KaterinaZen KaterinaZen komentáře u knih

Směna Směna Anna Beata Háblová

Někdy si vybírám knížky i podle povedený obálky.
Často si všimnu, že je to proto, že jsou náhodou z nakladatelství Host.
Ráda a hodně objevuju nové autory. Nečekala jsem ale, že mě tahle tolik zasáhne. Jsem mlsná, mám problém se začíst, tohle jsem zvládla za 2 dny. Rezonovalo se mnou téma, obrazovost, spád příběhu, i to, co cejtím, když sama maluju.
A.B.H. Díky! I za tu depku, co se mi čtením drobet zhoršila. Zrcadlo nastaveno!

17.05.2023 4 z 5

Café Groll Café Groll Jan Štifter

Zajímavé téma i podání, Štifter umí psát :)

21.04.2023 4 z 5

Plachetnice na vinětách Plachetnice na vinětách Jiří Hájíček

Měla jsem pocit, že čtením téhle knihy nahlížím do kuchyně, kde něco zajímavě voní, ale nedokážu identifikovat ingredience. Ve chvíli, když už by se mělo začít dávat na stůl, se v kuchyni dál jenom vaří, přidělávají se další chody, upravují zbytky, a já nakonec zůstávám hladová.

24.06.2020 3 z 5

Najdi mě Najdi mě André Aciman

Ve dnech jako jsou tyto, kdy se ve vzduchu mísí strach a nejistota, jsem se díky Najdi mě mohla na několik hodin zase upokojit. Vrátit se do slunné Itálie, kde je živo a život, vrátit se k hrdinům, do kterých jsem se tak bezhlavě zamilovala. A dostalo se mi satisfakce. Je to někdy až úsměvné, jakou nade mnou má autor moc. Hrdinu může jednou větou změnit, ztratit, ale i usmrtit. A mně nezbude nic víc než oči pro pláč. První knihu (ostatně i geniální filmové zpracování) jsem milovala, tuhle knížku miluju taky, i když jinak.

23.03.2020 5 z 5

Racek Racek Anton Pavlovič Čechov

Viděla jsem asi 5 různých divadelních uvedení a přesto se ráda vracím k té verzi na papíře. Je to komedie možná proto, že je to ohromně zábavné. Charaktery postav jsou přirozeně odlišné a dobře vykreslené a v každé z nich se člověk alespoň trochu vidí...tím společným charakterem je nešťastná láska, týká se nás všech, bez ohledu.

Hana Hana Alena Mornštajnová

Ještě než vzrostla obrovská popularita knihy, všimla jsem si ji náhodou, procházejíc knihkupectví, tak zvaně "na lovu". Zaujal mě nejdříve ten věneček na obalu, to nebudu popírat. Jen po otevření a prolistování jsem věděla, že ji musím hned mít. Přečetla jsem ji jedním hltem. A vůbec mě pak nepřekvapil její obrovský úspěch. Je neuvěřitelně čtivá, dynamická, vyvážená, hluboká v myšlenkách...nenásilnou formou mě nutila k určitému nadhledu nad tím, jak člověk může vnímat cesty osudu a nakolik jsou opravdu nevyzpytatelné, byť se jedná o smyšlený příběh. Bravo.

Bílý oleandr Bílý oleandr Janet Fitch

Tahle knížka mi v podstatě změnila život. V roce 2009 jsem si ji v New Yorku koupila s tím, že ji dočtu, až se do NY někdy vrátím zpět. Do té doby, i s mírným utrpením, jsem ji jako jedinou knihu vydržela mít nedočtenou. Když jsem se po 3 letech vrátila, musela jsem uznat, že se vyplatilo čekat. A možná, že jsem se podvědomě vrátila právě proto, abych ji už konečně mohla dočíst. Knihu jsem četla pouze v originále, takže nemohu soudit, nakolik byl úspěšný český překlad, nicméně na mě kreativita autorky značně zapůsobila. Doporučuji od autorky i další knihy a film vzniklý dle předlohy!

Zaříkávání Fridy K. Zaříkávání Fridy K. Kate Braverman

Moje nejsrdečnější záležitost. Jako mnoho dalších, uměním poblázněných puberťaček jsem Fridu, rebelující, kontroverzní malířku, přímo zbožňovala. Byť můj vztah k ní i jejímu dílu věkem částečně ochladl a můj názor na její přesvědčení a umění se změnil, ke knize se stále vracím. Četla jsem ji jak v češtině, tak v originále. Je to jedna z mála knih, do které se dokonale dokážu nacítit, ať ji otevřu na kterékoliv stránce. Autorka, dle mého názoru, Fridu dokonale vystihla i se všemi jejími slabostmi, romancemi a originálním, barvitým pohledem na svět...vřele doporučuji!

Probudím se na Šibuji Probudím se na Šibuji Anna Cima

Přečetla jsem za jediný den. Velice čtivé a i přes značné množství "příběhů v příbězích" jsem se vůbec neztrácela a bavila mě každá stránka víc a víc. Autorka užívá přirozeně znějící hovorovou češtinu, která v kombinaci s úryvky z japonské literatury působí příjemně vyváženě. Něco jsem se dozvěděla, u něčeho jsem tajila dech, u něčeho mi bylo úzko, těžko...zkrátka skvělé, že máme v České literatuře takto talentované, mladé autorky!

Sběratel sněhu Sběratel sněhu Jan Štifter

Pár stránek trvalo než jsem se začetla do 3 příběhů, které zdánlivě dlouho nic nespojuje, snad jen ty Budějovice...konec jsem dočítala vzlykajíc ve 2 ráno, nechtěla jsem to odložit!

20.01.2019 4 z 5

Numerologie Numerologie Norman Shine

Velice dobře pojata kniha a snadno srozumitelná

07.11.2018 5 z 5