KapitánSmrt KapitánSmrt komentáře u knih

Les / Je těžké být bohem Les / Je těžké být bohem Arkadij Strugackij

Les: pocta Kafkovi a jeho Zámku, absurdita byrokratického zřízení v části jedné, absurdní svět, neuchopitelný a nestvůrně jinaký a snaha o jeho alespoň částečné pochopení v části druhé. Děj je mnohdy spíše karikaturou reality, než-li jejím popisem. Závěr je pak celkem násilně utnut.

Je těžké být bohem: Zajímavý motiv zkoumání středověkého světa výrazně rozvinutější civilizací. Přesto se zde objevuje trochu naivní a době poplatný motiv jakéhosi smyslupného pokroku dějin, který trochu kazí zážitek. Také postavy nezúčastněných pozorovatelů jsou problematické, protože do děje zasahují a zasahovat chtě nechtě musí.

18.02.2020 4 z 5

Filosofie en noir Filosofie en noir Miroslav Petříček

Filosofie en noir popisuje strastiplnou cestu současné filosofie ke svému vykoupení (řekněme ospravedlnění). Husserlova krize věd se mění v katastrofu jménem Osvětim, což má za následek přehodnocení veškerého filosofického diskurzu. Je ještě možná filosofie po této události, po tomto vlomení se do dějin, otřesu, jménem Osvětim? Kniha je bezesporu zajímavá, Petříček se snaží veškeré komplikované termíny srozumitelně vysvětlit, ale nevím, zda se mu to vždy daří. Proto bych knihu doporučil spíše těm, kteří se ve fenomenologické terminologii orientují a něco od Huserrla či Derridy již četli nebo alespoň znají základní teze jejich pojetí filosofie.

13.01.2020 4 z 5

Hlava XXII Hlava XXII Joseph Heller

Zpočátku jsem byl zmaten. Ohromné množství postav, neustálé přeskakování mezi časovými liniemi, nevšední forma vyprávění. Jenže jakmile si na experimentální a trochu chaotický styl vyprávění zvyknete, budete odměněni perfektním románem z druhé světové, který mnohdy pobaví, aby jindy silně dojímal. A to vše přirozeně, plynule, bez hloupého moralizovaní či laciné prvoplánovitosti.

12.02.2025 5 z 5

Kouzelný vrch Kouzelný vrch Thomas Mann

Literární lahůdka. Děj, který by se dal shrnout do jedné věty. Mladý muž se v sanatoriu v horách baví s lidmi a zažívá různá malá dobrodružství. Jenže to je jen vrcholem ledovce. Centrem knihy jsou totiž zajímavé ideologické střety zdejších mudrců a bohatý vnitřní život hlavního hrdiny. Bavil mě i autorův vhled do psychologie lidstva, kdy se lidé v posledku nechají strhnout prázdnými bláboly charismatického hrdiny, než aby preferovali jasné a vybroušené argumenty místních učenců. Není to nadčasová myšlenka, kterou dnes a denně můžeme sledovat na vlastní oči? Není ani tak důležité, jak přesné, pravdivé či logické argumenty uvedeme, důležitější je samotný mluvčí a jeho přitažlivost pro masy.

23.10.2024 5 z 5

Hranice Hranice Cormac McCarthy

Opět velká síla. Souhlasím s tím, že první část knihy je výrazně zajímavější než zbytek. Ale i vyústění je hodně působivé. Navíc celou knihu prostupuje skvělá, posmutnělá, nostalgická atmosféra, kdy se jeden svět, divoký a nespoutaný, pomalu vytrácí a nahrazuje ho nový, civilizovaný, upravený a tak trochu nudný.

20.06.2024 5 z 5

Kukly Kukly John Wyndham (p)

Poměrně zajímavá variace na klasické postapokalyptické romány, se kterými se v poslední době roztrhl pytel. Vadila mi občasná přílišná doslovnost, kdy postavy pronáší dlouhé monology vysvětlující pravidla fikčního světa, jeho pozadí, politiku či náboženství. Takové proslovy pak působí dost uměle, nerealisticky. Naopak děj je zajímavý, čtivý a poměrně rychle plynoucí.

16.08.2023 4 z 5

Sacculina Sacculina Philip Fracassi

Poctivý horor. Děsuplná variace na Starce a moře? Na Tři muže ve člunu? Možná ano, možná jde jen o náhodu. Každopádně je Sacculina čtivé a dobře napsané dobrodružství, jenž vás po celou svou délku udrží v napětí. Škoda jen krátkého rozsahu, klidně bych si dal ještě nášup.

