knihomolka27 knihomolka27 komentáře u knih

Nevítaný host Nevítaný host Shari Lapena

Když jsem k téhle knížce psala sáhodlouhý komentář, samozřejmě se mi stalo, že jsem ho celý omylem smazala. Takže to zkusím znovu kratší.....Tenhle námět mě strašně baví....odlišní lidé, kteří se většinou neznají, se setkají na stejném místě ve stejnou dobu. To místo je třeba starobylé sídlo nebo hotel, za jehož luxusem a útulností se skrývá mnoho spletitých uliček, tajemství, nebezpečí a lží. Je to velmi dobře vykreslená děsivá kulisa na jejímž pozadí se začne odehrávat velké, hororové dobrodružství, které změní život postavám, jejichž osudy jsou dány na milost i nemilost tajemnému vrahovi, který je vždy o krok napřed před nimi .Postavy se v příběhu začnou projevovat a postupně i měnit, je samozřejmostí že si najdeme postavu, které prostě musíme fandit v jejím boji. V ději jsou důležité jak velmi akční scény tak i scény kde se zdánlivě nic neděje, ale ve skutečnosti jsou důležité a i zajímavé, protože se zaměřují na vnitřní pochody postav a na detaily vedoucí k vrahovi.

16.10.2019 3 z 5

Opatství Northanger Opatství Northanger Jane Austen

Sympatické postavy, zajímavá lehce detektivní zápletka , krásné prostředí, krátké počteníčko. Catherine se mockrát chovala jako pubertačka, ale tou taky byla, byla mi sympatická svou veselou povahou, která se dokáže nadchnout i pro maličkosti. Hodně věcí máme s touto hrdinkou společných , milujeme dobrodružství, tajemství, romány, máme velice bujnou fantazii, která je spíš na škodu a oblíbily jsme si Henryho.

03.10.2019 5 z 5

To nejlepší z nás To nejlepší z nás Nicholas Sparks

Přesně u takových knížek nevíte jestli máte dřív, fnukat, brečet, nebo řvát to zoufalé, srdceryvné proč ? Proč to muselo skončit zrovna takhle?

03.10.2019 5 z 5

První stříbrná kniha snů První stříbrná kniha snů Kerstin Gier

Četla jsem celou sérii po drahokamech, a vůbec jsem nepoznávala autorku, která napsala jednu z mých nejoblíbenějších knížek vůbec. Postavy oproti drahokamům byly průměrné, zatímco Gwendolyn si pamatuju pořád a nezapomenu na ni, jak bych taky na takovou postavu mohla, tak z téhle série si nepamatuju ani jak se jmenovala hlavní hrdinka.
Všude samá nuda a zase nuda,blábol, kýč, milostný trojuhelník tam, neuvěřitelná scéna sem a tak dál, a přitom ten námět vypadal opravdu slibně, dokonce naprosto geniálně. Ale to co z toho vzešlo..... všechno to co mají drahokamy, tahle knížka naprosto postrádá. Ke čtení sem se nutila. Stejně tak jak moc mám ráda drahokamy, tak stejnou měrou nemusím tuhle sérii.

03.10.2019 3 z 5

Skvrna Skvrna Gillian Flynn

Dala bych lepší hodnocení, kdyby kniha měla aspon nějaký konec. Ten konec ani pomalu nebyl konec spíš začátek něčeho co už se autorka vykašlala dopsat. Ale i přesto jsem ráda, že jsem knihu přečetla, ( a šlo to vážně rychle), celkově je knížka velmi čtivá a jakmile se začtete chcete jí přečíst naráz a odkrývat tak duchařský, tajemný, tragický příběh s psychologickými prvky. Příběh je sám o sobě jednoduchý , ale průběžně začnete zjištovat, že je všechno daleko komplikovanější. Dusivá, tajemná atmosféra starobylého tajemného domu je popsaná věrohodně, tak že by vás samotné lákalo dům navštívit, ikdyž jenom jednou . Postavy byly dobré, ale ne skvělé, protože tam chyběl prostor je víc představit a rozvinout. Těžko říct, jestli není nakonec dobře, že knížka není delší, konec by to sneslo, ale ze samého námětu se toho víc vyždímat asi nedalo(kromě lepší propracovanosti postav).

