konicekbily komentáře u knih
Proč byla založena OSN, co je v Chartě OSN, proč má jenom pět stálých členů a proč jsou všechny války nezákonné, které neschválila Rada Bezpečnosti OSN a proč jsou znevýhodněny malé státy proti mocnostem. Proč jsou iniciovány převraty a proč jsou národnostní konflikty. Na všechna tato "proč" přináší odpovědi švýcarský autor a dodává patřičná vysvětlení na příčiny nezákonných válek, konfliktů a převratů. Pokud mám přečteny Churchillovy paměti a knihy o geopolitice světových mocností - mám jasno.
Složitá kniha. Propracovaná zápletka, složité postavy, měnící se styl vyprávění, spousta informací o malířích a jejich dílech, pátrání v současnosti a i v minulosti - promítání myšlenek hlavních postav. Celý děj mi připadá natahovaný - proto průměr. Věřím, že spousta čtenářů knihu bude považovat za jednu z nejlepších, jiná skupina čtenářů ji zanechá nedočtenou.
Promyšlená zápletka, myslím si, že nad tím strávil autor hodně času! Provedení už není tak jedinečné: deník soukromého detektiva je podrobnostmi natahován s cílem udržet čtenáře v napětí a podle mne jednání hlavních postav působí nevěrohodně. Ale celkový dojem: pěkné odpočinkové čtení!
Kromě toho, že už vím, co je kalypso jsem sledoval úsilí detektivů 87.revíru při objasňování zdánlivě spolu nesouvisejících vražd. Vše už je napsáno modernějším stylem s hezkými humornými dialogy. Moc pěkné poklidné čtení.
Není to tak dobře psané - jak jsem byl zvyklý, když autor psal sám. Připadá mi , že i zápletek je více, než jsem mohl vstřebat, připadá mi vše moc překombinované. Průměr.
Příběh ve mne prudké a obrovské nadšení nevyvolal. Nereálná zápletka a její provedení mě nezaujalo. Ale hodně informací jsem dostal od autorky: jak to vypadá s organizací a provádění horolezeckých výstupů na osmitisícovky. Mám za to, že to není horolezectví, ale volnočasová aktivita. Celkový dojem: průměr.
Kniha je zajímavá už i stylem autora i jeho talentem vytvářet kombinované zápletky. Děj pěkně odsýpá, pomaluje se odhaluje kdo a proč, připadá mi však, že scén "za hranou" je trochu moc a závěr už příliš překombinován!
Autor napsal román, vypadá jako literatura faktu, ale je to skutečně hezký román opírající se o autorem zjištěné informace z písemných podkladů, vzpomínek dožitých aktérů událostí té doby a i samotného Josefa Hasila. Líbilo se mi připomínání historických souvislostí, popis situace u nás i v Bavorsku a také znalost místopisu Šumavy na české i bavorské straně hranic.
Šéf izraelských špiónů je penzionován a autoru se zachtělo, že by přeci jenom neměl zahálet. A vytvořil pro něj roli nepolicejního detektiva v oblasti umění, kdy využívá své znalosti, kontakty a někdy i programy tajných služeb, aby vše úspěšně vyřešil. To mu neschvaluji a proto pouze průměr.
Od mládí vím, že Tróju objevil "jakýsi" Němec a že to bylo "snad někde v Turecku". Na stará kolena jsem se v první části seznámil s řeckými bájemi o trojské válce. Ty inspirovaly v mládí Schliemanna natolik, že uvěřil možnosti, že Trója skutečně existovala a že ji najde. V druhé biografické části o objeviteli se dovídám, co vše musel podstoupit, aby si splnil svůj sen z mládí a jak toho dosáhl a co našel a jakými prostředky to dosáhl. Vhodná je i třetí část, kdy je vše zhodnoceno "vědecky", co bylo anebo nebylo a patrně to již nebude nikdy zjištěno! Velice dobrá kniha, může to být literatura faktu, biografie či beletrie a čtenář pokud se o problematiku zajímá, bude spokojen!
Životopis přední prvorepublikové herečky sepsaný vlastní rukou a komentovaný vlastními názory na jednotlivé životní situace a etapy jejího života. Bez obalu, bez servítku a o všem možném. Na jejím životním příběhu je možno ukázat, že i slavní lidé mají slavná období, kdy jsou na vrcholu a těžká období zkoušek, co vydrží.
Autorova krimi mimo jeho obvyklé řady. Rok vydání originálu 1953. Autor podle mne dokonale zobrazil těžký život drogově závislého a jeho na první pohled nezvladatelného boje s abstinenčními příznaky - a to navíc v těžké životní situaci. Přitom, jak se zbavuje závislosti, stává se z něj detektiv-amatér. Hezká odpočinková kniha, možná i k zamyšlení.
Poslední díl trilogie mi připadá trochu natahovaný, podle mne fikce je až moc odtažená od reality a "shakespreare-konec" je nedotažený! Pohled do zákulisí tajných služeb však stál za to.
Nepřemožitelná dvojitá agentka vyřeší spoustu problémů, je to Superžena - dokáže nemožné! Hezky napsaný román: nelze odhalit, kde je možná skutečnost a kde začíná fikce!
Autorův pokus o popsání souboje špionážních státních agentur USA a Ruska není špatný. Není zřejmé, jak tento souboj probíhá reálně, ale každopádně jsem si svůj obraz vytvořil. Kniha je začátkem pro mne nové řady špionážních thrillerů a tak jdu číst další díl.
Autorka uložila příběh do islandské zimy, domnívala se, že chlad a mráz bude dostatečný, aby mne uchvátila. Tentokrát se jí to nepovedlo: připadá mi to složitě napsané, hodně nepřehledné a proto jenom průměr.
Nereálná zápletka, ale tak dobře zpracovaná a postupně objasňovaná a za vynikajícího vypravěčského umění autora, mi dala pohodu při čtení. Ve střední části si tempo uvadalo, celkový dojem je velmi dobrý!
Zápletka je vyumělkovaná, až moc autorka přehání Vše ale vyváží styl autorky, dialogy a "výkony" všech postav. Kdo zná celou řadu, ten zde dostává to, nač čeká.
Čtení pro ty, kteří čtou celou řadu popořádku a znají vyprávěčský styl autorky a zvyky, obyčeje a dění na Aljašce a jsou obeznámeni s postavami kolem hlavní hrdinky. A navíc vědí, že to není úplná klasická detektivka, ale spíše oslava života ve volné přírodě!
Kdysi jsem se rozhodoval, zda na tuto hru nemám jít do divadla. Nešel jsem. Vychutnal jsem si celou hru v domácím prostředí. Pěkný jazyk, hezké dialogy a závěrečný překvapivý obrat - o co tu jde?- se spoustou myšlenek pro i proti k nadhozenému tématu. A po sto letech si čtenář nad jeho myšlenkami může rozvíjet svoje myšlenky. Nadčasové!