Karciina komentáře u knih
Obálka se mi líbí, černá a matná, na ní tři koruny. Bohužel se docela špiní a chytá prach.Hned na začátku najdeme mapu. Za mě je moc hezky udělaná, obecně mám mapy v knihách ráda, jen mi moc nevyhovovalo malé písmo a obrázky. Ale jinak je opravdu pěkná.
Setkáváme se tu tedy se třemi sestrami, Mirabellou, která ovládá živly, Katharinou travičkou a Arsinoe naturalistkou. Nejraději z nich jsem měla Kat, nejenom kvůli jedům. Byla mi obecně nejsympatičtější povahově, zamilovaná do Pietyra. Kdybych si měla vybrat dál, byla by to Arsinoe. Mira to u mě prostě projela.
Z dalších postav jsem si oblíbila Pietyra, Billy byl fajn. A Joseph? Děs. Nikdy víc prosím. Další postavou byla Jules, kamarádka Arsinoe, či Natalia Arronova, která vychovávala Kat. Obě mají zajímavý charakter, jsem zvědavá na nějaký další vývoj jejich postav.
Autorka se nebojí ublížit postavám, ale není to žádný extrém.
Knížka má pomalejší rozjezd, seznamujeme se zde se sestrami, prostředím a celým Ostrovem. Pak nastala část, kde děj trochu stagnoval. Navíc to, co tam autorka provedla?! Díky tomu u mě kniha klesla, bylo to dle mě úplně zbytečné, jen to fanoušky naštvalo. Konec knihy ale vše bohatě vynahradil. Spousta akce a zvratů. Vlastně jsem kvůli knize i ponocovala, prostě jsem jí potřebovala dočíst. U posledních kapitol jsem si jen říkala, že po tomto konci potřebuji další díl. Zhruba ve třetí čtvrtině knihy vám dostanete velkou naději pro jednu postavu, ať už si jí oblíbíte nebo ne, konec je pak ještě více šokující. Kniha se u mě držela na začátku v nějaké průměru, pak bohužel klesla. Naštěstí to konec zvládl vytáhnout na 4 hvězdičky. A co vy? Četli jste již tuto sérii?
Trigger Warning: Podvádění, otrava, útok zvířete.
Tohle je za mě jedno z nejlepších YA, jaké jsem kdy četla. Obálka je krásná, líbí se mi i jak ladí s Na co slova nestačí.
Kniha má spád a je čtivá, i díky tomu, že tu máme část psanou jako dopisy, emaily nebo chat. Kapitoly se střídají z pohledu Juliet i Declana, za mě jedině dobře, oba víc poznáte. Juliet se snaží najít cestu ven ze svého smutku a trápení, a i přes pomoc okolí, to ne vždy jde.
Je to horská dráha emocí, kterou si zamilujete. Pokud máte k tomuhle tématu blízko, jako já, myslím, že vám knížka sedne. Není to totiž dle mě úplně typická YA, kde je všechno růžové a umělá zápletka. Spousta scén vás dovede k úsměvu, jiné naopak k slzám. Ale stojí to za to.
Kdybych mohla dát víc, než 5 hvězdiček dala bych.
Trigger warnings : adopce, alkoholismus, autonehoda, smrt
Ten konec. No, co k němu říct. Někdo si ho vychvaluje. Moje reakce bylo prosté "Cože?!". Prostě mi to nedávalo smysl, protože to bylo dost uspěchané a postavené na hlavu, vše směřované ke spokojenosti Kahlen. Tím si kniha u mě strhla další body. Celkově se mi líbil nápad knihy - sirény. Příběh mi přišel plochý, né moc rozvinutý, stejně tak postavy, do kterých jsem se prostě nemohla vžít. Chápu, že kniha je psaná spíše pro mladší věkovou kategorii, ale i tak. Chtěla bych více scén s Akinlim. Vidí se všehovšudy třikrát, je z toho láska jako trám a spojení duší.