09.08.2019 3 z 5

Noc s Audrey Hepburnovou Noc s Audrey Hepburnovou Lucy Holliday

Příběh nebyl špatný, ale s Bridget Jonesovou se to nedá srovnat. Moc sem se u toho nenasmála.

29.07.2019 2 z 5

Ve stínu černých ptáků Ve stínu černých ptáků Cat Winters

Úžasná kniha ve které se mísí prvky historie, fantasy, duchařiny a romance. Přečetla jsem už asi třikrát a určitě ne naposledy.

29.07.2019

Fantom z Blackwoodu Fantom z Blackwoodu Darcy Coates

(SPOILER) Druhé přečtení

Poprvé jsem knihu pěkně zdrbla, byla jsem vyloženě vytočená a pořádně jsem jí naložila. Podruhé už ve mně takové hraniční pocity kniha nevyvolávala, což mě upřímně překvapilo, jelikož jsem knihu nemohla vystát. A ne určitě nemůžu říct, že se jedná za mě o dobrou knihu, a ani jí nedoporučuju..na druhou stranu ve srovnání s jinými autorčinými knihami se jedná o další nicneříkající průměr, což je vlastně pochvala, když vezmeme v potaz mé první hodnocení.

Zkrátka Mara je celkem hysterická a enormně otravná hlavní hrdinka, která vám to příliš neusnadnuje. Neil je až příliš dokonalý a má až moc velký spasitelský syndrom o který se ho nikdo neprosil, takže je ve výsledku ještě otravnější než Mara. Mařin origin není námětově špatný, ale není moc dobře propracovaný nebo uchopitelný, takže to ve výsledku akorát podporuje to, že je Mara přepjatá hysterka, která dělá z komára velblouda. Příběh je z velké části nudný, repetetivní a bez atmosféry. Čte se to o něco hůř, než jiné autorčiny knihy, takže to člověka občas trochu ztrácí. A konec je jak jsme u Darcy zvyklí naprosto přepálený, bez emocí a vyloženě komický.

Sice lepší dojem než po prvním přečtení, ale pořád je to za hodně peněz až málo muziky. Naprosto zbytečné přečíst si to znovu.

07.09.2024 2 z 5

Smrt v domě Gillespieů Smrt v domě Gillespieů Darcy Coates

(SPOILER) Tak tohle je podle mě celkem výrazný krok vedle, a to i přesto, že i jiné autorčiny knihy z této série lze považovat za celkem dost nevydařené. Za mě zbytečná výpln a kniha, která si nemůže úplně obhájit svojí existenci. Přijde mi to jako ten případ, kdy autorce došly všechny nápady, ale její vydavatel jí dotlačil k tomu aby aspon něco vydala, a tak autorka zrecyklovala nějakou starou nedomrlou povídku, která působí jako prvotina z gymplu, a aby toho nebylo málo, tak jí dokonce zreplikovala hned dvakrát za sebou, protože její studna hororových námětů už očividně dozajista vyschla. Ono teda není divu, jelikož co se autorce často vytýká je právě opakování jejích příběhů a velmi neoriginální a unylý přístup k hororovému a atmosferickému žánru.

No a tahle kniha tento fakt, který vysel nebezpečně nějakou dobu ve vzduchu jako Damoklův meč, konečně rozsekla a potvrdila a u mě zařadila po delším váhání autorku do kategorie promarněná šance a potenciál.

První povídka - nejdelší a přesto nejhorší. Působí rozdělaně, neukotveně. Je strašně nudná s téměř nulovou atmosférou. Naprosto zaměnitelnou hrdinkou, extrémně nudnou a nevyužitou zápletkou, která se zjeví naprosto odnikud. Emočně ani nijak jinak to na mě absolutně nefungovalo. Být z toho celá kniha, tak to snad ani nedočtu. 2 hvězdičky z pěti

Druhá povídka - bohužel skončila dřív než začala. Pořád to moc dobře nefungovalo, věci se tam děly nahodile, bez budování a ničeho. Působilo to jako rozdělaná povídka nějaké studentky na škole, která umí psát, ale nemá ještě tak úplně tah na bránu. Námět nebyl špatný, a mrtvé děti s dlouhými nehty co uvízly v tunelu a škrábou na zed měly dostatečně hrůzostrašný potenciál, ale tím to taky skončilo. Což naštve, vzhledem k tomu, že první povídka měla mnohem víc stránek, které jí byly na škodu, zatímco tahle by nutně víc stránek potřebovala.
2,5 hvězdičky