12.07.2023 4 z 5

Ta, co jde první Ta, co jde první Livia Llewellyn

Krátké, ale o to intenzivnější vyprávění. Hlavní postava je opravdu celkem nezvyklou (anti)hrdinkou a její cesta z obyčejnosti a všednosti k výjimečnosti je lemována slušnou řádkou krve, slizu a dalších tělesných tekutin. Co mě ale bavilo nejvíce, je celková atmosféra díla. Ta, co jde první není prvoplánový a laciný horor, naopak jde o dílo tíživé, hutné, prošpikované jak beznadějí, tak i jakousi útěchou, která navzdory všem těm hrůzám prosvítá skrze závoje temnot. Klidně bych si dal pokračování.

10.05.2023 4 z 5

Jetotak Jetotak Taras Prochasko

Úvodní povídky mi přišly příliš nesrozumitelné, příliš experimentální. Dále je to už ale mnohem lepší. Vrcholem jsou samozřejmě Jinací. Což je takové Sto roků samoty na slovanský způsob a zároveň dobře adaptovaný magický realismus na prostředí Ukrajiny. Příběh samotný možná někoho odradí svým osobitým stylem, důrazem na incest, i lehkou nepřehledností děje, kdy se často skáče z jedné časové linie do druhé, ale pokud se správně naladíte, budete po zásluze odměněni. Jde totiž o dílo svěží, hravé, hluboké i melancholické. Zároveň je to novela o lásce, ztrátě, ale i naději. Další části už nejsou tak úderné, zato dávají docela dobrý a ucelený přehled o tom, jak všestranným spisovatelem autor je.

12.04.2023 4 z 5

V existencialistické kavárně V existencialistické kavárně Sarah Bakewell

Takové milé povídání o životě a díle nejznámějších existencialistů. V hlavní roli Sartre, Heidegger, Beauvoir. Možná někdo bude namítat, že tato odlehčená forma podání příliš zjednodušuje velké filosofické myšlenky. Dle mého tomu tak ale není. Však mnoho existencialistů psalo prózu (Sartre, Camus, Beauvoir...) a snažili se o to, aby jejich myšlenky byly srozumitelné a tím pádem se šířily i mezi širokou veřejnost. Jasně, nelze to říct o všech a komplikované a šroubované teze Heideggera rozluští jen kovaný fenomenolog. Přesto se mi líbí, jak autorka myšlenky filosofů zasazuje do kontextu jejich osobních prožitků, jejich strastí i slastí. Však úkolem filosofie by mělo být oslovovat lidi, otevřít se jim a nějaké to moudro jim předat. Ne psát interpretace interpretací pro úzkou skupinku podobně "postižených" akademických myslitelů.

23.06.2022 4 z 5

Turnus Turnus Hugh Howey

Slušné pokračování, které umně rozvíjí celkovou mytologie světa sil. Dozvíme se odpovědi na mnohé otázky, další nové naopak vyvstanou. Odpovědi jsou zároveň uspokojivé a v celkovém kontextu dávají smysl, vše do sebe zapadá, což není u tak rozmáchlých ság úplně zvykem. Tempo kniha ztrácí jen v jedné příběhové rovině, která mi přišla dost zbytečná (protože z předchozí knihy víme, jak dopadne) a působí tím pádem jako vata uměle natahující děj. Celkově je ale druhý díl čtivější a je těžší se od něj odtrhnout. Navíc se naplno rozjíždí určitá morální nejednoznačnost u jednání postav, která mi v prvním díle chyběla. To knihu prohlubuje a dodává jí to i na realističnosti a uvěřitelnosti.

16.06.2022 4 z 5

Adaptace Adaptace Jeff VanderMeer

Perfektní zakončení série. Nejednoznačné, přesto dávájící i uspokojivé odpovědi. Vracejí se staří známí, objevují se noví hrdinové, kdy každá postava se pohybuje v jiné časové rovině a jejich kapitoly se zásadně liší i formou vyprávění. To nejdůležitější ale je, jakou atmosférou kniha sálá. Ona totální jinakost Oblasti X již nepůsobí natolik cize, naopak ji čtenář alespoň trochu začíná chápat, po střípkách skládá proč vznikla a jak vlastně působí na člověka potažmo přírodu. Je to fascinující, je to zvláštní a něčím nové, je to drsné, ale zároveň poeticky krásné a místy je to i groteskně vtipné. Perfektní zážitek pro ty, kteří hledají něco jiného, než konvenční šablonovitá vyprávění.

25.12.2021 5 z 5

Sestra Sestra Jáchym Topol

Dle mého skromného názoru nejlepší česká kniha, co jsem kdy četl. Dílem je to tím, že se mi trefila do vkusu. Zachycené historické reálie říznuté fantaskními prvky, úpadek a zmar, paranoia a zrada, krása v obludnosti, morální nejednoznačnost a na pozadí klasické vyprávění o jedné osudové lásce. Navíc skvělá práce s jazykem, která poukazuje na to, jak bohatý, tvárný a hluboký jazyk čeština je. Rozhodně kniha, která rozšiřuje obzory jak kulturní, tak jazykové.

Čteno podruhé po cca. 15 letech a pořád je to silný zážitek.

