jitka_dankova komentáře u knih
Pohádka o třech dívkách předurčených proroctvím, která se zdá čtrnáctiletému umírajícímu sirotkovi v Paříži roku 2002. Fascinující na knížce je to, že ji sepsala rumunská dívka už ve svých 14 letech. Bylo mi 18 let, když kniha vyšla v češtině, a já (o dva roky starší než autorka), tehdy okouzlena knihou Eragona (kterou taky sepsal velmi mladý autor), jsem si nutně musela pořídit i tuhle knížečku. Co vám budu povídat, nebavila mne v těch 18 letech a jen s námahou jsem ji dočetla i teď před čtyřicítkou. Postavy jsou příliš ploché a jen vláčené knihou nějakou "vyšší vůlí", proroctvím a vlivem ostatních postav. Dívky se vlastně nerozhodují za sebe a chybí jim opravdovost. Dočetla jsem knihu, jen abych zjistila, jestli sirotek z Paříže v tom roce 2002 přežije a bohužel zrovna tuhle informaci nám tam autorka nenapsala a příběh nechala neuzavřený. Co mi ale z této knížky zůstává, je prostě jen dobrý pocit, že jsem koupí knihy tehdy podpořila takto mladou autorku.
Závěrečný díl fascinující young adult sci-fi pentalogie plné nových přátelství a boje o své místo (nejen) v galaxii. Užila jsem si krásné zakončení série, dojemné okamžiky i chytrá rozhodnutí ohledně budoucí podoby světa. Sice se počátek knihy nese k trochu depresivním duchu, kdy si se sebou hlavní hrdinka moc neví rady. A navíc jí její vzpurná a rebelská povaha zajistí nejeden problém. Vše ale nakonec dospěje do pěkného závěru. Byť mne některé ztráty rozesmutnily, jsem se závěrem této báječné série hodně spokojená a ráda se k ní budu časem znovu vracet a znovu ji číst.
Třetí díl fascinující young adult sci-fi pentalogie plné nových přátelství a boje o své místo (nejen) v galaxii. Výplňový "nudnější" díl plný velkého množství filozofování, vysvětlování a hledání sebe sama sice schytává nižší hodnocení, stále je ale zásadním dílem pro pochopení souvislostí a děje v dalších dílech. Opět jsou zde naprosto jiné postavy a hlavní hrdinka navazuje nová důležitá přátelství. Parta v tomto díle mne tolik neoslovila, zachraňoval to "ufňukaný" Myko-Bot (M-Bot) s jeho existenciální krizí. Hlavní problém tohoto dílu ale za mne byla ta vidina ztráty vzpomínek. To je citlivé téma, kterého se v knihách děsně moc bojím a tak jsem celou dobu čtení byla jak na trní, jestli hlavní hrdinka přijde o vzpomínky na své blízké. Myslím, že teprve až při druhém nebo třetím čtení si teprve dokážu tento díl užít, když už vím, jak to naštěstí celé dopadlo. A na ta další čtení rozhodně dojde, protože se celá série zařadila mezi mé oblíbené. Fascinovalo mne, jak promyšlený má autor celý ten svět, a jak vlastně dávalo smysl, že se v tomto díle najednou hlavní hrdina ocitla na putování džunglí a pouští.
Další díl ztřeštěné knihy plné jednoduchých ilustrací a tak akorát prokládané nějakým tím textem. V tomto díle se dobrodružství hrdinů točilo kolem problémů s bolavým mléčným zubem a honu na koupi pera, které samo píše vtipy. Syn (10 let) příběh četl s nadšením a přečetl mi i každý krátký "vtip" dole na stránce. Čest překladatelce, neboť překladát vtipy založené na jazyku a slovech je velmi těžké. Syna příběh i vtípky jako obvykle velmi bavily, doporučuji celou sérii dětem, které vyhledávají v knihách zábavu a odlehčená témata.
