kolby kolby komentáře u knih

Terror Terror Dan Simmons

Veľmajster Simmons je evidentne muž mnohých žánrov a majster svojho remesla. Na jednej strane fenomenálny Hyperion, na strane druhej oveľa slabší "Mrchožrouti".
Občas výhybka - Terror. Fenomenálne dielo s presne dávkovaným napätím, strachom, depresiou, beznádejou, autentická špina, chlad, mráz, choroba, hrôza, des. Všetky postavy absolútne uveriteľné, rozpad charakterov pomalý, nenápadný, končiaci buď drasticky rýchlo, alebo pomalou a veľmi bolestnou alternatívou. Hrdinovia uveriteľní - či zlom, alebo silným charakterom.

Každý riadok sa mi premietal z vnútornej strany viečok ako širokouhlý megafilm 4K kvality so zvukom značky 7.1. O to viac som bol zvedavý na rozpačito prijatý seriál, ktorý síce nedosahoval nebeské výšiny knižnej predlohy, ale v rámci svojich možností dôstojne zobrazil, čo nám tým všetkým chcel "Pán Dan" povedať.

Malá výčitka autorovi: Prečo iba 641 strán? nedalo sa 1.282 ???

Bravo Mr. Simmons!!!

29.11.2018 5 z 5

To To Stephen King

Fenomenálne dielo, ktoré ma pripravilo o pár nocí spánku. Znepokojujúce, odhaľujúce najtemnejšie stránky ľudského charakteru. Čistá esencia ZLA, temnoty a negatívnych emócií. King je majster kúzelník slova a veľký znalec ľudského charakteru. Kde sa to v ňom berie? Asi má dosť svojich vlastných démonov

24.09.2018 5 z 5

Údolie Údolie Bernard Minier

Pán Minier nadviazal na vysoký štandard z prvých 3 knižiek. Vrátil sa naspäť do reality, motívy, činy, konanie protagonistov uveriteľné, aj keď štandardne šokujúce. Spoločensko - politický kontext vysoko aktuálny, úvahy nad smerovaním západnej civilizácie brilantné, zrozumiteľné, alarmujúce, znepokojivé - relevantné. Bravo!

29.12.2020 5 z 5

Sedmeroev Sedmeroev Neal Stephenson

Každú chvíľu som mal nutkanie odložiť knihu, zobrať do ruky papier a začať si kresliť megaobjekty s meganáročným a megadetailným opisom, princípom a popisom... a rodostromy ako bonus. Ale tešil som sa z každej pochopenej technológie. A teraz som na seba pyšný. Ápropó ku knihe: gigantická (megalomanská) freska celej jednej civilizácie skombinovaná s bohatým vnútorným svetom každej kľúčovej postavy, okorenená zaujímavými technickými vychytávkami (fyzika bičov a jej aplikácia v praxi ma dostala). Pekná knižka

04.02.2020 5 z 5

Dobrák Dobrák Jiří Kulhánek

Absolútna klasika dnes už patriaca do klasiky "brakovej" literatúry. Zbesilá jazda v podaní majstra Kulhánka. Každému skalnému fanúšikovi srdce krváca, že nás tak zanedbávate

03.04.2020 5 z 5

Dokonalá smrt Dokonalá smrt Helen Fields

Pomalší rozbeh, šmrncnuté ružovou knižnicou, ale pointa si to pýta. Prvé dva počiny o máličko lepšie, ale štandard vysoký. Tešíme sa na 4. knihu.

