KlariN

Adam Fawley a jeho blízcí potřetí, a pořád na vrcholu.
Autorka předkládá svůj dosud nejtemnější případ, v němž figurují dětské oběti.
I tentokrát se ale nezříká jemného humoru a literárních citací, z nichž nejmilejší je příjmení jedné z vedlejších postav, objevujících se v závěru knihy. Máme tu bez debat jednu z nejinspirativnějších soudobých kriminálních sérií dneška. Neváhejte mlsat!

Až na několik dílčích nelogičností kvalitativní vzestup. Erika řeší starý případ, vrací se ke spolupráci s osvědčenými kolegy, a možná, že (konečnšě!) pomalu zapomíná na Marka. Velmi příjemná záležitost. Autor má zjevnou slabost pro dětská dvojčata i šibeniční profesní humor, a s nadhledem řeší řadu ožehavých společenských fenoménů. Díky!

Nedopatřením jsem vlítnul rovnou do páté knihy série. Neurážející, celkem v pohodě detektivka, ve které mně kromě permanentních reminiscencí na předešlé díly prudila především milostná linie hlavní hrdinky, a jejího aktuálně těžce zkoušeného partnera. Čistý průměr.

Harry Bosch podruhé, a lehce jinak. Atraktivní vhled do drogové přeshraniční problematiky, i temnot policajtských duší. Parádní práce s napětím, nadsázkou i erotickým dusnem. Famózní vystižení kontrastu mezi Amerikou a Mexikem. Brutálně groteskní události na papežově statku jako součást vyvrcholení tragické životní odysey. Connelly se brilantně hlásí k odkazu Ed McBaina. Potěcha!

Henning Mankell je klasik žánru, a jestliže to čtenářka či čtenář myslí se skandinávskou krimi vážně, dříve nebo později se musí s s Kurtem Wallanderem setkat. Jeho první příběh nese všechny základní rysy velikánovy literární tvorby: Sociální uvědomělost, nečernobílé postavy, melancholickou atmosféru, i ultra černý humor. Klenot.

Na dialogy sporé, vypravěčsky však opulentní. Jedna z nejpřirozenějších definicí magie v dějinách fantasy vůbec. Důležitý milník žánru.

Čistý průměr, vhodný do vlaku, či na koupaliště.
Příjemně civilní, sympaticky realistické ústřední vyšetřovatelské duo.
Lehce zapomenutelná domácí pohoda.
Dokážu si představit televizní adaptaci pro nedělní večer.

Poměrně působivá románová studie krize středního věku. Silné popisy přírody i vnitřních stavů hlavního hrdiny, zřejmá poetická návaznost na románovou tvorbu Jacka Londona. Vazba na venkov a přírodu je nepovrchní, a záměrně vzdálená rychle pomíjejícím trendům. Mínusem jsou nepropracované ženské postavy, spíš zbytnělé vlastnosti, než komplexní charaktery.

Strhující. Dobrodružství Malcolma, Lyry, Alice i ostatních skvostných postav je dalším triumfem Pullmanova excelentního vypravěčství. Klaním se uctivě o těším se na další díly. A taky jak jeho knihy jednou budu číst svým dětem.

I druhý případ Aarona Falka je neurážející žánrovkou se solidní atmosférou, obratně propojenou dvojicí střídajících se vyprávěcích linií i poměrně logickým chováním přehledně načrtnutých postav. Zvedám tedy palec opatrně vzhůru a jsem zvědav na další směřování dosud vyrovnané série.

Vrstevnaté, vzrušující, tísnivé. Působivá sonda do zmučených duší, jednoho komplexního bratrského pouta i fungování náboženské komunity. Spousta nevšedních půvabů skrytých mezi řádky. Skvost!

Jednoduše strhující. Velký, emocionálně nekompromisní, dokumentární román.
Jsem rozebrán!

Působivý pandán k Temnému létu je, ač se to na první pohled nemusí zdát, mnohem víc, než banální duchařskou historkou. Lze jej totiž vnímat nejen coby osobitou poctu tvůrčímu géniu Henryho Jamese, ale v druhém plánu rovněž i jako introspektivní ironickou studii vlastní autorské tvorby. Atmosféricky sugestivní,emocionálně úderné i nepovrchně břitce vtipné. Co víc si přát?

Žánrové cvičení na téma pointa. Pro začátečníky pohodová výzva, pro pokročilé však neurážející jednohubka. Odpočinková publikace pro čtenáře i autora. V časopiseckém vydání by jednotlivé povídky fungovaly lépe, v kolekci totiž vynikne jejich určitý konstrukční stereotyp. Jako aktivní divadelník jsem měl navíc problém dočíst povídku Celý svět je jeviště, kdy autorova snaha o historické reálie v čele s imitací mluvy je stejným dílem směšná i iritující, a závěr i průměrně vzdělaným čtenářům odhadnutelný na stovky yardů dopředu. Favority sbírky jsou pak Souběžný trestný čin, Nokturno, Klečící voják a Spolu.
Čtyři ze šestnácti. Dobrý skóre?

Čtení temné, strhující a velmi aktuální. Zhusta kořeněno sarkastickým černým humorem. Čtyřnásobný úder na čtenářův solar plexus!

Dobrá atmosféra, úsporný, zbytečně neexhibující styl. Dalším pokračováním se rozhodně nebudu bránit.

Neotřelé, chytré, vtipné. Místy připomíná ženskou variantu Topolovy Sestry. Velké potěšení číst!

Jozef Karika je eklektik, který ve Strachu skládá přiznaný hold nejen literární tvorbě Stephena Kinga, ale rovněž odkazu H. P. Lovecrafta (mytická povaha zla, ich forma) či Jaroslava Foglara (deníkové zápisy, flashforvardy, šifry). Šikovně pracuje s moderními médii, i motivem nepříliš spolehlivého vypravěče. Konec velmi předvídatelný. Prima čtení do vlaku, vany či jako předspánková terapie :-). Trůny černých králů horroru ovšem zůstávají neotřeseny. P. S. Překlad do češtiny místy dosti neobratný.

Impozantní start jedné z nejlepších románových sérií všech dob, bez ohledu na žánry. Radost číst!

Stylisticky nabubřelé, velmi povrchní. Popis divadelního prostředí intenzivně neautentický. Postavy nesnesitelně exhaltované. Parafráze říkanek jako definice autorského přístupu "na první dobrou". Kýč jak bitch.