(SPOILER) No, s touto recenzí půjdu proti proudu. Obálka i anotace mě zaujala, navíc to je humbooktip myslím, ale pak to šlo z kopce. Obecně to nebylo špatné, ale zázrak to taky prostě nebyl. Hlavně mě mrzela propagace a názory, že tam není žádné klišé. Really? Parta holek co si nedokáže poradit s jednou, která je terorizuje? Převaha asi 20:1 ale tak necháme se trápit, a ještě ji začneme podporovat? Insta láska až za hrob (pak už i pěkně přeslazená), která dopadne tak, jak dopadne? A pointa u konce? Prostě klišé a ještě spousta logických děr. Další, co mi chybělo, byla nějaká historie světa a trochu větší podrobnosti.
Co knížce nemůžu upřít je rozhodně čtivost, přečtete ji za chvilku. Napětí tam v některých částech taky nechybí, jindy je to naopak přitažené za vlasy.
Trigger warnings : komplikovaný porod, genderové násilí, lynčování, násilí, hladovění
Tahle knížka byla jedno z mých prvních setkání a českou literaturou, a pro mě neobvyklým žánrem. A rozhodně mě přesvědčila, že s autorkou chci pokračovat. První část - já, Mira - mě bavila asi ze všech nejméně, ale zbytek knihy to plně vynahradí. Dozvíte se i proč je na obálce zrovna věneček. Pokud se vám v knize bude zdát něco zmatené nebo nevysvětlené, nebojte, na vše dojde. Nejedná se o chronologické vyprávění, ale vše se do konce poskládá. Hlavní postavy, jejich přemýšlení a jednání, působí velmi přirozeně, takže se do nich dobře vžijete. Celkově je kniha velmi dobrá, ale taky zároveň velmi smutná.
Po Rekonstrukci jsem pokukovala už dlouho, takže když byla vloni v létě v Luxoru ve slevě, neváhala jsem. Snažím se si i totiž rozšiřovat "čtecí rámec", abych nezůstávala jen fantasy a YA. Hodnocení na ni byla půl na půl. Ale mě to prostě nesedlo.
Knížce se nedá upřít, že je velmi čtivě napsaná, a přelouskáte jí za chvilku. Téma je zajímavé, ale hlavní postava Eliška mě moc neoslovila. Spíš mě hnalo to, jestli vše zjistí, očekávání, co udělá. Navíc během knihy tak otočí, že si říkáte, jestli to vůbec je možné.
Finále jsem čekala úplně jiné, vlastně jakékoli, co situaci vyřeší. Bohužel mi osobně přišlo takové nijaké. Asi ani autorka nevěděla, jak z toho vybruslit. Jinak mě otevřené konce nevadí, ale tohle bylo fakt špatně.
Tak tohle se mi jevilo jako skvělý nápad. Jenže bez nějakého hlubšího propracování. Jedna z prvních věci, co mě po dočtení napadla, bylo to, že právě větší hloubka, a třeba 2 díly místo jednoho, by neuškodilo. Protože ať se promyšlenost jevila na začátku skvěle, nakonec ty kombinace a světy přestaly dávat smysl a bylo toho moc.
Postavy jsou dané a moc se nevyvíjejí, další věc, která by zasloužila více prostoru.
Romantiky a ani extra akce se zde také nedočkáte. Nemastné, neslané, neurazí, nenadchne. Osobně jsem ráda, že jsem knihu měla jen půjčenou, tyhle utracené peníze by mě mrzely.
Trigger warnings : porod, násilí
No, asi jsem od Kasie West začala špatnou knihou. Protože tohle bylo děsné. Obecně jsem na autorku četla docela chválu, proto vím, že ji dám šanci ještě jiným titulem, ale tohle mě prostě nebavilo.
Téma a nápad, nebylo špatné, ale zpracování pokulhávalo. Postavy nic moc, až na Setha, ale ten se mi zase znechutil na konci. Dále mi vadilo, že dost věcí bylo jakoby useknutých a nedotažených. Žádný extrémní zvrat v knížce nečekejte, spíš chvílemi až nudný stereotyp.
Kniha, kterou jsem si koupila kvůli obálce. A pak přišlo zklamání. Tak tohle byla nuda a zklamání. Přitom námět knihy a celkově její nápad je dobrý. Celé je to ale takové nedotažené, stručné a jednoduché. K tomu pár věcí pěkně nepropracovaných. Konec byl hodně uspěchaný, ale věřím, že pro někoho může být jako oddechovka dobré. Pokud to má mít další díly, tak se to třeba zlepší, a autorka to propracuje, ale jako sólovka nic moc. Hrdinka není úplně marná, vyprávění plyne, ale na zadek si z toho nesednete.