Třetí povídka - dlouhý rozjezd. Fajn nápad, ale opět celkem nevyužitý. Premisou a stylem psaní to připomínalo spíš béčkové horory, které nejsou děsivé ale spíš laciné. Opět tam nebylo nic vysvětleno, a atmosféra nebyla vůbec podmanivá, možná jen místy, ale to nestačilo. 2,5 hvězdičky

Poslední povídka ten dojem vylepšila. Nebyla sice originální, ale fungovala skvěle. Atmosféra byla hmatatelná. Příběh byl velmi dobře uchopený, propracovaný a zakončený. Bavilo mě to číst, a klidně bych si v podobném duchu dala od autorky celou knihu. Konec byl také velmi dobrý.

06.08.2024 2 z 5

Ona je přízrak Ona je přízrak Trang Thanh Tran

Tak nějak úplně mi to nesedlo jak jsem očekávala. Koncept zajímavý, ale zpracování je velmi chaotické. Styl autorčina psaní je osobitý, plný metafor, které hezky dotváří atmosféru...bohužel se ale po čase trochu přejí a hodně knížku zahustí, takže se jí pak musíte celkem složitě prokousávat. Hlavní hrdinku jsem sice celkem chápala, ale nepřišla mi příliš sympatická, a čím víc jsem o ní četla, tím mi přišla otravnější a dětinčtější.

Nevím no....moc jsem to nechápala, nebavilo mě to číst, spíš mě to otravovalo a ta mystery linka mi přišla taková nemastná neslaná.

22.07.2024

Bestie v uniformě Bestie v uniformě Lukáš Křišťan

(SPOILER) Opravdu velmi rychlá záležitost na hodinku jízdy vlakem. Musím se přiznat, že mi moc nevyhovoval suchopárnější styl psaní, přišlo mi, že sám autor neví jestli vlastně píše beletrii podle skutečné události nebo jestli se snaží o jakýsi autentičtější dokumentární styl. Bylo to tedy trochu rozkolísané a napsané hodně strojeně, takže vás to tolik nevtáhlo a pořád jste si od příběhu jakoby udržovali odstup. Chvílemi se pletlo velké množství postav, mnoho částí se tam omílalo pořád dokola, dokonce i pořád ty samé fráze....Nevím no, jako základní seznámení s příběhem je to asi dostačující, ale chybí tomu větší propracovanost a rozhodnost v tom jakou cestou se má kniha vydat. Velmi sterilní...

25.04.2024 3 z 5

Manželská smlouva Manželská smlouva Jennifer Probst

(SPOILER) 15 PROCENT

Těšila jsem se na to....nečekala jsem už předem nic extra. Doufala jsem v odpočinkovou, hloupoučkou romantickou záležitost, a nebo aspon pořádný bizárek. Nedostala jsem ani jedno...jen šílenou nudu, extrémně uzívaný prvoplánový příběh bez jakékoli jiskry....Tomu jejich vztahu jsem nerozuměla, nepřipadalo mi to romantické, zase to bylo jenom o vzájemné fyzické přitažlivosti. Námět tak na jednu kapitolu se protáhl na více než 200 stránek...prakticky nic se tam nedělo, a nebo se ty věci jen opákovaly do zblbnutí pořád dokola. Erotické scény byly tak nudné, že mi přišlo zajímavější číst si příbalový leták ze supermarketu než tohle.

Nemá to žádnou, byt minimální přidanou hodnotu...ani co by se za nehet vešlo. To, že je to prvoplánové mi vůbec nevadí, ale je to celé hrozně o ničem, nemá to štávu, není to ani dostatečně hloupé, aby se tomu člověk smál. Za mě teda rozhodně ne, a do dalších dílů se nepustím, jelikož to vypadá, že všechny díly budou naprosto totožné...jako kdyby snad svatba z donucení, nebo ze zisku byla jediným dobrým tématem.

