kikies komentáře u knih
Dlouhé, jednostranné, ufňukané a ublížené. Nechci zpochybňovat, že život známých osobností s novináři v patách je mnohdy náročný, ale mám za to, že především ti, kteří se v tomto rybníčku plácají už odmalička, by to měli zvládat lépe. Dle mého názoru je i Harry na médiích do jisté míry závislý a tudíž se nemůže divit, že to něco stojí, a za 40 let života se s tím už měl naučit nějak pracovat... netvrdím, že to je dobře, nebo že to měl lehké, ale těžký život vypadá úplně jinak. Přečtení této obtloustlé bichle (mám trochu kritický postoj k memoárům mladých lidí) mi přineslo pár zajímavých detailů ze života královské rodiny a určité vysvětlení chování prince Harryho. Některé pasáže byly zajímavé, ale žádné velké překvapení, ani šokující odhalení se nekonalo - v podstatě je to jen praní špinavého prádla na veřejnosti. Nefungující vztahy, chlad, přetvářku, nedostatek podpory a přijetí najdeme téměř v každé rodině... tak proč by ta královská měla být výjimkou?
Čtivé, napínavé a napsané velice dobře, ale zdlouhavé a to jako že moc. Nějak mě odrazuje, když autor začne sérii tlustou knihou a každý další díl je už jen tlustější a tlustější. Berte ohled i na staromilce, kteří nepřičichli k e-knihám a audioknihám a pište tak, aby se to dalo (fyzicky) unést... musela jsem speciálně kvůli knize tahat permanentně batoh, kniha se nedá ani rozevřená dlouho udržet, vleže lze číst jen na břichu... zabralo to několik nocí ve strnulé poloze s podloženou knihou... Téma online her a zfanatizovaných fanoušků mě neoslovilo tak, jak bych očekávala, a přepisy chatů pravděpodobně způsobily ono nafouknutí knihy o pěknou hromadu stran navíc, ale jejich čtení nebylo úplně nejzábavnější. Práce Robin, Strika a celého týmu jako vždy skvělá, oceňuji větší prostor pro Robin i rozvíjení mimopracovní linie, ale ty jejich vztahy.... o-ou.... jako vážně se dva dospělí lidé nedokážou vyslovit a ujasnit si, co mezi nimi je, a nějak se k tomu postavit? Neskočili jsme náhodou na nějakou mnohem nižší úroveň mezi románky pro náctileté? (Stručně: Já ho děsně miluji, ale nemůžu mu to říct, protože co kdyby pak se mnou přestal kamarádit?.... Ona se mi hrozně líbí, ale má na někoho mnohem lepšího, než je obtloutlý mrzák, tak se budu radši chovat jako promiskuitní ko*ot a tvářit útrpně, kdykoli se o ni otře nějaký jiný chlap... asi tak)
Další z řady knih věnující se relativně jasným otázkám spokojeného života. Nepřináší možná nic převratného, možná jen trochu jiný úhel pohledu, ale snad i díky své stručnosti může pomoci i těm, co jsou permanentně v poklusu, aby se zastavili a zamysleli nad svým životem a způsobem, jakým ho prožívají.
To prostředí soukromých škol a elitních spolků mi moc nesedí, přesah z dětství do dospělosti a lpění na příslušnosti k "elitě" mi přijde dost ujeté, pár detailů tu nesedělo, ale ten závěr mě dostal...
Mě to tedy rozhodně neoslovilo. Neslané, nemastné, přeplácané, nedotažené. Jak kdyby měla autorka strašně chuť se vrhnout do jedné myšlenky, a po pár stránkách ji to už nebavilo, tak se s nadšením vrhne do další.... a nakonec to nějak na sílu dotáhne do konce. A výsledkem je mišmaš, kterému by prospělo řádné proškrtání, trochu mystické, trochu napínavé, dost divné, ale ani jedno z toho není pořádně dodělané. King sice nepatří k mým nejoblíbenějším autorům, ale pokud se Tudorová u Kinga inspiruje, tak se to moc nedaří. Tohle je dost slabý odvar.