Tak tohle bylo skvělé. Krásný a dojemný příběh, který má dynamiku a spád. Obálka je naprosto nádherná a hodí se k příběhu. Knížka je i kvůli zvratům spíše smutná, přirovnala bych ji Hvězdy nám nepřály nebo Tisíc polibků. Celkově kniha nepřináší nic nového, ale myslím že se do knihy se ponoříte, a rozhodně vás to nepustí. Celý děj se odehrává v nemocnici, máte tu několik postav, které spojuje společné onemocnění. Stella musí mít všechno pod kontrolou a bere svou léčbu velmi vážně. A pak je tu Will, na začátku typický bad boy, který se ale částečně změní.
Knížka má i filmové zpracování, které není špatné. Mrzelo mě ale, že knižní epilog se na plátno nedostal.
Trigger warnings: cystická fibróza, smrt
Úžasný komiks, který vám nesmí chybět v knihovně. Příběhy jsou krátké a úsměvné, skvěle si u nic odpočinete. Vsadím se, že alespoň část situací jste zažili, pokud se řadíte mezi introverty.
Na tuhle knížku mě nalákalo přirovnání k seriálu Riverdale, protože ten mám poměrně ráda. Ke knížce jako takové, mi to pak moc nesedlo, nejprve jsem byla zklamaná, konec ale překvapil, a hodnocení vytáhl.
Hlavní postavy, Ezru, Ellery a Malcoma, jsem si docela oblíbila, líbil se mi vztah dvojčat. Přesto byl začátek knihy trochu matoucí, míchání s minulostí, ale budiž. Uprostřed na mě přišla stagnace. Knížka mě přestala bavit, dokud jedna z postav bohužel neumřela. Pak se to skvělé rozjelo, a já si vůbec netipla, kdo je vrah. S tím jak kniha končí, bych brala klidně další díl.
Knížka se řadí mezi young adult thriller, ale není to nic drastického. Jsem ráda, že jsem objevila novou autorku, jsem zvědavá na její další knížky.
Navíc mám dvě oblíbené hlášky:
"Mám neodbytné tušení, že ty tři chodí o středách v růžové."
A druhou - "Teorii 'tvůj sourozenec je vrah' nemůžete na člověka jen tak vybalit."
Trigger warnings: šikana, smrt postavy, ohrožení dětí, manipulace, vrazda
Kdo by neznal tuhle série. Za mě, řeknu to rovnou, je to jedna z nejlepších fantasy. Četla jsem ji již několikrát, obvykle když vyšel další díl do série.
Ten svět, co autorka vytvořila, je skvělý. Hned na začátku knihy máme hezky propracovanou mapu Eriley, kde se první díl odehrává. V první scéně se setkáváme s nejlepším nájemným vrahem, Celeanou, princem Dorianem a velitelem stráží Chaolem. Mezi postavami panuje skvělá dynamika, špičkování, a jak už to bývá, milostný trojúhelník (i když jen spíš lehčí prozatím). Z dalších postav bych ráda zmínila Kaina, který je v turnaji proti Celeaně, Kaltain, která usiluje o prince, nebo Nehemii, za jejíž tým já moc nekopu. Knížka má spád, nechybí akce, myšlenky postav nebo popisné scény. Jako úvod do série skvělé. Myslím, že každý si najde svou oblíbenou scénu, i postavu, i když ne všechny mohou být takové, jaké se zdají na první pohled.
Hlavně se mi líbí, jak oblečení z obálky, má Celeana na sobě i v příběhu.
Trigger warnings: otroctví, zmíňka o znásilnění, návykové látky, alkohol, trauma, noční můry, líčen pokus o sebevraždu a sebevražedné myšlenky, krev, fyzická zranění, vraždy, otrava, mučení, smrt
Upíři v posledních letech moc nefrčí. Už dávno pominul obří boom ohledně Stmívání nebo TVD, proto jsem ráda, že je na trhu něco dalšího, i když trochu staršího. Protože tahle série, a hlavní hrdinka Rose, je boží.