24.04.2024 1 z 5

Šeptající mrtví Šeptající mrtví Darcy Coates

(SPOILER) 20 procent

Rozbor téhle knížky by byl doopravdy na dlouho....Začnu tím, že s Darcy mám celkem hořkosladký vztah, jsou její knihy, kterým jsem dala třeba i pět hvězdiček...no prostě ta kvalita dost hapruje a nikdy si nemůžete být jistě jestli vám Darcy naservíruje něco aspon průměrného nebo naprosto mimo mísu a tahle kniha je bohužel přesně tenhle případ....Těch 20 procent nedávám jen tak, doopravdy jsem se v tom snažila hledat co pochválit a nic jsem skoro nenašla.

Tak předně je to úvodní díl ze série, takže se dá pochopit, že bude trochu méně dějový, nebo že se ještě rozkoukáváme, ale tady se doopravdy NIC nedělo. Hlavní hrdinka je sice fajn, ale celkem nezajímavá, její duchařské schopnosti i přes ztrátu paměti umí aktivovat bez sebevětších problémů jakobynic, navíc to autorka umí popsat až groteskním stylem, který tomu taky nepřidá. Její schopnosti nebo jak to nazvat se mění podle toho jak to zrovna děj potřebuje - jednou jí stačí se dotknout věc a už vidí minulost, jindy se dokáže vcítit do situace zemřelého. Hlavní hrdinka je prostě příliš dokonalá a bez problémů zvládá i sebeobranu, má tělo atletky....možná se to vysvětlí v dalším dílu, ale mě to teda unavovalo.

Kniha se prezentuje jako horor, mystery možná trochu thriller, ale není to ani jedna z variant, je to takový celkem nesmyslný guláš, u kterého sem měla pocit, že ta duchařská linka tam vůbec nefunguje, a přitom jsem doufala, že ona bude doslova srdcem té knihy, a ono vlastně vůbec. To bylo tak nudně napsané, odfláklé, ta duchařská linka neměla vůbec atmosféru, vše to šlo až moc jednoduše, vrah byl zřejmý hned....snad nejhorší duchařská linka, kterou jsem četla a to mám tenhle žánr už celkem načtený.
Celý děj je vlastně o tom jak hlavní hrdinka tráví čas s dalšími nezajímavými postavami, v případě konspirátorky Zoe je to ale opačný extrém, tam se tak tlačilo na pilu, že si nedovedu představit situaci, kdy by mi tahle postava nevadila...klidně at věří na konspirační teorie, ale proboha tohle už je vážně přes čáru. Otravnější postavu aby člověk pohledal. Mason je zase sympaták odvedle, který je ale celkem otravný jak je pořád ve správný čas a na správném místě.

Ta kniha je neskutečně prázdná, je sice pořád čtivá, ale né tak moc jak jsme od Darcy normálně zvyklí, občas mě čtení opravdu nudilo. Duchařská linka je naprosto oničem, jak příběhem, tak provedením - jako film na Netflixu by to možná prošlo na průměr, ale jako knížka u které musíte vynaložit úsilí a popuzdit uzdu fantaziji, tak tam to prostě nestačí, nebo aspon mně ne.

Postavy jsou sice kladné, ale jsou nudné, málo prokreslené - vztahy mezi nimi jsou aspon v některých pasážích jedním z mála knižních kladů. Kniha působí tak nějak bez ukotvení a děje, mnoho otázek tam je otevřených a láká se asi na další díly. Hrdinka je až příliš schopná, na to, že ted prožívá osobnostní krizi, celkově to působí, že autorka splácala hned několik námětů dohromady, ale dohromady nefunguje příliš ani jeden.

Záporáci jsou naprosto k smíchu, stejně jako chování posav. Mnoha situací nastane prostě jen tak kvůli akci - hrdinové se vloupou do Dainova domu a pak se hrozně diví, že je sleduje a vyhání je...ale proč by to měl on zase dělat. G jako hlavní záporák je naprosto neuspokojivý a hlavní hrdinka si ho doslova namaže na chleba během minuty, navíc je vyhrocený jen tak úplně zbytečně a jedná naprosto hloupě a nelogicky. Hrdinka mění názory a rozhodnutí jak se jí zlíbí, celý tenhle příběh vyřeší jenom tak, že někam spadne a hned tam něco objeví, nemá ale žádné zásluhy.

