jirina3500 jirina3500 komentáře u knih

Kořist Kořist Darcy Coates

Knihu bych také neoznačila jako horor,spíše thriller,ale moc se mi líbila.Velmi poutavé a napínavé čtení,místy tak realisticky hrůzy strašidelně popsané.Nemohla jsem se dočkat konce.Moc nechybělo,abych se podívala,/jako,že to nikdy nedělám/jak to dopadne.Četla jsem do rána.Rozhodně jsem nebyla zklamaná.

02.10.2023 5 z 5

Alicina síť Alicina síť Kate Quinn

Úžasná kniha,kterou jsem přečetla jedním dechem.Kniha na podkladě skutečných událostí a jmen z období první a druhé světové války.O neskutečném hrdinství žen špionek,o kterých jsem v období první světové války ve Francii neměla ponětí.Vřele doporučuji

02.10.2023 5 z 5

Jelení vršek Jelení vršek Hana Marie Körnerová (p)

S knihou od stejné autorky "Heřmánkové údolí"se nedá srovnat,ta se mi moc líbila.Ale ani tímto historickým románem s českého prostředí jsem nebyla výrazně zklamaná.Konec sice předvídatelný,ale děj s detektivní zápletkou se čtivě odehrál.

11.09.2023 4 z 5

Kniha ztracených jmen Kniha ztracených jmen Kristin Harmel

Neuvěřitelná kniha o boji francouzských padělatelů ,kteří díky svému umění a neskutečné odvaze,zachránili mnoho životů lidem,kteří by jinak byli nemilosrdně odsouzeni na smrt.

04.09.2023 5 z 5

Italská dívka Italská dívka Lucinda Riley

Úžasná kniha,kterou jsem přečetla jedním dechem,smočila jsem ji v závěru slzami.Poprvé jsem četla o operním prostředí.Kniha je o velké lásce,která zatemňuje mozek,o prozření z ní ,za cenu velké daně,závisti,žárlivosti i krásném přátelství a lásce mezi sourozenci..Vřele doporučuji.

23.08.2023 5 z 5

Solvejžin slib Solvejžin slib Corina Bomann

Po přečtení druhého dílu jsem se pustila hned do dílu třetího a byla jsem trochu zklamaná.Hodně předvídatelné,podobné osudy a taková červená knihovna.Škoda,mohlo to celé , za mne skončit druhým dílem.

23.08.2023 3 z 5

Zaříkávač koní Zaříkávač koní Nicholas Evans

Knihu jsem si přečetla díky chválenému filmovému zpracování.Vzhledem k tomu,že jsem film neviděla a ke koním nemám příliš kladný vztah,tak mne kniha nijak zvlášť neoslnila.
Přesto obdiv k lidem,kteří se dokáží vyrovnat se zdravotním postižením a zapojit se normálně do života,zároveň i k nelehkému postavení členů rodiny,kteří třeba v dobrém úmyslu nekonají vše jak by bylo přáno.Mám na mysli Annie.

02.08.2023 4 z 5

Mathildino tajemství Mathildino tajemství Corina Bomann

Druhý díl plynul stejně jako život.Jednou hlavní hrdinové byli nahoře,jindy dole.Krásné pohodové čtení o letní dovolené.Také musím přiznat,že první díl se mi líbil více.Poznala jsem život ve Švédsku v období před a při 2.sv.válce.I když se zde přímo neválčilo,válka zasáhla jejich obyvatele.Výrazné omezení obchodu s Německem,nedostatek potravin,strach o přátele v Německu a jiných zemích obsazených Hitlerem židovského původu nebo smýšlející jinak než bylo žádoucí.

31.07.2023 4 z 5

Agnetino dědictví Agnetino dědictví Corina Bomann

Nemohla jsem si na dovolenou vybrat lépe.Úžasně napsaná kniha,seznamující nás se životem vesnické šlechty ve Švédsku na počátku minulého století.Napínavé a čtivé vyprávění a proto se již těším na druhý díl.

18.07.2023 5 z 5

Když Paříž spala Když Paříž spala Ruth Druart

Knihu jsem přečetla jedním dechem,i když s neveselým tématem.Přesto,že jde o fikci,nemyslím,že se něco podobného nemohlo stát, jak dobře víme z historie.Úžasně vylíčená tragédie vlastně pěti lidí. Teprve,když chlapec dospěl a měl vlastní dítě pochopil,co je láska dítěte k rodičům a rodičů k dítěti.

18.07.2023 5 z 5

Dívka v zeleném svetru Dívka v zeleném svetru Daniel Paisner

Když čtu knihu,v mysli jí mám zasazenou do nějakého prostředí,které si lépe nebo hůře představím.Ale prostředí městské kanalizace s tisíci krysami,špínou,vlhkem ,zimou a neskutečným strachem s prozrazení si opravdu ani představit nechci.Nesmírný obdiv k lidem,které boj o holý život dokázal,že přežili v tak hrozném prostředí řadu měsíců.Stejně tak velký obdiv si ovšem zaslouží i jejich zachránci,kteří riskovali nejen své životy,ale životy svých rodin.Je dobře,že se tato skutečnost,o které jsem neměla ponětí/i když o hrůzách holocaustu,jsem toho přečetla mnoho/se dostala na světlo světa.Naprosto chápu přeživší,že mnozí o svých útrapách nechtěli mluvit,protože mnoho lidí z jejich okolí jim nevěřilo.Nakonec nemusíme chodit daleko a těch,kteří popírají holocaust je stále dost.Bohužel.Historie se opakuje,lidé jsou nepoučitelní.

