KajaProchy KajaProchy komentáře u knih

Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Zajímavý příběh z místa, které má magickou tradici. Příběhy z hor mě vždy lákají tím tajemným prostředím. Děj mě vtáhnul, i když mi přišel místy nepřehledný - co se týče odkrývá historie. Chybělo mi nějaké mysleenkove shrnutí nakonec.
Stejně tak by mě zajímalo dle konce, co bylo s Dorou.
Knížka je ale hodně čtivá a hezky popisná.

24.11.2023 4 z 5

Hana Hana Alena Mornštajnová

Silné téma, citlivě vyprávěné s nadechem sarkasmu/humoru nad náhodami světa.
První část mě moc bavila, byla drsná a dětská zároveň.
Druhá byla méně záživnějši, protože retrospektivně popisovala, co se stalo a zaroveň historické situace. Možná kdyby byla zase v Ich formě, popisující pocity, byla by zajímavější.
Poslední část o samotné Haně byla nejdrsnější a nejcitlivější, skoro jsem brečela v metru.
Dohromady pěkná, napínavá knížka, která vypráví o velkých udalostech pohledem "malých" lidí.

19.02.2021 4 z 5

Dopisy ztraceným Dopisy ztraceným Brigid Kemmerer

Ke knize jsem se dostala kvůli Výzvě a jsem za to vděčná!
Podle popisu jsem si říkala, že tu romanťárnu nějak přežiju, není to úplně můj žánr. Přečetla jsem ji za dva dny. A prisla mi kraaatka! Ale přesto akorat vystizna, aby nespadla do romantickyho patosu...
Jak jsem psala, není to můj žánr, ale tahle kniha má o něco víc, má hloubu a pravost. Pro mě je to nástavba, kvuli které je víc než puberťácká romantika, např. jako Hvězdy nám nepřály.

17.12.2021 5 z 5

Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou Rob Wilkins

Krásně napsaný životopis velkého autora. Čtivý, vtipný a akční. Na konci samozřejmě hrozně smutný, ale tak už to bývá.
Teď si asi přečtu celou Zemeplochu znovu :)

05.01.2024 5 z 5

Nadace Nadace Isaac Asimov

Konečně jsem se pustila do kultovního scifi díla... a mám rozporuplné pocity.
Téma je originální a zajimavě zpracované, líbí se mi i dějové skoky (časem se člověk zorientuje, kde je a to hledani me bavi), bavil me Seldon a starosta Hardin. Bavily mě dialogy a kličkování historii.

Co mě ale velmi zklamalo byla nepřítomnost žen. Sice Asimov vymyslí techniku budoucnosti, ale ženy jsou pro něj asi moc sci-fi...
Kromě dvou mini zmínek ženy zastupujr jen ve dvou krátkých dialozích hysterická hašťeřivá dámička, jejíž myšlenky a důvody nám autor ani nenastíní...
Což můžu omluvit dobou, ale pak např F. Herbert dokázal psát o zajímavých ženách!

Navíc zbytek postav, zvlášť v třetí části, je velmi povrchní a stereotypní, takže jsem se i ztracela, kdo je kdo...

Každopádně si prectu další díly, i přes nedostatky je to zajímavé dílo.

26.03.2022 3 z 5

Naše ztracená srdce Naše ztracená srdce Celeste Ng

Ke čtení knihy jsem se dostala náhodou, kvůli knižní výzvě. Autorku neznám, ale věřila jsem edici Odeon. A nezklama jsem se.

Nejdříve jsem omylem myslela, že jde o reálné události současných US a dost mě to nenechalo klidnou, ale zároveň mě to tak úplně nepřekvapilo. Kniha mi hned od začátku připomněla Příběh služebnice a eseje V. Havla (které jsem mimochodem četla předtím a autorka je zmiňuje v doslovu).

Příběh je to těžký a smutný. Líbí se mi vyprávění z pohledu dítěte, které dává příběhu větší ryzost a nastavuje větší zrcadlo nelogického, neempatického jednání.

Kniha se četla těžce, člověk furt doufal v dobrý konec. Ale ono to není tak jednoduché...

Určitě si od autorky přečtu i další knihy.

10.10.2024 5 z 5

Překvapivá fakta o zvířatech Překvapivá fakta o zvířatech Lucy Cooke

Tahle kniha mě velmi nadchla. Mnoho zajímavých informací o (opomíjených) zvířatech a strhávání mýtů, které jsme si o nich vytvořili. Vše v laickém, humorném podání.

