Knihomolka97 Knihomolka97 komentáře u knih

Dvanáct dní Dashe & Lily Dvanáct dní Dashe & Lily Rachel Cohn

Nejzbytečnější kniha roku? Bohužel cenu získává Dvanáct dní Dashe & Lily. Při čtení jsem si říkala, že na tohle jsem už fakt asi stará. Příběh bych doporučila mladším čtenářům.

04.01.2024 2 z 5

Vánoční polibek v Notting Hillu Vánoční polibek v Notting Hillu Mandy Baggot

Je to příběh bezesporu pěkný, vánoční atmosféra ale zde tolik cítit nebyla a je taky trochu škoda, že je vyprávěno v er-formě.
Průběh děje se dá rozhodně odhadnout dopředu, ale na odpočinek stačí.

04.01.2024 3 z 5

Vánoční přání Vánoční přání Karen Schaler

Vánoční přání je krásná kniha s dokonalou vánoční atmosférou.
Pokud hledáte knihu, která by vás naladila na Vánoce, pak tato je to pravá.
Hlavní hrdinka Libby se snaží vyrovnat se ztrátou milované maminky a na Vánoce nemá ani pomyšlení. Jenže se jim zkrátka nelze vyhnout!
Vánoce na vás dýchají snad z každé stránky a třešinkou je určitě to kouzelné prostředí. Při čtení se mi sbíhaly sliny na různá jídla a také bych si hned oblékla vánoční svetr a šla bruslit. A to nemám ráda bruslení. :-D
Příběh se odehrává během krátké doby, nechybí samozřejmě romantická linka, ale je spíš upozaděná, coz mě trošku mrzí. Mezi Libby a Adamem něco visí ve vzduch celou dobu, ale o nějaké velké romantice nebo jiskření moc nemůže být řeč. Naopak větší prostor dostalo odhalování rodinného tajemství.
Moc jsem si oblíbila Cece, která byla úžasná a plná elánu. Také psí společník s krásným jménem Rudolf neměl chybu.

11.12.2023 4 z 5

Rapovej deník Lukáše Kouřila Rapovej deník Lukáše Kouřila Lukáš Kouřil

Tady si asi budou libovat především ti, kterým je tento žánr hudby (a možná i způsob života?) blízký. Pro mě to byl absolutní výstup z mé komfortní zóny, šla jsem do toho hlavně ze zvědavosti. Musím uznat, že to bylo zajímavé nahlédnutí do zákulisí takovýchto akcí, ale neměla jsem z toho takový požitek, jak jsem doufala.
Kniha je krásně graficky zpracovaná, nechybí fotky a na začátku každé kapitoly skvělé ilustrace. Deník je psán stylem "co na srdci, to na jazyku", Lukáš se opravdu s ničím nemaže. Velký obdiv za to, že se už v tak mladém věku angažoval v pořádání akcí. Nebyla to p*del. Až jsem při čtení někdy o něj měla strach, do jakých situací se dostal.

06.11.2023

Nezapomeň na mě Nezapomeň na mě Estelle Laure

Nezapomeň na mě
- tak krásná obálka
- tak zajímavý nápad
- takové zklamání

Achjo, tohle mě hodně mrzí, taková škoda promarněného potenciálu. Příběh byl nijaký, postavy nesympatické, hlavní hrdinka Blue mi vůbec nesedla. Adam byl nejdřív takový světlý bod, ale postupně mě taky přestal bavit. Při čtení mě držela pouze otázka, co se stalo, že Blue podstoupila takový zákrok.
Konec se mi zdál urychlený, přislo mi to nedotažené, i když pointa je jasná.
Dávám 1,5*/5*

28.08.2023 2 z 5

Ultimátum Ultimátum T. J. Newman

Mám ráda filmy, které se odehrávají v letadle, sleduji i různé dokumenty o letadlech, takže Ultimátum mě rozhodně minout nemohlo. A opravdu mile mě překvapilo, bylo to výborné.

Příběh mě chytil od prvních stran, hned jsem se do něj vžila. Bill byl skvělý pilot, kapitán, manžel, táta. Jeho situaci jsem mu ani za mák nenáviděla.

Příběh se odehrává v letadle i na zemi. Máme zde vícero postav. Styl vypravění je správně napínavý. Moc jsem si oblíbila třeba letušku Jo, která byla také nesmírně odvážná.

Je to zajímavý příběh, při kterém se člověk možná i zamyslí nad pár věcmi.
Škoda, že ke konci se to tak nějak semlelo a byl z toho takový guláš. Zvláštně jeden moment na mě působil jaksi navíc a do příběhu se za mě úplně nehodil.
Takže strhávam jednu hvězdičku.

