vlastně dělám? Pak ale dostanu jednoznačnou odpověď, protože mě to prostě baví...je to jednoduché, přímočaré a dopadne to vždycky stejně - tedy jedním velkým happy endem - a to já moc ráda.

Postavy jsou nic moc, nejsou špatné, ale rozhodně ani do budoucna zapamatovatelné. Děj je ucházející, dobře se to čte, rychle to ubíhá, ale opět to není moc zapamatovatelné. Není tam moc nepředvídatelných zápletek, ale to nevadí. Jenom škoda, že to není vyprávěné ze dvou pohledů, ale vím, že v druhém dílu změní, takže taky dobrý. Konec je klasicky otevřený, takže vás donutí hned otevřít díl druhý.

Takže v závěru... je to průměrná oddechová - relativně příjemná - četba. A pokud přemýšlíte, po jaké knize sáhnete, tohle je to pravé ořechové.

25.06.2024 3 z 5

Ochránce v pokušení Ochránce v pokušení Jennifer L. Armentrout

Do třetice všeho...průměrného. Aneb třetí bratr si taky musel najít holku, ale aby to nebylo moc vágní, má rád BDMS s kravatou a páskem.

Jak jsem napsala výše, tahle kniha je dost průměrná a chtě nechtě se ztratí v propadlišti dějin, protože...1. Postavy jsou za mě nic moc (jakože holka, kterou vykradou a zničí jí nějaký magor celý byt, se ještě ten večer vyspí s borcem a chlápek, o němž víme, že ho má "pořád tvrdýho", ho má fakt tvrdýho a chová se jak nadržený puberťák - což mě btw na erotických knihách velmi fascinuje). 2. Děj je za mě dobrý....sice extrémně klišoidní, ale já mám tuto nucenou blízkost ráda, takže tohle je za mě OK.

Beru jako pozitivum, že tam bylo i nějaké to drama/násilí, sice teda se mi ten konečný záporák vůbec nelíbil a odhalil ho absolutně každý, kdo aspoň jednou v životě slyšel o Desateru pátera Knoxe, ale co už. Asi okej.

Prostě završení ne moc povedené série, které - byť je napsané proslulou autorkou - propadne a za rok si na ni nikdo nevzpomene.

23.06.2024 3 z 5

Měsíční čarodějky Měsíční čarodějky Elizabeth Briggs

Již třetí pokračování tak trošku bizarní erotické série o vlcích, kteří mají schopnosti podle zvěrokruhu a "vlčici", která navíc ovládá magii...

Ale tož tak konstatuji, že se mi přišlo možná trochu slabší než první dva díly, ale zase ne o tolik. Četlo se to rychle, bylo to plné různých úvah, prozkoumávání světa a sebe sama a snahy vyhnout se válce... Rozhodně to nebylo tak akční jak díly předchozí, ale mělo to šmrnc a připravilo nás to na závěrečnou válku, na kterou se upřímně těším. Poznali jsme další smečky, což je dobré, ale pořád se těším na vodnáře a zatím jsem se jich moc nedočkala.
Nemůžu říct, že by se mi líbil vývoj vztahu ústřední dvojice - jejich enemies to lovers to enemies to lovers je docela zajímavé, ale asi bych to moc nevyzdvihovala.

Ale jinak je to asi fajn. Proč si to nepřečíst?

12.06.2024 4 z 5

Slzotvůrce Slzotvůrce Erin Doom

Hnedka na úvod bych upozornila, že se jedná o contemporary romantiku, nikoli fantasy, jak by se mohlo na první pohled zdát...ale nenechte se mýlit. Ta kniha je absolutně skvělá, melancholická, romantická, ale i bolestivá, zdrcující a absolutně šílená.
Postavy jsou úžasné, zlomené, uvěřitelné a krásně zpracované. Ta, co se nevzdává a hledá ve všem krásu, je do slova a do písmene sunshine a ten nemocný introvertní mladík je grumpy. Oba bojují sami se sebou, se svou minulostí i přítomností, nerozumí svým pocitům, protože jsou díky svým zážitkům rozbití a navždy poškození. Je to touha, posedlost, nenávist nebo láska? Ani běžný smrtelník kolikrát neví, co přesně cítí...a teď si představte, že to cítí někdo, kdo nikdy nic a nikoho neměl. Jak se má vypořádat se světem, když nerozumí sobě samému?
Chvilkami jsem si říkala, že je ten děj točí v kruzích, ale v druhé polovině se neskutečně rozjel a já jsem nedýchala...bála jsem se o ně, zajímala mě jejich minulost, vzpomínky, zajímal mě Rigelům červotoč...a přiznám se, v jedné konkrétní části jsem brečela jak divá. Číst to bolelo...ale nemohla jsem přestat.

A lidičky...ten konec? Vím, že tady sem tam někdo psal, že by klidně mohl být kratší...ale za mě v žádném případě. Byla jsem za něj ráda, protože všechno hezky - cyklicky - uzavřel.

Je to prostě krásné, nádherné, dokonalé...je to upřímná zpověď dvou sirotků, kteří si prošli peklem, aby našli jeden druhého.