Opravdu neskutečně jednoduchá a prázdná kniha, která není ani tím, čím slibuje. Nějaké nápady nejsou špatné, a při jiném zpracování by mohly fungovat, ale tady je to přesně naopak. Mrzí mě jak trestuhodně je tu duchařský motiv nevyužitý.....opravdu hodně neuspokojivý první díl a kniha sama o sobě.

09.04.2024 1 z 5

Závěj Závěj C. J. Tudor

Za mě naprostá bomba a pecka. Autorčin vymodlený projekt jak se patří. Zasáhlo mě to na všech frontách a užívala jsem si čtení každé stránky a každého slova. Celkově to perfektně spínalo, bylo to neskutečně napínavé, ale hlavně velmi emotivní. Postavy byly velice zajímavé.....Tohle autorce doopravdy jde. Byl by z toho neskutečný film. Stylem bych to asi trochu přirovnala k naprosto perfektním knihám Neala Shustermana, a to už je vážně obří pochvala. Všechny knihy od autorky se mi líbí, ale vévodí tomu Jáma, a na hlavní příčce určitě nezapomenutelná Závěj.

17.02.2024 5 z 5

Zvedá se vítr Zvedá se vítr Kateřina Surmanová

Mystery příběhy čtu asi ze všeho nejradši, ovšem je jich poněkud málo, takže jsem vždycky strašně ráda za cokoli nového. Plus ještě když se to pokouší o nějakou detektivní zápletku. Bohužel tahle kniha mi příliš nesedla...ovšem pořád musím říct, že jí za sebe považuji za velmi kvalitní. Čte se dobře, ale autorka má tendenci psát hodně popisným a až lyrickým stylem, který příběh hodně bobtná a ucpává ho, takže to díky tomu není příliš čtivé, aspon za mě. Je skvělé, že má autorka vlastní autorský styl, který je nápaditý a hraje si se slovy, ale když je to opravdu v každé druhé větě tak to začíná být trochu vyčerpávající. Příběh jako takový se mi líbila, ale byl kapku nesourodý, občas se v něm přeskakovalo, pak se skočilo až o několik let do předu. Trochu jsem se v tom ztrácela. Postavy nebyly špatné, ale pořád zůstávaly celkem neosobní a čtenář měl od nich odstup. Detektivní zápletka byla zajímavá, ikdyž poněkud průhledná. Upřímně se mi tam moc nehodilo to propojení s povodněmi, přišlo mi, že to s příběhem moc nesouviselo a fungovalo to tam jako samostatný příběh, ale dohromady mi to teda moc nešlo. Znovu už bych si knihu určitě nepřečetla.

11.02.2024 3 z 5

Skotskem po stopách seriálu Cizinka Skotskem po stopách seriálu Cizinka Jan Hrdina

Upřímně za mě to není moc poutavě zpracovaný cestopis o jednom z nejkrásnějších míst vůbec. Vyprávění je velmi nezáživné, někdy se zbytečně topí v historických faktech, ale i tak se toho moc nedozvíte. Čte se to dlouze, a pokud fanoušci seriálu čekají nějaké větší propojení tak toho se také nedočkají. Za mě poněkud ztracený potenciál, který není ani příliš pro fanoušky, ani pro ty co lační po větších detailech ze skotské historie. Nebavilo mě to...

11.02.2024 3 z 5

Tchyně Tchyně Sally Hepworth

(SPOILER) Čekala jsem pohodovější krimi příběh nebo něco na ten způsob, a jak jsem četla tak jsem zjistila, že tahle kniha není úplně tím, čím se tváří že je....a to pro mě bylo překvapení. A vlastně v dobrém, ale kdybych věděla o co přesně půjde tak bych si knihu sama od sebe nevybrala.

Tchýně je totiž v první řadě hlavně drama, které není tak černobílé jak je v tomto žánru zvykem. Sledujeme tu příběh hned z několika úhlů pohledu, přičemž za hlavní hrdinku by se dala považovat Lucy, která se přivdá do rodiny s velmi zvláštní tchýní, která má poněkud radikální a osobité názory na život a výchovu dětí obecně.

