Jelitovna Online Jelitovna komentáře u knih

Stručné odpovědi na velké otázky Stručné odpovědi na velké otázky Stephen William Hawking

(SPOILER) "Podle některých teorií je vesmír, který známe, jen čtyřrozměrným povrchem deseti či jedenáctidimenzionálního prostoru. Jistou představu o tom můžeme získat zhlédnutím filmu Interstellar. Tyto vyšší dimenze bychom nemohli vidět, protože světlo se v nich nemůže šířit; šíří se pouze v našem čtyřrozměrném vesmíru. Gravitace by však vyšší dimenze nepochybně ovlivnila a byla by mnohem silnější než v našem vesmíru. To by pak usnadnilo vytvoření malé černé díry ve vyšších dimenzích."

01.03.2022 3 z 5

Prolomený kód života Prolomený kód života Walter Isaacson

Kniha se zabývá zajímavým tématem, o němž bychom snad všichni měli mít lepší povědomí. Je dobře udělaná (překlepy přehlížím) - obálka se mi líbí, text je čtivý, dokonce vyvolává emoce (soutěživost mě popouzela, nad naivitou autora jsem žasla). Chvílemi působí skoro jako detektivní příběh.
(DARPA rozjela projekt ve spolupráci s laboratoří J. Doudnaové, kde zkoumají, jak vytvořit geneticky zdokonalené vojáky.)

15.02.2022 5 z 5

Svobodný lid Svobodný lid Halldór Kiljan Laxness

Bjartur mnoho let pracoval na statku jako pastýř ovcí, až si mohl dovolit koupit vlastní pozemek. Na něm vystavěl obytné dřevěné stavení s ovčincem v jednom; pach, plíseň a ovce dole, po žebříku nahoru obytná místnost s malým oknem. Postele, plotna, bedny s moukou, cukrem, solenými rybami. Přivedl si ženu, zemřela při porodu, o dceru se staral. Později si vzal jinou, přišla s ní i její matka, žili všichni, časem i se syny, v jedné místnosti. Mnoho dětí zemřelo při porodu, žena churavěla. Když jim vnutili krávu, kterou Bjartur nechtěl, dětem i manželce se zlepšilo zdraví.
Dřeli, dřeli a mokli, dřeli a měli depku.
Měla jsem chuť knihu zahodit v první třetině, ale nakonec jsem ráda, že jsem ji dočetla. Laxness psát umí. Teď jdu otočit ventilem na radiátoru, šťastná, že si nemusím plést vlněné spodní prádlo, byť bych to svedla, a budu doufat, že nás budoucnost nezačne zocelovat příliš zprudka.

12.01.2022 4 z 5

Lékaři hanby: Pravda o lidských morčatech v Osvětimi Lékaři hanby: Pravda o lidských morčatech v Osvětimi Betty Truck

Z textu:
Zástupce známé farmaceutické firmy Bayer: "Mohli byste nám dodat sto padesát žen, na kterých bychom rádi vyzkoušeli nový uspávací prostředek? Za jakou cenu?"
Velitel Osvětimi: "Odpovídajíce na Váš dopis jsme ochotni Vám dodat podle výběru požadované ženy v ceně 200 marek za hlavu."
Bayer: "Potvrzujeme příjem Vašeho dopisu, ale pokládáme cenu za příliš vysokou. Nabízíme Vám 170 marek za každou ženu."
Velitel Osvětimi: "Přijímáme Vaší nabídku. Ženy byly již vybrány, odjedou dnes večer."
Bayer: "Konvoj sto padesáti žen dorazil v pořádku. Poněvadž však pokusy nemohly být ještě uzavřeny, potože tyto ženy zemřely, prosíme vás o laskavou zásilku dalšího přídělu žen ve stejném počtu a za stejnou cenu."
...
Továrny Bayer dodávaly jakýsi lék ve formě ampulek bez jakéhokoli návodu. Ty jsme píchali tuberkulózním. Nešťastníky neposílali nikdy do plynu, nýbrž čekali na jejich smrt, která se dostavovala velmi záhy. (Výňatek z výpovědi Dr. Müncha v procesu s IG Farben v Norimberku, 1948)
...
Sto padesát židovských žen, koupených firmou Bayer od správy tábora v Osvětimi a umístěných v ženském bloku mimo tábor, sloužilo k výzkumu neznámých léků obsahujících hormony.
-------
A firma Bayer AG, významná německá agrochemická a farmaceutická akciová společnost založená roku 1863, nástupce nechvalně proslulé firmy IG Farben, která za druhé světové války vyráběla cyklon B, působí bez ostychu dál... Významně investovala do obchodu s GMO a čelí řadě problémů.
1981 - Spolu s několika dalšími společnostmi se Bayer stal součástí skandálu, kdy nestáhl z oběhu vzorky krve pro hemofiliky, o kterých věděl, že jsou nakaženy hepatitidou C a AIDS a kvůli kterým bylo AIDSem nakaženo odhadem 6–10 tisíc pacientů. (Wikipedie)

