katerina3633 | Komentáře u knih | Databáze knih

katerina3633 katerina3633 komentáře u knih

Barvy loučení Barvy loučení Bernhard Schlink

Moc krásné povídky, některé mě sice zasáhly více, ale celkově musím říct, že všechny byly něčím unikátní. Nad každou se člověk musel zamyslet. Loučení v různých podobách bylo vykresleno citlivě, pocit sklíčenosti nebo deprese kniha nenavodí. Po dočtení jsem se cítila tak nějak lehce. Rozhodně budu s autorem pokračovat dál.

24.08.2023 5 z 5

Gottland Gottland Mariusz Szczygieł

Dobu jsem nezažila, kniha mi dala několik velmi zajímavých podnětů k dalšímu vyhledávání informací a k diskusi s těmi, co dobu zažili. Dost často jsem pak slyšela opakující se mantru z 27 smrtí Tobyho Obeda - Taková byla prostě doba. Každý národ má "takovou" dobu. Nemyslím si, že je tak moc namířená proti povaze Čechů, jsou zde ukázány jen tragické osudy lidí, kteří se snažili žít v takové době. Autor trošku akcentuje onu pověstnou českou švejkovitost, se kterou se já osobně tedy nesetkávám, a za jednoznačný rys Čechů bych ji neoznačila. Knihu rozhodně doporučuji, minimálně pro zpestření rodinných sešlostí.

18.08.2023 3 z 5

Citové pouto Citové pouto Amir Levine

Pokud se stále dostáváte do vztahů, kde máte pocit, že Vás každý partner "dusí" nebo naopak žádný partner Vám nedá dost "pozornosti a lásky", kniha Vám může ukázat jak se nad sebou zamyslet. Případně pokud máte s partnerem problémy, je možné, že dost z nich pramení právě z rozdílného vnímání blízkosti a tato kniha, pokud si ji přečtete oba, Vám může pomoci pochopit chování své i toho druhého. Pro velkou část populace bude kniha přínosem. Nevyřeší problémy všech, ale někomu může opravdu velmi pomoc. Kniha je přehledná, výstižná, interaktivní (o špatném ozdrojování se tu již psalo). Oceňuji i příklady z konkrétních vztahů a reálné příklady řešení.

17.05.2023 5 z 5

Slepé skvrny: O chudobě, vzdělávání, populismu a dalších výzvách české společnosti Slepé skvrny: O chudobě, vzdělávání, populismu a dalších výzvách české společnosti Daniel Prokop

Kniha zajímavá a čtivá, jsem ráda, že takové knihy v ČR vznikají. Je jasné, že nesedne každému, je nemožné potkat se na 100 % v názorech v takto palčivých tématech a udržet neprostou objektivitu je taktéž nemožné. Za mě je důležité ta témata hlavně otvírat. Jedině bych já osobně uvítala méně srovnávání s Amerikou a více se státy Evropy.

04.01.2023 5 z 5

Deníček psychiatričky Deníček psychiatričky Anna Moricová

První polovina knihy mě velmi nadchla, zavzpomínala jsem na své vysokoškolské roky a také na to, jaký šok přijde ve chvíli, kdy člověk titul získá, u toho jsem se opravdu pobavila. V druhé polovině mě zaujalo již jen několik příspěvků, především zajímavé příběhy z psychiatrické léčebny. Ovšem některé autorčiny úvahy o životě se zdály být hodně jednotvárné a často se opakovala i stejná myšlenka. Celkově se ale jedná o pohodové a zábavné čtení.

15.08.2022 4 z 5

Atomové návyky Atomové návyky James Clear

Dáváte si do nového roku předsevzetí, které Vám vydrží max do konce února? Pak rozhodně začněte tím, že si přečtete tuhle knihu. Přidaná hodnota je hlavně v komplexní náhledu na zavedení a hlavně udržení nových návyků. Super návod jak po malých krůčcích dosahovat velkých cílů. Všech, co chtějí zavést do svého života i jen malé zlepšení rozhodně doporučuji. Z knihy si každý může vypíchnout jen to, co mu fakt pomůže, já třeba potřebovala trošku nakopnout v tom, že toho nemám naráz zavádět hodně, ale soustředit se jen na malé a udržitelné návyky. Jasně objevení ameriky, ovšem v lednu, kdy je člověk do všeho hrr to dost pomůže.

