juleska juleska komentáře u knih

Na odpis - Nešťastné příhody ze startupové bubliny Na odpis - Nešťastné příhody ze startupové bubliny Dan Lyons

Kniha se mi četla skvěle a byla nad očekávání napínavá. Zezačátku teda hlavně vtipná, svým jízlivý způsobem, ale končila dost dramaticky.

03.03.2022 5 z 5

Rychleji mluvit nedokážu: Od Gilmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům (a všechno mezi tím) Rychleji mluvit nedokážu: Od Gilmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům (a všechno mezi tím) Lauren Graham

Myslím, že se spousta věcí (a vtipu) bohužel ztratila v překladu. Ale já jsem si to ráda domyslela zpátky Kdybych byla schopná číst tohle anglicky, hned se na to vrhnu. No, možná someday, someday, maybe to udělám i tak...
Soudě dle knihy se Lauren podobá Lorelai víc, než jsem doufala. Pro fanoušky Gilmorek je to must read. Já ji zhltla za den.

16.07.2021 4 z 5

Dějiny světa v 50 psech Dějiny světa v 50 psech Mackenzi Lee

Stylem humoru mi přišla určená spíš mladším čtenářům. Přesto je určitě zajímavá pro všechny. Doporučuju číst tak dvě tři kapitoly před spaním.

10.03.2021 4 z 5

Stručná teorie cestování a poušť Stručná teorie cestování a poušť Cristian Crusat

Zamilovala jsem se do té knížky dřív, než jsem ji vůbec začala číst. Proto, jak je udělaná (klobouk dolů, Větrné mlýny). Text je jeden z těch, nad kterým budu přemýšlet ještě nějakou dobu po přečtení.

22.05.2020 5 z 5

Příběh skříně Příběh skříně Veronika Blabla Hubková

Tohle by si měl přečíst každý.

30.08.2018 5 z 5

Měsíční kámen Měsíční kámen Bourbon Kid

Zezačátku jsem čekala pěknou hovadinu a pak mě to začalo dost bavit. Celkově pro mě nezařaditelné, nejdřív jako by šlo o nějaký western z předminulého století, akorát v něm jezdí auta, pak z pár zmínek o současné kinematografii etc. člověk zjistí, že jde o jen velmi nedávnou minulost. Trochu jako by se Terry Pratchett potkal s Robertem Rodriguezem. Přemýšlela jsem, komu po přečtení knihu pošlu dál. Nakonec jsem si řekla, že nejvíc by ji ocenil některý z potomků mých přátel, cca mezi třinácti a šestnácti lety. Ale zase je to dost sprostý, tak aby mi rodiče nevynadali....

31.03.2018 5 z 5

Vyhoštěná smrt Vyhoštěná smrt Jiřina Šiklová

Další kniha, kterou by si měl přečíst každý :)

21.09.2024 5 z 5

Invaze, s. r. o. Invaze, s. r. o. Josef J. Novotny

Taková zábavná jednohubka, doporučuju.

24.07.2024 5 z 5

Neviditelné ženy Neviditelné ženy Caroline Criado Perez

Další kniha, kterou by si IMHO měl přečíst každý.

04.06.2024 5 z 5

Jiný kraj Jiný kraj * antologie

Jako u asi každé sbírky povídek, je velká šance, že něco se vám bude líbit víc a něco míň. Mě nejvíc sedla Sami na cestě.

25.05.2024 4 z 5

Jsme Bellingcat Jsme Bellingcat Eliot Higgins

Skvělé, zajímavé a moc dobře se to čte.

10.02.2024 5 z 5

Doba chemlonová Doba chemlonová Jaromír Marek

Jsem narozená sice trochu později než autor, ale taky v Brně a při čtení jsem si kolikrát říkala, že to snad psal o mých příbuzných :-)

Na jednu stranu je kniha vtipná, na druhou je z těch historek jasně vidět, jak to bylo na h...o. Takže tuhle knížku teď schovávám pro dceru, aby si u ní doplnila obrázek o komunismu u nás. Teda až bude vůbec umět číst...

15.09.2023 5 z 5

Ve stínu schizofrenie Ve stínu schizofrenie Eva Beránková

Život rodiny, kde dcera trpí schizofrenií, z pohledu matky. Nejde o nějaký objektivní popis, ani literárně to opravdu není žádný skvost (jak tu psal už někdo přede mnou) . Ale vyprávění je určitě autentické a zajímavé.

06.05.2022 4 z 5

Poslední Maův tanečník Poslední Maův tanečník Li Cunxin

Kniha je zajímavou sondou do mysli člověka, který vyrůstá pod vlivem propagandy, o jaké jsme si u nás mohli nechat jen zdát (díkybohu). Při čtení jsem si uvědomila rychlost změn, které v Číně po Maově smrti probíhaly. V části, kdy se hrdina seznamuje se západním stylem života, je to zase často velmi vtipné. A celé dohromady moc dojemné.

08.03.2022 5 z 5

Nikdy se nevzdávej! Nikdy se nevzdávej! Benjamin Ferencz

Tahle kniha mate obálkou. Vypadá jako nějaká motivační literatura, ale není.

12.01.2022 5 z 5

Nový Prostor. 20 let spolu Nový Prostor. 20 let spolu kolektiv autorů

Jsem řekla bych fanynka NP, kupuji ho (a čtu) od prvního čísla (ještě pod názvem Patron). Takže kniha mě nemohla minout.

25.09.2019 5 z 5

Dobrodružství pana Wellingtona Dobrodružství pana Wellingtona Hana Bergmannová Klímová

Koupila jsem ji neteři pod stromeček a už ji čtu podruhé (je půlka prosince). A brečím u toho jak želva. Takže dobrý ???? Moc hezky udělaná knížka nejen pro děti.

14.12.2018 5 z 5

Československo na Jamboree Míru 1947 Československo na Jamboree Míru 1947 kolektiv autorů

Blíží se Den nepřečtených knih a tahle je moje letošní. Mezi jinými jsem si ji přivlastnila z dědovy knihovny po jeho smrti a od té doby se (deset let) válela v knihovně mé. Kdybych jenom tušila, jak mě vyprávění o účasti československých skautů na prvním poválečném jaboree dojme! Je to vlastně historický dokument, ale já to četla jako pohádku.
Aktuálně je tu k prodeji v bazaru, občas se objeví v nabídce antikvariátu - jestli někoho z vás zajímá téma skautingu, nebo dějiny (příp. si rádi popláčete), jděte do ní.

26.08.2016 5 z 5

Zemanovo finále Zemanovo finále Zdislava Pokorná

To je zas jednou titul, který si ti, kteří by ho číst potřebovali nejvíc, nikdy nepřečtou :) Jak už je zmíněné v jiném komentáři, kniha velmi čtivá a depresivní. Kéž bysme jako společnost už nikdy nebyli takhle manipulovaní.

29.12.2024 5 z 5

Skoro směšná story Skoro směšná story Ned Vizzini

Knížka mě bavila moc. A protože jsem sama pacient s depresí, nutí mě to reagovat na pár komentářů níže.

V jendom čtenářka píše, že čekala hlubší sondu do mysli stižené depresí, širší popis prožívání. IMHO u deprese je jeden z největších problémů, subjektivně vzato, že necítíte a neprožíváte skoro nic.

Jinde čtenář, že těžko soudit, když ty stavy sám nezná. To se ale nedá, ani kdyz depresi sami máte. Každý ji prožívá jinak. Kolik lidí, tolik depresí.

Za mě je kniha velmi věrohodný popis deprese, tak jak to prostě někdy je a jindy byt nemusí.

14.10.2024 5 z 5