01.08.2020

Pandemie od starověku po současnost: Koronavirus přímo nezabíjí Pandemie od starověku po současnost: Koronavirus přímo nezabíjí Vojtěch Heller

Půl hvězdičky za historické fotografie.
U knih, kde je autorem "anonym", jako zde, je téměř jisté, že jde o škvár. (Není o něm k sehnání ani řádka, maximálně najdete jednoho Vojtecha Hellera - motorkáře - na FB.)
Co mi o tvůrci napoví jeho dílo?
Připadá mu, že dnešní svět vede k záhubě kvůli extrémnímu poklesu vakcinace obyvatel. Nemyslí očkování proti kovidu, tehdy ještě nebylo.
O kovidu píše věci, které jste mohli ve stejnou dobu (do března 2020) slyšet v televizi nebo číst na netu.
U AIDS zmiňuje podezření, že se v Africe začal šířit kvůli experimentální činnosti Američanů. Máme si prý připustit, že na tuhle nemoc možná existuje lék, který však kvůli úmyslné depopulaci zůstává utajený. Nad proviněním americké vlády a jejích laboratoří se zamýšlí ještě u eboly, přičemž se opírá o Dr. C. Brodericka z Liberijské školy a knihu Dr. L. Horowitze.
V části o moru se rozepsal nejvíce o obviňování a vraždění Židů. O Karlu IV. popsal celou stránku, protože netrestal násilí na Židech ani zabavování jejich majetku, takže v množství židovské krve „na rukou“ ho překonali až nacisté.
No a pak je tu několik stránek o vodě, že ji máte pít teplou a proplachovat si tím krk, taky že si máte mýt ruce a jak.
Po přečtení se mi vybavilo oblíbené důchodcovské přeposílání prapodivných e-mailů či zpráv na whatsappu.
Naprostá ztráta času, škoda papíru na takové „veledílo“, které úplně zbytečně zabírá místo ve veřejné knihovně.

14.02.2025 0.5 z 5

Couchsurfing v Číně: Cesta přes obýváky nové supervelmoci Couchsurfing v Číně: Cesta přes obýváky nové supervelmoci Stephan Orth

(SPOILER) Četla jsem díky Výzvě a moc mě to nebavilo, je to asi pro mladší nebo divočejší jedince. S kým se vyspal mě neohromilo. Že jedl psa, také ne. Přesto pár drobností bylo zajímavých.

"Čína se chce vyšvihnout úplně nahoru, do roku 2049 hodlá zaujmout vedoucí roli v oblasti vojenství, technologií i hospodářství. Z čínského pohledu je západní nadvláda jen takové 250leté mezidobí v dějinách. Před rokem 1800 byli koneckonců po dlouhá staletí světovou velmocí sami."

"V Pekingu nejsou takové případy nijak neobvyklé. Desítky tisíc obyvatel byly v posledních letech vyhnány ze svých domovů, často pod záminkou, že se jedná o nevhodné budovy, které se musí strhnout z bezpečnostních důvodů. Postiženi byli většinou ti nejchudší - přistěhovalci a námezdní dělníci, kteří mívají práci na staveništích a v restauracích po městě. Peking chce dohromady zlikvidovat 40 milionů čtverečních metrů "ilegálních" budov a počet obyvatel ve vnitřním městě zredukovat o dva miliony."

Homosexuální pár
"Dítě stojí 1,5 milionů jüanů, a my chceme dvě, od každého otce jedno, kluka a holku. Chceme taj-jün, ne adopci - jak se to řekne? Ajo, jasně, hledáme ve Spojených státech náhradní matku."... "V Číně to žel nejde. Ale jsou agentury, které nabízejí kompletní balíčky. Včetně letenek a všech dokumentů."
... "Obchodávní s dětmi." Říká to tak lapidárně, jako by to byla jen jedna z mnoha normálních variant nalézání domova. Docela zvláštní souvislosti, když jeho adoptivní rodiče museli kdysi zaplatit peníze za něj a dnes si i on hodlá za obrovské peníze pořídit dítě. "Tehdy si mě koupili od nějakého únosce dětí. Protože sami žádné dítě mít nemohli. V mé vesnici to bylo úplně normální." Dnes už za takovéto obchodování hrozí obrovské tresty. I tak se každoročně stovky obchodníků s lidmi ocitají ve vězení."