23.01.2025 4.5 z 5

V zajetí zimy V zajetí zimy Naomi Novik

Jak už tady zmiňují jiné komentáře, rozhodně si nechte knihu na zimní měsíce (škoda jen, že v Praze není sníh, asi jsem si jí měla vzít na nějakou chaloupku v horách). Mrazivost sálá z každé stránky a slovanská tématika to jen potrhovala (díky Mrazíku, krutou zimu si nejvíce spojuji se slovanskou kulturou).
Naomi Novik mě umí vždy něčím překvapit a nápad zapojit do fantasy světa židovskou kulturu, boží! Nejen mrazíka, ale znáte zlatý kolovrat? Tak taky to má úplně jiné grády. Ano čarodějka je v každé druhé fantasy, ale hrdinka jakožto neúprosná lichvářka? To bylo moc milé zpestření.
Není to jen bezduchá romanťárna, je to příběh o třech silných ženách, každá svou sílu používá jinak, ale všechny jsou velmi inspirativní, o silných poutech, nejen těch milostných, ale hlavně o lásce k rodině (či k chůvě). Všechny hrdinky vzali za pačesy svůj osud a mě to velmi bavilo.
Nevím zda Naomi Novik sedne každému, ale já její knihy zbožňuji, mají spoustu přidaných hodnot a jsou rozhodně neotřelé a vybočují z řady mnohdy již monotóních fantasy. Každopádně souhlasím, že bych uvítala více informací o fungování světa Staryků, ale jsem ráda, že autorka upřednostňuje jednodílnou knihu, kde není prostor pro zbytečné natahování a sáhodlouhé romantické troj i více úhelníky.

23.01.2025 5 z 5

Jedno temné okno Jedno temné okno Rachel Gillig

Neměla jsem od knihy žádná očekávání, a proto pro mě byla kniha velmi příjemným překvapením. Fantasy svět je nový a neotřelý a hlavně dokonale temný. K hlavní hrdince jsem chvilku hledala cestu, ale její vývoj včetně vývoje vztahu s Nočním běsem mě nakonec tak strašně bavili. Všechny postavy měli své správné místo a byly dobře vykresleny. Stránky ubíhali až moc rychle a já nemůžu dočkat dalšího dílu. Dost mě zajímá, zda se dá bojovat s následky používání karet, hlavně s kartou Dívky. Ideální čtení na dlouhé temné zimní večery. Rozhodně jsem do nového roku vykročila správnou knihou.

PS: Možná jako já si nebudete schopni zapamatovat moc a následky užívání karet prozřetelnosti, tak si založte druhou záložkou stránku 86, kde jsou popsány všechny, jinde už se neobjeví (docela bych ocenila, kdyby byl jejich popis například na začátku či na konci knihy).

23.01.2025 4.5 z 5

Chata v horách Chata v horách Ruth Ware (p)

Od knihy jsem neměla moc velká očekávání, ale velmi mě nalákala anotace. Mám moc ráda případy, kdy je parta lidí někde uzavřená a ejhle jeden z nich je vrah, prostě příběh ve stylu Agathy Christie. Zasněžená chata a krb? No to je jen třešnička na dortu. Každopádně jsem byla mile překvapena i příběhem, který byl napínavý a odsýpal. Ale ten utahaný konec, no...ten jsem trošku protrpěla.

25.11.2024 3 z 5

Historky z Tinderu Historky z Tinderu Lucie Macháčková

Fakt jsem se bavila. Zavzpomínala jsem na doby, kdy jsem taky byla na seznamce a randila o sto šest. Bože můj to peklo už nikdy víc. Nicméně chci určitě s někým hrát tu střílecí hru.

16.08.2024 5 z 5

Emma Emma Jane Austen

Jane Austenová je moje stálice, pokud mám náladu na odpočinkový a milý příběh. Naprosto ten jazyk miluji. Opět, jak je u autorky zvykem, jsou postavy krásně vykresleny, uvěřitelně a lidsky. Emmy jsme svědkem přeměny z naivní a panovačné všetečky v rozumnou a uvážlivou mladou ženu Příběhy autorky jsou tak nadčasové, její postavy člověk potká i dnes.

17.06.2024 5 z 5

Olga Olga Bernhard Schlink

Kniha mi doplnila povídky Barvy loučení. Jak těžké je rozloučit se s člověkem se kterým jste především ve svých představách, s člověk který tu pro vás vlastně nikdy úplně nebyl.

26.04.2024 4 z 5

Na lovu Na lovu Meagan Spooner

Krásný retelling mého milovaného příběhu o Krásce a zvířeti. Děj zasazený do zasněžené krajiny plynul volně a atmosféra knihy dokáže čtenáře skvěle do této krajiny vtáhnout (lituju jen, že jsem s ní nepočkala až na zimu). Vůbec jsem se s ní při dočítání nechtěla loučit. Gradace vztahu mezi kráskou a zvířetem byla tak uvěřitelná. Nečekala jsem, že mi tato verze příběhu tak sedne. Konec byl trošku uspěchaný a možná nedotažený, ale na druhou stranu nechává prostor pro vlastní fantazii. Nečekejte propracovanost a naprostou bezchybnost knihy (najdete trhlinky v příběhu, možná pár nedotažených myšlenek), za mě to vůbec nevadí, atmosféra knihy a nostalgie milované pohádky to naprosto vyváží.