28.08.2023 4 z 5

Minutky Minutky Veronika Jonešová

I tento díl se nese prakticky ve stejném duchu jako první akorát s rozdílem, že tentokrát máme možnost poznat i další postavy. Vyprávění je stejné, opět tu máme skákaní v čase do různých let, naštěstí už mě to tolik při čtení nerušilo.
Hned na začátku čekal menší šok, který jsem si před čtením sice "šikovně" vyspoilerovala, ale nečekala jsem to takhle.
Trochu mě překvapilo a zamrzelo, že Sam s Patricií nedostali tolik prostoru, myslela jsem, že příběh bude hlavně o nich, ale tak tomu úplně není.
Na druhou stranu části Olivera, Emmy a dalších postav byly rozhodně zajímavé a bavily mě. Jen teda Evelin, matku Sama, jsem nechápala.

28.08.2023 4 z 5

Ta z katovny Ta z katovny Diana Štelová

(SPOILER) První polovina knihy byla skvělá, stránky mi mizely pod rukama, líbilo se mi prostředí, atmosféra, tajemno, propojení minulosti s přítomností, duchařina. Střídala se er-forma v přítomnosti s ich-formou v minulosti, kdy jsem drsný, smutný příběh Celestýny mohla prožít na vlastní kůži. Trpěla jsem s ní.
Ve druhé polovině se ovšem linka v přítomnosti vyvinula směrem, který mi bohužel vůbec nesedl. Lucie nechtěla vnímat do očí bijící varovné signály, že je něco špatně. Nebudu prozrazovat konkrétně v čem. Chápala jsem její pochyby ohledně sama sebe, proč se necítí být dost dobrá, díky tomu, co si prožila v dětství. Tuhle konkrétní věc a její myšlenkové pochody už jsem pochopit ale nedokázala. Působilo to ufňuknaně, zbytečně se to táhlo, přitom to je takový typický! vzorec tohoto případu, u kterého je většinou jasné, jak dopadne. Možná proto mě to tak otrávilo.
Závěrečné stránky ale zase byly dost zajímavé a mé rozladění trochu zmírnily.
Ještě si neodpustím: mužské postavy opravdu jedem lepší než druhý, Maxmilián, Cyril a parodie na chlapa Petr.
Kniha určitě špatná není, nicméně jsem od ní čekala něco jiného.

02.08.2023 3 z 5

Špionka v knihovně Špionka v knihovně Madeline Martin

Kniha je vyprávěna v er-formě a po kapitolách se střídají části Avy v Portugalsku a Elaine (Helene) ve Francii. Obě ženy byly odvážné, chytré, odhodlané pomoct lidem a přispět k tomu, aby válka skončila.
Dobře byl vyobrazený i kontrast mezi těmito zeměmi, třeba takové jídlo. V okupované Francii pomalu neměli lidé co jíst, v neutrálním Portugalsku naopak hladem netrpěli.
Ovšem i v Portugalsku číhalo nebezpečí.
Bylo to zajímavé čtení, dozvěděla jsem se zase něco nového, ale uvítala bych více akce a napětí, kniha neměla takový spád, tu spravnou dynamiku, kterou bych u takového příběhu čekala. Trochu se mi i pletly postavy.
Nejvíc mě zasáhla poslední třetina knihy. Četla jsem se zatajeným dechem a v jednom momentu mi nekontrolovaně vyhrkly i slzy.

02.08.2023 4 z 5

Magdino znamení Magdino znamení Chrystyna Lucyk-Berger

Knihy z období druhé světové války čtu ráda a Magdino znamení mě zaujalo okamžitě. Překvapilo mě ale, že autorka je americká a byla jsem tedy hlavně zvědavá, jak se s tím popasuje. Vzhledem k tomu, že se příběh odehrává v Protektorátu, konkrétně v okolí Litoměřic.

A kniha je skvělá. Nechybí zásadní historické události, příběh pěkně plyne, je rozdělen na několik částí a odehrává se během několika let.

Hlavní hrdinku Magdu jsem si oblíbila od prvních stran, vše s ní prožívala a držela jí palce. Každý, kdo se nějakým způsobem zapojil do odboje, má můj neskonalý obdiv.

Magda byla statečná, vytrvalá, odhodlaná, i když to bylo sakra těžký. Navíc s lehce rozpoznatelným znamením na tváři byla o to ve větším nebezpečí a zvlášť když se dostala do hledáčku vysoko postaveného nacistického pohlaváře.