20.11.2019 4 z 5

Temný les Temný les Liou Cch'-sin

Povinné čítanie pre každého fanúšika sci-fi a pre každého fanúšika kvalitky. Absolútne vycibrený štýl jazyka, výborný český preklad pána Drobeka. Intenzívny zážitok, kombinácia plnokrvného hard "sájfáj", filozofie, sociológie, s prekvapivo jemne a precízne vykonštruovanými postavami s detailne vykresleným a bohatým vnútorným životom. Motivácia každého z aktérov stavia "čítača" pri snahe pochopiť a stotožniť sa s jednotlivými aktérmi pred ukrutné morálne dilemy .
Pri záverečnom naservírovaní pointy (Řetězec podezření vs Teorie temného lesa) som chrochtal blahom.
F-E-N-O-M-E-N-Á-L-N-E.
Takéto niečo sme ku nám na západ asi naozaj museli iba importovať. Pán Liou Cch'-sin má za sebou 4000 rokov starú civilizáciu - kým sme my liezli po stromoch, oni zatiaľ premýšľali.
Som zvedavý čím ma ovalí Trojka.

04.03.2019 5 z 5

Asfalt Asfalt Štěpán Kopřiva

Autorovi sa nedá uprieť "barkoně-burleskní přemíra fantazie". Pri čítaní ma držala zvedavosť, čo na mňa pan Kopřiva vybalí o odstavec nižšie, o stranu ďalej, o kapitolu dopredu. Stálo to za to. Čo odstavec, čo strana - to väčšia haluz. Pobavil som sa, záver ma mierne sklamal, čakal som jednoznačnejšie naservírované rozuzlenie.
Najviac ma fascinovala kombinácia donebavolajúcich hovadín s absolútne vycibreným a bohatým jazykom, ktorý som si po celý čas užíval. Prechechtal som sa celou knihou. MEGAPEKELNEJNÁŘEZ!

18.02.2019 5 z 5

Spálená země: Kniha první Spálená země: Kniha první Jakub Hoza

(SPOILER) Parádna "jízda". Zábavné kultúrne odkazy na každej druhej strane, dej odsýpal až taká rozkoš. Veľmi zábavné. Seknúť knihu v strede rozbehnutého vlaku mi však nepripadá ako šťastný marketing. Kľudne z toho mohla byť dlhšia 500-600 stranová vec za vyššiu cenu. Na dvojku sa ale teším.

05.05.2023 5 z 5

Krvavý mesiac Krvavý mesiac Jo Nesbø

Posledné 2 knižky s Harrym vykazujú klesajúci trend (mierne). Stále čítame Nesbovsky jedinečný štýl, kombináciu zbesilého tempa so zaujímavými postrehmi, úvahami, filozofiou. Postavy sú kus plochšie, činy a skutky menej prehľadné, chaos menej napínavý. Ku koncu dostaneme pekné polopatistické vysvetlenie, až tak nenadchlo. Také písanie pre písanie, aj keď stále na špičke škandinávskeho temného ľadovca. Harry sa unavil, aj keď sa evidentne ešte chystá zamiešať kartičkami. Inak fajn kniha, prečítaná za 5 večerov, tie predtým max za 2.

10.12.2022 4 z 5

Poslední hřebík Poslední hřebík Stefan Ahnhem

Celá séria bola tak trochu cez čiaru. Extrémne násilie za Extrémne krátky čas na Extrémne malom priestore, postavy s Extrémnymi náturami a Extrémnymi vzťahmi. Výborne sa to číta, pán Ahnem je veľmi dynamický ujo písač. Užil som tie jeho Extrémy. Istotne sa ešte časom zduje a napíše nám nejaký ten Extrémny epilóg s Dunjou (Extrémnou). Teším sa

29.11.2022 5 z 5

Vládci strachu Vládci strachu Jiří Kulhánek

Majstrov prvý román, na svojom "čare" nestratil ani po rokoch, ani po nejakom 4.-5. prečítaní. Pán Kulhánek je prvý svojho druhu na území Česka a Slovenska, za čo mu patrí náš nekonečný rešpekt a obdiv. Všetci ostatní sú iba tí druhí. Škoda, že stratil chuť do písania.

