Jana_Hlus
![Pražská buzna Pražská buzna](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/309576/prazska-buzna-Chu-309576.png?v=1478848953)
Vtipně, s nadhledem a upřímností napsaná sonda do života gaye, která pobaví, ale ukáže i osamění a prázdnotu člověka odlišujícího se od "neteplé" většiny. A velmi oceňuji souběžnou dějovou linii s "normálním" vztahem. Začátek knihy je naprosto super, četlo se to tak nějak samo, ke konci už jsem měla promiskuity, pokusů o navázání vztahů až nad hlavu, proto doporučuji nečíst najednou, ale vzít jako oddechovku k něčemu náročnějšímu. Pro mě byla ideální do MHD, ale přiznám, že jsem ji měla zabalenou v látkovém obalu:-). Rozhodně bych ji nedoporučila netolerantním lidem a puritánům. 4/5
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Sova Sova](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/300909/sova-fMG-300909.jpg?v=1466790121)
Samuel Bjørk odvedl slušnou práci. Kniha se čte dobře, ale nad některými dialogy jsem se musela pozastavovat, asi byly psány úmyslně tak, aby bylo zřejmé, že vyšetřovatelé nejsou v nejlepší duševní kondici, Mia neustále pod vlivem léků, Holger měl migrénu a Curry problémy s alkoholem, působilo to na mě nejdříve rušivě, postupně úsměvně. Jeho detektivka rozhodně patří k lepšímu průměru, ale do Stiega Larssona přece jenom zatím něco chybí, i když Mia jako by vypadla z oka Liz Salanderové. 3/5
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Hotýlek Hotýlek](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/235353/hotylek-blc-235353.jpg?v=1462435939)
Podle mého názoru kniha, která nezklame ani příliš nenadchne. Takový střední proud, jak již tady bylo zmíněno. Trošku mi na mysli vytanuly někdejší televizní seriály (např. Dcery a synové Jakuba Skláře), i když tam to bylo místy mnohem více akční. Ideální kniha na letní dovolenou, příliš hlavu nezatíží a ani zavazadlo:-)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Milionář a mnich - Skutečný příběh o smyslu života Milionář a mnich - Skutečný příběh o smyslu života](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528116/milionar-a-mnich-skutecny-pribeh-o--65775f7aab07d.jpg?v=1702322042)
Už jsem četla více podobných knih na toto téma, tato je asi nejslabší v tom, že je příliš prvoplánová. To by opravdu Alexandr ani na okamžik nezaváhal a rozhodl se, tak jak se rozhodl? No nevím... A asi se mi nechce věřit, že by to byl skutečný příběh smyslu života. 3/5
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Z korporátu na Pacifickou hřebenovku Z korporátu na Pacifickou hřebenovku](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515616/z-korporatu-na-pacifickou-hrebenovk-xkd-515616.jpg?v=1682502430)
Nádherná kniha, tak osobní, otevřená, upřímná...Tolik mi dala, i když jsem na cestu z korporátu s autorem vyrazila jen zprostředkovaně. Ale přišla jsem ke stejnému poznání, v životě je jen pár věcí skutečně životně důležitých...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![3333 km k Jakubovi 3333 km k Jakubovi](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/236864/3333-km-k-jakubovi-236864.jpg?v=1421919800)
Psychologicky velmi zajímavá sonda vyprávějící o sbližování se s otcem, který v dětství odešel od rodiny a téměř přerušil kontakt se svým synem, doprovázená turistickými zážitky a překonáváním sebe sama při šlapání do pedálů kola na cestě za sv. Jakubem do Santiaga. Možná jsem čekala trošku víc, ale to možná čekal i Mirek...Knížka ovšem rozhodně za přečtení stojí.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Vůně španělských třešní Vůně španělských třešní](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474028/vune-spanelskych-tresni-F7L-474028.jpg?v=1622637142)
Knížka jako stvořená pro krásné letní dny vypráví příběh "chladné" Britky, která v nádherném třešňovém sadu za doprovodu Flamenca najde svou duši. Příběh je sice poměrně dobře předvídatelný, to ale nesnižuje čtenářský zážitek, po sérii temných knih, které jsem v tomto období četla, to bylo velmi odpočinkové a milé čtení.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Olive Kitteridgeová Olive Kitteridgeová](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42422/olive-kitteridgeova-9s5-42422.png?v=1627317193)