A ano, romantická linka tu je taky. :)

24.07.2023 5 z 5

Jal Jal Veronika Kutičková

Knihu jsem přečetla v rámci #kniznistafeta. Nebyla jsem si jistá, zda příběh bude úplně pro mě, ale chtěla jsem to zkusit a jsem ráda! Kniha příjemně překvapila.
Autorka měla všechno tak skvěle vymyšlené, to prostředí, historii, postavy. Jsem unešená. Dovedla bych si představit v Jalu bydlet. Jo, občas mě nudily dlouhé popisy, vysvětlování a tzv. "hluché" pasáže, kdy se nic moc nedělo, ale naštěstí to byly jen chvilky, jinak jsem hltala stránku za stránkou.
Steph coby hlavní badass hrdinka byla naprosto skvělá, i když chápu, že nemusí sednout každému. Sarkastická, ochranářská, odvážná, s ničím se nemazala, střídala kluky jako ponožky a pro alkohol nemusela jít daleko. Se svou spřízněné duší Liv to byla super dvojka.
Ke konci se objevila postava, která má potenciál! Doufám, že se dočkáme pokračování!

27.06.2023 4 z 5

Hra temné čarodějky – Bitva začíná Hra temné čarodějky – Bitva začíná Natalija Matolinec

V prvé řadě moc děkuji za zaslání knihy k recenzi @humbook #humbookblogeri v rámci #spoluprace
Přesto, že mně osobně kniha nesedla, rozhodně ji nebudu zatracovat.
Příběh jako takový špatný není, ale autorčin styl vypravění je takový kostrbatý. Chvilkama jsem měla problém se zorientovat, musela jsem se vracet i o pár stran zpátky, jestli jsem to pochopila správně. Trochu se mi i pletla jména. Navíc začátek byl takový pomalejší a chvíli trvalo, než příběh nabral spád.
Postavy mi nebyly příliš sympatické, nemůžu říct, že bych si někoho vyloženě oblíbila. Doufala jsem, že mi čtení zpříjemní romantická linka, to se bohužel nestalo.
Chválím ale, že ve mně autorka dokázala přesto vzbudit zvědavost a nechtěla jsem knihu odložit. Třeba takový Zlatan a jeho tajnosti. V knize jsou napínavé pasáže i pár zajímavých zvratů. Velké plus dávám také za prostředí.
Přemýšlela jsem, jak knihu hodnotit a nakonec dávám 2,5/5.

27.06.2023 3 z 5

Zlým kráľom nezaspievam Zlým kráľom nezaspievam Ronnie Eight

(SPOILER) Když jsem začala číst, nemohla jsem se pořádně položit do příběhu. Bylo tam hodně popisů a děj takový nijaký. Naštěstí se to změnilo jistou událostí, po které příběh nabral zajímavý směr. Máme vyprávěno z pohledu několika postav, ale ta hlavní je Brooklyn. Ze začátku mě to střídání pohledů docela mátlo, nicméně jakmile jsem si zvykla, tak jsem si čtení začala užívat naplno.
Brook do života vstoupí ne jeden, ale rovnou dva osudoví muži, do kterých se hluboce zamiluje. Jeden lepší než druhý, to vám teda povím. :D Ne, musím se přiznat, že mě zaujali oba, brali mi dech a zároveň neuvěřitelně štvali. Pocity a názory se mi měnily jak na horské dráze. Brook se ocitla v opravdu nezáviděníhodné situaci.
Ten závěr byla jízda. Až takový zvrat událostí jsem teda nečekala. Doufám že se brzy dočkáme pokračování, protože mám tolik otázek, na které potřebuju znát odpověď, jinak se zblázním!
V příběhu samozřejmě velkou roli hraje móda, takže kdo má rád oblečení a podobně, pak by se tato kniha mohla líbit. Navíc tato šikovná slovenska autorka má vlastní značku oblečení a dokonce i kolekci přímo ke knize.
Dávám slabší 4⭐️/5⭐️ a moc se těším na pokračování

20.01.2023 4 z 5

Stalinova baletka Stalinova baletka Christina Ezrahi

I když kniha zas nemá tolik stran, je opravdu obsáhlá a podrobná, je tu mnoho informací, jmen, dat, čísel. Místy jsem se ve jménech trochu ztrácela. Jsou tu svědectví a dopisy. Na úplném konci také velké množství poznámek a dodatků, které za mě už ale byly trochu zbytečné.
Je zajímavé, že autorka této knihy se ke spisu Niny dostala náhodou, vlastně se k němu neměla dostat vůbec.. což by byla škoda.

13.12.2022 4 z 5

Historky z Tinderu Historky z Tinderu Lucie Macháčková

Tohle bylo fakt skvěle čtení! Dlouho jsem se u knihy tak nepobavila. Humor mi sedl úplně na jedničku a některé siruace mě nahlas rozesmály. :D Je to jednohubka na jedno..dvě odpoledne. Určitě doporučuji!

