k@rol k@rol komentáře u knih

Dětské duše Dětské duše Angela Marsons

Četlo se to dobře, o tom žádná, krátké kapitoly, mělo to spád, šmrnc i vtip. Ale tentokrát mě dost zklamalo řešení. Nějak mi to připadalo přitažené za vlasy, navíc jsem měla neodbytný pocit, že úplně neodpovídá předchozím informacím. Ale třeba jsem se jen nedostatečné soustředila. Nicméně stejně mi to řešení prostě nesedlo. Jinak super, čtyři hvězdy s přehledem.

23.01.2025

Hřbitovní tanec Hřbitovní tanec Lincoln Child

Tak tohle byla legrace. Nevím jistě, jestli to byl záměr, ale já se bavila od začátku do konce, místy jsem se smála nahlas. Už se těším na další díl, doufám, že se ponese ve stejném duchu.

17.01.2025 4 z 5

V cizím hrobě V cizím hrobě Ian Rankin

Taková škoda! Poslední John Rebus! Ale jeden z nejlepších. Věřím, že nejsem sama, komu bude John v životě chybět, ale zároveň že si užije zasloužený důchod. A že nebude strádat nedostatkem podnětů. Hned bych si dala další díl. Asi si budu muset dát sérii zase od začátku. :)

16.01.2025 5 z 5

Mrtvé vzpomínky Mrtvé vzpomínky Angela Marsons

Super, přečteno jedním dechem. Příjemně krátké kapitoly a skvěle udržované tempo. Jen jsem chvilkami nebyla schopna přiřadit pachatele k předchozím zločinům. A připadá mi od autorky trochu hloupé je prozradit, ne každý přece čte knihy v daném pořadí. Ale já je četla, a tak hvězdu neubirám.

10.01.2025 5 z 5

Poslední rébus Poslední rébus Ian Rankin

Inspektor Rebus, stejně jako další postavy, opět nezklamal. Mně tento styl vyprávění vyhovuje a příběh mě vážně bavil. Řešení chytré jako vždy a báječně lidské. Vřele doporučuji, stejně jako skoro všechny předchozí díly série.

04.01.2025 5 z 5

Smrt na hradě Milštejně Smrt na hradě Milštejně Martina Novotná

Za mě nic moc. Možná jsem udělala chybu, že jsem četla Klamornou a Milštejn hned po sobě. Příběh byl málo uvěřitelný, řešení opravdu hodně přitažené za vlasy. Činy jednotlivých postav nepochopitelné. A navíc mi šla strašně na nervy stále opakovaná klišé. Ale za ten zapomenutý hrad tři hvězdy. Zbývající půlka hvězdy je za mě to, co si zaslouží samotný příběh. I když na tom, že Martin a Bohdan jsou fajn, to nic nemění. Jen si před dalším dílem, bude-li, musím dát pauzu.

03.01.2025 3.5 z 5

Hlubiny Hlubiny Yrsa Sigurðardóttir

Tady byl zase takový chlad! Super zápletka, logické řešení a u Yrsy klasická mrazivost. Nezbývá než dát pět hvězd, jinak mi to nejde. Těším se na další díl!

30.12.2024 5 z 5

Tajemství hradu Klamorná Tajemství hradu Klamorná Martina Novotná

Milé, hezké a příjemné čtení. Martin i Bohdan mě moc baví, zápletka tak akorát na historickou detektivku. Autorka má některá vyjádření velmi hezká a neotřelá, někdy jí to stylisticky trochu skřípe, ale to člověk odpustí. Horší to je s nevydařenou redakci, ale i přes to se dá přenést. Za seznamování se zaniklými hrady, o kterých jsem nikdy neslyšela, jednoznačně pět hvězd.

28.12.2024 5 z 5

Pozorovatel smrti Pozorovatel smrti Chris Carter

To bylo vážně prima. Za mě jedna z nejlepších knížek série, a že i ty ostatní se mi líbily. Vůbec neváhám a dávám pět hvězd. Už se těším na další a zase budu hledat větu „Já totiž hodně čtu.

