Kaduri Online Kaduri komentáře u knih

Jednou za život Jednou za život T. L. Swan

(SPOILER) Pôjdem proti prúdu, ale mne sa to nepáčilo.
Po scénu s kempovaním by som knižku hodnotila 4-mi hviezdičkami, ale potom sa to celé pokazilo. Hlavný hrdina totálny schizofrenik, chvíľu áno, chvíľu nie, budeme spolu, nebudeme spolu, blá blá blá...
BTW, autorka v minulosti pracovala v nadácií pre pomoc ľuďom so schizofréniou:).
Ku koncu som už len preskakovala stránky.
V porovnaní s knižkami, ktoré podľa mňa posúvajú tento žáner na vyššiu úroveň (Letní sázka, Hořím pro tebe, Na vlásku), bol toto krok späť. Za mňa sklamanie.

23.09.2021 2 z 5

Medvěd a Slavík Medvěd a Slavík Katherine Arden

Predstavte si kombináciu diela L. N. Tolstého + Plameňov inkvizície od M. J. Zagorky + magického realizmu. To a ešte viac je Medvěd a slavík. A nejedná sa o žiadnu zlátaninu, ale o prekvapivo výborné čítanie.
Ku knižke som pristupovala značne skepticky. Predsa len, Američanka píše o slovanskej mytológii.
No opak bol pravdou, surové opisy ruského vidieka, kompaktný a premyslený dej a správna dávka fantasy mi priniesli skvelý čitateľský zážitok.
Celkom by ma zaujímalo, čo všetko mala pani autorka načítané, kým sa pustila do písania knižky.
Na záver mi nedá nespomenúť kúzelnú obálku. Proste táto knižka je celá krásna - zvonku aj zvnútra:).

20.09.2021 5 z 5

Tajná přísada láska Tajná přísada láska Poppy J. Anderson

Tak v prvom rade, túto knižku nemôžete čítať hladní. Pretože tu sa varí, a keď sa nevarí, tak sa je, a keď sa sa neje, tak sa skúšajú nové recepty:).
Zo začiatku mi prišiel dej príliš popisný, málo dialógov na môj vkus, ale postupne sa z toho vykľul moc pekný príbeh. Veď si prečítajte sami:).
A už sa teším na druhý diel, tentokrát o Nickovi.

12.09.2021 4 z 5

Výměna Výměna Beth O’Leary

Predstavte si, že si vymeníte miesto so svojou babičkou... Tak presne o tom je táto knižka:)
Babi Eileen sa vrhá do víru veľkomesta a vnučka Leena odchádza "oddychovať" na vidiek. A potom sa začnú diať veci:)
Knižka plná vtipných scénok a nežného, láskavého humoru.
Aj keď občas bolo priam neuveriteľné, čo všetko dokážu obe zariadiť, zorganizovať, ovplyvniť. Proste superženy, ale budiž:)
Páčilo sa mi to a basta.

17.08.2021 5 z 5

Nebezpečná zvědavost Nebezpečná zvědavost Ann Granger

Vydarená klasická detektívka z viktoriánskeho Anglicka. Lizzie Martinová sa opäť pripletie do vyšetrovania zločinu, pri ktorom jej zdarne sekunduje inšpektor Benjamin Ross.
Čítalo sa to snáď ešte lepšie ako prvý diel. Dúfam, že sa MOBA pochlapí a vydá aj ďalšie diely série.
Za mňa super:)

02.07.2021 5 z 5

Nezvyklý zájem o mrtvoly Nezvyklý zájem o mrtvoly Ann Granger

Moja prvá kniha od Ann Granger a páčila sa moc. Jedná sa o klasickú historickú detektívku z viktoriánskej éry. Dej pozvoľna plynie, sústreďuje sa na vyšetrovanie vraždy mladej ženy. Celkom príjemné osvieženie po všetkých tých krvavých thrilleroch:)
Kniha okrajovo rieši aj problematiku sociálnych rozdielov a ženskej emancipácie.
Tak ma to chytilo, že pokračujem hneď na druhý diel:)

27.06.2021 5 z 5

Neviditeľný život Addie LaRueovej Neviditeľný život Addie LaRueovej Victoria Schwab