15.07.2022 5 z 5

Růženky Růženky Stephen King

Typická kingovka, rozjíždí se hodně postav a děje. Příběh je zasazen do malého města s různými lidmi. Tenhle styl mě baví.
Téma bylo taky zajímavé. Kniha mě bavila tak do 2/3.
Závěr mi přišel vzhledem k rozsahu knihy trochu moc uspěchaný a předvídatelný. Trochu mě zklamal.
Ale asi lepší vysvětlení než v Pod kopuli :D

Na Kingův standar trochu slabší. Ale rozhodně jsem se bavila. A téma bylo takové příhodné a pravdivé...

18.08.2024 4 z 5

Hypnotizér Hypnotizér Lars Kepler

Kniha mě hned vytáhla do děje, bylo to svižné, napínavé.
Časem se ale začala víc zabírat Erikem M., než počátečním zločinem. Což mě zmatlo. Pak to celé vlastně bylo o něm a jeho práci, minulosti.
Přijde mi, jako by byl ten první zločin skoro zbytečný, i když že začátku to vypadalo, že bude kniha hlavně o něm.
Jinak jsem si to ale užila, prvek hypnozy je zajímavý a záhadný.

14.07.2024 4 z 5

Kočičí host Kočičí host Takaši Hiraide

Knihu jsem přečetla kvůli výzvě.
Ač to není úplně můj oblíbený žánr, knížka mě zaujala.
Vyprávění je úplně jiný styl než jsem zvyklá, spíše poetický, nedořečený. A hodně melancholický. To se mi líbilo.

15.04.2024 5 z 5

Hvězdná pěchota Hvězdná pěchota Robert A. Heinlein

Toto je druhá kniha od Heinleina, co jsem četla. První, Cizinec v cizí zemi, mi vůbec nesedla.
I v této knize je hodně macho a testosteronu, ale v tom armádním prostředí je to pro mě stravitelnější. Navíc děj a ich forma vyprávění nabízí rychlý spád knihy.
Postavy jsou spíš kulisou, jediným hrdinou je vypravěč příběhu. A vypráví poutavě. Trochu mi chyběl cíl knihy, byl to spíše výsek z většího děje. Ale možná o to zde autorovy šlo, vzhledem k tomu, že je kniha zasazená do společnosti, kde na jedinci nezáleží tolik, jako na společnosti. A člověk je jen kolečkem ve velkém stroji.

Úvodní varování ohledně fašistické propagandy mě trochu vyděsilo, ale nemyslím, že to bylo tak hrozné. Rozhodně méně než např. v Příběhu sluzebnice.
Společnost, kterou autor předložil, nutí k zamyšlení, i když s většinou její filozofie nesouhlasím.

HP je tedy akční vojenská střílečka o jednom vojákovi, s poutavým dějem a trochou filozofického zamyšlení.
Rozhodně ho vnucuje a pitvá méně, než Cizinec v cizí zemi, a stačí to.

Btw film jsem viděla už kdysi a též mě bavil a možná si ho zas pustím. I když se od knihy dost liší.

20.04.2023 4 z 5

Tma Tma Jozef Karika

Je to druhá kniha, kterou jsem od autora přečetla a Trhlina mě bavila a děsila vic.
Ve Tmě mě hrdina často štval hloupým chováním (které se tedy nakonec vysvětlí). Kniha je ale krátká a dostatečně napínavá, takže jsem ji přečetla za dva dny a ke to akorát.

09.07.2022 3 z 5

Ve slepé uličce Ve slepé uličce Henning Mankell

Jedna z lepších knih série. Trochu mě vadí, že je identita vraha ukázaná docela brzo.
Ale jinak napínavé jako vždy.
Ta melancholie Wallendra na konci mě vždy zaujme. Přemýšlím, zda se vážně v 90.letech tolik měnila společnost v Evropě (Švédsku), nebo je to jen generační vzdychnutí stárnoucího může...

