Kakho-Oto Kakho-Oto komentáře u knih

Minehava Minehava Eduard Štorch

První kniha od Štorcha, kterou jsem přečetl. Číst se to dá, některé pasáže jsou dokonce vynikající. Naopak celkem zbytečný Jetelístek (tři mladí "hrdinové") - nebo spíše cílený vyloženě na dětské čtenáře. Jinak se musím smát tomu, že (nejen) komunisté brali Štorcha za kvalitního spisovatele a mnohem kvalitnějšího tvůrce Karla Maye považovali za autora brakové literatury...

22.03.2013 3 z 5

Volavčí sítě: Po stopách třetího odboje Volavčí sítě: Po stopách třetího odboje Luděk Navara

Druhý příběh (odbojová skupina Jan, jež zlikvidovala Mrvu) a třetí příběh (odvážný převaděč František Gajda z Lanžhota) za plné hodnocení. První je celkem o ničem (odbojář se skrýval na půdě). Třetí odboj to opravdu nejsou jenom kontroverzní Mašínové!

20.03.2013 4 z 5

Vanda Vanda Karl May

Každý musí nějak začít... Povídka (či novela) Vanda - úplně první dílo Karla Maye - alespoň první vydané dílo Karla Maye určitě. Průměrný dobrodružný príběh a skutečně v případě povídky Vanda tak trochu červená knihovna. Nicméně se zároveň jedná o poměrně napívaný příběh, zejména v jeho druhé polovině. Povídka Masopustní bláznění je rozhodně o dost slabším výtvorem Karla Maye.

Zajati na moři Zajati na moři Karl May

Přeloženo z původního textu Karla Maye. Dílo doznalo pozdější úpravy a bylo vydáno i pod názvy Kapitán Kajman, Ohnivá puška nebo Sam Firegun. V příběhu se objevuje Vinnetou - bez Old Shatterhanda. Jako jiná ranná tvorba Maye je toto dílo krvavé a indiáni jsou divočejší.

Někdo mě chce zabít Někdo mě chce zabít Ladislav Mňačko

Román o paranoii s otevřeným koncem.

Tuareg Tuareg Alberto Vázquez Figueroa

Snad ještě lepší než román Inka od stejného autora. Škoda jen toho konce...

Inka Inka Alberto Vázquez Figueroa

Další kniha, jež mě zcela uchvátila. Příběh nemá žádná slabá místa.

10.02.2013 5 z 5

Podivuhodné příběhy a dobrodružství Jana Kornela Podivuhodné příběhy a dobrodružství Jana Kornela Miloš Václav Kratochvíl

Nevídané - kvalita a čtivost knihy jsou na obrovské úrovni. Líčení těžké doby 17. století celkem odpovídá tehdejší realitě.

Psanec, nebo geniální vojevůdce? Psanec, nebo geniální vojevůdce? Karel Štorkán

Některé pasáže jsou skvělé, jiné mě vůbec nebavily. Není to špatný román, zejména první epizody, kde autor zcela fabuloval, jsou dobré. Přece jen by si ale Žižkova osobnost zasloužila něco výrazně lepšího.

Labuť a kalich Labuť a kalich Jana Janusová

Žádný lepší román s husitskou tématikou neznám. Ty ostatní jsem většinou ani nedočetl, jak mě nebavily. Tohle se čte jedním dechem.

Zvěd z tvrze Oswego Zvěd z tvrze Oswego Robert Beholz

(SPOILER) Posledního Mohykána jsem sice nečetl, avšak pochybuji, že dosahuje kvalit této knihy. Aktualizace z dubna 2016: Posledního Mohykána jsem četl začátkem roku 2016 a skutečně se potvrdilo mé tušení: Poslední Mohykán nedosahuje kvalit knihy Zvěd z tvrze Oswego. Aktualizace z července 2022: Zvěda z tvrze Oswego jsem přečetl po 30 letech – je to opravdu dobrodružná a akční jízda od začátku do konce. V britské pevnosti Oswego se mezi důstojníky vyskytuje zrádce ve službách Francie. Zjistit, kdo je zrádcem, má za úkol britský poručík Sommerset (samozřejmě také zdatný britský špión), který je hlavním hrdinou příběhu. Po mnoha peripetiích se podaří zrádce odhalit a zneškodnit. Brzy poté stejně pevnost Oswego podlehne francouzskému útoku, nicméně o několik let později celou válku vyhrála Velká Británie. Německý autor Robert Beholz (1902–1970) se při psaní inspiroval nejen J. F. Cooperem, ale jistě i indiánkami krajana Karla Maye, byť se jejich děj odehrává více než o sto let později (alespoň tedy v případě příběhů Vinnetoua). Stejně jako v případě mayovky Duch Llana Estacada je čtenáři od začátku jasné, kdo je "duchem", rovněž v případě Zvěda z tvrze Oswego není o identitě francouzského špióna od začátku pochyb. Ani jednomu z románů to však nijak neubírá na čtenářském zážitku.

