jfialova
![Gejša Gejša](https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/7827/gejsa-7AR-7827.jpg?v=1456523369)
Krásně podaný příběh z nám neznámého prostředí japonských gejš. Film je také velmi dobře zpracovaný, ale kniha obsahuje více detailů a reálií, člověk se více dozví.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Předčítač Předčítač](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15205/predcitac-Mo3-15205.jpg?v=1455042775)
Kvalitní čtení, neotřelé téma, v mnoha rovinách čtenáře zaujme. Mě osobně kniha ale trochu zklamala, i když nedokážu přesně říct čím-možná tím, že jsem celou pointu odhalila hned ze začátku, že mi obě hlavní postavy postavy jaksi nepřirostly k srdci, byly příliš chladné a odměřené, nebo jsem se ke knize dostala ve špatnou dobu a prostě jsme se minuly. Vzhledem k nevelkému rozsahu se ale dá přečíst dřív, než by ji člověk odložil, takže 3 poctivé hvězdy.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Hypnotizér Hypnotizér](https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74711/detektiv-joona-linna-joona-linna-hypnotizer.png?v=1731828284)
Moje první setkání s autorskou dvojicí. Silně návykové čtení, nakonec jsem přečetla všechny dostupné detektivky s Joonou Linnou. V porovnání s ostatními mi tato přišla trošku horší, hypnóza není můj šálek čaje.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Hedvábník Hedvábník](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/221461/hedvabnik-2Er-221461.jpg?v=1576137363)
Další kniha z detektivkové série JK Rowlingové. Oceňuji opět originální volbu prostředí, kde se děj odehrává.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Triptych Triptych](https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/7908/will-trent-triptych-cib-7908.jpg?v=1389812428)
Velmi příjemné překvapení od knihy, kterou jsem si bez dalšího nahrála do čtečky. Sice ještě před polovinou knihy bylo jasné, kdo je vrah (což byl podle mě i záměr autorky), ale bylo zajímavé sledovat, jak se vyšetřování vyvíjí. Stylisticky dobré, děj má spád. Určitě se k autorce ještě vrátím.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Templářská šifra Templářská šifra](https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76839/templarska-sifra-oKn-76839.jpg?v=1547203182)
Jedna hvězda pouze za snahu. Stylisticky podprůměrné, dialogy ubohé. Pár nápadů by se tam našlo, ale celkově to byl fantasmagorický slepenec "od všeho trochu".
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Pokoj Pokoj](https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83857/pokoj-geX-83857.png?v=1629784457)
Kniha, která mi uvízla v paměti. V době, kdy jsem ji četla, byl syn zhruba ve stejném věku jako Jack, možná proto mě tolik zasáhla. Originálně pojaté popisování skutečnosti malým chlapcem, který děsivé prostředí, kde žije se svou vězněnou matkou od narození, považuje za domov se vším všudy.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Honorární konzul / Doktor Fischer ze Ženevy Honorární konzul / Doktor Fischer ze Ženevy](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13797/honorarni-konzul-doktor-fischer-ze--R4j-13797.jpg?v=1605515010)
Honorární konzul je výborný. Vynikající charaktery postav, které spolu vytváří jednoduchý příběh o zkaženém únosu. Obdivuji schopnost Greena vykreslit věrohodně tolik různých prostředí, zde tedy jižní Ameriku.
Doktor Fischer není špatný, ale přijde mi takový hodně fantaskní. Postavy účastnící se jeho zhýralých večírků jsou sice skvěle vykreslené, ale nějak se mi nechce uvěřit, že vysoce postavení lidé by se kvůli pro ně dosažitelným věcem takto pitvořili. Možná mám jen přehnané iluze, tak jak Green sám poukazuje :-)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Evangelium podle Satana Evangelium podle Satana](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45307/evangelium-podle-satana-45307.jpg?v=1292965534)
Tři hvězdy s odřenýma ušima. Čekala jsem tedy víc. Téma knihy a la Dan Brown, potenciál ze začátku velký-z této jedné knihy by autor mohl napsat klidně tři zajímavé nepřeplácané romány (a udělal by líp). Ale pak to nějak začalo váznout, příběh se stále komplikoval a nabaloval na sebe další a další souvislosti. Když se v něm po FBI objevuje ještě Cosa Nostra, už se těším, až to celé skončí. Konec pro mě předvídatelný, celou dobu mi bylo jasné, že se Káleb ještě někde vynoří-jak by taky ne, když se ho od středověku pořád nedaří zlikvidovat. Postava Marie mi přijde úplně mimo, člověk s takovými psychickými problémy by nedostal do ruky zbraň snad ani v Americe, natož aby patřil k elitním vyšetřovatelům FBI. Navíc její neskutečná fyzická odolnost, kdy po probdělých nocích honí vrahy v rozpadlých klášterech, přežije ukřižování a za týden letí do Evropy... No, trochu jsem se rozjela, ale fakt mi to nedalo. Radši skončím, že tu poslední hvězdu budu muset sejmout :-)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Nezbytné věci Nezbytné věci](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29681/nezbytne-veci-rui-29681.png?v=1615559612)
Nápad dobrý, četlo se to taky dobře, ale není to kniha, která by mi zůstala v hlavě navěky. Pro mě průměrná kingovka.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Carrie Carrie](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29670/carrie-EDZ-29670.jpg?v=1404587240)
Dobrá kniha, ale jde poznat, že to ještě není úplně "ono". První kniha, takže autor se ještě trochu hledá. Téma ale zajímavé, stále aktuální. Šikana je hnus.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Bílá velryba Bílá velryba](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15151/bila-velryba-uDL-15151.jpg?v=1580723050)