07.11.2023 4 z 5

Velký Gatsby Velký Gatsby Francis Scott Fitzgerald

Knihu jsem četla kvůli výzvě, jinak bych asi jen líně zvolila film. Jinak bych se k ní nedostala, starší beletrie mě moc nebaví. Ale jsem ráda, že jsem ji četla.
První půlka se mi zdála nudná a macho přemyšlení Toma mě štvalo, stejně jako arogance slečen. V druhé půlce byl již děj zajímavější a konec jsem nečekala, dojalo mě to.
Krátký, vystihující pohled na sobecké, nudící se lidi, kteří si vysvětlují realitu podle toho, jak se jim hodí. Líbil se mi i vypravěč a jeho hořké zakončení příběhu.

07.11.2022 4 z 5

Tma Tma Ondřej Neff

Z knihy mám rozporuplné pocity.
Na jednu stranu zajímavé téma, technicky dobře popsané, i co se týče chování lidí. Hned jsem si vzpomněla na filmovou sérií The Purge. Dějové linky v celku došly z uspokojivému, i když trochu urychlenému konci.
Co mě na knize od začátku štvalo, jak děsně stereotypní a sexistická je. Muži jsou bojovníci, nebo vychcánkové, v každým případě nadržený prasata.
Ženy jsou hloupé slepice, slabé a jen dobré ke zneužití.
Drsná kniha mi nevadí, ale trochu hloubky by neuškodilo.

V ději postav byly taky někdy nelogické kroky, jak se z nasilnickeho ožrali stal lidově moudrý vládce nechápu...
Celkově byla kniha trochu dějově "nasekaná", ale byla původně povídkou...

Dočetla jsem jí, protože mě zajimalo rozuzlení a postapo vynalézavost lidí. Ale chvílemi jsem ji chtěla odložit, protože zde ani nebyla postava, která by mě zaujala...

02.06.2022 3 z 5

Děti noci Děti noci Dan Simmons

Simmonse mám velmi ráda, četla jsem od něj Terror a Hladové hry. Velmi dobře buduje napětí a vykresluje zlo lidí. Na Děti noci jsem se tedy těšila, ale bohužel to bylo velké zklamání! Knihu jsem dočetla jen silou vůle. Opravdu promarněný potencionál. Začátek knihy začíná dobře nabírat sílu, většina děje je ale nudná, až konec je jakž takž akční. I když poslední akční scéna je spíš směšná.
Ani hlavní hrdinové mě příliš nezaujali, milostná zápletka byla ehm... velmi zvláštní, až vynucená.
Na jiného autora by to mohla být dobrá průměrná akční kniha, ale Simmons zklamal.
Pokud chcete napětí s upírskou touhou po moci, doporučuji Hladovou hru.

23.12.2018 3 z 5

Píseční červi Duny Píseční červi Duny Kevin J. Anderson

Opravdu epické zakončení série :) Na konci jsem se sentimentem plýtvala vodou z očí.
Je pravda, že pro někoho mohl být konec trochu "učesaný" a nekonfliktní, myslím ale, že to byla celková myšlenka F. Herberta.

10.07.2023 5 z 5

Usměvavý muž Usměvavý muž Henning Mankell

Pro mě zatím slabší díl ze série, ale bavil mě. Trochu mi přišlo nudné, že už na začátku víme, kdo je pachatel, jen se hledá jak a proč.
Jinak mě baví reálnost knih, Wallender je obyčejný člověk, má chyby a dělá kraviny. Líbilo se mi zapojení policistky v mužském týmu, snad bude Ann i v dalších dílech.
Knihy jsou někdy pomalejší, ale vždycky mam chuť je dočíst. Takže jdu na další.

15.06.2023 4 z 5

Kapitula: Duna Kapitula: Duna Frank Herbert

Už jsem si zvykla, že tato série není o akci a dějí, ale politice a filozofii.
Z druhé trilogie bych řekla na stejné úrovni jako Kacíři duny.
Postavy jsou zajímavé, hluboké, ale akce je až na konec.
Líbí se mi filozofický závěr o opakování historie...

21.03.2023 4 z 5

Ticho: Síla introvertů ve světě, který nikdy nepřestává mluvit Ticho: Síla introvertů ve světě, který nikdy nepřestává mluvit Susan Cain

Kniha mě velmi nadchla a byla víc než jsem od ní čekala. Pohled na introverzi a eztroverzi z vědeckého hlediska i různých zkušeností se mi velmi libil, knize to dává něco navíc, co si člověk zapamatujete spíše než obecné popisy.
Líbila se mi podpora introvertů i rady, jak se lépe cítit v extrovertním světě a být stále sama sebou:)

23.10.2022 5 z 5