27.11.2020 5 z 5

Co jsem řekl své dceři o ekonomii Co jsem řekl své dceři o ekonomii Janis Varufakis (p)

Hodně zjednodušený a srozumitelně podaný úvod do současné levicové kritiky pozdního kapitalismu. Na můj vkus jde o knihu příliš povrchní. Jakožto seznámení se s tématem jde však o naprosto vyhovující dílo určené zejména mladým, začínajícím revolucionářům. Kapitalismus požral sám sebe, pojďme tedy hledat alternativy...

30.09.2020 3 z 5

Směšné lásky Směšné lásky Milan Kundera

Po mnoha letech jsem se opět vrátil ke Kunderovi. Došlo mi, že již nejde o současného autora, ale popisuje dobu překonanou. Dobu, ve které bylo nutné zlidštit pojetí lidské sexuality. Nešlo ani tak o obhajobu, jako spíše o prostý popis jakéhosi nového pojetí vztahů, oproštěných o lacinou moralizaci. Dnes jsme ale v trochu jiné situaci. Sex již není možností, ale rozkazem, jasně daným imperativem. Zatímco hrdinové v Kunderově díle bojují proti zkostnatělým moralistům, dnes je sex naprosto všude a ve všem. Člověk je neustále pod tlakem dvou slov, užívej si! Problémem je, řečeno spolu s Žižkem, že jakmile se něco stane příkazem, vytrácí se onen prožitek slasti a nutně pociťujeme zklamání. Ono užívej si nás naopak od slasti oddaluje... Odpovědí pak může být naprosté odmítnutí.

Zpět ke knize. Jde o hodně příjemné studie lidských charakterů, občas je ale autor příliš doslovný. Přesto Kundera přesvědčivě zachycuje atmosféru jedné éry.

25.07.2020 4 z 5

Město Město Clifford D. Simak

Hodně nezvyklé sci-fi, kde největším nebezpečím pro lidský rod není mimozemský hmyz, přírodní katastrofa či snad člověk sám, ale něco poměrně nekonvenčního. Ano kniha je plná humanistických ideálů, ale zároveň je kdesi pod povrchem cítit záchvěv čehosi zkaženého, plíživé psí totality...

02.04.2020 4 z 5

Tajnosti levice: Od ideálu osvícenství k triumfu neomezeného kapitalismu Tajnosti levice: Od ideálu osvícenství k triumfu neomezeného kapitalismu Jean-Claude Michéa

Trefná kritika současné levice a to z vlastních řad. Autor kritizuje současný bezbřehý liberalismus a jeho propojení s levící a nastiňuje alternativní pojetí levicové politiky, tzv. konzervativní levici. Emancipace menšin, otázky sexuálních identit, genderu apod. jsou možná poměrně důležitá témata, ale kořen problému je zkrátka někde úplně jinde a to v samotném kapitalismu a jeho schopnosti korupce idejí a jejich využití ve vlastní prospěch. A právě toto si musí levice uvědomit. Pokud tak neučiní, dosáhne jediného, vlastní bezvýznamnosti. Čtení komplikuje množství odkazů na francouzskou politiku a historii, což neznalým (jako mě) může dělat problém. Na druhou stranu překladatel odvedl skvělou práci a mnoho těchto osobností/událostí dovysvětluje v četných poznámkách.

18.03.2020 4 z 5

Mág Mág John Fowles

Poměrně rozporuplná kniha. Některé části jsou dechberoucí a napínavé, nesčetné vrstvení románu a hrátky se čtenářem (hlavním hrdinou) jsou skvělým spestřením a jakousi předehrou k románům postmoderním. Přesto jsou některé dialogy (hlavně milostné) hodně strojené a nejednou upadnou až do hloupé lacinosti či patosu. Neskromná délka také ubírá body a to samé lze říci o překladu s mnoha překlepy.

26.11.2019 3 z 5

Dluh. Prvních 5000 let Dluh. Prvních 5000 let David Graeber

Výborné čtení, které nabouravá zažité paradigma, že dluhy se musí vždy a za všech okolností splácet. V historii to tak ne vždy chodilo a to z dobrého důvodu společenské stability. Další kacířskou otázkou je i to, zda jsou některé dluhy morálně ospravedlnitelné? Graeber moc pěkně poukazuje na historický vývoj v otázkách dluhů, od dávné minulosti po současnost. Samozřejmě jde o pohled levicový (Graeber je dle všeho anarchista), takže pravičáky a neoliberály nepotěší. Jediná výtka jde na adresu překladu. Chyb a překlepů v textu je opravdu velké množství a kazí to jinak pozitivní dojem.

08.11.2019 4 z 5

Spiknutí proti Americe Spiknutí proti Americe Philip Roth

Zajímavé nosné téma alternativní historie, avšak ne naplno využité. Přesto občas mrazí, jak se současné Spojené státy podobají těm nacistickým, popsaným v knize... Roth je vizionář.

06.11.2019 3 z 5