Joyce24 Online Joyce24 komentáře u knih

Krabička vzpomínek Krabička vzpomínek Kathryn Hughes

Po velmi dlouhé době jsem si přečetla další knihu od této autorky a určitě se mi líbila více než kniha Dopis. V této knize se ocitáme chvíli v současnosti a chvíli ve Walesu a v Itálii během druhé světové války. Byl to smutný ale moc hezky vyprávěný příběh stoleté Jenny a mladé dívky Candice, která pečuje o Jenny v soukromém pečovatelském domě a chystá se v budoucnosti věnovat práci kosmetičky.

31.12.2024 5 z 5

Maják na útesech Maják na útesech Marie Lamballe (p)

Nebylo to špatné. Jedná se o oddechové čtení z prostředí bretaňského pobřeží s předvídatelným koncem. Dojem z knihy mi kazil překlad, vymyšlená česká slova, vyložené paskvily chybné slovosledy vět, překlepy, to vše narušovalo čtení.

27.12.2024 3 z 5

Není úniku Není úniku Yrsa Sigurðardóttir

Tak po přečtení této knihy mám pěkně rozjitřené nervy. Nedalo se jinak než číst pořád dál, bylo to mrazivé od začátku až do konce. Bylo to mé první setkání s touto autorkou a věřím, že ne poslední.

17.12.2024 5 z 5

Zahrada dávných tajemství Zahrada dávných tajemství Kelly Bowen

Velmi pěkně a poutavě napsaný příběh z těžkého období druhé světové války, odehrávající se částečně v Holandsku, ve Francii i v severní Africe. Na počátku byli dva mladí lidé Nicholas a Stasia, kteří se měli rádi a měli před sebou celý život, do kterého jim ale neúprosně vstoupila válka a oni se museli s těžkými životními překážkami porvat ze všech svých sil. Linka ze současnosti mě oslovila o něco méně. Škoda, že ji autorka více nerozvedla. Ale k přečtení knihu určitě doporučuji.

12.12.2024 5 z 5

Princezna Alžběta Princezna Alžběta Alison Weir

Velice čtivě napsaný historický román o dětství a mládí Alžběty I. Dozvěděla jsem mnoho nového o historii Anglie a líbilo se mi, že nejde o žádný fiktivní příběh, ale že je téměř vše založeno na skutečných událostech a vystupují zde osoby, které v té době opravdu žili. Určitě si od této autorky přečtu i další romány a zařazuji si ji mezi své oblíbené autory.

01.12.2024 5 z 5

Za časů odvahy Za časů odvahy Suzanne Kelman

Další z příběhů z druhé světové války. V tomto případě se ocitáme v Anglii a Francii, kdy se staneme svědky činnosti agentů SOE a za pomoci pokračovatelů jejich rodů rozpleteme po uplynutí dlouhých pětasedmdesáti let osudy Vivienne a Marcuse.

27.10.2024 5 z 5

Florencie, moje (sebe)láska Florencie, moje (sebe)láska Veronika Vrzalová

Po knížce jsem sáhla, protože miluji Itálii, Florencii jsem již také navštívila, ale hrozně jsem se s knížkou trápila a četla ji na mě neobvykle dlouho. Dočetla jsem ji jen proto, že nemám ráda nedočtené knihy, ale za mě nejzajímavější části knihy byly fakta o Itálii na konci každé kapitoly. Vyprávěný příběh Veroniky mě vůbec neoslovil.

20.10.2024 3 z 5

Italská dívka Italská dívka Lucinda Riley

Čtivý a dojemný příběh. Hlavní hrdinka Rosanna mi chvílemi dost štvala svým chováním, ale jinak celkově pěkný příběh o lásce, opeře, rodině a překážkách v životě, s kterými je třeba se poprat.

29.09.2024 5 z 5

Srdce z ledu Srdce z ledu Jitka Ludvíková

Další autor, respektive autorka, po panu Stručovském, která píše detektivní příběh z prostředí Jindřichova Hradce. Musím říct, že se mi příběh velmi líbil a vraha mladé zdravotní sestřičky jsem do poslední chvíle netušila.

15.09.2024 5 z 5

Pád sicilských lvů Pád sicilských lvů Stefania Auci

(SPOILER) Poslední díl ságy rodu Floriů a snad i nejsmutnější z celé série. Škoda, že se nepodařilo podnikání tohoto rodu zachránit a dopadlo to tak, jak to dopadlo. Ale takový už je prostě život a ne vždy se vše daří a ne každý má dar podnikání.

07.09.2024 4 z 5

Němý křik Němý křik Angela Marsons

Tak se zdá, že jsem narazila na další sérii, která mne zaujala. Je pravda, že některé popisy zločinů mohly být méně podrobné, ale přečteno v rekordním čase, byla jsem zvědavá, kdo za těmi všemi zločiny stojí. A musím přiznat, že můj tip absolutně nevyšel, naopak mě rozuzlení překvapilo.