Sedmdesátistránková čarodějnická povídka, ve které jde především o akci a pár pokusů o rádoby vtipné situace. Absolutně mi styl psaní autorky nesedl. Neměla jsem šanci poznat hlavní hrdinku, ani se trochu rozkoukat. Za celou dobu mi vlastně autorka nějak nedala vůbec motivaci a důvody pokračovat ve čtení, nenavázala jsem s hlavní hrdinkou žádný vztah, protože nebylo kdy ani jak. (Zabralo jen moje obvyklé "už jsi to zaplatila, tak to přece dočteš".) Celá kniha byla jen o bezcílném popotahování hrdinky z jednoho místa na druhé a lehké snaze šokovat či spíš v českém stylu pobavit situacemi se zbraněmi, smůlou, vězením, zlodějskými dovednostmi... Ilustrace vygenerované přes umělou inteligenci tam potom působily jako pěst na oko a absolutně neseděly s obálkou. Jen podpořily dojem jakéhosi mišmaše a podnítily ve mne pocit, že jsem zbytečně vyhodila peníze za knížku. Ale všechno zlé je k něčemu dobré, už budu vědět, že po této autorce raději sáhnout příště nemám, holt si nějak nerozumíme a nedokážu ji docenit.
Lehce akční romance pro dívky ve věku 12-15 let, která se točí kolem koní. Přesně tuto knížku bych v dospívání naprosto zbožňovala. Byla jsem "holkou od koní", koně zbožňovala a tento příběh spojuje nádhernou lásku ke koni a jeho záchranu. Navíc hlavní hrdinka prožívá náročné období, zrovna ve 14 letech zjistila, že je adoptovaná, seznamuje se svým otcem, který o ní ani nevěděl a bojuje o to, aby se cítila chtěná. Do toho přidejte navazování přátelství i první lásku a recept na ideální nádhernou knížku pro dívky zbožňující koně máte na světě. Moc se to autorce povedlo. Na mne jako dospělou působily akční scény z konce knihy už docela přehnaně, ale jako patnáctiletá dívka bych je docenila jako skvělé. A ten dojemný závěr... doporučuji pro mladé holky, které nad vše milují koně.
Další díl ztřeštěné knihy plné jednoduchých ilustrací a tak akorát prokládané nějakým tím textem. Výborná volba pro kluky, kteří vůbec, ale vůbec nic nechtějí číst a kteří nejdou daleko pro nějaký ten vtípek a zbožňují blbinky a srandičky a pořád se něčemu potutelně smějí.
Tento díl četl syn poprvé v páté třídě a byl z něj nadšený stejně jako z těch předchozích. Smál se, bavil se, ztřeštěné vtípky mu vyhovovaly. Mně osobně už fantazie v tomto díle moc neseděla (něco začne existovat jen tím, že to nakreslíte...? prostě už to pro mne nedávalo moc smysl). Nicméně syn hodnotí knihu na pět hvězdiček a "odvynalézání" představené v tomto díle, stejně jako stroj, který za ně píše knihu, mu nijak nevadil.
(SPOILER) Romantické čtení z českého školního prostředí - knížka ideální na pohodovou dovolenou. (pozor malý spoiler) Tahle hrdinka se mi líbila, chtěla jsem si přečíst o dívce hrající hokej, bylo to osvěžující. Milý motiv útěku na malou vesnici taky nevynechávám. A téma zakázané lásky studentky a učitele si občas při čtení českých autorek taky dopřávám. Tady to bylo všechno v úhledném balíčku, takže jsem nehleděla na to, že se mi už minulá knížka autorky krapet zajídala, a bez rozmyšlení jsem tuhle koupila právě na dovolenou. Bylo to příjemné zpestření pobytu na pláži. Přijde mi, že autorka popisuje české školy z doby svého mládí, takže je to pro mne taková nostalgie mezi řádky. Nejvíc mne ale dojalo věnování knihy autorčině nejlepší kamarádce, která bohužel prohrála svůj boj se zákeřnou nemocí. Autorka utíkala od těžké reality právě ke snovému příběhu mezi dvěma mladými lidmi. Ač je to smutné, takové milé a pěkné příběhy v knihách někdy prostě vznikají ze vzdoru smutné realitě života. Pokud máte tvorbu Petry Martíškové rádi, tuhle knížku určitě nevynechejte.
