jarynek Online jarynek komentáře u knih

Prokleté zvony Prokleté zvony Mike Mignola

Výborná temná kresba vystihující atmosféru poválečného světa plného zmaru a zla ve všech možných podobách. Už to nejsou jen upíři a mor, ale i další příšery, šeredné čarodějnice s černou magií a kulty se symboly a hodnotami tak trochu podobné fašistickým. Snad ještě více než hlavní linie honby za dosažením pomsty mne baví vedlejší linie s fanatickým inkvizitorem. Jediné, co bych mohl vytknout je to, že lord Baltimore při boji se všemi možnými kreaturami prochází těmito boji jako horký nůž máslem. Možná bych těch nepřátelských postav mohlo být méně. Ale to je jen taková malá skvrna na jasně zářícím slunci.

28.08.2018 5 z 5

Morové lodě Morové lodě Mike Mignola

Samotný příběh není zatím nijak originální, spíše jednoduchý, ale svou kresbou se spoustou maličkostí, které skvěle vystavěly hororovou atmosféru, čtenáře vtáhne a nepustí. Alternativní konec první světové války a fiktivní svět plný zombíků, moru, upírů a dalších lahůdek a do toho vstoupí hlavní hrdina, jenž si na ramenou nese prokletí a v srdci neumdlévající touhu po pomstě. Těžko od prvního dílu čekat vysvětlení na všechny otázky, ale jako úvod do slibně začínající série mne kniha nezklamala. A konec navnadil možnými zápletkami zatím přímočaře ubíhajícího děje.

08.08.2018 4 z 5

Černočerná tma Černočerná tma Stephen King

Tak toto je King v nejlepší formě: pan Spisovatel, kterého to opravdu baví a radost ze psaní z knihy jen vyzařuje. Při jeho delších románech je možno občas narazit na vedlejší dějové linie, které se mohou zdát nadbytečné, při krátkých povídkách zase King někdy vystřílí kvalitní prach příliš rychle. V těchto delších povídkách však kvalitní nápad výborně využije a dostane z něj napínavé vyprávění, od něhož je skoro nemožné se odtrhnout, přičemž až na jednu povídku (která mi přišla nejslabší) by se mohlo jednat o příběhy, které se mohou přihodit každému z nás (začínám přemýšlet, jak dobře svou manželku znám:)).

30.07.2018 5 z 5

Minority Report (I) Minority Report (I) Philip K. Dick

Kdysi jsem Dicka měl hodně načteného, ale už je to celkem dávno. Tak jsem byl zvědav, jak mne osloví dnes. No PKD je opravdu nadčasový, takže mne rychle vtáhnul a užíval jsem si každou povídku. Některé příběhy byly výborné, některé méně, ale všechny si držely nadprůměrnou kvalitu a nutily čtenáře zamyslet se nad poselstvím, které do nich PKD vložil. Manipulce, hraní si s realitou, trocha té paranoie, psychické problémy - prostě koření, které pokrm servírovaný PKD udělá vždy velmi chutným.

28.06.2018 5 z 5

Šašci a blázni Šašci a blázni Greg Rucka

Takové obyčejné historky vyprávějící o každodenním životě policejní jednotky v Gothamu, kdy mnohdy ani tak nejde o to, kdo je pachatel, ale přesto velmi silné a čtivé vyprávění. Autoři si spíše než postavy (i když i ty se tam občas mihnou) z Gothamu berou atmosféru a do ní umně vplétají příběhy policistů, a to nejen ty pracovní, ale i ty osobního rázu, které však samozřejmě ty pracovní ovlivňují a mohou mít vliv na způsob vyšetřování. Sice to kvalit Criminalu nedosahuje, ale přesto Brubaker opět ukázal svou extratřídu. jediné mínus pro mne bylo, že v tom velkém počtu postav jsem měl občas problém se orientovat v postavách, ale díky přehledu na začátku knihy to lze zvládnout.

19.06.2018 5 z 5

Calvin a Hobbes Calvin a Hobbes Bill Watterson

Po dlouhé době jsem se opětovně začetl do stripů této občas dábělské, občas andělské, občas naivní, občas až příliš racionální, vynalézavé dvojice. Doma bych je tedy mít nechtěl, ale v knize báječně pobavili.

