jadwiga komentáře u knih
Po tolika záporných recenzích jsem dost váhala, jestli si knihu koupit a pustit se do ní. Po půl roce váhání jsem si ji koupila a začala číst a musím říct, že kniha je úžasná. Tak moc mě mile překvapila, že jsem se od ní nemohla ani odtrhnout. Vyloudila mi na tváři úsměv i lítost. Je prostě opravdová. Já ji určitě doporučuji a dávám na seznam "minimálně ještě jednou si ji přečtu". :-)
Každým dílem příběh graduje víc a víc. Její styl psaní je tak upřímný a realistický, že se čtenář v některých chvílích příběhu i sám shlédne, jeli ženou. Jistě, záleží na povaze každého. Ne každý řeší životní situace stejných způsobem. Pro mě osobně je ale tato tetralogie první sérií či knihami, které bych si vzala na opuštěný ostrov a četla je stále a stále dokola. V jejích knihách je prostě život. Smekám.
Tato románová prvotina autora nebyla zas tak úplně špatná. Jedno z hodnocení na knize láká na psychologický a nadpřirozený horor. Mírné napětí v břiše mě pravda provázelo téměř po celou dobu čtení a závěr knihy by mohl být hoden možná až nějakého pokračování. Během čtení se mi ale často vybavovalo dílo V pasti od Joshe Malermana, což mě trochu rušilo a dost to ubralo z možné originality příběhu, kterou osobně vyhledávám. Já bych tuto knihu označila za lehce psychologickou duchařinu.
Příběh, jenž se odehrává v oblasti Česka a Chorvatska, je poměrně krátký. Kniha má dvě časové linie, jednu kolem roku 1968, druhou v současnosti. Je to příběh o zamilovanosti, o rodině, o odpuštění, a o jedné velké životní bolesti.
Autorka vypráví trochu stručným stylem, za což jí ubírám hvězdičku. A je to z mého pohledu docela škoda, protože hlavní téma je zajímavé, jestli to můžu takto říct, když mluvíme o bolesti a trápení.
Hana Radulić je chorvatská spisovatelka s českými kořeny. A v příběhu je to znát. Obě země a místa v nich popisuje velmi uvěřitelně.
Pokud máte rádi v příbězích rodinná tajemství, kniha by se vám mohla líbit.
Kniha Atentát vznikla na základě knižní předlohy, v češtině s názvem Černá vdova, od alžírského spisovatele Mohammeda Moulessehoula s ženským pseudonymem Yasmina Khadra. Černou vdovu jsem nalezla v jednom antikvariátu a hned jsem si ji musela objednat. Komiks mě na ni totiž neskutečně nalákal.
Tento grafický román nás zavádí do oblasti Palestiny a Izraele, a je příběhem jednoho skvělého lékaře a jeho moderní manželky, která je v jeho očích jedinečná, až do té doby, než je, po své smrti, obviněna z atentátu v autobusu, při kterém zemřelo několik desítek lidí. Téma je to těžké a myslím, že bylo také nesmírně těžké jej převést do této grafické úpravy. Já osobně jsem ráda, že se ke mě příběh dostal a těším se na jeho doplnění netrpělivým očekáváním knižní předlohy.
Tato kniha je prozatím tou nejlepší, která se mi za tento rok dostala do rukou. Vím jistě, že se k ní ještě několikrát vrátím.
Kniha je, řekla bych, velice aktuální svým tématem. Sal a Núr pochází z Pákistánu. Nyní mají svá bydliště v Americe v městě Juniper. Ani s jedním z nich se však život nemazlí, a tak si musí oba proklestit cestu ve svých životech i ve společnosti, před kterou se nejde skrývat. Musí si projít těžkými životními zkouškami nebo dennodenně čelit rasismu. Oba se snaží dokončit střední školu, která má být odrazovým můstkem pro jejich lepší budoucnost.