Milé, pohodové a humorné. Opravdu se mi to líbilo a čte se to velmi dobře. Prostředí a atmosféra uvolněná, postavy velmi dobře známé z předchozích dílů... trošku mě iritovala natvrdlost hlavní postavy, ač možná záměrná, a přemíra všeobecně známých (alespoň tedy mně velmi dobře známých) vtipů a historek. Pobavilo mě to, asi jako když si vyprávíte s kamarády staré dobré anekdoty, které všichni znají....
Jako první, co bych řekla, je to, že od prvního dílu se to značně liší - jak formou, tak energií a naléhavostí. Podle mě je celkové vyznění úplně jiné, ale ne nutně horší nebo lepší. Mně více sedl ten širší pohled (tři postavy, jejichž vzájemná propletenost a směřování čtenáři dlouho ukryto nezůstane) i forma vyprávění. Co mi nesedlo, byla (POZOR SPOILER!) náhlá proměna tety Lýdie v pozitivní hrdinku. Po přečtení prvního dílu jsem byla lehce otřesená - ať už podobenstvím, varovnými signály, které lze vypozorovat i v současné době a společnosti. Co jsem k vnitřnímu klidu potřebovala, byl ten typicky americký útěk a happy end. Ano, bylo to trochu moc vyhrocené, trochu to neladilo s celkovým vyzněním příběhu, ale tak nějak to tam bylo potřeba...
Trochu mi uniká smysl této knihy. Proč vlastně vznikla a co touto zpovědí autoři sledovali? Jako četlo se to dobře, míra prohnilosti systému asi překvapí málokoho, možná sem tam nějaká zajímavá perlička ze zákulisí, ale nic převratného, šokujícího se tady nekoná. Jako skláním se před prací pana Šlachty, za tu mu jako občan děkuji. Ale život mě naučil, že nic není pouze černobílé, že v barevném spektru máme více než "padesát odstínů šedi" - a proto mi trochu v hlavě zvoní na poplach. Ať už chtěl nebo nechtěl, pan Šlachta se takto prezentuje opravdu jako poslední spravedlivý, ten jediný čestný, co šel proti všem, a to mi na tom všem nějak nesedí. Tohle je prostě veskrze subjektivní pohled prezentovaný formou dlouhatánského rozhovoru. Ano, má smysl to číst, ale je třeba nezapomenout nasadit kritické brýle. Trochu mi ten styl sedí k typickému Čechovi nadávajícímu na politiku u piva v hospodě - bez urážky.
Sérii jsem si velmi oblíbila a musím říct, že Stín patří k těm povedenější. Velice čtivé, napínavé, dramatické, zkrátka strhující. Uvítala jsem i větší poodhalení Beatriciny minulosti a další vývoj vztahu s Florinem. Násilí v tomto díle bylo možná více než obvykle a bylo brutálnější, obzvláště v kontrastu s jeho zbytečností, ale i tak nelituji ani jedné stránky. Doporučuji!
Tak nesympatickou hrdinku jsem nepotkala, ani nepamatuji. Uznávám, že kniha není až tak špatná, zasloužila by si možná více hvězdiček, ale Hanka mě tak štvala, že se to prostě podepsalo i na mém hodnocení. Příběh měl možná potenciál, ale nějaké hloubky se čtenář nedočká. Kdyby to bylo veselejší, tak bych řekla, že jde o lehké čtivo k vodě. Takto se ale kloním spíše k závěru, že jde o slabý a dost depresivní pokus čtenáře znechutit a unudit. Bohužel, ta psychologie ke mně nedorazila.
Ztráta času a škoda papíru. V podstatě poměrně nesouvislé předstírání marné snahy dobrat se nějakých zásadních myšlenek. Když mi bylo asi tak dvacet a protáhlo se mi posezení nad vínem s kamarádkami, tak kolem druhé hodiny ranní jsme taky plodily podobná moudra... Nebudu zlá, dá se tam najít pár použitelných myšlenek, nad kterými možná i stojí za to se zamyslet, ale fakt asi jen dvě. A to je na sepsání knihy zoufale málo. Jako další mínus chyby a stylistické nepřesnosti, takže u spousty souvětí dá fakt dost práce dobrat se jádra pudla. Prostě blbost - nedoporučuji!
