kacimilek kacimilek komentáře u knih

Kniha milosti Kniha milosti Zdeněk Kriebel

Autor jako by lásku a milostná trápení chtěl připodobnit přírodním krásám a krutosti. Přišlo mi, že téměř všechny jeho básně byly napsány s tímto účelem, a když už po několikáté čtete o přirovnání ženy k růži nebo zapoštění kořenů jako stromy, začnou být básně jednotvárné. Nejvíce mi utkvěla v hlavě báseň "I tvoje stříbro" - právě proto, že byla jiná.

13.01.2016 3 z 5

Bylo nás pět Bylo nás pět Karel Poláček

Poláčka nelze neobdivovat. Ačkoliv jsem čekala, že mě kniha něčím dokonale strhne, a nestalo se tomu tak, nemůžu říct, že by tohle čtení bylo ztrátou času. Muži v ofsajdu se mi líbili víc. Chystám se ale přečíst si některou další Poláčku knihu...Podzemní město třeba?

07.01.2016 4 z 5

Černý kocour Černý kocour Edgar Allan Poe

Jedním slovem: skvost. Ty klasické hororové povídky snad na nikoho nemohou nezapůsobit. Mě snad nejvíce zaujala povídka Černý kocour, Skokan a Zlatý brouk. E. A. Poe je skutečný spisovatel.

04.11.2015 5 z 5

Paměti kata Mydláře Paměti kata Mydláře Josef Svátek

Skvěle zpracované téma katovství, které nebylo popsáno z krvavého hlediska, ale z toho lidského. I kat byl přece jenom člověk, a mnohdy více vážený než běžný občan.

04.11.2015 5 z 5

Open: Otevřená zpověď Open: Otevřená zpověď Andre Agassi

Jelikož nejsem nijak zvlášť velký fanoušek tenisu, natož tenistů, Andre Agassiho především hodnotím jako člověka. Věřím, že mládí neměl jednoduché, ale lze říct, že nakonec všechno dobře dopadlo. Je to silná osobnost.

04.11.2015 4 z 5

Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Arnošt Lustig

Ačkoliv je tahle kniha brána za kvalitní klasiku, příliš nadšená jsem z ní nebyla. Mohu však ocenit trochu jiný náhled na nekonečně omílané téma (ne že by některý jiný pohled byl o něco horší či lepší).

09.08.2015 4 z 5

Jak šel táta Afrikou Jak šel táta Afrikou Ota Pavel

Je neuvěřitelné, jak nádherně autor dokáže popisovat i ty nejběžnější a zdánlivě obyčejné věci, místa, lidi... Po přečtení byť jen jediné povídky člověk nemůže nemít rád přírodu.

09.08.2015 4 z 5

Město zlodějů Město zlodějů David Benioff

Popis několika málo dní obléhání s naturalistickým vykreslením lidojedů nebo psů. Oceňuji především zařazení odlehčující komické linky se slepicí/kohoutem nebo se střevními obtíži =D.

17.06.2015 4 z 5

S Jamesem v Americe S Jamesem v Americe Pelham Grenville Wodehouse

Potřebovala jsem trochu odlehčit, takže tato kniha sedla dokonale. Možná již nechápeme humor jako lidé dříve, ale i přesto se jedná o příjemnou oddechovku.

13.03.2015 4 z 5

Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Stále se mi honí hlavou určitý hlubší význam napsaných slov. Možná tam není, ale co když je?

17.02.2015 5 z 5

Možná jsem čekala malinko více, malinko něco jiného, malinko "něčeho". Ale i přesto. Absurdními ačkoli leckdy docela uvěřitelnými událostmi se to jen hemží. A co víc, trochu si zopakujete dějiny, což by některým opravdu neuškodilo.

04.08.2014 5 z 5

Ostře sledované vlaky Ostře sledované vlaky Bohumil Hrabal

Je úžasné, jak autor dokáže s lehkostí prezentovat i ta nejpříšernější fakta. Zbytečně nepřehání, zbytečně nepopisuje. Možná i proto je děj tak jímavý.

16.07.2014 4 z 5

Famfrpál v průběhu věků Famfrpál v průběhu věků Joanne Rowling

Další z doplňkových knih k Harry Potterovi. A ani ona nezaostává za Bajkami nebo Fantastickými zvířaty.

16.07.2014 4 z 5

Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Upřímně jsem po přečtení byla trochu zklamaná. Všechna ta obrovská slova chvály a nejprodávanějšího díla ve mně vzbudily dojem extrémně čtivého a neuvěřitelně napínavého románu. Bohužel tento pocit se nedostavil. Spíše mě zaujal postup řešení než konečný výsledek.

05.03.2014 4 z 5

Pravidla moštárny Pravidla moštárny John Irving

Cítím se hrozně, že jsem přečetla teprve druhou knihu tohoto skvostného umělce! Jak prostě a jednoduše vypráví děj, a přitom ke každé takové až téměř obyčejné drobounké části přidá něco neočekávaného, a pokud ne, je téměř jisté, že to drobounké "nic" rozproudí v hlavě čtenáře někdy až nesmyslnou fantazii.

16.02.2014 5 z 5

Rozhovory s Janem Werichem Rozhovory s Janem Werichem Jiří Janoušek

Výborně sepsané myšlenky nezapomenutelné české osobnosti. Při čtení není nouze o úsměvy, ale chvíle zamyšlení převládají. Kéž by bylo více takových ikon jako byl Jan Werich...ale na druhou stranu, kdyby jich bylo mnoho, kdo by si jich vážil?!

09.06.2013 5 z 5

Harry Potter a princ dvojí krve Harry Potter a princ dvojí krve J. K. Rowling (p)

Šestý díl Harryho Potter je můj druhý nejoblíbenější (hned po Ohnivém poháru). Pro obyčejného fanouška potterovského fenoménu je tak šokující, že nemůže dospat vydání posledního objasňujícího dílu, kde doufá ze zvrat, který by všechny nepříznivé události změnil. Ale určitě nikdo nečekal, že to bude pořád jako v pohádce - přituhuje.

19.03.2013 5 z 5

Čtvrtá strana trojúhelníku Čtvrtá strana trojúhelníku Ellery Queen

Knihu jsem kupovala a začínala číst s velkým očekáváním úžasného detektivního a téměr nerozpletitelného příběhu. Bohužel mě celkově zklamala. Je to uzounká knížečka, kde sice není předem jasně, kdo je vrah, ale průběh se dá předpokládat. Možná mé nízké nadšení způsobuje i fakt, že zrovna nejsem fanouškem detektivních a krimi žánrů. Je pravda, že se od knihy po přečtení první kapitoly nedá odtrhnout a je tak přečtená za okamžik, ale výrazný dojem nezanechává.

18.01.2013 4 z 5

Hurikán / Ďáblova slza / Nezapomenutelná cesta / Stinger Hurikán / Ďáblova slza / Nezapomenutelná cesta / Stinger Dick Francis (p)

Tahle kombinace 4 úplně jiných příbehů je skvělá. Všechna ta dílka se mi líbila, některá více, jiná méně, ale přesto tvrdím, že je tento součin několika rozdílných děl je šťastná.

07.12.2012 5 z 5

Lolita Lolita Vladimir Nabokov

ÚŽASNÉ DÍLKO! Ten styl, jakým je kniha napsána, je neopakovatelný a skvělý. Příběh je dost kontroverzní a to mi rozhodně nevadí (možná naopak). Mohu ji s lehkostí doporučit!

20.09.2012 5 z 5