26.09.2023 3 z 5

Vladimir Putin Vladimir Putin Frédéric Pons

Přemlouvala jsem se, abych dala aspoň jednu hvězdičku, ale jak sami vidíte, nepovedlo se to. Propracovaná propaganda. Dokonalost trochu kazí projevy jako za socíku, jenže kdo starou dobu nezažil, neví, o co běží. Navíc mi chvílemi připadalo, jakoby knihu psaly dvě různé osoby - možná jen prošla kontrolou a "doladěním", aby vyzněla správně.

07.09.2023

Kočka leze dírou Kočka leze dírou Václav Bláha

Kromě Kočka leze dírou obsahuje knížka ještě Tancovala žížala. Pěkně rozesmáté obrázky.

08.02.2023 5 z 5

Za zrcadlem: Hybridní válka jako staronový fenomén mezinárodních vztahů Za zrcadlem: Hybridní válka jako staronový fenomén mezinárodních vztahů Jaroslav Kurfürst

V závěru J. Kurfürst píše, že kritici budou knize vytýkat jednostrannost, a má pravdu. Je to zčásti propaganda.

Zavedli jste označení "užitečný idiot"; dovolím si navrhnout ještě jedno trefné a to "užitečný hajzl" - udavačů se v posledních dvou letech vyrojilo až až.

V. Bahenský: "Názoroví oponenti v demokratické diskusi se tak znenadání mění na nepřítele státu, kolaboranty, zrádce nebo užitečné idioty. To ale, nepřekvapivě, pramálo přispívá ke stmelování společnosti. Čím více společnost, či přesněji její segment, který vnímá, že externí aktér pracuje v domácí politice proti jejím zájmům, vnímá hybridní agresi jako efektivní a zásadní hrozbu, tím větší má tendenci semknout vlastní šiky a tím agresivnější opatření bude podporovat. Tím spíše ale také dojde k ještě většímu rozštěpení společnosti. Je totiž třeba mít na paměti, že celá řada politických a jiných názorů, které skutečně mohou současnému Rusku konvenovat, nejsou nutně samy o sobě nelegitimní. A pokud jsou jejich držitelé vykazováni z debaty jako užiteční idioti nebo vlastizrádci, udělá to pramálo pro stmelení společnosti, a už vůbec to nepovede ke změně jejich názorů."

J. Syrovátka: "Ochota participovat na ochraně určitého systému je úzce spojena s důvěrou v systém samotný. Proto opatření vycházející z teorie „společenské odolnosti“ mohou dobře fungovat pouze v zemích, v nichž občané mají vysokou důvěru ve státní instituce a ochotu participovat na společenské a politické debatě."

Těžko ovšem důvěřovat systému, který sám patří mezi nejúspěšnější šiřitele dezinformací, například ústy lékaře a ministra v jednom ("Kdo má ukončenou vakcinaci, neonemocní a nikoho dalšího nenakazí.“ Dr. Blatný, uvedeno v televizním i internetovém zpravodajství.) nebo profesora přímo na webu mzcr.cz ("Člověk, kterému bude tato vakcína aplikována, má jistotu, že po onemocnění covidem nebude mít těžký průběh a neumře.“ prof. Chlíbek.)

Český elf B. Kartous má pravdu, když píše, že "… je ale důležité zvyšovat vnitřní, individuální imunitu vůči snahám o manipulaci, a to bez ohledu na zdroj a intenci v jejich pozadí."

11.09.2022 3 z 5

Setkání se zlem a jeho přemožení v duchovní vědě Setkání se zlem a jeho přemožení v duchovní vědě Sergej O. Prokofjev

Zkusila jsem Prokofjeva jako méně těžkopádného, "převyprávěného" Steinera, jenže je to stále stejné, nerozumím. Získala jsem aspoň pár poznatků (že se antroposofie považuje za křesťanskou esoteriku, nebo z poznámek na konci že "Panslavistické hnutí z konce XIX. století se nesmí směšovat se snahami slavjanofilů uprostřed téhož století, kteří nikdy nesledovali cíle politické.) a lepší pochopení odkud které větry (vlivy) vanou i potíží, z nichž některé již nastaly a další teprve přijdou.

