kopretina21 kopretina21 komentáře u knih

Průvodce řidičky aneb Jezdím dobře, jezdím sama Průvodce řidičky aneb Jezdím dobře, jezdím sama Slávka Nejedlá

Čekala jsem trochu víc. V pravidlech silničního provozu si přečtu skoro to samé. Našla jsem tam jen pár zajímavých rad.
Největším zklamáním je pro mne to, že autorka svůj text adresovala v 95% pouze rodičkám s manuálem...

24.07.2024 3 z 5

Hlad Hlad Alma Katsu

Čekala jsem víc. Zajímavé téma, ale v podstatě zkažené fikcí (na zadních deskách napsáno: "špetka nadpřirozených prvků"...to je úsměvné, skoro celé je to právě o tom. Zklamalo mě to. Skutečný příběh této tragické výpravy by snesl pouze syrové vylíčení bez příkras.
Velké množství postav, bylo možné se v nich lehce ztratit.
Špatná korektura - občas chyby, pár vět dávalo špatný smysl. Škoda.
Ale přečteno na jeden zátah, zvědavost mě hnala až na poslední stránku.
Shrnutí: s opatrností lze doporučit

24.07.2024 3 z 5

Země skrytých úsměvů Země skrytých úsměvů Markéta Hejkalová

Pro mně nepoživatelné a nezdařilé, ale dočetla jsem to.
Mám pocit, že povídky byly napsány "z musu".
Čekala jsem od toho víc, což může být můj problém, proto neřadím k odpadu.

23.10.2021 1 z 5

Tajné dějiny značek Tajné dějiny značek Matt MacNabb

Velmi zajímavé a překvapující informace. Na zmíněné značky se teď budu dívat jinak. Část z nich má opravdu temnou minulost, často spojenou s nacismem.
Kapitola Winchester je dle mého názoru TOP, ale za přečtení stojí všechny.

26.09.2021 4 z 5

Toskánské dítě Toskánské dítě Rhys Bowen

Miluji Toskánsko, tak jsem se do této knížky pustila s nadšením.
O Toskánsku to moc není, ale jako oddychovka se to dá. Trocha napětí, nakonec rozuzlení, nechybí ani vražda.
Kniha neurazí, nenadchne.

23.08.2021 3 z 5

Tajemství hedvábného vějíře Tajemství hedvábného vějíře Lisa See

Pěkné čtení, zařazuji mezi kvalitnější kusy.
M.j. hodně se lze dozvědět o krutém zmenšování chodidel, které podstupují děvčátka již od útlého věku.

22.08.2021 4 z 5

Pravda o mém muži Pravda o mém muži Halina Pawlowská

Žádný světový román to tedy není, pravda. Ale leccos se dozvíme především o paní Halině P. Mně některé pravdy (zejména o ní) docela překvapily. A některé ne moc příjemně, Ale to už je život.
Kniha je myslím dobrá, abyste se mohli na autorku podívat komplexněji.

22.08.2021 3 z 5

Matěj maluje mapy Matěj maluje mapy Michaela Hošková

Skvělé a neotřelé.

15.01.2021 5 z 5

Dvacet jedna pravd o lásce Dvacet jedna pravd o lásce Matthew Dicks

Zvláštní...místy vtipné. Místy ne.

07.01.2021 3 z 5

Haredim Haredim Eliška Blažková

Beze srandy. Tohle je hluboký a jedinečný zážitek!

23.12.2020 5 z 5

Pačinko Pačinko Min Jin Lee

Jednoduše: skvělé. Kniha předčila má očekávání. Velice zajímavý vzhled do života Korejců v Japonsku, po celé 20 století. Téma je mi blízké i díky vlastní znalosti korejských i japonských reálií.