První díl fascinující fantasy pentalogie od Tahereh Mafi. Úvodní část je jako číst pohádku o Popelce položenou do perského prostředí s okouzlujícími džiny a děsivými kouzly. Hlavní hrdinka toho má naloženo opravdu hodně a je inteligentní, silná a bojovná. Sledovat příběh takové silné hrdinky bylo fascinující i v předchozím díle autorky a tak jsem se do série pustila. I přesto, že je mi jasné, že si s námi autorka ještě parádně pohraje. I přes to očekávání, že nejspíš umře hodně nevinných lidí. I s vědomím, že hlavní romantická linka se může náramně zvrtnout a tohle Tahereh opravdu umí. Takže je jasné, že z pohádky o Popelce se to nejspíš promění na něco úplně jiného a já jsem na to prostě jen zvědavá. Oceňuji na knize krásné prokreslení postav a zpracování problematiky rasové nerovnosti. (Knihu jsem četla ve slovenštině, je psaná v er-formě a snad vyjde i u nás.)
Nevýrazná americko-korejská romance pro náctileté dívky. Byla to druhá kniha od této autorky, ale tentokrát mi nesedla. Nedokázala jsem se dostatečně vcítit do postav a uvěřit jim, že jsou opravdu spřízněné duše. To mne asi mrzelo nejvíc, nějak jsem pořád nevnímala, že opravdu patří k sobě. Zápletka mi přišla taková předvídavá a něco tomu chybělo a některá klišé byla naopak až příliš přehnaná. Myslím, že jde o milé čtení, které ale brzy zapomenete.
(SPOILER) První díl jednoduché duologie s fantasy prvky. (Pozor možné spoilery) Kniha je určena mladým děvčatům, které snad autorce leccos odpustí. Mně už tak snadno nešlo se povznést nad nedotažeností příběhu, nevyužitým potenciálem a pokulhávající logiku. Všechno v knize se až překvapivě snadno vyřeší tím, že "je to přece kletba" a všichni to přijmou. Já to moc nedokázala. S každou kapitolou jsem myslela, že knihu odložím a ani nedočtu, přitom autorku mám ráda. Pro šachové nadšence to podle mne není už vůbec. Až v samotném závěru mi teprve začalo krapet na hrdince a jejím osudu záležet a možná mne poslední řádky přesvědčily, že dám šanci i závěrečnému druhému dílu. Chtěla jsem zjistit, jaké to je, když se z dívky stane šachová figurka. A není to nic moc příjemného. Nemám ráda knihy, kde si až přespříliš někdo hraje s myslí ostatních a tak mi čtení této knihy vlastně nebylo příjemné. Romantická linka byla taková podivná. Mám-li shrnout své pocity do jednoho slova, je to prostě celé "rozpačité".
Esotericky a filozoficky laděná kniha pro učitele, kteří vnímají výuku jinak (intuitivní pedagogika). Kdo znáte teorii typů paní Šárky Mikové, tak vězte, že tohle je prostě nejspíš supr knížka pro "NF" lidi a ostatní z ní budou buď trochu a nebo hodně paf a rozladění, fakt nesedne každému. Knihu prolínají příběhy Terezky, která si klade zvláštní hloubavé otázky a prožívá různé velmi fantazijní zážitky. Za každým příběhem je několik aktivit a her, které mohou děti ve škole či školce dělat. Půjčila jsem si ji od kamarádky kvůli výzvě "Kniha, která má v názvu “kdyby", byla stručná a něčím mne obohatila (připomenutím, že někteří lidé na svět nahlížejí opravdu diametrálně odlišně než já). Pět hvězdiček si zaslouží, ale fakt si dobře rozmyslete, jestli jste ta hlavní cílová skupina čtenářů (já určitě neee :-) ).