09.05.2022 1 z 5

Muž, který spadl na Zemi Muž, který spadl na Zemi Walter Tevis

Nejsem cílovka, četla jsem kvůli výzvě DK, ze zvědavosti a ze sentimentu. Trošku depkoidní.

10.02.2022 3 z 5

Kosmický had Kosmický had Jeremy Narby

Jasně, že je kniha zastaralá, Crick už si nemyslí, co si myslel, a DNA už nesmí být patentována (Ani nevíme díky komu, že?), ale četla jsem jako příběh a ukázku uvažování, při němž se člověk snaží spojit zdánlivě nespojitelné. Mozek má přece informace o těle a je jen otázka, jak je zachytit vědomím, které běžně používáme, jakým způsobem zachycené popsat a zda a jaké závěry z toho nakonec vyvodit.
Takže ano, mě kniha bavila.

14.05.2021 4 z 5

Smysl lidské existence Smysl lidské existence Edward O. Wilson

Zde opět zmínka o kontrole počtu obyvatelstva na planetě.
"Dodnes je tabu mluvit o populační politice, která by zajišťovala optimální hustotu obyvatelstva či jeho geografické a věkové rozložení. Taková myšlenka nám zní vágně "fašisticky", a navíc to přece generaci nebo dvě počká - alespoň v to doufáme. (str. 148)

15.04.2021 3 z 5

Mystický léčitel: Šťáva z řapíkatého celeru Mystický léčitel: Šťáva z řapíkatého celeru Anthony William

Poté, co jsem usedla a vzala knihu do ruky, objevil se tlak v hlavě. Zhruba před rokem jsem sledovala rozhovor s autorem, byl to příval slov. Podobně působí kniha - to, co by se dalo uvést na pár stránkách, je roztaženo na 200, přičemž téměř na každé opakuje totéž a stále dokola odkazuje na své předchozí knihy. Byznys přístup naprosto nevhodný do naší společnosti. Jsem vděčná za to, že máme knihovny a nemusela jsem si knihu koupit, abych si ji přečetla. Jaké účinky má šťáva z řapíkatého celeru hodnotit nemohu, dávám za propagaci zeleniny dvě hvězdičky. Po první zkušenosti jsem si udělala krátký propočet - pokud bych pila denně doporučované množství 480 ml, znamenalo by to při ceně, za kterou jsem řapíky koupila, Kč 2400,- měsíčně a neustálé běhání do obchodu.

21.03.2021 2 z 5

Tajemství sněžného člověka Tajemství sněžného člověka Arnošt Černík

To si tak člověk koupí knížku s tématem, o které se nezajímá, jen kvůli jediné fotografii, a ze zvědavosti si ji přečte.
Moje babička mi ještě před pár desetiletími vyprávěla, že četla (a věřila tomu), jak nějakou ženu na vzdáleném ostrově unesl velký chlupatý tvor, úplný opičák, co ani mluvit neuměl, a udělal jí dítě. Úsměvné, že? Teď tedy aspoň vím, kde se asi příběh původně vzal.
"... zapsal E. A. Teliševoj toto kuriózní vyprávění:
V kolchozu Bejšike nedaleko Frunze žije skupina třiceti Číňanů, kteří sem přišli teprve před nedávnem. Jeden z nich, Omrali, vyprávěl, co se jim přihodilo v tibetských horách..."

08.06.2020 5 z 5

AllatRa AllatRa Anastasia Novych

Knize by se jistě dalo vytknout mnohé, ale víc mě zaujaly zdejší komentáře, tak jsem se při čtení zaměřila na text, který v čtenářích - a s podivem i v těch, co knihu ani nedočetli - vyvolal potřebu se na Databázi vyjádřit, a ten bych zde částečně citovala.
K závěru, že se má člověk zbavit všech materiálních věcí, a návrhu ke zkoušce zahodit klíče a nejít do práce, zřejmě dovedl komentátora Tervu názor autora ze str. 811 „V bohatství by měla existovat zřetelná omezení! Maximální kapitalizace jedné rodiny jako buňky společnosti by neměla v peněžním ekvivalentu (podle současných cen) s veškerým movitým a nemovitým majetkem převyšovat deset milionů dolarů. A i to je hodně!“ Jasně, někdo může mít pocit, že je to totéž, jako bydlet v zemljance. Ale Terva přece nemá ani auto. :-)
A nebo ty drogy a alkohol. Danilov tvrdí, že: „Alkohol a drogy dělají z člověka poslušného otroka Živočišného rozumu a v nevelkých dávkách v něm zabíjejí jakýkoliv zárodek duchovna.“, dále: „U lidí, kteří se vážně zabývají svým duchovním rozvojem, tělo prostě nemůže tolerovat fyzické toxiny (alkohol, drogy).“ a na závěr poznamenává, že „…pokud člověk přestává užívat alkohol nebo brát drogy, organismus se časem regeneruje a člověk získává šanci pro duchovní rozvoj.“ Chápu, že se se svými názory v Čechách nepotká s pochopením.