15.12.2020 5 z 5

Narodený v modrú stredu Narodený v modrú stredu Daniel Tammet

Dlouhodobě se zajímám o savanty, kniha tedy nemohla chybět v mém portfoliu. Je skvěle napsaná, čtivá. Sama jsem tu pro sebe sama našla některé odpovědi. Popisované synestezie a některé další fenomény mi nejsou cizí.

01.12.2020 5 z 5

Čau uprchlíci! Čau uprchlíci! Tuvia Tenenbom

Tuvia podává nečernobílý pohled na věc. Druhá polovina knihy je lepší, je třeba vydržet a dočíst až tam. Kvalit knihy Všechny jejich lži však dle mého nedosahuje. Ale za přečtení určitě stojí.

01.12.2020 4 z 5

Start-Up Nation: Příběh izraelského hospodářského zázraku Start-Up Nation: Příběh izraelského hospodářského zázraku Dan Senor

Úžasný pohled na to, proč je Izrael tak úspěšná v mnoha odvětvích. Zajímavé reálie, vhled do povahových vlastností obyvatel. Kdybychom si vzali jen kousek z toho a uměli se poučit...Před nezdolností izraelského lidu smekám.

25.11.2020 5 z 5

Muzeum nesplněných slibů Muzeum nesplněných slibů Elizabeth Buchan

Velice čtivé: Praha v době estébácké-Berlín po pádu zdi-současný Pařížský životní styl. Protkáno napínavým příběhem o zmařeném vztahu. S blížícím se koncem jsem byla napnutější a napnutější, zda-li se nakonec dozvím stále přítomnou otázku: "jak ON skončil". Vůbec to nebylo špatné. Zajímavě protkané dějové linky. Muzeum byl hodně neotřelý nápad...
Překvapující je autorčina velice dobrá znalost tehdejších českých reálií a uvažování lidí za socialismu...my, co si to pamatujeme, musíme nutně říci: ano, bylo to tak.

24.11.2020 5 z 5

Konkláve Konkláve Robert Harris

Autor tam tak trochu nacpal svoji vizi o možném šťastném světě, pokud by papežem byl liberál, rozvolňující všechny tradiční hodnoty na kterých stojí základy naší civilizace. To mě dost zklamalo. Závěr je překvapivý, ale moc nevybočuje z výše uvedeného. Pro tyhle vize se totiž náš tradiční svět hroutí.
Některé pasáže - pro mne, církevního neznalce - byly méně pochopitelné. Ale nebylo jich moc. Po počátečním zmatku z jmen se to vytříbilo, zůstalo pár hlavních postav a přestala jsem se ztrácet.
Zajímavé informace, jak probíhá volba. Až bude příště, tak si připomenu, kolik nejrůznějších intrik (vč.korupce) za volbou papeže může být. Nedělám si iluze.
Knihu jsem četla ve slovenštině a bylo to fajn.

11.06.2020 2 z 5

V podezření V podezření Michael Robotham

Excelentní od začátku do konce. Kniha se čte jedním dechem. Vřele doporučuji.

07.05.2020 5 z 5

Hygge - Prostě šťastný způsob života Hygge - Prostě šťastný způsob života Meik Wiking

Čtení samotné knížky je prostě ve své podstatě hygge. Dobře se čte o těch svíčkách, útulnu a tak. Hlavně, když je za okny nevlídno. V knize se však stále dokola opakují stejné náměty. Kdyby byla poloviční, asi by se nic nestalo.
Samotné čtení vytváří pocit útulna v duši, takže přečtení nezaškodí.

19.01.2020 3 z 5

Mlčenlivé ženy Mlčenlivé ženy Kerry Fisher

Zajímavý exkurs do mysli ženy, která je plíživě týraná svým manželem.
Konec slabší.

25.09.2019 3 z 5

Zpovědník vrahů Zpovědník vrahů Slavomil Hubálek

Poněkud sebeoslavné, jednostranně ideologicky pojaté (pravda a láska...). Jednoduchý styl.
Čekala jsem od toho víc.

13.09.2015 1 z 5