kaja77 Online kaja77 komentáře u knih

Ester Ester Markéta Prášková

Kniha se mi líbila, má moc pěknou obálku, příběh je zajímavý, člověk je zvědavý jak dopadne rozuzlení. Spisovatelka měla místy bohužel silné tendence sklouzávat do červené knihovny. Věřím, že mnohá dáma může toto vyhledávat, ale celkový dojem mi dost kazily věty typu "jeho hebký hlas ji hladil jako samet... nebo Lída se v pronikavé modří jeho pohledu cítila jako hypnotizovaná"

01.05.2024 4 z 5

Spinoza z Trhové ulice Spinoza z Trhové ulice Isaac Bashevis Singer

Knihy I.B.Singera jsou moje srdcová záležitost. V této sbírce povídek jsem zažila mimo jiné skvělou expedici do zapadlé vesnice Kreševo u řeky San, a kniha mi dala přesně to, co mám tak ráda popis všedního života, zvyků a vztahů mezi lidmi v židovské osadě, ve světě, který už dnes neexistuje, o kterém už se můžeme jen dočíst a to především u Singera :)

19.04.2024 5 z 5

Osudová léta Osudová léta Marie Lamballe (p)

Vzhledem k tomu, že jsem první díl knihy četla před rokem a půl, tak jsem si z počátku horko těžko vzpomínala na postavy. Nakonec jsem to přečetla, ale cosi tomu chybělo a mnohé tomu nadbývalo :) Přišlo mi škoda, že autorka víc nerozvinula onu Světlaninu linku a její návrat ze Smolenska apod. Ale jo, celkově je to příjemné relaxační čtení

23.03.2024 4 z 5

Klub lhářů Klub lhářů Mary Karr

V letošním roce moje třetí kniha o dětství, které je formováno alkoholem... Shuggie Bain, Andělin popel a teď Klub lhářů. Mě to čtení skoro až bolelo. V tomto případě byl rozdíl v tom, že rodiče dětem projevovali city a rodina nestrádala nedostatkem financí....ale ty matčiny stavy to prostě bylo silné kafe. Mě ty vyděšené holčičky, které byly dány na milost či nemilost matince, úplně rvaly srdce.

17.12.2023 4 z 5

Světnice, kde otec soudil Světnice, kde otec soudil Isaac Bashevis Singer

Toto je kniha podle mého gusta. Mě ta jinakost, ta dobrovolná " odloučenost" ortodoxního židovstva nepřestává fascinovat. Dnes už se tento svět dá najít leda v ultraortodoxní komunitě Židů v New Yorku či v Izraeli , ale i tam už pronikl moderní svět. Moc se mi povídky líbily... takové Povídky malostranské po židovsku.

11.11.2023 5 z 5

Politika touhy: Sex a věda v komunistickém Československu Politika touhy: Sex a věda v komunistickém Československu Kateřina Lišková

Moc zajímavé sledovat, jak se v oblasti rodiny, postavení žen ve vztahu, péči o domácnost a děti vyvíjely názory lidí i odborníků. Docela jsem se bavila u těch slovenských úryvků že soudních rozhodnutí :) lahlomyslný prístup odporkyně ku manželstvu

08.09.2023 4 z 5

Kurkul Kurkul Maxim Butčenko

Příběh praděda autora a jeho rodiny byl téměř neskutečný. Nemohu posoudit, zda se vše opravdu stalo, zda není část příběhu uměleckou tvorbou (třeba ti vlci a medvěd).... ale stejně, když si člověk představí, co ti lidé museli zažít a navíc už dnes víme, jaký hladomor a kolik mrtvých to rozkulačování přineslo... opravdu čirá hrůza. po této stránce je kniha velmi zajímavá a poučná. takže za příběh bych dala cca 4hvězdičky. S čím jsem měla problém, byly hrubky. Nevím jak moc byla překladatelka přítomná v hodinách českého jazyka, když se brala shoda podmětu s přísudkem a podobné věci... ale rozlišování "i a y " by při práci překladatele mělo být jaksi samozřejmé. Tyto chyby byly ostuda do očí bijící. Jinak knihu si zařazuji do čtenářské výzvy 2023 - kniha ukrajinského autora