Četla jsem nejdříve pokračování - Olive Kitteridgeová je zpět, takže jsem na Olive byla připravená, ale i tak mě opět rozhodila. Knížka je skvěle napsaná, stejně tak jako druhý díl, motivy stáří, samoty, mezilidských vztahů jsou do hloubky zachycené, a přestože Olive není úplně milá osůbka, čtenář si k ní cestu může najít a snad i pochopit. Co mě ovšem trošku zarazilo, to opravdu v celém Olivině okolí není/nebyl nikdo šťastný? Neprožil hezký život bez nevěr, podvádění, špatné výchovy dětí atd...? To mi přijde až účelově depresivně napsané s černými brýlemi na očích...Na druhou stranu mě ale potěšil závěr knihy, to trošku tu depresi z mezilidských vztahů uchlácholilo.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Krysí král Krysí král](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475042/krysi-kral-LWg-475042.png?v=1623790969)
Velmi čtivý thriller s přesahem, který přináší nejenom napínavý děj, sympatické postavy, ale také zamyšlení nad rolí současného muže, jeho budoucnosti vedle silných, sebevědomých žen...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Čeho před smrtí nejvíce litujeme Čeho před smrtí nejvíce litujeme](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138203/ceho-pred-smrti-nejvice-litujeme-J4i-138203.png?v=1525181220)
Pozoruhodný název knihy. Text je hodně osobní, vnímala jsem, že autorka skutečně text prožila, úmrtí "klientů", o které pečovala, silně zapůsobila na její životní cestu. Konkrétní životní příběhy "klientů" vypovídaly o chybách, kterých se ve svých životech dopouštíme a před smrtí jich litujeme. Ze začátku mi to přišlo hodně silné, pak už to tak nějak stále pokračovalo nový klient/úmrtí, až se poselství knihy tak nějak rozmělnilo. Ale rozhodně kniha za přečtení a zamyšlení stojí.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Mít pro co žít Mít pro co žít](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445654/mit-pro-co-zit-8V3-445654.jpg?v=1596442921)
Velmi příjemné překvapení, opravdu jsem nečekala příběh, který tak působivě vypráví o útěku do imaginárního světa před bolestí po ztrátě milované osoby, schovávání se za lží, ale také o síle lásky. O tom, že člověk se musí buď postavit k problému čelem nebo se zamotá do sítí, ze kterých se jen těžko dostává ven. To je jedna rovina. Ale ta druhá je snad ještě silnější. A tou je samota, nejenom při umírání. Myslím, že to je velká trefa do problému současné společnosti. Sám (sama) mezi lidmi...
Ale nevím, proč má kniha v češtině tak zavádějící název a také obálka je přinejmenším zvláštní. To je škoda, možná by si román jinak koupilo a přečetlo mnohem více čtenářů. A rozhodně by nelitovali…
![Pseudonym Pseudonym](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473602/pseudonym-nse-473602.jpg?v=1622123913)
Dobře vymyšlený příběh, čtivě napsáno, díky zvratům v ději je čtenář udržován v napětí, postavy jsou věrohodně vykreslené a také závěr přinesl překvapivé, ale uvěřitelné finále. Román patří k tomu lepšímu, co jsem z tohoto žánru četla.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kniha o tichu Kniha o tichu](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449889/kniha-o-tichu-8ha-449889.jpg?v=1603225802)
Přečetla jsem všechny autorovy knihy, tato byla překvapivě asi nejslabší. Začátek byl velmi dobrý, měla jsem pocit, že mezi řádky objevím "NĚCO" zásadního, ale očekávání se nenaplnilo, text se v druhé části rozplizl do podivných historek bez nějakého většího přesahu a dějové gradace. "Kniha o tichu" dostála svému názvu, přestože je velice osobní, zapůsobila na mne dojmem, že toho neměla příliš co sdělit. Aspoň teda mně a v tomto okamžiku, možná, pokud bych se k ní vrátila v jiné životní etapě, tak by se rozpovídala...Kdoví?
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Deník jóga matky Deník jóga matky](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466747/denik-joga-matky-NkS-466747.png?v=1627500734)
Hlavní myšlenka, kterou jsem si z knížky vzala, je, že jóga není jen o cvičení ásan, je to o praktikování principů jógy v našem běžném životě. Obrazně řečeno by se dalo říct, že život přináší spoustu příležitostí, kdy můžeme procvičovat jógovou praxi, aniž bychom přitom cvičili ásany.