Audiokniha.
Prvá kniha, ktorú som počúvala v slovenčine. Veľmi pekne načítaná Zuzkou Kaprálikovou.
Príbeh Addie LaRue, ktorá uzavrie zmluvu s temným bohom a stane sa slobodnou... ale aj neviditeľnou.
Aké je to žiť stáročia a byť zabudnutá?
Addie to vie, bojuje, trápi sa, snaží sa zanechať stopu.
Až konečne po troch storočiach natrafí na človeka, ktorý si ju pamätá. Je to zázrak alebo len trik temného boha?
Krásne - smutné čítanie s nečakaným záverom. Za ten pridávam jednu hviezdičku.
Páčilo a odporúčam.

(úryvok je z ebooku v češtine)
"Addie už zažila mnoho seznámení, ale tohle bylo poprvé a naposledy, kdy jí bylo dopřáno se rozloučit. Jeden polibek, dlouho očekávané ukončení. Ne pomlčka přerušené věty nebo výpustka tichého útěku, ale tečka, uzavřená závorka, konec.
Konec.
Tak to zkrátka je, když žijete jen a pouze v přítomnosti: celý váš život je nikdy nekončící souvětí."

31.10.2024 5 z 5

Hra na přání Hra na přání Meg Shaffer

Zbožňujem knihy o knihách. A keď som videla obálku a prečítala anotáciu "Hry na přání"... tá knižka na mňa volala.
Chvalabohu - nesklamala. Vytrha ma z mojej čitateľskej stagnácie, prečítala som ju za dva dni.
Je to trochu rozprávka, trochu detektívka, trochu romantika, trochu hádanka, trochu magický realizmus... a je to hlavne skvelý príbeh.
Knižka v druhej polovici už občas skĺzavala do klišé, ale vlastne mi to nevadilo. Bolo to kúzelné čítanie a bodka:).
Nikdy neprestávajme byť deťmi:
"Když musíte ječet, tak prostě ječíte."

27.10.2024 5 z 5

Moře klidu Moře klidu Emily St. John Mandel

Audiokniha.
Autorka na obmedzenom priestore rozohráva tematiku cestovania v čase. Prišlo mi to dosť neprehľadné, bez spätného dohľadávania v e-knihe by som sa v príbehu strácala.
Nemôžem povedať, že by sa to čítalo zle, ale od knižky som očakávala hlbší zážitok.
Rozuzlenie prekvapivé, celkovo 4 hviezdičky.

"Po těch ulicích chodili všichni mnohem rychleji než já, už však nevěděli, že já jsem dřív cestoval až příliš rychle a příliš daleko a neměl jsem už v plánu kamkoliv jezdit. V poslední době hodně přemýšlím o čase a pohybu, o tom, že jsem nehybným bodem ve všem tom neustálém shonu."

12.10.2024 4 z 5

Bestie v uniformě Bestie v uniformě Lukáš Křišťan

Detektívka kratšieho formátu.
Knižka inšpirovaná skutočnými udalosťami, popisuje vyvraždenie rodiny Döllnerových na statku Doyscherhof v roku 1926.
Forma prerozprávania prostredníctvom policajných výpovedí a zápiskov. Striktne faktografický štýl príbeh značne okliešťuje, je strohý a úsečný. Na druhej strane ma celkom zaujímalo, ako to dopadne.
A mala som zo začiatku zmätok v postavách a rodinných väzbách. Kto bol zať Hansa Döllnera? Hans Tyrn alebo Kašpar Lugert? Či obaja?
Celkovo, knižka má potenciál. Keby sa s ňou autor vyhral viac, tak by tomu zodpovedalo aj moje hodnotenie.

19.05.2024 3 z 5

Neobyčejní Neobyčejní Sarah Addison Allen

Zvláštna knižka. Zo začiatku som vôbec netušila, o čom vlastne čítam.
Ale postupne ma okúzlila a prečítala som ju za jednu noc.
Príbeh o obyvateľoch rezidencie Chmýříčkov na ostrove Mallow. Každý má za sebou komplikovanú minulosť, ale knižka vôbec nie je smutná. Práve naopak.
Je to príbeh o priateľstve, domove a dobrom jedle, ktoré správny domov definuje. To ja môžem:).
A ozaj, sú tu duchovia. Do príbehu sú zakomponovaní tak nenásilne, že ich vnímate ako prirodzenú súčasť deja.
Záver bol pre mňa trošku rozpačitý. Veľa zostalo nevypovedaného, nedovysvetleného.
Záhadou pre mňa zostáva i úloha / dôvod existencie vtáčikov "chmýrkov" v celom príbehu.