19.08.2024 5 z 5

Na co Alice zapomněla Na co Alice zapomněla Liane Moriarty

Někdy je zkrátka potřeba, aby se v životě něco stalo, tak jako v případě Alice. Při hodině stepu v tělocvičně utrpěla Alice úraz, úder do hlavy a z paměti se jí vymazalo uplynulých deset let. Na jednu stranu tragédie, na druhou určitá možnost přehodnotit dosavadní život a zamyslet se nad věcmi okolo a třeba potom, po znovunabytí paměti se může život obrátit jiným, lepším směrem. Anebo se také může vrátit do starých kolejí. To je otázka.

15.08.2024 4 z 5

Kazatel Kazatel Camilla Läckberg

Když pominu příliš mnoho postav, které se mi dost dlouho stále pletly, tak se mi kniha líbila a musela jsem číst pořád dál a dál, abych se už dozvěděla, kdo je tím vrahem. Kdo tím vrahem ze současnosti je, jsem neuhádla, ale alespoň jsem přišla na kloub tomu, proč vrah/ vrahové své oběti zabíjeli.

31.07.2024 4 z 5

Sedm sester Sedm sester Lucinda Riley

Příjemné oddechové čtení odehrávající se částečně v atraktivním prostředí Brazílie. Minulost se protíná s přítomností a opět jako u mnoha dalších knih se mi ta linka z minulosti líbila víc než ta ze současnosti. No další díly série mám připravené, určitě si je přečtu a už teď jsem zvědavá, kam mě původ další ze sester zavede.

27.07.2024 4 z 5

Nutné lži Nutné lži Diane Chamberlain

Další poutavě napsaná kniha od mé oblíbené spisovatelky. Tentokrát se děj odehrává v šedesátých letech 20. století v Severní Karolíně v prostředí těch nejchudších obyvatel, kterým jsou nápomocni pracovníci sociální péče, kteří se snažili pomáhat těm, kteří to nejvíce potřebovali a byli závislí na sociálních dávkách. Bohužel ne vždy byla tato pomoc tím nejlepším, viz sterilizace jak žen tak mužů. Dojemný a silný příběh.

13.07.2024 5 z 5

Sen o šicím stroji Sen o šicím stroji Bianca Pitzorno

Zajímavé vyprávění hlavní hrdinky, obyčejné švadlenky, která dochází do domácností vypomáhat s krejčovskými pracemi a přijímá i další malé zakázky domů. Příběh se odehrává v Itálii, snad někdy ve dvacátých letech minulého století. Jsou zde dobře popsány rozdíly mezi jednotlivými vrstvami obyvatelstva a poměrně těžký život žen, které se musely nebo i chtěly protloukat životem samy bez muže. Naše hrdinka to nemá v životě lehké, ale nikdy se nenechá ovládnout vyšší vrstvou a jde si tvrdě za svým.

09.07.2024 4 z 5

Podvedená Podvedená Charlotte Link

Po delší době jsem se opět dostala ke knize mé oblíbené spisovatelky Charlotte Link a nelituji. Vyšetřování dvou případů, které spolu možná souvisí, možné ne a napětí až do konce. I když několik posledních desítek stránek jsem už tušila, kdo za vším vězí. Četbu jsem si užila a těším se na další díl této série s Kate Linville a Calebem Halem.

06.07.2024 4 z 5

Učitelka angličtiny Učitelka angličtiny Magda Váňová

Po delší době jsem si přečetla další knihu od mě oblíbené spisovatelky a opět nezklamala. Neobvyklé jméno hlavní hrdinky, propletenec osudů jednotlivých postav, kterých bylo jako vždy až příliš a bylo někdy náročné se v nich orientovat. Ale nelituji, že jsem si knihu vybrala a přečetla. Patří mezi ty zdařilejší dílka paní Váňové.

26.06.2024 4 z 5

Silnější než smrt Silnější než smrt Lisa Scottoline

Příběh o přátelství tři mladých lidí Marca, Sandra a Elisabetty žijících v Římě. Jsou mladí, plní plánů do života a přestože jsou z rozdílných společenských vrstev a i rozdílného náboženství jsou přáteli na život a na smrt. Píše se ale rok 1937 a v Evropě se schyluje k druhé světové válce. Ta také následně ovlivní život všech tří kamarádů včetně jejich rodin a nejbližších přátel. Všichni si navzájem pomáhají a snaží se přežít zlé časy. Bohužel válka je krutá a dějí se zvěrstva, která se dotknou i našich hlavních hrdinů. Posledních x stránek jsem probrečela jak želva, což se mi už hodně dlouho nestalo. Je to velmi silný příběh, jeden z nejlepších románů z období druhé světové války, které jsem přečetla. Doporučuji k přečtení.

20.06.2024 5 z 5

Vraní oko Vraní oko Michaela Klevisová

Další zdařilá detektivka od paní Klevisové. Jasný důkaz toho, že jde napsat dobrou detektivku i bez potoků krve, zato s barvitými popisy přírody a pěknou češtinou.

08.06.2024 5 z 5