Janek komentáře u knih
Ano, bylo to napínavé, bylo to čtivé. Ale na některých místech se mi příběh zdál až zbytečně překombinovaný, nemůžu se zbavit pocitu, že hlavní hrdina se ke klíčovým informacím dostával až moc snadno.
Pro mě zatím asi nejslabší Palahniuk, přesto pořád výborné a poutavé čtení. Druhá půlka se mi zdála skoro surrealistická, často jsem se ztrácela. A pak jsem docela nečekaně narážela na fantastické pasáže, který mi doslova braly dech - kam on na to chodí!?
Skvělý doslov Richarda Podaného, z doslovu si dovoluji citovat (a plně souhlasím):
"Myslím, že Chuck Palahniuk, když jde parkem a všimne si, že po cestičce leze hlemýžď, nejen že ho poponese do trávy, aby ho někdo nerozšlápl, ale poponese ho tím směrem, kterým lezl."
Horší čtyři hvězdičky. Začátek - jak je u Kinga zvykem - opět strhující, psychologie postav skvěle propracovaná, ale příběh jako takový (tam, kde to má být napínavé až hororové) mě tentokrát docela zklamal.
"Vsadím se, že sněží dokonce i v pekle, i když tam to asi rychle taje."
"Pracoval jsem spoustu přesčasů, protože nejpřísnější šéf, jakého může člověk mít, je on sám."
Zaslouženě vychvalovaná kniha, přesto jsem od ní čekala ještě o trošku víc. Jinak řečeno: četla jsem i mnoho jiných, lepších knih, o kterých se tolik nebásní.
Citlivé, bolavé, smutné. "Chameleon forem" zraje jako víno.
Tohle je knížka, na kterou se nezapomíná! Ve srovnání s podobně laděnými knihami (K moři, Pod sněhem) nelze než konstatovat, že Petra Soukupová se má ještě hodně co učit.
Jistě nelze říci, že jde o pěkné, příjemné či jednoduché čtení; avšak nezaměnitelná poetika ve spojení se surovostí, která zalézá až pod nehty, nedovolí jinak: přečtěte si Pátou loď, nebudete litovat.
Ohodnotit nejvyšším možným počtem hvězdiček knihu, ze které je člověku úzko? Ale jako bych se viděla v těch situacích, z nichž zdánlivě není úniku. Texty Petry Soukupové mají sílu, ve srovnání s knížkou "K moři" by text zasloužil značně proškrtat. Pět hvězdiček z pěti za výborný název!
Fantastické čtení, jen závěr (cca 200 stránek...) se mi zdál zbytečně překombinovaný a místy zmatený, závěr mě dost zklamal. Děkuji za komentář Ender, díky němu byla pro mě četba Toho ještě zajímavější, záživnější.
Takový pěkně rozdováděný Nezval. Jsem zvědavá na film.
Některé povídky a bajky byly báječné, jiné lepší, některé horší, občas mi to připomínalo Hrabalovu poetiku, jindy Saturnina...
Příliš mnoho postav, příliš mnoho jmen, ve kterých jsem se často ztrácela. Neuměla bych převyprávět děj. Ale to, jakým způsobem román graduje, je nezapomenutelné, závěr je vskutku strhující. Doporučuji.
Kniha mě po všech těch nadšených doporučeních docela zklamala...
Je třeba číst pomalu, je třeba přestávek. Skvělé, silné povídky, ke kterým se určitě ještě minimálně jednou vrátím.
Vskutku provokativní. Doba se samozřejmě změnila, přesto je v textu zachyceno i mnohé z toho, co stále zůstává aktuální.
Po ne příliš velkém očekávání přišlo zklamání - taková zcela průměrná kniha... Dobře se to četlo, což ale nemusí být vždy ku prospěchu věci. Kniha mě nechala zcela chladnou.
Knížka pro pozorné čtenáře. Tohle se opravdu nedá vyprávět, to se musí přečíst. Některá místa mi připomněla Mistra a Markétku, jiné úryvky byly jak vystřižené z Viana (jehož kvality ovšem nedosahují). Na můj vkus až moc politiky. Doporučuji.