Roztomilá a překvapivá americko-korejská romance z byznys prostředí, ale pro náctileté. Na čtení mne nalákal komentář přede mnou a rozhodně nelituji mého prvního setkání s touto autorkou, bylo to fakt milé. Hezký příběh cílí na náctileté dívky a obsahuje spoustu myšlenek o vysoké škole, jejím výběru i souvislostech, nerovnostech mezi bohatými a střední vrstvou, očekávání rodičů... nejsem si jistá, zda bude mít kniha přesah i mimo cílovou skupinu náctiletých děvčat, já ji ale četla se zájmem, i když už mám těsně před čtyřicítkou. Napjatě jsem očekávala, jestli autorka zvolí "americký hollywoodský bomba závěr" a jsem ráda, že knihu ukončila hezky, ale vlastně relativně uvěřitelně. Pokud máte slabost pro roztomilé a lehce klišoidní dívčí romance z nerovných prostředí, doporučuji.
První kniha z doprovodné sady k půvabné sérii Lesní lid. Syn knihu četl v devíti letech a byl rád, že se ještě může vrátit do svého oblíbeného světa pohodových příběhů. Hlavním motivem je vyprávění malého morčete (asi je to morče) Zoubka o jeho cestě po světě. Pak už plynule navazují milá vyprávění obyvatel lesa a trpasličí vesničky. O pražení slunečnicových semínek, o stavbě mraveniště i koupaliště, o výrobě kolečkových bruslí... Všechny příběhy doprovázejí nádherné ilustrace Antonio Lupatelliho.
Rozporuplná sbírka perských příběhů s překrásnými ilustracemi. Přesně tahle knížka ve mně v 90 letech probudila lásku k pohádkám Orientu a džinům a kouzelným lampám. Není divu, že jsem ji chtěla číst i s mým devítiletým synem a teď přijde to velké "ale". Já si totiž nepamatovala, jak drsné ty pohádky z první části knihy jsou! Ach, to jsem si naběhla. A tak jsme první stránky neustále četli o vraždách, mlácení, bodání do srdce, uškvaření lidí olejem a stínání hlavy a dalších depresivních věcech, bylo to strašné... Musela jsem nechat knihu nějakou dobu "u ledu", přečíst si ji celou sama a pak vybrat pro syna příběhy, které už byly dobrodružné a zajímavé a nevykreslovaly lidi z Orientu jako šílence, kteří neustále někoho vraždí. Tedy příběh lehkovážného námořníka Sindibáda nebo příběh o princi, který se oženil se želvou. To už syn četl se zájmem, hlavně jakékoliv příběhy s drahokamy a zlatem a cestováním ho zaujaly a velmi ho bavilo orámování každého příběhu tím hlavním o Šeherázadě (větu "Začalo svítat a Šeherezáda zmlkla." začal odříkávat s potutelným úsměvem a ten děsivý příběh Šeherezády a Šahrihara ho vlastně nakonec zaujal). Zatím je to pro mne stále nejlepší kniha, která dětem může přiblížit orientální pohádky - hlavně kvůli opravdu dobrým ilustracím. Jen je potřeba, aby si ji nejdřív rodič přečetl a rozhodl se, které pohádky dítě zvládne a které bude lepší raději přeskočit. Rozhodně zůstává v naší knihovničce i pro mladšího syna.
První díl trilogie o zvláštní reality show pro náctiletá děvčata. Na knize je znát, že je psána pro mladé, celkem brzy je prozrazeno hlavní tajemství a příběh je popisován jak z první osoby od hlavní hrdinky, tak je tam vloženo, co se děje v "zákulisí" na Zemi (popisováno ve třetí osobě). Osobně si myslím, že je to pro mladší čtenáře takto více pochopitelné a lépe se v tom budou orientovat. Velmi mne zaujalo, jak dokázal autor - muž - celkem pěkně popisovat pocity mladé holky a typické holčičí neshody, problémy a situace, popral se s tím fakt pěkně. Hlavní hrdinka mi docela přirostla k srdci a jsem zvědavá, jak se s problémem popere, takže budu číst dál. Ale obecně kniha pro starší čtenáře mimo cílovou skupinu moc není, na to je příběh takový moc zjednodušený a plochý. Navíc nečekejte moc sci-fi tématiku, je to vážně především o zákulisí podivné reality show. Hodnotím ale vysoko s ohledem na to, že cílové skupině by se kniha líbil mohla.