Autorka nám v příběhu přibližuje mimo jiné úlomky z pákistánské kultury. V textu používá také originální výrazy nebo přísloví, které jsou samozřejmě všechny přeložené, za což patří velké díky. Ne vždy se totiž v literatuře tyto cizojazyčné pasáže překládají.
Román je dojemný, napínavý, ale také strastiplný. A možná Vás přiměje se dívat na okolí jinýma očima.
Zajímavou náhodou jsem objevila další, pro mě do té doby neznámou, českou autorku. A vzala mi dech a možná i slova..
Nutno říci, že po přečtení anotace jsem vůbec nečekala to, co později přišlo. Kniha má dvě stě stran, takže není nijak dlouhá. Těšila jsem se, že příběh tedy slupnu jako malinu. Když jsem se ale pustila do čtení, malina postupně začala narůstat na své velikosti. Musela jsem dělat pauzy a jednotlivá slova nechat působit, a někdy i trochu odeznít.
Příběh je inspirován válkou v Bosně a Hercegovině, která proběhla v letech 1992 - 1995. Není to ale kniha popisující přesná historická fakta, ačkoli se zakládá na autentických příbězích skutečných lidí. Je to kniha převážně o lidech. O společnosti, o krutosti, o domnělé převaze, o nepoučitelnosti, o osamění, ale také o síle a odvaze. Je to kniha o stínech lidstva. Je to kniha o stínech jakékoli války. Všechny tyto stíny autorka zajímavě propojila s prvky fantastiky.
Příběh doporučuji všem, kdo se nebojí velkých příběhů, ale také surovosti.
Krásná knížka nejen pro děti, která vás pohltí nádhernými ilustracemi. Učí čtenáře na chvíli se zastavit a jen vnímat ...
Skvěle napsaný detektivní thriller, který čtenáře drží v neustálé pohotovosti. Nebyla nouze o zvraty, o zajímavé a doplňující informace, které přidaly knize neskutečnou hodnotu. Osobně nemám ráda tuctové thrillery ani detektivky, které jsou předvídatelné a často velmi ploché dějem. Tato kniha ale tuctová není ani za mák! :-) Kdo má rád tento žánr, jen směle do ní.
Úžasná kniha! Jen ta váha není úplně do kabelky nebo do batohu na cesty. Dokázala bych si ale představit, že by příběh mohl klidně v klidu plynout a rozvíjet se dál. Všechny dějové linie do sebe nějak zapadaly, nerušily, byly přirozené. Ani jedna jediná stránka mě nenudila. Překlad a korekturu chválím. Opravdu krásná kniha z oblasti advokacie a hazardu. Byl to pro mě zážitek. Děkuji autorovi i překladatelce za možnost se k této knize dostat a přečíst si ji.
Myslím, že na tuto knihu budu dlouho vzpomínat. Historie Estonska a životní příběh několika žen... Moc zajímavé, poučné. Odeon opět nezklamal. Děkuji. Pěkná knížka.
Ačkoli se kniha zabývá těžkým, stále aktuálním a velkým tématem, mám z knihy obrovskou radost. Víc ani říct nemusím. Doporučuji s obrovitánským D. :-)
Moc ráda jsem si zavzpomínala na svá školská a dětská léta v první části knihy, ale v té druhé, odehrávající se v dospělosti hlavních protagonistů, mi příběh přišel dosti nedotažený. Postavy po letech, ani jejich problémy, nebo myšlení, mě zkrátka nebavilo. 3 hvězdičky dávám za první dětskou část, která byla perfektní.
Na téměř 400stranách se rozvíjí příběh lásky a odhodlání, zápasu srdce a rozumu. Je to kniha o boji s předsudky, o vášni, o sexu, ale taky o rodině či dilematech. Je také zajímavou sondou do světa slavných lidí, kdy absence soukromí je vlastně jejich každodenním údělem. Na jednu stranu mají slávu a peníze, ale na straně druhé pro ně může být běžný život něco velmi vzdáleného, až možná i nedosažitelného. Ke knize mě nalákalo také plánované filmové zpracování s herečkou Anne Hathawayovou a hercem Nicholasem Galitzunem.
