jiri0728

Jet s Janem Werichem na dovolenou musel být zážitek už podle vyprávění zachyceného v této knize. Dvojník Hemingwaye a Ustinova tu bojuje s cestovními nesnázemi a stíhá při tom ještě obdivovat krásu Itálie. Skvěle napsané a werichovsky vtipné - ideální odpočinková četba.

Gene má neotřelý styl spojený s jeho upřímností zkušeného obchodníka. Nicméně se často opakuje a celý ten životní příběh prostě není tak vzrušující, už kvůli tomu, že hudba Kiss nezasáhla tak výrazně do dějin rock and rollu a vznikala často ve spolupráci s profesionálními skladateli jako klasické popové hity. Někoho možná nadchne přímočarost s jakou Gene fakta prezentuje, ale mně osobně to neustále moralizování a vymezování se vůči všem přišlo až nechtěně komické.

Dvojnásobná držitelka Eisnerovy ceny? Tomu jsem nemohl uvěřit, když jsem to na přebalu četl. Na majstrštyk takových velikánů jako Alan Moore nebo Neil Gaiman to nevypadalo, jenže... pod zdánlivě prostou kresbou se skrývá výborný autobiografický příběh, který oplývá filmovými střihy a smyslem pro ironii. Autorka se nesnaží ze své postavy dělat správňáka a dokáže s odstupem pobaveně komentovat své tehdejší chování puberťačky. Kniha je opravdu od začátku do konce vtipná a hranice nostalgie a sentimentality se pohybuje na snesitelné úrovni. Přečetl jsem na jeden zátah a určitě ne naposled.

Knize podle mne nejvíce škodí ne ideologický podtext (obdiv k dělnickým městům a hanění šlechty a prvorepublikových továrníků v čele s Baťou), ale přímo Jiří Louda, který svým sice poetickým, ale značně se opakujícím způsobem, působí po chvíli úsměvně. Nic proti pozitivistickému přístupu k psaní, ale bylo by lepší, kdyby na tomto přehledu dělal kolektiv autorů a vdechl mu více života.

Většina povídek je absolutní špičkou co do atmosféry, jazyka i nápaditosti. Je samozřejmé, že každému sedne více ta či ona. Mně paradoxně nejméně zaujal Teddy. Co si ale odnášením z čtení především je množství myšlenek jedné generace, z nichž mnohé jsou stále aktuální.

Kniha je rozdělena do dvou částí - v první vzpomíná Horníček na svou spolupráci s Werichem a otiskuje přepis forbín. Ty na mě bohužel nepůsobily v psané podobě tak živelným dojem, jako na jevišti, i když vtip a nápady rozhodně nepostrádaly. Druhá část je ovšem klenot. Rozhovor Horníčka s Werichem o jeho dětství, přátelství s Voskovcem a počátcích Osvobozeného divadla je opravdu radost číst. Tolik vtipu a skvělých postřehů o životě v meziválečné době by člověk v tak útlé knize snad ani nečekal...

Syrová próza o mládeži propadlé drogám, kde jakákoliv snaha o únik je předem odsouzena k neúspěchu. Jedná se o debut a kapitoly sice na sebe navazují, ale příběh je lehce roztříštěn na sérii několika drogových party a následujících dní, kdy účinky odeznívají. Drsný jazyk i nekompromisní chování hrdinů možná ledaskoho vyděsí, ale autor se pouze snaží o autentičnost a většinou se mu to daří.

Satirický román, který bohužel občas pálí slepými náboji. Toho staromilství je až příliš a výborné momenty (obživnutí Franciny) střídají pocity trapnosti (některé dialogy s Hmotou a hlavně závěr). Co ale opravdu nelze Falletovi upřít je vypravěčský talent a nápadité slovní obraty.

Vlhký sen všech těch, co hltali osmdesátkové a devadesátkové akčňáky (áčkového, béčkového i céčkového ražení) a toužili mít něco takového i v českém prostředí. Kulhánek pálí jeden zvrat za druhým a hlavní hrdina je mladší verzí Chucka Norrise, i když mu občas něco šeredně nevyjde. Celkově je kniha velmi čtivá, ale snaží se být příliš vševědoucí a tak působí chvílemi dost naivně. Beru to ovšem jako úmyslnou stylizaci a proto tomu rád dávám čtyři hvězdy a dvojku si třebas po nějaké době také přečtu.

Chcete-li nahlédnout do literárního myšlení doby meziválečné, je tato sbírka Černého recenzí a dalších textů dostatečně reprezentativní. Nechybí občas ani Šaldovská údernost a velká erudovanost zejména v oblasti poezie a francouzské literatury.