10.06.2018 5 z 5

Válečná zóna Válečná zóna Brian Wood

Slušný rozjezd série. Párkrát jsem se nad něčím pozastavil, ale mnohdy autor na následujících stránkách přišel s určitým ne nelogickým vysvětlením. Nakonec snad i věřím, že by to takto nějak přibližně mohlo v reálu zafungovat. Takže nakonec autorovi vytýkám snad jen příliš rychlou přeměnu hlavního hrdiny z unuděného zelenáče v uvědomělou postavu, která nemá moc problémů se pohybovat ve zcela cizím prostředí. Kresba mi zpočátku vadila, ale zvyknul jsme si na ni v případě vykreslení prostředí, města, bojů, budov. Nezvyknul jsme si moc na kresbu postav, například Zee se opravdu nepovedla. Za výbornou linku, která se zřejmě bude proplétat celou sérií, považuji otázku hodnověrnosti médií, jejich způsobu vykreslování válečných konfliktů (vlastně jakýchkoliv událostí), vytváření umělých realit.

31.05.2018 4 z 5

Plutona Plutona Jeff Lemire

Tak mne se tento komiks hodně líbil. Zajímavě vystavěný dětský svět s prvky, které bych u dospělých nebral, ale k dětským hrdinům tak nějak patří. Krutá upřímnost, jednání, které se dospělým může zdát nelogické, kdo je kamarád dnes, nemusí být zítra, ... Sice se zde obejvují superhrdinové, ale o ně vlastně v příběhu nejde. Nejde ani o žádnou velkou akci. Pro mne to bylo o obyčejných každodenních vztazích, o atmosféře dospívání, ztátě iluzí, osamělosti v kolektivu, o tom, že pro žádného z hrdinů na konci knihy už nic nebude jako dřív. vše podtrženo hezkou kresbou.

25.05.2018 5 z 5

Rezervace v rytmu blues Rezervace v rytmu blues Jason Aaron

Tak to tedy bylo opravdu komiksové blues plné obyčejných lidských emocí. Mnohdy smutné, melancholické, dojímavé. Životní splín a ztráta hodnot, v které člověk věří, nalezení jiných životních cílů. Autor hodně zpomalil, udělal větší či menší odbočky od hlavního děje, ale v žádném případě neubral na kvalitě. Každý příběh je skvěla napsán a čtenář si musí vrnět blahem na každé straně.

18.05.2018 5 z 5

Alfa a omega Alfa a omega Joe Hill (p)

Nějak jsem se ke čtení závěrečného dílu nemohl odhodlat. Ne, že bych se nětěšil. Naopak jsem se bál, že skončí něco, co nechci, aby skončilo. Nakonec jsem přeci jen nevydržel a pak už jen dychtivě otáčel stránku za stránkou. Ačkoliv byl závěrečný děj poměrně předvídatelný, autoři jej naservírovali tradičně takovým způsobem, že mě každou stránku udivovali se svou imaginací a skvělou kresbou. Výborně vystavěný příběh od prvního do posledního dílu, kde zdánlivé maličkosti do sebe zapadnou s přesností hodinářského stroje až po dočtění celé série. Určitě jsem nečetl tuto sérii naposledy.

28.12.2017 5 z 5

Časohrátky Časohrátky Joe Hill (p)

Po zběsilém tempu čtrtého dílu přichází zklidnění před předpokládanou bouří dílu finálního. Časohrátky ukazují historii vzniku klíčů (která nám dosud po kouscích byla servírována v přehledech klíčů na konci každého dílu) a dále vyprávějí příběh, jak a proč se z Finty stalo to, co se z něj stalo a jakou úlohu v tomto hrály jednotlivé postavy. Ačkoliv tempo polevilo, neznamená to, že by tento díl postrádal syrovost, krev, napětí, lásku. Zajímavé jsou některé paralely mezi současností a dřívější historií. Ačkoliv se zde setkáváme s tajemnem a kouzelnými klíči, připadá mi chování a vztahy hlavních hrdinů velmi uvěřitelné. A poslední díl? Nevím na koho si vsadit - Rufus, Duncan, Bóďův duch, ...?

16.11.2017 5 z 5

Druhá kniha hřbitovní Druhá kniha hřbitovní Neil Gaiman

Tady jsem trochu litoval, že jsem znal původní Knihu hřbitovní, takže jsem věděl, co od které postavy očekávat. Druhá kniha mi přišla o trochu lepší než první. Pěkná kresba, dobře vystihnutá atmosféra děje, který rychle ubíhá a nepustí vás, dokud nebudete na poslední straně knihy. Nakonec začnete litovat, že nebydlíte na hřbitově.