Kniha se mi zpočátku četla velmi těžce díky předlouhému úvodu, který trval cca polovinu knihy. Docela jsem se trápila a bála se, že knihu snad ani nezvládnu dočíst. Pak ale nastala naštěstí změna a kniha se bouřlivě rozjela. Na konci příběhu jsem měla dokonce slzu na krajíčku.
Do rukou se mi dostala tato nádherná kniha pro děti. Doporučený věk čtenáře dle nakladatelství albatrosmedia je od 4let. Sama mám však roční dvojčata, která knihu milují a koukají se na ni jako na obrázek . Samozřejmě, že koukají prozatím pouze na ilustrace, ale ty jsou tak nádherné! Myslím si, že nepotěší pouze dětské oko, ale taky to dospělé. Musím uznat, že již dlouho jsem neviděla tak krásnou současnou dětskou knížku, a také vtipnou. Nejednou jsem se u ní zasmála. Kniha také získala ocenění v polské literární soutěži jako nejlepší kniha roku 2023 pro děti a mládež.
Maciej Szimanowicz je autorem knihy Skřítci s podobně krásnými ilustracemi jako jsou v této publikaci.
Kniha, na kterou jsem se velmi těšila, hlavně kvůli předchozí knize Srdcem proti zdi, jenž byla pěknou oddechovkou, je pro mě velkým zklamáním. Kniha mohla být minimálně o polovinu své délky kratší. Roztahaná chatová komunikace přes tuto polovinu mě vyloženě nudila a neustálé omílání jedné myšlenky na deset způsobů knize kouzla bohužel také nepřidalo.
Nejzajímavějších bylo cca posledních sto stran, kdy se jejich příběh přesouvá do reality. Jemnou romantickou linku mezi hlavními postavami umí autorka vykreslit skvěle. To je podle mne její velký "kůň ".
Tentokrát mi kniha bohužel nesedla a jsem zklamaná, protože jsem čekala "téměř zaručenou" kvalitu a oddech.
Autorka psát umí, ale tentokrát to na mě působilo trochu nedotaženě.
Případ přelétavého starožitníka je knihou, která neurazí, ale ani nijak zvlášť nenadchne. Pana Macka jsem znala pouze z poslanecké sněmovny díky legendární fackované, a tak jsem mu dala šanci touto povídkou. Mezi pozitiva knihy řadím jazyk, kterým je povídka napsána a starožitnické znalosti. Bohužel příběh sám o sobě až tak zajímavý nebo poutavý není. Dávám hodnocení 50%.
Kniha vás nechá nahlédnout do práce policejního kriminalisty v podmínkách České republiky. Jsou v ní popsány i konkrétní případy bez obalu a bez servítek. Musím říct, že v mých očích mají kriminalisté velký obdiv. Je potřeba mít pro strach uděláno, a také mít na jednotlivé případy "žaludek". Ač to nebylo příjemné čtení,slupla jsem knihu během několika dní. Má krásný obal,který upoutá nejen na první pohled. Graficky je pěkně zpracovaná i uvnitř. Já ji mohu určitě doporučit. Opravdu opravdové. :-)
Nedávno se mi do rukou dostala kniha, která by mohla potěšit nejedno jogínské srdce. Jedná se o novou knihu Zuzky Klingrové, naší velmi známé cvičitelky jógy. V knize najdete část zabývající se ajurvédou, můžete si udělat nejeden test např. svého tělesného typu, dále má krásně a jasně popsané jednotlivé ásány z různých sestav, které jsou doplněné názornými obrázky a v neposlední řadě v knize najdete i recept na nějaký ten očistný čaj nebo jednoduché jídlo. Kniha je velice krásná, a to nejen pro potěchu oka, ale i duše.