Příjemně mrazivý příběh ze sněhem zavátého hotelu.... Brr! :-) Fakt dobrá detektivka klasického stylu - autorka drží laťku poměrně vysoko. Čte se moc dobře a závěr snad i překvapí. Doporučuji.
Příjemná historická romance, dvě dějové linky. Ta válečná část je mnohem propracovanější, zajímavější a čtivější. Ta součásná část už je taková odfláklejší, spíš "zdržuje" a slouží jen k tomu, aby na závěr objasnila neznámý tragický konec zamilovaných hrdinů. Současná hrdinka-sochařka byla spíše nudná, až moc rozpolcená a neukotvená a lehce nesympatická. Jeptišky působily až moc zmateně a naivně a vesničané oddávající se v historii ukotveným půtkám a nevyřešeným klanovým sporům byly spíše nepříjemní až trapní. Kdyby to celé bylo jen o Semě a Maelle, nebylo by to na škodu.
Milé, ale strašně jednoduché čtení. Takový ten ohraný vzorec - hrdinka je nešťastná, její život stojí za prd, potká někoho jiného, komu je taktéž mizerně, vzájemně se podpoří v náročném období, učiní zásadní životní změnu a dál už jde všechno jako po másle..... život v malinké chajdaloupce už je jen sluníčkový, každý najde svou spřízněnou duši, překážky neexistují, neřádi jsou potrestáni. Takové až moc růžové a těžko uvěřitelné, ale u srdce to pohladí, takže proč ne. Plus někdo možná ocení i množství receptů a babiččiných rad nejen ohledně pečení.... Jo, a ta obálka je fakt vyloženě hnusná, i ten název je trochu nešťastný, moc to nekoresponduje s obsahem :-/
Nejdříve jsem se na knihu hrozně těšila. Atraktivní téma, historie říznutá různými spekulacemi a teoriemi, dávné tajemství a k tomu krásné, blízké a poměrně známé prostředí Jeseníků a Ostravy... No, nadšení postupně upadalo. Neuvěřitelně, ale opravdu neuvěřitelně zdlouhavá líčení nepotřebných detailů, nereálná schopnost hrdinů (ve všech časových rovinách) překonat kdejakou potíž, přežít snad stokrát svou smrt a milion nehod. Jako vážně - nevadí mi dlouhé příběhy, nevadí mi naturalistické popisy válečných útrap, ale tady je toho najednou všeho moc. O té linii odehrávající se v Bruselu radši ani nemluvím... Mohlo to být super čtení, ale něco se pokazilo a je z toho spíše takové nekonečné fantasmagorické trápení...
Napětí, kvalita a umění, před kterým je třeba se poklonit. Je vidět, že autorka opravdu umí!
Moje první Agatha Christie... čekala jsem, že to bude skvělé, a ono to skvělé vážně bylo. Klobouk dolů před Agathou! Jen mně osobně bohužel nesedí Hercule Poirot - moc nepříjemný, nepřirozený a až moc domýšlivý člověk. Ale zápletka, popisy, dějová linka, zvraty a překvapující rozuzlení - to vše je na jedničku!
Obávám se, že z celé knihy by byl dostačující menší výtah o velikosti poučné brožurky nebo zajímavého článku. Popisovaný zážitek je nepopiratelně zajímavý a pro všechny lákavý, ale bohužel to nevydá na knihu. Neustálé omílání rádoby mouder, o kterých sama autorka prohlašuje, že rozhodně nejsou návodem... v podstatě to na mě působí, jakoby jedna milá paní, která prožila něco s velkým N, cítila potřebu se o to podělit čistě pro dobrý pocit ze sebe samé, ovšem přišel nějaký marketingový stratég a tuto nebohou ženu donutil krásný, obohacující a slovy nepopsatelný zážitek popsat. Nafouknout to vše do obrovské lepkavé bubliny, ke které se dá přilepit spousta dalších přednášek, pořadů a třeba i další kniha. Věřím tomu, že autorka to myslela dobře, cítím z ní jakousi dobrotu a ryzost, ale sepsání této knihy podle mě nebyla dobrá volba.
Pořád skvělé, v rámci série možná lepší a lepší. Ponuré, brutální, chytré a napínavé. Už mi docházejí slova chvály :-) Prostě čte se to jedna báseň!