Seriál a knihu jsem objevil až v dospělosti, ale obojí mě naprosto uchvátilo. Taková normální rodinka má totiž stejný švih jako geniální screwball komedie po česku Eva tropí hlouposti, kterou Fan Vavřincová ohromila již ve svých počátcích. Kromě skvělého humoru se próza vyznačuje výborně odpozorovanými situacemi a laskavou satirou na rodinné vícegenerační soužití. Nadčasové!

Těžko říct, co vše je realita a co pouze autorská licence. Hunter sice neustále poukazuje na to, jak se Pekelným andělům nelíbí image, kterou jim vytvářejí média, ale sám svým reportážním způsobem s přemírou nadsázky k tomu přispívá také. I kdyby to ale vše byla smyšlenka, čte se to naprosto parádně a Hunter S. Thompson zůstává jedním z nejoriginálnějších novinářů, který v tomto případě šel doslova s kůží na trh. Jediným minusem je trochu nezvládnutý rozsah knihy, kdy se některé informace prostě opakují a dává se prostor občas i banalitám. Zbytek je ale přesně to, co od knihy čekáte - tedy zábavu, černý humor, historky z "natáčení" a pohled na USA 60. let.

Výborné "sebrané spisy" našeho předního hudebního publicisty. Pozitivně laděný pohled na soudobou populární hudbu, byť s výhradami a výbornou erudovaností stran teorie hudby i přehledu o světovém dění. Že šlo často o psaní "proti proudu" (obzvláště v případě rock and rollu, Beatles a Semaforu) nepřekvapí, ale o to více potěší, že té naivity není v textu tolik, jak by člověk po padesáti letech čekal.

Chuck je výborný v dovedení parodie ad absurdum a nejinak je tomu v případě tohoto románu. Hlavní hrdinka Penny je pod vlivem svých rodičů a vlastních nenaplněných ambicí jen snílkem, pro kterého je vysněným cílem, aby se její život co nejvíce podobal příběhům z bulvárních plátků či Cosmopolitanu. A to se jí splní za poměrně hořkou cenu, kterou nezaplatí sama...
Berte všechny ty detailní popisy sexuálních aktivit jako podobenství k neustálému podřizování se vlivu reklamy, marketingu či společenských konvencí, nebo jako velkou grotesku, každopádně pokud máte Palahniukův styl rádi, neignorujte tento jeho román. Nepatří mezi jeho nejlepší, ale je velice zábavný a i když mu chybí ta na branku jako v případě Neviditelných nestvůr, Klubu rváčů nebo Snuffu, pořád je to dost vtipný zážitek, zvlášť pokud jste muž nebo žena uvažující o koupi erotické pomůcky či pracujete v obří nadnárodní korporaci a sníte o životě horních deseti tisíc... objevte své překrásné já ;)

Dětská kniha, která mou fantazii rozvíjela i při nedávném znovupřečtení v dospělosti. Vtipně vypointované příběhy a hřejivá atmosféra. Srdeční záležitost i po letech :)

Lennonův význam pro dějiny hudby nelze přecenit. Sbírka dopisů by měla jeho charakter dotvářet, ale kvůli snaze předvést toho, co nejvíce (včetně desítky nákupních seznamů), se v té kvantitě zajímavé (a velmi vtipné!) osobní zprávy ztrácí. A je to pochopitelně škoda - méně by bylo více.

S+H miluju, ale tahle kniha je poplatná době a věnuje příliš mnoho prostoru soudobému geopolitickému výkladu (úžasná srdečnost zemí socialistického bloku, studené západní Německo). Vzpomínková kniha je navíc psaná ich formě právě Hurvínkem, který se vyjadřuje jako svazák a nikoliv jako čiperný klučina, kterým normálně je. Pár informací jsem načerpal, ale jinak jde bohužel o balast.

Douglas je ve svém Rozboru filmu věrný svým vzorům Bordwellovi a Thompsonové a upravuje jejich metody pro své použití. Potěší, že navzdory akademickému ladění celého textu sahá k příkladům do různých žánrů i dekád, aby demonstroval svou metodiku na tak rozdílných filmech jako jsou Král Šumavy nebo Speed Racer.

Silně subjektizovaný pohled na kinematografii. Snaha pojmout rozsáhlé období našich dějin a porovnat situaci od 60. let po rok 2010 je úctyhodná, ale právě velké rozpětí a koncepce knížky nenabízí uspokojivý výsledek. Učebnicový sled autorů, děl a dat se střídá s Lukešovými vývody ohledně příčin vývoje, které občas plavou na vodě a působí dojmem staromileckého mentorování o zlatých časech, co jsou dávno pryč.

Osobně u mě vítězí studie obou dam nad tou Cieslarovou, ale i tak jde o opravdu úctyhodný rozbor československého filmového zázraku. A jak už pravil Raphael - vyplatí se dopředu si něco nakoukat.