12.06.2024 5 z 5

Na ledě Na ledě Hannah Grace

Romantická kniha ze sportovně krasobruslařsko-hokejového prostředí o urputné dívce a hodném chlapci.

Na začátek řeknu...čte se to hezky...ale není to zase takový "vodvaz", abych z toho byla naprosto unesená... postavy jsou přijatelně (dokonale) nudné a děj je ucházející - neobsahuje prakticky žadné zvraty nebo napětí (až na ten jeden moment je konci knihy)...ale jinak moc nevím, co o tom říct. Chvílemi se to táhlo, že jsem měla problém to dočíst, vyzdvihovaná erotika zase tak supr čupr nebyla, bylo ji na úkor krátkého děje moc.
Epilog mě maximálně tak naštval, přinesl vážně nosné téma, na které se - jednoduše - vykašlal. A ve výsledku to ani moc vtipné není.

Téma šikany, nenávisti, vyhoření, podceňování, správné stravování, přehnané očekávání...to všechno je fajn...ale je toho málo. Udělat z tanečního partnera záporáka lusknutím prstu, je smutné, ale dobře, dalo by se obhájit, že ji Nate akorát "otevřel oči".

Prostě můžu konstatovat, že jsem čekala úplně něco jiného a daleko lepšího. Pokud ale máte chuť na erotickou nenapínavou oddechovku, tak po tom asi sáhněte...jinak spíš ne.

11.06.2024 2 z 5

Černý rytíř Černý rytíř Rina Kent

Tak tohle je bez debat nejlepší díl z celé série.

Po předchozí trilogii jsem byla předvědčená, že po další knize nesáhnu, ale slyšela jsem samé kladné hodnocení a rozhodla se tomu dát šanci...a dobře jsem udělala. To, v čem předchozí trilogie tápe, je tu moc dobře vyzdvihnuto a popsáno. Tupé, nesmyslné zvraty, extrémní množství násilí a divný sex...o to všechno současný díl přišel a vše bylo nahrazeno komornějším dramatem...a to je velmi dobře, příběhu to jenom pomohlo.

Je to nejdojemnější, nejzajímavější a nejlépe zpracovaný díl. Postavy jsou sice stejní psychopati jako v dílech předchozích, ale tentokrát tomu i dokážete porozumět. Jsou zlomení, zničení a z pocitu bezmoci a flustrace kolem sebe kopou a ubližují sobě i ostatním...stejně jako v reálném životě a stejně jako v reálném životě častokrát narazí na dno a aby přežily, musí se odrazit a plavat. Sledujeme jejich uzdravení, přijmutí sebe sama a lásku, která je jako svit slunce v zamračeném odpoledni.

Kim a Xan jsou postavy, o kterých si myslela, že mě nebudou zajímat, ale opak je pravdou, a oproti Elze a Aidenovi, mají charakterističtejší povahové rysy, které je formují do podoby, v jaké se nacházejí. Opět tu teda máme tu pasáž o "na hovno bohatých rodičích", ale na to jsem v podobných knihách už zvyklá.

Byla to emocionální jízda a já jsem se moc ráda stala její součástí.

02.06.2024 4 z 5

Babylon neboli Nutnost násilí Babylon neboli Nutnost násilí R. F. Kuang (p)

Historicky magický román o alternativních dějinách oxfordu, v nichž ne všechno, co zdá být pravda, pravda ve skutečnosti je...

Rozhodně musím říct, že je to velmi zajímavá kniha...líbí se mi ty poznámky pod čarou a taky ta mystifikace čtenáře je vážně skvěle propracovaná. Kvalitně jsou zpracováná témata otroctví, vykořisťování, rasisimu a podobně...a taky dost oceňuji etymologii jednotlivých slov, ze které jsem si i něco málo odnesla.

Postavy jsou zajímavé, zpočátku působí záhadně, ale pěkně se nám všechno postupně objasňuje a my je poznáváme....a začíname je mít rádi.

Je pravdou, že kniha nebude úplně pro každého. Častokrát zabředá do filozofie, náboženství/jeho kritiky a nebojí se podívat na všechno i z jiného úhlu pohledu. Někdy obsahuje až extrémně dlouhé vyprávecí pasáže, které zpomalují tempo knihy, a tak se může zdát, že je to nudné.

Nečekejte, že bude kniha uhánět, spíše se velmi pozvolna rozjíždí a na konci doslova tajíte dech.

31.05.2024 3 z 5

Zajatkyně Zajatkyně Sarah Rivens

Když je dark romance tak moc "dark", že už to není romance, ale "svědění", mračení a utrpení.

Této knize jsem dávala šanci, anotace zněla superózně, obálka je krásná - zářivá... ale to, co je uvnitř, je neskutečně prázdné...