26.12.2024 5 z 5

Stopy v krvi Stopy v krvi Steve Robinson

Líbilo. Knížka by mohla mít o fous logičtější konec, ale co. Příběh se četl dobře, plynul a byla to zábava. Nic jiného jsem od něj nechtěla, takže za mě spokojenost.

24.12.2024 3.5 z 5

Na balvanu Na balvanu Fred Vargas (p)

Tedy takový balvan, to je něco!

Stejně skvělé jako předchozí díly, tak francouzské, že chápu, že styl nesedí každému. Hluboce se skláním před překladatelkou, která odvedla dokonalou práci. A autorka dotáhla k dokonalosti všechny výstřednosti postav, a to jak těch, které již známe, tak nových. Výstředničili všichni až na půdu a mě to neskutečně bavilo. Doufám, že další díl napíše dřív než za dalších šest let.

23.11.2024 5 z 5

Krvavá spása Krvavá spása Lisa Regan

Příběh skvělý, napínavý, dobře vystavěný, postavy výborně vykreslené, autorce nemám co vytknout.
Jen je škoda, že si redakce nedala s textem o něco víc práce. Zhruba první třetinu knihy jsem se radovala, že se konečně naučili skloňovat jméno hlavní hrdinky a že celkově se práce povedla. A pak to přišlo: Jména Connie a Josie se skloňují stejně, což redakci zjevně vůbec nedošlo, najednou spousta překlepů, dokonce i shoda podmětu s přísudkem jako by najednou neexistovala. Ach jo, za tu pokaženou redakci hvězda dolů.

09.11.2024 4 z 5

Důvod k vraždě Důvod k vraždě Ian Rankin

Další fajn příběh Johna Rebuse. Nechybělo nic, co člověk čekal, skvěle vykreslené postavy, výborně navozená atmosféra, morous John, Velký Ger, tak báječně popsány místopis Edinburghu, že má člověk pocit, jako by ulicemi sám chodil. Doporučuji stejně jako skoro všechny ostatní díly.

07.09.2024 5 z 5

Vražedný chlad Vražedný chlad Louise Penny

To bylo tak strašně smutné. Až přemýšlím, že snad v sérii ani nebudu pokračovat. No, dám si chvíli pauzu a zkusím ještě jednu.

Jinak četba nádherná, skvěle vykreslené postavy, prvky humoru tak akorát, atmosféra Three Pines vysloveně hladivá. Jen to řešení mi tentokrát fakt vůbec nesedělo a brečela jsem jako želva.

04.09.2024 3 z 5

Zlámané kosti Zlámané kosti Angela Marsons

Parádní díl výborné série! A zde jsem na konci nespala, ale to už je u paní Marsonsové standard. Napjatá až k prasknutí jsem hrála každé slovo a zase jsem navýsost spokojená.

Pohřbená pravda Pohřbená pravda Angela Marsons

Pro mě zatím nejlepší díl série. Tady opravdu nemám co vytknout, knížka má všechno, co mít má. Jedním slovem strhující.

Pokrevní pouta Pokrevní pouta Angela Marsons

Alex mi vážně hodně vadí, je to pro mě trochu neuvěřitelná postava. Ale vše ostatní super, s chutí se pustím do dalšího dílu.

23.08.2024 4 z 5

Otevřený hrob Otevřený hrob Angela Marsons

Zase parádní příběh! Jen to řešení mi tentokrát tak úplně nesedlo. Ale jinak zábavné, napínavé, skvělé.

23.08.2024 4 z 5

Tichá modlitba Tichá modlitba Angela Marsons

Tak zase neprospaná noc, prostě jsem musela zjistit, jak to skončí. Skvělé jako vždy, už jsem načala další!

Klášterní madrigal Klášterní madrigal Vlastimil Vondruška

Tak tohle byla podle mého názoru naprostá paráda! Fantastická satira, neskutečně vtipně napsané a narážky na všechno možné snad v každé větě. Vřele doporučuji třeba na dovolenou. Nebo třeba když člověku není úplně hej. :)

03.08.2024 5 z 5