Závěrečný díl čtivé a překvapivé sci-fi pro děti. Tento temný díl plný závažnějších a náročnějších témat je vyprávěn z pohledu Marie. Překvapilo mne, co všechno se do tohoto dílu vešlo a kolik témat nám dal se synem k diskuzím - válka, vymývání mozku, manipulace, sledovací zařízení, mikročipy, diktatura, kde je duše a osobnost člověka, cestování časem a červími dírami a teorie o vesmíru, zbraně... myslím, že jsme takovou sérii se synem potřebovali a jsem ráda, kolika témat se kniha (někdy jen velmi okrajově) dotkla. Syn (9 let) vlastně poprvé četl o takové komplexní válce a zlu a o to více byl rád za ten šťastný konec a záchranu a ten obrázek k ní ho uchvátil (což mne, dospěláka, třeba vůbec nebralo... nj, ale on je cílová skupina). Tato série má čestné místo v naší knihovničce a rozhodně ji budeme číst i s mladším synem.
První díl nečekané princeznovské trilogie. Příběhů o tom, jak se obyčejná dívka stane najednou princeznou, už jsem pár četla. Nicméně styl psaní této trilogie je jiný, neobyčejný. Hlavní hrdinka je rebelka a protivná holka, která se pere s nepřízní osudu, se vším politikařením, vyhrožováním i složitými vztahy a dělá při tom chyby a občas je natvrdlá a chová se jako slon v porcelánu. Zase ale co bychom od dvacetileté dívky chtěli. Celá série je na můj vkus poněkud hodně dramatická a vyostřená a vymyšlený svět je hnaný docela do extrémů, ale rozhodně se knížce nedá upřít napínavý děj a zajímavé zvraty. A romantická linka? Romantiku tady moc nehledejte, spíš sexuální napětí, vášeň a naprostou rozpocelnost a zbytečnou komplikovanost.
Také v této sérii umírají lidé a dochází k tragédiím, rozhodně nejde o lehké odpočinkové čtení.
Roztomilé dívčí čtení na téma falešného chození. Přesně těchto knížek jsem přečetla už spoustu a myslím, že tohle klasické téma je zde fakt hezky zpracované. Nerozhodná, nesmělá, trochu ztřeštěná, zamindrákovaná hlavní hrdinka mi přirostla k srdci. Dokonce natolik, že jsem knize odpustila typickou nerozhodnost, ubližování si a zbytečné dramatizování situace, které by vlastně měla být jednoduchá. Ale je to prostě dívčí čtení a jako takové je beru a jako takové i hodnotím. Myslím, že cílové skupině mladých děvčat by se kniha mohla hodně líbit.
První díl nečekané sci-fi série pro mládež s opravdu překvapivým formátem celé knihy. Už jste někdy přemýšleli, jaké by to bylo přehrabovat se důkazními materiály nějakého zapeklitého případu a dělat si tom celém postupně svůj obrázek? No tak jestli vás zrovna tohle fascinuje, neváhejte se čtením této knížky. On to totiž opravdu fyzicky JE jen soubor přepisů chatů, výslechů, přepisů záznamů videokamer i přepisů záznamu, co si myslí umělá inteligence. Fakt to není "klasická" knížka s dějem a už vůbec to není nějaká romance, byť o lásku dvou teenagerů tam vlastně jde. Na stránkách všech těch poslepovaných zápisků a zpráv se odehrává nečekaný příběh, zprvu rozvláčný (fakt jsem nějaké chaty přeskočila, něco se ani pořádně nedalo číst), ale od chvíle, kdy se začne ozývat i ta umělá inteligence, dostane pěkný spád. Doporučuji těm, co neodradí prohrabávání v chumlu na první pohled nesouvisejících "papírů". Najdou tam příběh, ve kterém hraje roli vraždící virus, děsivá invaze a opravdu nečekaně zajímavě pojatá umělá inteligence SPIRO pro ovládání techniky.