Asi to není úplně fér, ale v době, kdy jsem tuto knihu četla, mě strašně zklamala. Dodávám, že mi bylo asi 10 let a čekala jsem něco ve stylu tehdy mnou velmi oblíbených verneovek. No, žádné velké vzrušení a strhující děj opravdu nečekejte. Pokud vás baví encyklopedické popisy a zajímáte se o lov velryb, budete nadšení.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Nekonečná, téměř průzračná modř Nekonečná, téměř průzračná modř](https://www.databazeknih.cz/img/books/81_/81429/nekonecna-temer-pruzracna-modr-Fqz-81429.jpg?v=1560845643)
Knihu jsem si půjčila vlastně omylem, když jsem v knihovně sáhla do regálu pro Murakamiho, ale nepodívala se na křestní jméno. To jsem teda pak zírala :-) Kdo nemá rád feťácké a nihilistické knihy, ať to nečte nebo si pak nestěžuje. Není to opravdu žádné jemně vykreslené povídání o japonské mládeži, ale syrový nářez, který změnil můj osobní pohled na japonskou společnost. Nějak mi nedošlo, že tam taky žijí podobně ztracené děcka...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Atlas mraků Atlas mraků](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14976/atlas-mraku-1kF-14976.jpg?v=1550440817)
Pěkné příběhy, někdy spojené na můj vkus trochu násilně (např. příběh mladého skladatele, jehož skladba dala název celé knize, a v dalším příběhu si ji postava přehraje na desce). Nezapomenutelný pro mne byl příběh jídlonošky Sonmi. Pobavil příběh nakladatele zavřeného v domově důchodců :-) Celkově stojí za přečtení. Film se mi po přečtení knihy nelíbil, jak už to tak bývá.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Sběratel Sběratel](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/2057/sberatel-1Q7-2057.jpg?v=1551340518)
Nadprůměrná kniha ve všech ohledech. Téma již mnohokrát zpracované, ale tentokrát pojaté jiným způsobem. Nejprve sledujeme únosce, který mi zpočátku, musím přiznat, přišel celkem sympatický, takový osudem zlomený chudák, který pouze touží po lásce a pochopení. Poslední část knihy z něj však udělá naprosto bezcitnou bestii. Druhá část knihy patří úvahám a pocitům oběti, která si píše po dobu věznění svůj tajný deník. Někoho možná odradí hodně filozofické a naivní uvažování Mirandy, mě naopak přijde docela reálné za dané situace. Jak to bylo vlastně doopravdy? Každý z aktérů na události nazírá po svém. Konec tragický a otevřený.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ďáblův spolek Ďáblův spolek](https://www.databazeknih.cz/img/books/66_/6609/dabluv-spolek-7GJ-6609.jpg?v=1543821325)
Kniha není špatná, ale bohužel ji hodně shazuje špatný překlad. Asi důsledek snahy dostat sem v 90. letech co nejvíce zahraniční literatury, kdy se neřešila kvalita, ale kvantita. Zápletka jinak celkem zajímavá, Higgins je dobrý vypravěč. Některé detaily jsou trochu přes čáru (přehnaná hloupost či chytrost některých postav, hlavní hrdina je nezranitelný atd.), ale to k tomuto typu literatury do jisté míry asi patří, protože jinak by to byla nejspíš nuda. Liam Devlin je sympatická literární postava, takže si ráda přečtu i něco z další autorovy tvorby. Orel byl každopádně jiná liga, proto jen tři hvězdy.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Pták a Veverčák na ledě Pták a Veverčák na ledě](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356488/ptak-a-vevercak-na-lede-Spq-356488.jpg?v=1507025393)
Děti četly tuhle knihu jako jednu z prvních, když se naučily číst. Komiks je lákavá forma, příběh jednoduchý, obrázky pomůžou si všechno barvitě představit, textu není mnoho. Není to žádná nápaditá pecka, ale svůj účel to splnilo a úplně blbé to taky není.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Tajemství růžového pokoje Tajemství růžového pokoje](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378326/tajemstvi-ruzoveho-pokoje-rGo-378326.jpg?v=1525339430)
Považuji se za poměrně náročného čtenáře, ale tahle lehce sentimentální a naivní série se mi líbí. Není to žádný literární klenot, ani nápaditá detektivka, od které se nebudete moci odtrhnout. Je to ale milé čtení zasazené do zajímavých historických reálií, s kterými si autorka dala aspoň práci, což dnes už také není zvykem. Prostředí německých lázeňských měst mi přišlo zajímavé, tajemství německé babičky předvídatelné (ale nějak zvlášť mi to nevadilo), postavy trochu prvoplánové, ale milé. Příjemné odpočinkové čtení.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pacientka Pacientka](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502983/pacientka-u4K-502983.png?v=1693940953)
Za mě zatím nejlepší díl série. Autor se už hezky "zajel" a celé si to hezky sedlo. Některé charaktery se vyvinuly poněkud jinak, než jsem po přečtení prvního dílu předpokládala, překvapila třeba původně neslaná nemastná Alice (v dobrém slova smyslu). Je to trošku zidealizované, počítám, že v reálném světě by to člověk s Aspergerem neměl tak růžové, jako to má detektiv Cross obklopený chápajícími a empatickými kolegy (až na jednu výjimku, která ale dostane přes čumák). Každopádně je milé si to o tom aspoň počíst :-)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zubař Zubař](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482764/zubar-iix-482764.jpg?v=1641894093)
Není to bůhví co, tři hvězdy dávám za to, že v půlce knihy jsem už měla vraha odhaleného, na druhou stranu kniha se čte dobře a hlavní hrdina je neotřelý. Překlad není z nejkvalitnějších, ale také se to dá vydržet, znám horší. Ideální jako odpočinkové čtení.