28.03.2023 4 z 5

Modrá kočka Modrá kočka Martyna Bunda

Nakonec jsem dobojovala a knihu dočetla. Každopádně na mé poměry jsem četla extrémně dlouho a občas jsem se musela do čtení nutit. Místy to bylo velmi zajímavé, místy mi myšlenky lítaly a nedokázala jsem se na čtení naladit. Nakonec to nebylo vůbec špatné čtení, to magično tam určitě mělo své místo. Knihu jsem si vybrala k Vánocům, těšila jsem se na ni, moc se mi totiž líbila autorčina první knížka Bezcitnost. Moje volba do čtenářské výzvy 2023 - kniha, jejíž autor nosí brýle.

02.03.2023 4 z 5

Deník vodnice Puškvory Deník vodnice Puškvory Ivona Březinová

mega vtipné čtení, čteno večer před spaním čerstvému prvňákovi a chechtali jsme se při tom oba :D v podstatě jde o takové překlopení moderního slovníku dětí, jejich zvyklostí a uvažování do světa vodnictva. Velmi doporučujeme :D :D

16.02.2023 5 z 5

Zprávy ze světa Zprávy ze světa Paulette Jiles

děj byl zkrátka takový americký :) film jsem neviděla, ale má obrazotvornost jela na plné pecky a úplně jsem viděla tu krajinu, kterou s vozem a koníkama projížděli, ta města a jejich obyvatele... v podstatě to bylo milé a příjemné až bych řekla idylické i když dost předvídatelné

10.11.2022 4 z 5

Pět Číňanů oběšených v Idahu Pět Číňanů oběšených v Idahu Jenny Tinghui Zhang

Kniha mě moc nebavila. Děj se odehrával v zajímavých kulisách, téma bylo také velmi nadějné (motivy čínských dívek v nevěstinci mi připomenuty knihu i.allende), ale autorka vše nadějné pohřbila, výsledek byl plochý, nudný, táhlý, řekla bych že nedotažený. Škoda.

30.09.2022 3 z 5

Agnetino dědictví Agnetino dědictví Corina Bomann

tak docela jsem sáhla vedle, čekala jsem že se dozvím trochu více o Švédsku... ale natrefila jsem na klasický román pro romantické ženy. Totálně mě rozsekalo oznámení matce ženicha o nastávající svatbě...Víš přece, že jsme tenkrát s Agnetou zůstali nějaký čas o samotě, když nás přijely s matkou navštívit, začal a na tváři měl rozpačitý výraz.
Ano? Jeho matka se tvářila vyplašeně.
No tedy, tenkrát nás přemohla vášeň a my jsme No a teď za mnou Agneta přijela, aby mi sdělila, že čeká dítě" cha cha cha. No každopádně autor obálky by se alespoň mohl kouknout, jak vypadala móda v letech 1913-1915, kdy se odehrává kniha, protože dáma v šatech na přebalu knihy zabloudila v čase...a to dost

27.07.2022 3 z 5

Všechno je možné Všechno je možné Elizabeth Strout

Právě jsem dočetla a říkám "ACH". Tvorbu Elizabeth Strout mám moc ráda. Četla jsem obě knihy o Olive, četla jsem i " Jmenuji se Lucy Bartonová", na kterou tato kniha velmi volně navazuje a často se o ní zmiňuje. Paní spisovatelka zůstává věrná svému povídkovému stylu, který jí dává skvělé možnosti. Mám ráda tu "roztříštěnost" informací, kdy si čtenář sám musí poskládat puzzle, kde dílek najde tu a další o povídku dál. Jako, není to úplně snadné čtení, je náročné na soustředění ( množství jmen a rodinných vazeb, ke kterým se postupně vrací apod) vůbec to nedoporučuji do čekárny, do autobusu nebo metra.... je třeba mít na čtení klid, ale pro mě to byl zážitek, lahůdka, paráda...těším se na další kousek od PANÍ spisovatelky