Tím, že se nám střídá pohled jak z pohledu tchýně tak snachy o to je to celé smutnější. Celá tahle knížka je totiž o tom, že kolikrát není nic tak horké jak se zdá, a i k tomu nejzvláštnějšímu chování může mít člověk důvod....ale ty postavy spolu vůbec nemluví, takže dochází k samým nedorozuměním. A vám je postav líto, ale na druhou stranu chápete i tu druhou stranu a takhle se to točí celou knihu. Když k tomu přidáte ještě velmi smutný Dianin příběh a pak ten konec, tak je to doopravdy hodně sentimentální knížka, která se né vždy čte lehce.

Za mě má kniha velké díky za to, že mě donutila popřemýšlet nad mnoha motivy, které kniha obsahovala, byl jich doslova plná a jeden motiv byl zajímavější než druhý. Líbilo se mi, že se dokáže ztotožnit i s chováním, které třeba není úplně obvyklé, ale tato kniha tato trochu tabu téma zpracovává celkem přirozeně a připomíná nám, že pořád jsme jen lidské bytosti a neměli bychom se stydět za naše pocity. Díky tomu je ta kniha hutná, ale zárověn vám uteče strašně rychle.

Nakonec jsem dvě hvězdičky odtrhla za ten konec, který mi přijde už trochu přitažený za vlasy.

06.12.2023 3 z 5

Pod hladinou Pod hladinou Darcy Coates

(SPOILER) Musím se přiznat, že mě to ukrutně nebavilo číst. Strašlivě pomalé, a vlastně celkem o ničem. Postavy celkem povrchní. Vztahy mezi nimi ještě povrchnější...tady zase s Darcy narážím na to co jsem jí už předtím kritizovala. Nápad je dobrý, ona Darcy snad ani nemá špatné nápady...ale to provedení je hrozně nijaké. Duchařinu a horory čtu často a nepamatuju si, kdy naposledy mě tenhle žánr tak nebavil číst a i přesto, že se to odehrává v nové a velmi zajímavé lokaci.

Je to pro mě opravdu velké zklamání, a to jsem od toho ani moc nečekala...tím, ale nechci říct, že by byla kniha vyloženě špatná. Své čtenáře si jistě najde, navíc je vidět, že se Darcy doopravdy snažila i víc proniknout do světa potápění, ale nevím proč, na mě to pořád působilo celé hrozně nedotaženě a nevěrohodně, ale snaha se taky cení.

Retrospektivní scény mi dávaly naději, že by mohly být epické a pomohlo by mi to se do příběhu víc vžít. Ale ty scény byly až na scény se skákáním z paluby zase úplně nijaké...já z toho nic necítila. Jakože vůbec. A to mě na tom mrzí nejvíc...

06.12.2023 3 z 5

Ukradené jazyky Ukradené jazyky Felix Blackwell

Je to tak na 3,5 hvězdičky. Číst mě to bavilo, i když by to mohlo být o pár stránek kratší a příběhu by to asi prospělo. Samotný příběh byl velmi komorní, což mi jako obvykle vůbec nevadilo. Překvapilo mě, že v té chatě se to vlastně odehrávalo jen velmi krátce. Atmosféra byla přímo hmatatelná a v hodně scénách jsem se i celkem bála, takže účel kniha určitě splnila. Kvituju i snahu o originálnější pojetí v tomto žánru. Pokud rádi čtete tento žánr tak můžu knihu určitě za sebe doporučit.

21.11.2023 4 z 5

Pilotova dcera Pilotova dcera Audrey J. Cole

(SPOILER) Dobrý nápad, který by v rukou jinych autorů byl na více hvězd, ale autorcino zpracování mi moc nesedlo.

Příběh je takový hrozně odosobneny, hodně klouže po povrchu. Na postavách mi příliš nezáleželo. Styl psaní byl hodně zdlouhavý a nezazivny, takže až na pár scén celkem uspaval.

Postavy byly celkem bez charakterů, nelibilo se mi, že tu autorka zase protlacila celkem na sílu romantickou linku. Chování některých postav bylo zvláštní a nedavalo smysl, ani další linky s prezidentkou a Eddiem mě vůbec nebavily.

Za mě by to bylo určitě lépe stravitelné jako film, ale v knižním podání mi to přijde málo .

18.11.2023 2 z 5