Postavy jsou divné, toxické (což by u dark romance neměl být problém) a nevyvíjí se. Jejich vztah je hnusný, nepříjemný a pro běžného čtenáře absolutně nepochopitelný a odporný (ale vážně...vždyť jí v první kapitole spálil ruku na sporáku...a není hezké, když si z jejího strachu takovým způsobem dělá legraci). Vedlejší postavy už jsou trochu lepší a dostávají i docela přijatelného prostoru. Ale není to...a opakuji ...NENÍ TO ROMANCE...nebyla tam jediná taková ta "šimry šimry scéna", kvůli které to čteme, a to je velmi nevyužitý potencial mafiánské knihy. Navíc hrdinka je hrozná, otravná a (možná) bych ty její záchvaty dokázala pochopit, kdyby se neoháněla tím, že ji ten **** "léčí", protože - holka - neléčí tě, ubližuje ti).

Děj je dobrý jenom v akčních pasážích (naháněčky, střílečky, akce atd.), ale zápletky jsou naneštěstí dost předvídatelné a dalo by se z nich vyždímat mnohem víc.

A pak je tu samostatná kapitola s názvem "překlad"...už samotný název knihy Zajatkyně je trochu divný a zavádějící (toto odpustím prekladatelce, protože to takto divně může být použito i v originále - ne, pokus o vysvětlení opravdu neuznávám). Co ale absolutně nedávám, jsou slova "zašuškat" a "zcepenět", která jsou používána fakt dost a doslova jsem se na ně stala alergickou (navíc se tam prostě nehodí...).

Prostě s politováním musím oznámit, že jsem čekala víc a přitom jsem se nedočkala ničeho.

31.05.2024 2 z 5

Stačí si počkat Stačí si počkat Mariana Zapata

Tohle je - doslova a dopísmene - kniha prakticky o ničem. A teď mě neberte špatně, protože Zapatu mám vážně ráda, ale tahle kniha podle mě postrádá mnou tolik oblíbené prostědí vrcholného sportu - jakože ano, Josh sice hraje baseball, ale stále je to jenom spíš taková školní liga - na druhou stranu tu ale chybí takový ten trapný závěrečný zvrat typu "tys mi lhal". Tady ten děj prostě tak nějak plyne a až doplyne, tak skončí. Což je strašně příjemné a odpočinkové čtení, které i přes to všechno řeší velké množství těžkých životních otázek.

Postavy jsou přitažlivé, hlavní hrdinka je oprávněně plačka, kterou dokážeme pochopit, a Dallas je až nerealisticky dokonalý, což sice mi trochu vadí, ale přežiju to, protože má krásné zlatavě-oříškové oči. Ano, vím, že každé dítě je jiné, ale nejsem moc předvědčená, že se Lou chová na svůj věk, protože mám pětiletého synovce a dělala jsem několikrát besedy ve školce, takže pár dětí znám, ale upozorňuji, že tohle rozhodně není chyba. Lou je extrémně roztomilá a úžasná postava, kterou máte chuť umuchlat.

Ačkoli jsem si spoustu těch Easter eggů užila (jak už narážky na Kulti nebo na Srdcem proti zdi), při čtení jsem si kolikrát připadala jak v mexické telenovele, protože propletenost mexický rodin je prostě ...fascinující.

Prostě a jednoduše...Zapata vážně umí. Není to sice moje nejoblíbenější kniha (na piedestálu stále stojí S láskou, Lukov), ale rozhodně se bude řadit k těm povedenějším. Je to romantické, dojemné a příjemně plynoucí. Každá kniha ve své "slow-burnovštině" překonává tu předchozí a časem uvidíme, kde to skončí.

31.05.2024 3 z 5

Ohnivcova dcera Ohnivcova dcera Angeline Boulley

Přejete si nahlédnout do světa indiánské kultury? Tak to je potom tahle kniha přímo pro vás...

Já se hrozně omlouvám, ale musím konstatovat, že tahle kniha není pro mě. Tím ale neříkám, že je špatná...jenom je prostě ... zdlouhavá... velké části jsou věnovány právě indiánské kultuře, což je na jednu stranu fakt zajímavé, ale na druhou stranu extrémně zdržující (vzhledem k tomu, že je kniha primarně o vyšetřování případu, který mě ale - bohužel - vůbec nezaujal).

Hlavní hrdinka je hrozná, opravdu mě nebaví - a není to tím, že je z jiné kultury, je totiž strašně "dokonalá" (profesionálně sportuje, studuje medicínu, umí vařit dokonalý perník a pálí jí to, i když čtenaři nechápou souvislosti...). Vztah s tím "Jamieim" (?) je za mě nedobře zpracovaný - nulová chemie, divné konverzace, změny chování lusknutím prstu..., ale to odpouštím, protože to (opět) nebyl primární význam knihy. A bohužel mě vedlejší postavy nezajímaly už vůbec...všichni - doslova všichni... se chovaly jako pitomci... anebo umíraly jako na běžícím páse. Chvilkami lákali i na nějaké to "nadpřirozeno", ale ve výsledku skutek utek.
A jelikož jsem knihu četla v rámci štafety, musím dát kredit Anastasii, která knihu velmi výstižně popsala jako "indiánský Riverdale" a já s tím naneštěstí musím souhlasit - je to výstižné a trefné.

Normálně bych teda řekla, že velmi akční konec tu zdlouhavost napravil...ale opak je pravdou...v konečném důsledku jsem stránky hromadně přeskakovala...škoda.

28.05.2024 2 z 5