27.03.2022 5 z 5

Ztracené květiny Alice Hartové Ztracené květiny Alice Hartové Holly Ringland

Kniha mě bavila asi do její poloviny.pak už to pro mě začalo být příliš ... každopádně jedná se o dámský románek, ozvláštněný květomluvou...ale té květomluvy už pak bylo na můj vkus až příliš. Chápala jsem touhu milovat a být milována, kterou hlavní hrdinka pociťovala... ale co je moc to je moc

31.12.2021 3 z 5

Hory a staletí Hory a staletí Ivan Olbracht (p)

Drsný život, jiný svět.. ovšem Olbracht to podává tak, že to vyznívá skoro poeticky. Obávám se, že se dnes tamní končiny zas tak moc nezměnily

19.08.2021 4 z 5

Jidáš Jidáš Amos Oz (p)

Kdybych měla odpovědět na otázku"bavilo tě to" musela bych si vypůjčit odpověď od hlavního hrdiny Šmuela a říct "Ano. Ne. Možná...snad". Místy se mi příběh líbil velmi, hlavně linka o Šmuelovi a jeho životě, zaujala mě linka o Jidášovi -příběh Ježíše Krista z jiného pohledu než jak jsme zvyklí slyšet..no a drobet jsem se nudila a možná i trpěla při pasážích popisujících osud izraelského politika Abravanela a pozadí vzniku státu Izrael a vůbec politiky. Takže opravdu jak říká Šmuel ano.ne.mozna.snad.

12.07.2021 4 z 5

Americká elegie Americká elegie James David Vance

Trochu jsem měla jiné očekávání...byly to takové postřehy, vzpomínky... Nevím proč jsem čekala že se jedná o román. Ale každopádně žiju v ČR a takové "horaly z Jacksonu" tu u nás na vsi máme taky. Celkem přesně popsány typické znaky jako každé dítě jiný otec, celý život na dávkách, agresivní chování vůči celému světu, věci se zásadně řeší křikem, domácí násilí, děti a školní povinnosti nula nic, arogance, útočnost, matka a dcera naprosto stejné postupy ve všem...

22.05.2021 4 z 5

Sever a Jih. Díl I. Sever a Jih. Díl I. Elizabeth Gaskell

Miniseérie BBC podle této knihy se mi moc líbila. Kniha mi tedy přišla dost rozvláčná, hlavní hrdinka "přemoudřelá" Jak jenom to ty hrdinky dělají že jsou tak empatické, chápavé a vnímavé.

26.01.2021 3 z 5

Tajná přísada láska Tajná přísada láska Poppy J. Anderson

vůbec nevím co mně to napadlo koupit si toto dílo. měla jsem tušit, že nejsem cílová skupina... no utvrdila jsem se v tom, že jsem již jaksi starší kousek na tento typ literatury. popisy intenzity stupně modře očí, atletické postavy ve sprše či jiných atraktivit hlavního hrdiny mi už jaksi jsou spíš k smíchu.... borůvkový koláč bych si teda u nich v podniku dala, asi bych zkusila i ten krabí. Příběh je pohádka, předvídatelná a šablonovitá, ale zase na druhou stranu i na tenhle typ literatury je občas nálada a věřím, že si své čtenářky najde. mně zlákala ta obálka....a to mám za to že jsem mlsná

19.11.2020 3 z 5

Jmenuji se Lucy Bartonová Jmenuji se Lucy Bartonová Elizabeth Strout

Vyprávění Lucy Bartonove bylo nabité emocemi, velmi křehké a místy opravdu smutné. Lucy, zanedbávané, nemilované a odstrčené stvoření vzpomíná na dětství, na své manželství, přes vše co zažila, se snaží napravit vztahy s matkou. Lucy v jemných náznacích popisuje týrání, šikanu, posměch, chudobu, hlad, hanbu, vyloučenost jinakost, které musela snášet jako dítě...celou dobu během čteni knihy mi bylo vyloženě ouzko.

07.11.2020 4 z 5