Dále třeba dojem Kasiuse, že všechno je jen zástěrka islámu a islamizace. Z čeho je možné k takovému závěru dojít, jestliže jste knihu četli? Z návrhu na spolupráci? Protože jedna z Danilovových vizí pro budoucnost zní:
„Dále je nutné odstranit samotnou strukturu kněžství, ten kolos nejrůznějších religiózních hierarchií, armády kněží, vykonávajících obřady obětování a považujících se za prostředníky mezi lidmi a Bohem (ať už Ho nazývají různá náboženství, jak chtějí) a ve skutečnosti žijících na účet lidu. Pro mnohé z nich je náboženství pouze profesí a zdrojem příjmů (získaných díky práci řadových věřících), prostředkem manipulace masovým vědomím skrze víru, a to kvůli politickým cílům. Pro to, aby se odstranila struktura kněžství, není třeba uskutečňovat revoluce, organizovat krvavé bitky, rozepře a podobné provokace Živočišného principu. Odstranit tento systém je možné mírovou cestou.“
Zdůvodňuje ji: „Člověk dává milodary kněžím a jejich armádě nájemných služebníků a přitom se mylně domnívá, že jsou svatější než on sám, že tito lidé v jiném oblečení jsou blíže Bohu a také že jejich modlitba je účinnější. Ale kněží jsou také lidé a stejně jako všichni svou duši ještě nespasili, tak jak by mohli spasit ostatní?“
A dodává: „Bůh nepotřebuje ani peníze, ani jiná bohatství materiálního světa. Vztahy mezi člověkem a Bohem se zakládají pouze a výhradně na hlubokých, osobních pocitech člověka, objevujících se na základě přiblížení se duchovnímu světu, jeho upřímné Lásky a vděčnosti k Bohu. Tyto hluboké upřímné pocity člověka k Bohu jsou tou nejopravdovější a jedinou cenností, která může být oním světem od člověka přijata. Tyto vztahy s duchovním světem se přitom uskutečňují bez jakýchkoli prostředníků.“
Jedno je jisté, Danilovovy názory dokážou podráždit hodně velké skupiny lidí.

22.11.2019

Život sira Alexandra Fleminga Život sira Alexandra Fleminga André Maurois

..."osud s velkou péčí utvářel jeho život"...

06.11.2016 5 z 5

Nevěř doktorům! Nevěř doktorům! Robert S. Mendelsohn

Cit.: "Nemocnice je jako válka. Nejlepší je se jí úplně vyhnout. A pokud se náhodou do ní dostanete, měli byste najít co nejvíce spojenců a co nejrychleji se zase dostat z ní."
Smutně přesné přirovnání.

12.05.2014

Odškolnění společnosti Odškolnění společnosti Ivan Illich

Namísto osobního komentáře jsem vybrala malý úryvek z knihy, snad mě za to nikdo nezavře. :-) Připomínám, že kniha vyšla v roce 1971 a my dnes vidíme situaci čtyřicet let poté...: "Společnost založená na institucionalizaci hodnot ztotožňuje výrobu zboží a služeb s poptávkou po nich. Vzdělání je ve skutečnosti výchovou k potřebě určitého produktu a je zahrnuto v ceně výrobku. Škola je reklamní agenturou, která chce, aby člověk uvěřil tomu, že potřebuje společnost právě takovou, jaká je. V takové společnosti se podporovanou normou stávají úvahy na hranici rentability. Nutí několik málo největších spotřebitelů, aby bojovali o možnost vyčerpávat Zemi, plnili si svá nadmutá břicha, zkrotili menší spotřebitele a zneškodnili ty, kteří stále ještě vystačí s tím, co mají. Tento étos nenasytnosti leží u kořenů fyzického drancování, sociální polarizace i psychické pasivity."

31.03.2014

Petr má medvěda nebo co Petr má medvěda nebo co Ludvík Vaculík

Taková "hloupost" a dospělého to rozseká na kousky. CD nám v knihovně zapomněli půjčit, takže jsme jen četli. Vy celou dobu víte a vidíte, že to není medvěd. Dítě poslouchá a prohlíží obrázky a přitom věří všemu, co se píše...

07.03.2013