13.07.2017 4 z 5

Bílý Láma Bílý Láma Alejandro Jodorowsky

Zcela originální komiks, který není možné zhodnotit v několika větách. Jedná se o knihu, z níž si každý čtenář může odnést zcela něco jiného. Takže jen doporučím všemi deseti si knihu přečíst (a možná ne jednou).

29.05.2017 4 z 5

Kniha hřbitova Kniha hřbitova Neil Gaiman

Jako knihu pro děti bych ji nekvalifikoval. Myslím, že dětem by spousta maličkostí asi nedošla a celkově by knihu nedocenily. Jinak jako obvykle u Gaimana originální téma a originální postavy.

21.02.2017 4 z 5

Skleněný dům Skleněný dům Paul Tobin

Ponuré vyprávění plné více či méně prokletých postav. Obálka mne úplně nezaujala, ale jinak kresba super, hodí se přesně k tomuto příběhu. Spousta obrázků bez textu, které však dotvářejí atmosféru. Zaklínač by asi mohl používat více kouzel než dvě, ale v takto krátkém příběhu to zas až tolik nevadí. Knihu možná více ocení ti, co nemají tolik načteného knižného Zaklínače, ale možná je to jen můj dojem.

22.01.2017 5 z 5

Illuminae Illuminae Amie Kaufman

Forma vítězí nad obsahem, ale ani ten obsah není úplně nudný. Mohlo by to mít menší young adult vyznění (to mi přišlo až zbytečné a spíše ubírající na potenciálu nápadu), ale čte se to rychle, má to dostatek napětí a akce, aby příběh nenudil a zaujmul čtenáře v tak dostatečné míře, že občas nějaké to kliše a logický otazník autorovi promine. Kladně hodnotím hororovou linku vyprávění - ta je z celé knihy asi nejlepší,

03.11.2024 4 z 5

Černobyl: Pád Atomgradu - grafický román Černobyl: Pád Atomgradu - grafický román Matyáš Namai

Celkem mne kniha bavila, ale z důvodu rozsahu je vyprávění pojato hodně zkratkovitě. Jakoby autor chtěl do knihy pojmout hodně životních příběhů a technických a historických faktů, ale pak musel každé téma redukovat na základní ideu.

01.04.2024 4 z 5

Želvy ninja: Poslední rónin Želvy ninja: Poslední rónin Kevin Eastman

Želvy ninja bez humoru a bez pizzy? Tak to určitě nebude ono. Ale ne, i bez těchto jasných atributů je to příběh, který se do celkového obrazu želvích hrdinů nadmíru hodí. Zkrátka poslední ronin už není žádný hláškující mladík, ale osudem zlomený stárnoucí bojovník, který musí pomstít své blízké. Cesta za pomstou, kde lze vytušit, kam to směřuje, je velmi dobře vyprávěna a akční scény nejsou nijak přestřelené, takže pár klišé vůbec nevadí.
Překvapivě smutný příběh ve finále dává naději, že se s Želvami nevidíme naposledy.

06.03.2024 5 z 5

Totální nasazení Totální nasazení Petra Soukupová

Je dobře, že vycházejí takovéto knihy, které na reálných příbězích připomínají temné kousky naší histrie. Ač rozsahem kniha útlá, přesto obsahuje tři životní osudy, které se vám hluboko zaryjí do paměti.

21.01.2024 5 z 5

Poslední detektiv: Vykoupení Poslední detektiv: Vykoupení Claudio Alvarez

Díky rozsahu knihy jsou karty celkem rozdané - tady nelze očekávat detailně propracovaný příběh s nějkaými dějovými odbočkami. Postava staršího velmi schopného detektiva, který v minulosti byl účaten nepovedené akce, která ho dosud traumatizuje, také není z nejoriginálnějších. Ale díky robotický postavám ten příběh celkem funguje, a pokud odhlédnete od některých vypravěčských zkratek, tak si četbu užijete. Od Mighty Boys asi dosud nejslabší kousek, ale jako bonus k druhé knize určitě super a knihu bych si pořídil i v případě, kdyby dárkem nebyla.

05.09.2023 3 z 5