04.05.2023 5 z 5

Úsvit naděje Úsvit naděje Ann Moore

S chutí jsem si přečetla 3.díl.Fakt,že "život tropí hlouposti" se často potvrzuje.Ale tolik náhod,které vedou ke šťastnému konci a ke štěstí tolika lidí je až příliš neskutečný.Přesto knihu odkládám s dobrým pocitem,že vše dobře dopadlo.

04.05.2023 4 z 5

Sbohem, Irsko Sbohem, Irsko Ann Moore

Příběh neobyčejně silné ženy,kterou,stejně jako tisíce dalších,vyhnal hladomor a neskutečné utrpení k emigraci.Amerika byl pro ně vysněný cíl,ale opak byl pravdou.Další utrpení,stíhání minulostí,ztráta bližních,nepochopení.Irové nebyli vítáni.Děj knihy vymyšlený,ale zasazený do historické reality je velmi poučný a knihu jsem si ráda přečetla a těším se na její pokračování.

04.04.2023 5 z 5

Manželky po letech Manželky po letech Táňa Keleová-Vasilková

Knihu mi půjčila kamarádka,netušila jsem,že již je to druhý díl,příběhů 4 kamarádek.Bohužel nemohu říci,že jsem knihu přečetla jedním dechem.Zpočátku mi vadilo velké množství postav a tudíž jmen.Sotva se trošičku začal rozbíhat děj,již bylo přeskočeno k jiné postavě.Ani hloubka jednotlivých postav,jen opravdu povrchní líčení všedního života,opakující se setkání se stejným scénářem.

27.03.2023 3 z 5

Přítelkyně Přítelkyně Irena Obermannová

Je to moje první a bohužel myslím také poslední kniha od autorky.Některé pasáže se mi líbily,ale naopak některé skutečnosti,kterých se "přítelkyně" k sobě dopouštěly se mi vůbec nelíbily.Jsem tolerantní,dokážu odpouštět,ale toto byla pro mne silná káva.Takovou přítelkyni bych nechtěla.

14.03.2023 2 z 5

Skříň plná Diora Skříň plná Diora Natasha Lester

Knihu jsem doslova přečetla jedním dechem.O pilotech RAF jsem toho četla a slyšela mnoho,ale jakým způsobem byly do létání zapojeny ženy jsem netušila.Obdivuhodný příběh postavený na skutečných událostech a jménech,příkladné přátelství,láska.Opět je zde napsáno,že ti,co přežili koncentrační tábory,nechtěli o jejich hrůzách mluvit,protože si je jednak nechtěli připomínat také to,že byly tak hrozné,že by jim je nikdo nevěřil.Proto svá tajemství skrývali řadu let.Propojení se současností a závěr knihy byl zajímavý,i když si myslím,že málo pravděpodobný,ale je to kniha.

14.03.2023 5 z 5

My proti vám My proti vám Fredrik Backman

Nikdy mne nenapadlo,že budu číst o hokeji,ale tady stejně jako v prvním díle jde o mezilidské vztahy.Přesto,že v knize vystupuje tolik postav,obdivuji autora jak se dokázal vcítit do postav mužů i žen jak v pozitivním tak negativním světle.Láska ke sportu,k přátelům i nenávist nejen mezi protihráči.Těším se na 3.díl.

14.03.2023 4 z 5

Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

Neuvěřitelně čtivě napsaný strhující příběh silné ženy,která nepoznala lásku své rodiny a přesto byla matkou 9-ti dětí,které vychovala v soudržnosti a lásce k sobě navzájem.Pro dnešní generaci naprosto nepochopitelné,v jakém prostředí a za jakých podmínek žila.Měla ohromné štěstí na hodné lidi kolem sebe,i když si myslím,že to tak vždy nebylo,ale ona viděla na většině z nich to dobré.Přesto,co prožívala,dokázala ještě pomoci druhým.

10.02.2023 5 z 5

Vítr to ví Vítr to ví Amy Harmon

Bohužel se musím přidat k těm,kteří knihou nebyli zcela nadšeni.Zpočátku jsem se nemohla vůbec začíst a zorientovat.Příběh z minulosti byl poutavý,ale příliš mnoho politiky a jmen.Irové opravdu neměli lehký život,což jsem již věděla z jiné literatury.

03.02.2023 3 z 5

Nacistova dcera Nacistova dcera Max Czornyj

Knih s touto tématikou,jsem přečetla již hodně.Hrůzy koncentračních táborů,život nacistů v soukromí,který mi připadá zcela neslučitelný se životem v jejich "práci".O tom nebylo v knize nic nového.Ovšem život s Alzheimerovou chorobou popsán skvěle.Konec překvapivý,obálka mi přišla zcela neadekvátní k obsahu knihy.

23.01.2023 4 z 5