13.12.2022 5 z 5

Dynastie Windsorů Dynastie Windsorů Jean des Cars

Přiznám se bez mučení, že jsem s touto knihou trochu bojovala, trvalo mi ji přelouskat podstatně déle, než jsem čekala a vlastně chtěla. Na knihu jsem se těšila, britská královská rodina mě od jisté doby zajímá, ale přišla asi v nejméně vhodné období, protože moje hlava tolik informací, jmen, dat prostě nebrala.
Tím nechci říct, že by kniha byla špatná, ba naopak. Dozvěděla jsem se toho spoustu nového, kniha je nesmírně obsáhlá a nahuštěná informacemi. Je to zajímavý kus historie až do současnosti.
Některé části byly zajímavější, některé o něco méně zajímavé.
Bavila mě část krále Eduarda VIII., jeho skandální románek a následný sňatek s Willis Simpson, chaoticka vláda a abdikace.
Nechybí třeba i zmínka o královně Viktorii, dále svatba Williama s Kate, prostor dostal i Harry s Meghan a mnoho dalšího. Na konci knihy najdeme také rodokmen.
Co mě ale zklamalo hned na začátku, že v knize nejsou žádné fotografie. To je podle mě velká škoda, protože si myslím, že v takové knize by alespon pár fotek být mělo.

14.11.2022 4 z 5

Tvrdohlavá jako mula Tvrdohlavá jako mula Roz Denny

Knížka špatná určitě nebyla, přečetla jsem ji během chvilky. Kombinaci romantiky s napětím můžu. Příběh se odehrává během pár dní, romantická linka je uvěřitelná, hlavní hrdinové se společně snaží vystopovat nebezpečného člověka a pěkně to mezi nimi jiskří.
Jenže mi chyběl trochu poutavější děj. Chvilkama jsem měla pocit, že se nic neděje a jen se točím v kruhu. Protože nejen hlavní hrdinka, ale i hrdina byl tvrdohlavý jako mezek, takže neustále opakující se hádky byly na denním pořádku. :D
Účel odpočinku ovšem splněn, i když ke konci ve mně trochu zatrnulo.

05.10.2022 3 z 5

Kufr paní Sinclairové Kufr paní Sinclairové Louise Walters

Kniha mě zaujala svou anotací. Odhalování rodinných tajemství, romantické příběhy z období druhé světové války můžu, ale toto se bohužel nepovedlo. Alespoň za mě ne. :(

Máme tu dvě časově roviny - minulost o Dorothy a přítomnost o Robertě.
Části z přítomnosti mě vůbec, ale vůbec nebavily. Přišly mi zbytečné, nezajímavé, nudné a nepomohla tomu ani romantická linka. Ta mě teda nechytla, mezi hrdiny jsem necítila chemii natož lásku. Necítila jsem prostě nic. Navíc mi Roberta nebyla sympatická.

Minulost mě bavila daleko více a hlavně kvůli ní jsem čtení nevzdala. Dorothy mi bylo moc líto a vše jsem s ní prožívala. Bylo to chvilkama opravdu smutné, nečetlo se to lehce.
Líbily se mi části s dopisama a také romantická linka. Konec mě docela zasáhl, i když jsem věděla, jak to dopadne.

Je to vážně škoda, protože nápad to byl víc než dobrý.
2,5⭐️/5⭐️

09.08.2022 2 z 5

Být s tebou Být s tebou Antonie Nováková

Jednohubka na jedno odpoledne. Je škoda, že příběh není více rozepsán, protože se v něm nachází závažná témata, která by zasloužila být vysvětlena víc do hloubky.
Kniha má pouze 144 stran a ze začátku působí trochu zrychleně a ne moc uvěřitelně. Nicméně se čte moc dobře, krátké kapitoly rychle ubýhají. Romantická linka je pěkná, i když jak na horské dráze.
Nejvíc sympatická postava pro mě byl Matt, kterého jsem i obrečela. Madden byl ale též zlatý. :-)

08.08.2022 3 z 5

Světla nad močálem Světla nad močálem Lucie Ortega (Navrátilová)

Příjemné překvapení! Knížku jsem přečetla během dvou večerů, četla se krásně, moc se mi líbilo prostředí a atmosféra. Některé pasáže sice působily trochu zdlouhavě, ale jinak jsem příběh hltala.

Hlavní hrdinka byla sympatická, ovšem někdy mě svými rozhodnutími vytáčela a trochu mi vadila její naivita.
Autorka pro nás připravila hned několik zvratů. Vše do sebe skvěle zapadalo!
Výtku mám ale k romantické lince - i když byla velmi mírná. Nevím, jestli se mi líbí nebo ne. Možná se rozhodnu až v dalším díle, jak se to ještě vyvrbí. Zatím to na mě působí spíš na sílu.
Nemoj se mi líbil, ale Lukáš mě zaujal o trochu více. Nemůžu si pomoct.

26.07.2022 4 z 5