Už v první knize mě Šárka Vojáčková překvapila, jak dobře dokázala text napsat, u knih deníkové formy to nebývá pravidlem. Text je čtivý, vhodně doplněný příběhy východní filozofie a celkově příjemný dojem z knihy ještě umocňují ilustrace Báry z Nikolajky.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Deník moderní jogínky Deník moderní jogínky](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/385272/denik-moderni-joginky-aneb-od-vecir-Eph-385272.jpg?v=1532102915)
Skvělá knížka zejména pro jogínky-začátečnice. Autorka je velmi otevřená, bez přikrášlování sděluje své prožitky, pocity a poznávání sebe sama . Deník je po jazykové stránce napsán překvapivě dobře, autorka si s textem pohrála, to u podobných "deníků" nebývá pravidlem. A nejenom text a ilustrace, ale i obálka vhodně doplňuje celkový dojem, který je velice příjemný.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Muzeum nesplněných slibů Muzeum nesplněných slibů](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435038/muzeum-nesplnenych-slibu-sNp-435038.jpg?v=1582823072)
Skvělý název knihy, slibná anotace, perfektně vymyšlený příběh. Ale to zpracování! Vůbec mě to nevtáhlo do děje, přestože zrovna na tuto knihu jsem se tolik těšila (2/5)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Rozhovory s přáteli Rozhovory s přáteli](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/408541/rozhovory-s-prateli-RjM-408541.jpg?v=1557674858)
Literární zázrak, který jsem po reklamní masáži čekala, to rozhodně není. Musím přiznat, že první třetinu knihy jsem protrpěla, nuda, pro mě nevěrohodné osoby, samé krasavice a krasavci inteligentní. Zhruba od půlky se kniha četla lépe, byly tam náznaky, že text směřuje k něčemu hlubšímu. To se ale nepodařilo, závěr to úplně zahodil. Jedná se tak v podstatě o banální příběh vztahu mladé, inteligentní feministky s levicovými světovými názory, ale zároveň podvědomým obdivem k bohatství, k ženatému muži, propletené s další linií tvořenou vztahem k dívce Billy. Řekla bych, že je to alespoň částečně autobiografický text, jelikož její tápání působí velmi věrohodně (zejména tolik oblíbená rodinná zátěž), to bych hodnotila pozitivně, jinak ale průměr (3/6).
![Ernest Hemingway: Svědectví jednoho života Ernest Hemingway: Svědectví jednoho života](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407945/ernest-hemingway-svedectvi-jednoho--2Lz-407945.jpg?v=1558459828)
Často se ne trhu objevují knihy o slavných lidech, jejichž přidaná hodnota se rovná nule. Velmi mě proto potěšilo, že to rozhodně není případ této publikace, jedná se o důstojnou poctu nejenom velkému spisovateli, ale také člověku, který prožil život naplno, stejně tak, jako psal... (5/5).
![Proč hlupák zůstává hlupákem? A další psychologické fenomény Proč hlupák zůstává hlupákem? A další psychologické fenomény](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413199/proc-hlupak-zustava-hlupakem-a-dals-9kv-413199.jpg?v=1560258764)
Výbušný název knihy přitahující pozornost. A třináct esejí rozebírajících zajímavá témata, například proč jsme ochotni zaplatit podvodníkům, proč se z dobrých lidí stávají lidé zlí a hlavně, proč hlupák zůstává hlupákem. Pozoruhodné je i téma neetického chování psychologa. Jedná se o dobře zvolená témata, ale při čtení jsem pociťovala zklamání. Nepřehledné formátování připomínající vědeckou práci s velkým množstvím odkazů a nepodstatných detailů a v zásadě nic nového mi to nepřineslo.
Pocitově na mě kniha působí jako předčasně narozené dítě, nenápaditá forma, absence ilustrací a také to, že v předmluvě autor čtenáři tyká, pak přechází k vykání (?), vypovídá o tom, že není zrovna „vymazlená“. A to je trošku škoda (3/5).
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Za letních nocí se tu nespí lehce: Antologie povídek finského severu Za letních nocí se tu nespí lehce: Antologie povídek finského severu](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/409190/za-letnich-noci-se-tu-nespi-lehce-a-a1U-409190.jpg?v=1556445453)
Povídky mě zaujaly zejména tím, že jsem se seznámila s pro mě téměř neznámým Laponskem, jeho historií, tradicemi, způsobem života, přírodou. Nejsilněji na mě zapůsobily válečné povídky (Galuboj), což je asi pochopitelné, ale velmi dobrá byla i ta ze "sociální" škatulky (Vše, co měla, Bohu odevzdala), poněkud přitažená za vlasy mi přišla "Joik", a naopak mile zapůsobila povídka o moruškách, takže jako v každém výboru povídek jsou prostě některé povídky, které osloví více, jiné méně... (3/5)