Kaja1 Kaja1 komentáře u knih

Ten den jsem se rozhodl zemřít Ten den jsem se rozhodl zemřít Jonathan Destin

Myslím si, že šikana je podceňovaná. Rodiče někdy nedovedou svým dětem naslouchat. Vnukovi se knížka líbila. Možná by to měla být povinná četba, aby si děti uvědomily, co všechno se může stát,když se slabším dětem posmívají.

07.03.2023 4 z 5

Vypravěč Vypravěč Anna Bolavá (p)

Byla to zvláštní kniha. Rozhodně ať ji nečte někdo, kdo je v depresi. Může se někdo pořád vracet na místo, které mu nedopřeje klidu? Kde se někde v zahradě skrývá červ, který postupně rozkládá mou rodinu? Je opravdu člověk schopný i zabít? Každý člověk má možná někde svoje Běstviny a záleží jen na něm jak se s nimi vypořádá.

23.02.2023 3 z 5

Chlorid sodný Chlorid sodný Jussi Adler-Olsen

Tak nějak tomu něco chybělo a k tomu ten otevřený konec. Může být vyšetřovatel tak naivní jako Carl ? Jak chce dokázat svou nevinu, na to si asi budeme nějakou dobu počkat.

14.02.2023 3 z 5

Kdepak jsi, krásný světe Kdepak jsi, krásný světe Sally Rooney

Je to o hledání sama sebe. A o tom jak se lidé mohou ve svých životech míjet. Bojí se spolu otevřeně mluvit a bojí se reakce toho druhého. No jo, život si někdy umíme pořádně zkomplikovat.

09.02.2023 3 z 5

Na krásné modré Dřevnici Na krásné modré Dřevnici Antonín Bajaja

Já nevím, nečetlo se mi to lehce, mnohdy jsem odhadovala rok jen podle věku hlavních hrdinů. Je to kronika života jednoho společenství lidí žijících ve Zlíně. Líbily se mi pasáže, kdy se popisovalo setkávání spřátelených rodin.

07.02.2023 3 z 5

Pastva pro oči Pastva pro oči Myla Goldberg

Zajímavá kniha psaná netradiční formou. Líbily by se mi u každé kapitoly fotografie, ale poněvadž to není životopis, jsou fotografie jen v mysli spisovatelky, i když píše, že měla vzor ve skutečných fotografiích (asi by se musela řešit autorská práva), nezbývá nám než si fotografie představovat. Liliana byla fotografováním posedlá, a to se podepsalo i na jejích vztazích s jejími nejbližšími.

29.12.2022 5 z 5

Dívka v zrcadle Dívka v zrcadle Katarína Gillerová

Takovou knihu jsem po čtení náročnějších knih potřebovala. I přes nelehké dětství z nich vyrostli skvělí lidé, kteří se ve světě neztratí.

16.12.2022 4 z 5

Američanka v Paříži Američanka v Paříži Kerri Maher

Bylo to úžasné čtení pro všechny, kdo milují knihy. Krásný popis Paříže 20. a30. let 20. stol. Zajímavý byl mimo jiné i fakt, jak byla přijímána odlišná sexualita, a jak sami aktéři nevykřikovali svou orientaci, přestože se za ní nestyděli. Kniha ukazuje, jak rozporuplní jsou spisovatelé. Za zmínku stojí i doslov spisovatelky, kde vysvětluje, co jsou skutečně postavy a co je fikce. Není to kniha pro každého, není to aspoň že zacatku lehké čtení, ale když vás to chytne stojí za to dočíst i poslední písmenko. Rozhodně se podívám po dalších knihách autorky, ráda bych si přečetla i životopis Sylvie Beachové, ale nevím zda vyšel v češtině.

15.11.2022 5 z 5

Černý korál Černý korál Andrew Mayne

Případ byl zajímavý, co všechno se dá objevit při potápění a hlavně, co všechno se dá různými analýzami zjistit z pár zbytku kostí, oděvů apod. Těším se na další díl.

05.10.2022 4 z 5

Nebe nad Kilimandžárem Nebe nad Kilimandžárem Leah Bach (p)

Mně se líčení kolonizace Afriky na příběhu života Charlotty líbilo. Krajina musí být nádherná, ale to všude číhající nebezpečí ať ze strany domorodců nebo zvířat, musí být vysilující. Já bych tam žít nedokázala, proto obdivuji všechny průkopníky, kteří pro nás tento kout světa objevili. I když jejich metody porobení domorodých obyvatel se mi nelíbí.

25.08.2022 4 z 5

Špatná dcera Špatná dcera Joy Fielding

Případ viděný očima terapeutky. Bylo to zajímavé, i když těch psychicky narušených, bylo až dost. Je to čtivě napsaný thriller.

27.05.2022 4 z 5

Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Karin Lednická

Je to jako dokument té strašné doby.
Je dobře, že existují spisovatelé jako paní Lednická, kteří nás nenechají zapomenout na všechny hrůzy, které se za války staly. Tak si říkám, kolik takových příběhů zůstane nedovyprávěno.....

16.05.2022 4 z 5

Včelár z Aleppa Včelár z Aleppa Christy Lefteri

Při čtení této knihy v této době jsem si uvědomila jak různě lidé přistupují k lidem, kteří k nám přichází ze zemí zasažených válkou. Na Syřany se žádné velké sbírky nekonaly a málokdo by si je vzal domů. Přitom válka je poznamenala stejně ne-li hůř než Ukrajinu. Je to silný příběh, ani si nechci představit ty hrůzy, které lidi nutí odejít ze své domoviny a ty lidské hyeny, které jim údajně "pomáhají" . Kniha stojí za přečtení.

07.04.2022 4 z 5

Černobylské dívky Černobylské dívky Anne Blankman

Tak to by měla být povinná četba. Je vidět, že Rusko své praktiky nikdy nezměnilo a zřejmě ani nezmění.

04.04.2022 5 z 5

Jménem mojí sestry Jménem mojí sestry Barbora Linke

Láska si nevybírá dobu ani člověka do kterého se zamilujete. Některá tajemství by měla zůstat uzamčena, ale pak by nebylo o čem psát. Kniha stojí za přečtení.

08.03.2022 5 z 5

Možná jednou Možná jednou Colleen Hoover

Takovou romantiku na odlehčení jsem potřebovala. Škoda, že mi nešly načíst soundtracky, to by ještě zážitek z četby umocnilo.

03.02.2022 4 z 5

Veterinářka Veterinářka Gillian Hick

Bylo to milé čtení, které jsem po pár těžších knihách potřebovala. Někdy jsem Gillian práci v nádherné irské přírodě záviděla.

24.01.2022 5 z 5

151 dní Pacifickou hřebenovkou – Dobrodružství Holky s bucket listem 151 dní Pacifickou hřebenovkou – Dobrodružství Holky s bucket listem Lucie Kutrová

Obdivuji, co Lucka dokázala, ale hlavně jak, i když i ji někdy optimismus opustil. Ano Lůca má pravdu láska je zadarmo, a proto bychom ji měli rozdávat kolem sebe. A mezi námi Gilligan pro mi nebyl ten pravý....určitě přijdou lepší, i když možná bez sixpacku, ale se srdcem na pravém místě.

03.01.2022 5 z 5

Zahrada kouzel Zahrada kouzel Sarah Addison Allen

Romantika s kapkou kouzel. Dobrá kniha pro vánoční čas.

18.12.2021 3 z 5

Hledám Colina Firtha Hledám Colina Firtha Mia March

Taková milá oddechovka, i když téma je vážné.

29.11.2021 5 z 5