Stezkou smrti Stezkou smrti Vladimír Šustr

Indiáni vs. nacisté - sám o sobě zajímavý mix. Román je kratší a čte se dobře.

Vinnetouovi dědicové Vinnetouovi dědicové Karl May

Tři hvězdičky spíše z piety, objektivně za dvě hvězdičky. Vyjma pár povídek a závěrečného svazku cyklu Tajemství starého rodu nenapsal Karel May nic horšího. P. S. Cyklus Cesta za štěstím jsem zatím ještě nečetl.

10.02.2013 3 z 5

1984 1984 George Orwell (p)

Kvalitní a velmi depresivní čtení. Stojí za to si to přečíst. Ale podruhé už to možná číst nebudu. Je to velice velice depresivní.

Gottwaldovi muži Gottwaldovi muži Pavel Kosatík

Odborná kniha o závažném tématu psaná čtivě. Co více si přát? Řada faktů zveřejněna vůbec poprvé. Autoři splnili povinnost historiků: neopisovat stará fakta, ale především jít k pramenům - archiváliím.

Tajemství Velkého Vonta Tajemství Velkého Vonta Jaroslav Foglar

Úžasné! Foglar dokázal takřka nemožné: i třetí dobrodružství ze Stínadel je fascinující. O nic horší než dvě předchozí. Dokonce vůbec nevadí, že se příběh netočí okolo ježka v kleci.

Poslední cesty obou Quitzowů I. Poslední cesty obou Quitzowů I. Karl May

Karel May a středověk? A proč ne... Po přečtení obou svazků tohoto románů mě mrzí, že se May k tématice středověku již nevrátil. Napsal sice pár novel odehrávajících se v 18. století, ale to už není středověk.

Duch Llana Estacada Duch Llana Estacada Karl May

(SPOILER) Ano, jedna z nejlepších mayovek. Zde uvedené vydání z roku 1966 je sice trochu zkrácené, ale překlad je velmi čtivý. Jiný překlad této knihy (v brněnském nakladatelství Návrat) mně moc čtivý nepřišel. Resumé = záleží i na překladu. V říjnu 2021 jsem tuto knihu s velkým zájmem přečetl již popáté, poprvé ve vydání od nakladatelství Olympia z roku 1989. Prostřední části knihy jsou dost "fyzikální" - optické klamy na obloze, pád meteoritu, Eliášovy ohně...Příběh rychle odsýpe, je dost akční a hodně zalidněný. Vinnetou se objeví až za polovinou knihy, Old Shatterhand cca na začátku druhé třetiny.

Tajemný hrad v Karpatech Tajemný hrad v Karpatech Jules Verne

Velmi dobrý a originální román. České filmové zpracování není žádný zázrak. Kniha je mnohem lepší!

Old Surehand 2.díl Old Surehand 2.díl Karl May

(SPOILER) Jedna z nejlepších knih Karla Maye. Dobrodružství střídá jiné dobrodružství, řada napínavých momentů, zajímavé postavy, prostředí a především se rozvíjí zápletka, v prvním díle jen naznačená. Mnohem lepší než první díl.
Dodatek z prosince 2022: Navzdory napínavosti a poutavosti považuji první díl „Surehanda“ za méně povedený než jeho pokračování. Všiml jsem si však, že někteří komentující hodnotí kvality obou dílů opačně. Proč mám osobně mnohem raději druhý díl? Pro ty, jež by to zajímalo: Druhý díl rozvíjí na Maye značně složitou zápletku, která je v prvním díle jen naznačena. Spolu s „hyper“ dobrodružným dějem, řadou zajímavých postav, atraktivním prostředím Skalistých hor je na Maye hodně složitá zápletka něco, co z tohoto díla činí jednu z nejlepších literárních mayovek. Z jednotlivostí zaujme např. způsob Old Wabblovy smrti, souboje hrdinů se čtyřmi medvědy, duel mezi kovářem a darebákem vedený kovářskými kladivy. Kuriozitou je setkání se dvěma bratranci Pitta Holberse, kteří však patří na stranu záporných hrdinů. Poslední kapitola, kdy se čtenář dozví, jak přesně to bylo s Old Surehandem, Apanačkou, Kolma-Puši, falešným generálem, Thibautem atd., je naprosto strhující.