Téma upírů je tu neotřelé, smíchané s magií živlů. Začátek může být trochu zdlouhavější, ale obecně má kniha spád i akci. Hlavní hrdinka Rose je sarkastická, nebojí se říct svůj názor nebo něco udělat, zároveň je vtipná, díky tomu není nouze o vtipné scény. Její přátelství s Lisou je opravdu bezpodmínečné, s Dimitrijem má naopak skvělou dynamiku a špičkování.
Tuhle sérii můžu s klidem doporučit jako oddych, i jako změnu od všech víl a pohádkových retellingů.
Trigger warnings: deprese, sebepoškozování, romantika studentka-učitel. .
No.. Já prostě nevím. Z anotace jsem se na knížku hrozně těšila, téma mi přišlo skvělé, ale.. Nějak to u mě prostě nedopadlo.
Obálka se mi líbí, tu chválím, rozhodně by mě třeba i zaujala, kdybych se soustředila na vybírání knihy jenom podle obálky.
Po prologu, který mě nakopnul, to už ale jelo jenom dolů.
"Tak tohle jsou ty mimořádné prostředky. Gavar zbledl. Vypadá to příšerně. Připomíná to Silyenovy představy o poklidné večerní zábavě."
Lukuv příběh mě nijak extra nezaujal, Abi ušla. Oblíbila jsem si Silyena, ale to bylo asi tak vše. Konec mi přišel hrozně překombinovaný. Uvidím, co druhý díl.
Kniha je velmi oddechová, často se u ní i zasmějete. Zápletka s dopisy se mi líbila, vztahy sester mi přišly mnohem lepší ve filmu. Měla jsem ráda Kitty a Petera, naopak mě dost štval Josh.
SPOILER
Kniha vás nijak extra nepřekvapí, ale přesto se jedná o pěknou youngadult plnou polibků a motýlů v břiše.
Rozhodně musím vyzdvihnout dopisy od Holdera mrtvé Less, víme o něm víc, i o tom, jak se cítí.
Daniel, kamarád Deana, je úžasný, je o něm i jedna další kniha (u nás nevyšla). Skvělou scénou mi přijde to, když odvádí pozornost od Holdera v jídelně, ale použije na to velmi originální způsob.
Dozvídáme se třeba i to, že čtečka knih, co Sky dostane od Breckina, je vlastně od Holdera.
Shrnuto a podtrženo, pěkná, odpočinková YA.
Tentokrát se nesetkavame s příběhem, který by se ubíral od narození Eleonoře, ale až od chvíle, kdy se setkává s o 11 let mladším Jindřichem Plantagenetem. Za něj se později, po rozvodu s francouzským králem Ludvikem, provdává. Jindřich následně získává anglickou korunu, a jejich společná moc a říše nemá obdoby. Jindřich má ale milostné aféry, a k manželce, která podporuje jeho syny proti němu, je později víc a víc krutý, až ji nechává na dlouhé roky zavřít.
Pro mě to bylo další zklamání, nic uchvacujícího, opět spíše horší oddych.
Celkově je téma knihy zajímavé, protože mi přijde, že z tohoto období je to samý Jindřich a jeho ženy, nebo Alžběta. Ale o Janě Greyové nic moc.
Kniha je psaná z pohledu několika osob, což rozhodně přidává na zajímavosti, ale celkově je to spíš takový horší oddych. Dobře je uvedena manipulace rodiči v té době.
Anotace nám říká prakticky vše. Příběh je psán v první osobě, a kapitoly nám začínají datumem a časem. Kniha je velmi čtivá, i když má kolem 400 stran, přečtete ji za den či dva. Některé části jsou více uvěřitelné, jiné trochu naivnější. Ráda bych vyzdvihla humor Sky, protože například scéna s penězi ve skříňce je boží ???? stejně tak její přátelství s Breckinem a Six (která je bohužel pryč). První setkání s Holderem se taky sranda.
Ráda si přečtu druhý dil, který je naopak z pohledu Holdera. Bohužel mi celkově knížka přišla relativně průměrná, možná lehce nad.