16.10.2023 4 z 5

Nenech to být Nenech to být Harlan Coben

V knize mně velmi seděl přítomný čas a postava Napa, která se trošku vymyká mezi detektivy. Prostě obyčejný člověk (žádný extra hrdina s neuvěřitelnými schopnostmi), který mi sedl svým uvažováním, někdy až přehnanou horlivostí, výbušností, svými postoji k přátelům a emocemi k bratrovi. Prostě naprosto uvěřitelná postava se všemi lidskými vlastnostmi. Zápletka taková průměrná, nic co by zůstalo moc dlouho v hlavě, mezery v událostech i jednání postav (já si to ospravedlňovala tím, že stejně už nikdo po tolika letech úplně nezjistí celou pravdu, takže mi to tolik nevadilo). I tak byla kniha napínavá a čtivá.

11.09.2023 4 z 5

27 smrtí Tobyho Obeda 27 smrtí Tobyho Obeda Joanna Gierak-Onoszko

Skvěle zpracovaná reportáž o neskutečně těžkém tématu. Ke knihám o dění v Kanadě jsem se nikdy nedostala, takže jsem žila v krásné bublině, kde Kanada je sluncem zalitá země, zasazená do nádherné přírody a plná tolerantních a vstřícných lidí. A teď bum. Jsem moc ráda, že jsem se ke knize dostala a dozvěděla se této temné části kanadských dějin. Popisy událostí a činů, které byly na dětech páchány z paměti už nevymažu. Ztěžka na mě doléhá také "dohra" celého případu. Děkuji autorce, že zahrnula i příběh advokáta, který tomuto případu zasvětil život.

02.08.2023 5 z 5

No a já No a já Delphine de Vigan

Autorka má úžasný talent, na pár stánkách nabídne čtenáři uvěřitelný a plný rozbor postav, to by jiní nedokázali v sáhodlouhém románu. Pod kůži se vám dostane každá postava, která se v knize objeví a do všech se dokážete vcítit a pochopit je nebo minimálně alespoň uvěříte jejich jednání (nedokážu si představit prožívání ztráty dítěte, život na ulici atd.). Téma hodně těžké, ale podané tak kouzelně očima mladých dospívajících lidí. Je krásné se zamýšlet na tím, co by se stalo kdyby lidé dávali druhým důvěru bez všech předsudků.

04.07.2023 5 z 5

Královna mrtvol Královna mrtvol Heather M. Herrman

Prvních sto a posledních sto stránek jsem nedokázala knihu odložit. Nevěděla jsem, co od knihy čekat, asi něco ve stylu Wednesday Addams. Ale nelze to srovnat. Na konci jsem si jen řekla, ano takovéto knihy chci, aby jednou četla moje dcera. Bylo to čtivé, a navíc to mělo i hlubší myšlenku. Drsné začátky lékařské vědy, téma žen v této profesi, feminismus, žádná velké romanťárna, mrtvoly a napětí, za mě super. Moc se mi líbil i přerod Molly a její uvažování nad tím jaká jsou přátelství.

03.07.2023 4 z 5

Společnosti Společnosti Josef König

Povedené sbírka propojených povídek. Rozhodně doporučuji, chvilková čtecí záležitost, která zůstane v hlavě.

26.06.2023 4 z 5

Lov Lov Bernard Minier

Zatím asi nejslabší díl série, začátek byl čtivý, pak se z toho pro mě stalo zdlouhavé čtení do kterého jsem se musela i trošku nutit. Na konci dostal děj opět trošku spád, ale ani tak mě závěr úplně nenadchl. Každopádně bylo zajímavé číst detektivku z covidové doby, která se v ději dost promítla. Miniera mám ráda, že se hodně vcítím i do postav obětí (nejvíce tedy u Tmy), u tohoto díla jsem takový příval emocí a vcítění neprožila.

25.11.2022 3 z 5

Pomalu hořící oheň Pomalu hořící oheň Paula Hawkins

(SPOILER) Líbil se mi styl psaní, do hloubky prozkoumané pohnutky postav, každá postava měla hodně popsaný životní příběh, což bylo fajn, ale bohužel jsem k žádné z postav i přesto nenašla vztah. Skoro bych řekla, že mě štvali úplně všichni. Všechny měly tragické osudy, relativně uvěřitelné, bohužel hlubší pocit, to ve mně nevyvolalo. Nejsem si úplně jistá jestli všechny tři ženy měly opravdu motiv k činu, jak kniha na přebalu uvádí. Pachatel se tedy dal relativně snadno odhadnout a závěr spíš tak dojel samospádem s dost s zbytečnou (možná uspěchanou) vedlejší linkou. K autorce už se asi znovu nevrátím.

07.06.2022 3 z 5