18.10.2020 5 z 5

Klbko zmijí Klbko zmijí Dominik Dán

Pán Dán znova v perfektnej kondícii. Pekne napísané, vysoko uveriteľné, policajtský humor na vyššom leveli, iné (lepšie) ako posledných 5-6 kníh. Žiadna "autorecyklácia". Parádna jazda.

11.08.2020 5 z 5

Nevieš dňa, nevieš hodiny Nevieš dňa, nevieš hodiny Dominik Dán

Pán Dán ako keby strácal dych o dochádzali mu nápady. Taká jednohubka. Keď si to porovnám s "Popolom", či "Kapitánom" (silný zážitok), tie posledné knižky sú čistá rutina. 2 malé postrehy verného čitateľa: čo tak zájsť pre inšpiráciu k východnejším kolegom? A dohodnúť sa so Slovartom na jednej knihe ročne (menej je niekedy viac). Držím palce do ďalšej tvorby.

29.12.2019 3 z 5

Sestry Sestry Bernard Minier

Konečne Minierovka ako sa patrí. Posledné dve knihy sťaby chalan strácal dych, či inšpiráciu... Vitaj späť Bernard!

07.07.2019 4 z 5

Vzpomínka na Zemi Vzpomínka na Zemi Liou Cch'-sin

Pred pár rokmi to bol Ted Chiang (dobre-dobre, ten je američan ;-), teraz Liou Cch'-sin... Východ je typický tým, že od Západu uchmatne to najlepšie, premixuje to, šmrncne do toho kusisko esenciálnej východnej dokonalosti, potom to ešte raz premixuje a následný efekt je absolútna dokonalosť.
Tak je to takmer vo všetkom: v ekonomike, v technike, v krasokorčuľovaní a teraz už viem, že aj v našej milovanej "sáj-fáj" (tipujem, že o 20 rokov bude najkvalitnejšou ligou "National Japan & Chinese Hockey League").
Dokonalé zavŕšenie monumentálnej trilógie.
Najlepší žánrový počin od čias praotca J.Vernea.

10.03.2019 5 z 5

Nočný dom Nočný dom Jo Nesbø

Bolo to mierne kingovské, ale nebol to King. A nebol to ani Nesbo. Nesbo má ostať Nesbom, nič viac, nič menej.

30.08.2023 2 z 5

Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

Desivá kniha. Tak príšerná, že som si ju nevychutnal. A to som sa nebál. Len som sa po celý čas cítil veľmi nekomfortne. Párkrát som ju chcel odložiť a viac sa k nej nevrátiť. Dočítané z úcty k Majstrovi. Majster pera, Majster zápletky, Majster charakterov, Majster príbehu, Majster emócií - najmä NEGATÍVNYCH. Ak mal v úmysle vo mne vyvolať to, čo som cítil počas čítania, tak sa mu to podarilo. Jednoducho Majster. Alebo starnem...

12.10.2022 2 z 5

Hustej nářez Hustej nářez František Kotleta (p)

Prečítané hneď po Vládcoch strachu od Majstra Kulhánka. Majster bol prvý, Mr.Kyša (o pol generácie mladší) - jeden z druhých. Najlepší z druhých. Úctyhodný pokračovateľ tradície vysokooktánového a vysokozábavného žánru. Niekto frčí na prekurzoroch, my frčíme na Double K... A baví nás to.

20.10.2020 5 z 5

Kráľovstvo Kráľovstvo Jo Nesbø

Epický príbeh rodiny s extrémnym poňatím vlastnej, pre všetkých zainteresovaných deštruktívnej morálky. Napriek tomu sa nedalo Royovi nefandiť a neprežívať s ním jeho bolestnú cestu životom. Čitateľsky ťažšie konzumovateľné v porovnaní s bežným "Nesbo štandardom". Možno preto o hviezdu menej. Napriek tomu povinné čítanie pre každého "čítača" kvalitnej, atmosférickej, depresívnej škandinávskej literatúry. Stojí to za to a teším sa na ďalšiu knižku Mistra Jo.

20.09.2020 4 z 5