18.02.2024 4 z 5

Taková, jaká jsi Taková, jaká jsi Beth Moran

Anotácia knižky sa mi pozdávala, ale celkové prevedenie pokuľháva.
Je tu príliš mnoho náhod, ktoré posúvajú dej dopredu. A hlavná hrdinka Ollie prechádza z extrému do extrému. Najprv žije v úplnom područí svojej matky, vzápätí ju úplne odstrihne zo svojho života.
Na mňa to pôsobilo celé naivne a no ... neuveriteľne.
Takže, knižku som prečítala, avšak niečo tomu proste chýbalo. Vyskytli sa v nej aj vážnejšie témy, ale akoby len kĺzali po povrchu.
Za mesiac zabudnem, o čom to celé bolo.
Ako oddychové čítanie môžem doporučiť, no nič viac za tým nehľadajte.
Za mňa 3,5 hviezdičiek.

09.02.2024 3 z 5

1913: Co jsem ještě chtěl vyprávět 1913: Co jsem ještě chtěl vyprávět Florian Illies

Ďalší vynikajúci kúsok z pera Illiesa. Musím priznať, že knižky od tohto autora som čítala tak trochu opačne. Najprv "Lásku v čase nenávisti" a až následne túto knižku. Odporúčam čítať v časovej postupnosti, keďže osudy mnohých postáv na seba nadväzujú.
Celkovo žasnem nad týmto autorom, koľko práce ho musela stáť príprava tejto knižky. Respektíve ktorejkoľvek z jeho kníh.
Jednotlivé príbehy, črty a bonmoty nám podáva s ľahkosťou sebe vlastnou. Ešte si aj zažartuje.
Moc sa mi to páčilo a hodnotím 5-timi hviezdičkami.

Právě v těchto dnech mnichovský spisovatel Eduard von Keyserling, rozleptávaný syfilidou, toužebně vzpomíná na svou spisovatelskou činnost a povzdychne si: „Kdyby tak přece jen existovaly korekturní obtahy - říká se tomu tak, že ano -, korekturní obtahy života ...“

"Neurastenie - kouzelné slovo roku 1913 - byla něčím mezi syndromem ADHD a vyhořením, báječně nedefinovatelným pojmem pro jakoukoli psychickou nevolnost či nervovou chorobu, takže lékaři tuto diagnózu stanovili nejenom Kafkovi a Rilkovi, ale také Robertu Musilovi a Egonu Schielemu - a samozřejmě jakbysmet všem velkým trpícím ženám roku."

"Poté začne malovat svůj vlastní portrét ženy. Pojmenuje ho "Žena v košili sedící v křesle". Jenže Evu v něm nepoznáme. Vidíme jen pohlavní orgány. Evina špičatá ňadra, jež připomínají plastiky primitivních národů, Picasso zdvojí. A tak potom pláče i Eva. I ona byla na prvních studiích k obrazu zprvu ještě vidět, ale pak jaksi zmizela. Není žádná radost být ženou kubistického malíře."

"Podle pruského výnosu o dopravě motorovými vozidly nesmí automobily uvnitř uzavřených obcí překročit rychlost jízdy patnáct kilometrů za hodinu. Věk zrychlení, tedy roku 1913, začal na prvním rychlostním stupni."

05.12.2023 5 z 5

Zmiznutie sestier Hollowových Zmiznutie sestier Hollowových Krystal Sutherland

Bavilo ma to, aj keď už nie som celkom cieľová skupina.
Príbeh 3 sestier - Grey, Vivi a Iris, ktoré ako malé dievčatá bez stopy zmizli... aby sa o mesiac náhle objavili na tom istom mieste. Zmenené. S bielymi vlasmi a s čiernymi očami. A bez akejkoľvek spomienky, kde ten mesiac strávili.
Autorka vykúzlila skvelú atmosféru, svet modelingu, haute couture, rockových koncertov. A celé je to prestúpené skazenosťou, hnilobou, rozkladom, rôznymi živými organizmami vyliezajúcimi z tela...
Pripomenulo mi to knižku Mexická gotika.
Záver príbehu je tak nejako neukončený a vlastne sme sa to najpodstatnejšie nedozvedeli...
Knižka však za prečítanie určite stojí... už len pre tú temnú atmosféru a magickú obálku:).

26.11.2022 4 z 5

Malér Eyrová Malér Eyrová Jasper Fforde

Tak táto streštená detektívka mala niečo do seba:).
Vitajte v bláznivom svete Stredy Ďalšej (v origináli Thursday Next), kde nie je problém stretnúť svoje staršie či mladšie "ja". Vo svete, v ktorom sa premávajú postavy vyhlásených literárnych diel a naopak, bežní ľudia sa behom okamihu ocitnú na stránkach knižky.
V tomto svete alternatívnej histórie Anglicko už vyše 100 rokov bojuje s cárskym Ruskom o Krym, Wales je samostatný štát, a vzduchom veselo poletujú vzducholode.
A nebude núdza ani o ďalšie prekvapenia.
Vedeli ste, že "Jana Eyrová" pôvodne končila úplne inak? Jana za svoje "šťastne až naveky" môže poďakovať neohrozenej agentke litdetu - Strede Ďalšej.
Čítajte:).

„Jak se vyvedl tvůj první den?“ zeptal se.
„Únosy, upíři, zastřelila jsem jednoho podezřelého, ztratila jsem svědka, kterého mi odbouchli před nosem, Goliáš se mě pokusil nechat zabít, píchla jsem pneumatiku.
Obvyklá snůška radostí.“

"Někteří lidé by nejspíš řekli, že chronohlídka má báječný smysl pro humor. Já bych řekla, že mi jejich druh humoru prostě leze na nervy. Slyšela jsem, že měli ve zvyku nacpat nové rekruty do gravitačních skafandrů a jen tak pro legraci je vystřelit týden do budoucnosti. Tuhle hru jim zatrhli poté, co jeden z rekrutů zmizel mimo vymezený kužel. Teoreticky je pořád tam, těsně mimo náš čas, nemůže se vrátit a nemůže ani komunikovat. Kdosi vypočítal, že ho dostihneme ode dneška přibližně za čtrnáct tisíc let – on sám za tu dobu bohužel zestárne jen o dvanáct minut. Tomu říkám vtip."

19.03.2022 4 z 5

Jedna zatracená pohroma za druhou Jedna zatracená pohroma za druhou Jodi Taylor

Uf, tak to bola jazda. Môžeme to nazývať aj dobrodružnou fantasy.
Autorka je majsterkou nepredvídateľnosti.
Knižka je mix výberu kandidátov á la Hunger games, akcií cestovania v čase (táto časť bola skvelá!) až po vzťahovú drámu.
Príbeh hýri vtipom a sarkazmom, to ma bavilo moc. Trochu pokrivkávala vzťahová linka, prišla mi povrchná a rozplynula sa do stratena.
Celkovo sa jedná o napínavé čítanie, knižka ma pohltila a "vypľula" až na poslednej stránke.
Chcelo by to druhý diel:).

"Jsme odkázaní jeden na druhého, proto ten uvítací výbor. Čeká na ně, aby jim dal najevo podporu a dodal útěchu.“
„Na co potřebují útěchu?“
„Kvůli čemukoli, co se jim na výpravě přihodilo.“
„Jak víte, že se jim něco přihodilo?“
Vzdychl. „Jsou to historikové. Vždycky se něco přihodí.“

31.12.2021 4 z 5

Nelíbánky Nelíbánky Christina Lauren

Ľahké, oddychové čítanie na leto. Špičkovanie medzi hlavnými hrdinami bolo fakt vtipné. Ako keby autorky samy seba nebrali príliš vážne, čo mi je veľmi sympatické.
Prekvapili ma decentné až minimalistické popisy erotických scén v porovnaní s Božským Bastardom.
Ethanovo veľkolepé gesto v závere knižky mi prišlo už trošku prehnané, ale epilóg dojem z knižky opäť vylepšil.
Za mňa solídne 4 hviezdičky.

25.06.2021 4 z 5

Kočovný biograf pana Saita Kočovný biograf pana Saita Annette Bjergfeldt

Kniha je skvelo napísaná, ale nedokázala ma vtiahnuť do deja. Čítala som ju neúmerne dlho. Neviem, či to bolo mojim vnútorným rozpoložením, nevhodným časovým nastavením...
Kľudne som ju na pár dní odložila, potom som si už samozrejme nepamätala kto-je-kto... celé zle (:.
A pritom autorka vykúzlila imaginárny svet posiaty jedinečnými postavičkami a originálnym prostredím ostrova Upper Puffin.
Konečne poslednú tretinu som prečítala na jeden záťah a bola krásna.
Pre to všetko však nemôžem udeliť knižke plný počet hviezdičiek, i keď v závere som s knižkou súznela.

"Páry tančily se zavřenýma očima tělo na tělo a ocitly se kdesi daleko, v jiném světě. Zavřené oči obyčejně znamenaly luxus, jaký si člověk běžně nemohl dovolit. Když se nedíval, vždycky byl poblíž někdo připravený ho o všechno obrat. Jenže tady si nervová soustava mohla dopřát oddech."

"Sestra Beatrice mi se svou svébytnou logikou vykládala, že před mnoha miliony let Bůh stvořil jednobuněčnou bytost. Ta snila o jediném, stát se člověkem. Bytost na sebe vzala podobu ryby, ploutve se změnily v končetiny a na mořském dně zkoušela lehkou chůzi. Obzvlášť netrpělivá Tiktaalik roseae si vyvinula plíce, využila příležitosti a vylezla na pevninu. Klopotná anabáze začala. Odysea byla dramatická a nesmírně krásná, ale také naprosto zbytečná. Původ a plodovou vodu nezapřeme. Za všech okolností zase skončíme v obrovském moři."

28.09.2024 4 z 5

Probudím se na Šibuji Probudím se na Šibuji Anna Cima

Audiokniha.
Musím sa priznať, že začiatkom knihy som sa prelúskavala ťažko: mýlili sa mi mená japonských postáv a strácala som sa v časových linkách.
Postupne ma však knižka okúzlila.
Ja mám celkovo tieto " divnoknihy" rada:).
Autorka spája viacero svetov - naprieč históriou, kontinentami, realitou vnímania.
Pátranie po polozabudnutom japonskom autorovi zo začiatku 20. storočia sa prepojí ("prerozdvojí") s osudom českej študentky japanológie.
Páčilo, odporúčam.
Akurát by sa ešte hodil epilóg...

21.09.2024 4 z 5

Vražedná kombinace Vražedná kombinace Ashley Weaver

Aj keď sa knižka nevyhýba známym klišé a je v mnohých smeroch nepravdepodobná, až nereálna, mňa ohromne bavila.
Autorka pracuje so zromantizovaným motívom "zlodej - gentleman", ktorý umne zasadila do obdobia 2. svetovej vojny.
Anglický odboj, špióni, detektívne pátranie, jemná romantická linka ... ja som bola spokojná.
Jediné, čo pôsobilo rušivým dojmom, boli občasné chyby v texte.
Celkovo sa jedná o príjemnú oddychovku (skôr pre ženy) a ja si s chuťou prečítam pokračovanie. Ak sa ho teda dožijeme...

„Co jste si myslela? Že si s ním budete chvíli povídat, projevíte zájem o jeho básničky a on lísteček vytáhne a ukáže vám ho?“
Někdy byla jeho povýšenost opravdu nesnesitelná.
„Ne,“ odpověděla jsem a ukázala mu poskládaný papírek, který jsem měla po celou dobu schovaný v sevřené pěsti levé ruky. „Myslela jsem si, že bych mu mohla ten lísteček z kapsy štípnout.“
Major na mě chvíli zíral, jako by přemýšlel, jak má zareagovat na tu novou ukázku mých kriminálních tendencí.
„Takže vy jste i kapsářka?“ zeptal se nakonec. „Máte opravdu všestranný talent.“

03.09.2024 4 z 5