Kopta

Stejně tak jako mě to dokázalo oslovit, i tak jsem občas autorovi nevěřil. Což je hodně zvláštní. Taková ta nerýmovací poezie, proti které nic nemám, ale i v této změti slov, které bylo pro báseň ažaž...

Audio ČRo: Velice příjemné setkání. Asi dost osekané, ale v rámci rozhlasové hry to zpracování bylo úžasné.

Podobné jako Žemličkova díla, kombinace politiky, sociálního soužití a podobně. Také to husitství. Přínosné.

Hezké připodobnění tehdejší doby a přerodu. Většinou základy, ale mnohdy zajímavé detaily.

Jakési detailnější doplnění Justovi knihy. V tom tkví tato síla, ale zrovna tuto knihu jsem si asi užil nejvíce.

Příjemné vyobrazení tehdejší doby. Lakoničtější, ale přínosné.

Audio ČRo: Jiří Langmaier jako intrikán ve francouzském prostředí. Až zvláštně zvrhlé.

Tohle je bohužel přesně jedna z těch knih, u kterých jsem se absolutně nechytal ani na jednom odstavci. Přišla "džungle slov", ve které jsem nebyl vůbec najít kontext. Mnohem horší džungle než taoismus.

Po širší obhlídce oceňuji mnoho aspektů knihy. Mě onen styl však vůbec nebaví a představa, že tento hyperrealismus pojede další 500 stránek, je ubíjející. Trochu zamrzí, že na poetický název knihy, obsah sám je strohý jako manuál leštiče na parkety (což neznamená, že by nebyl kvalitní).

Já si myslím, že pan Borovička dělal vše, co mohl. Ještě se to snažil dát dohromady hezčími analogiemi z minulosti. Téma samo o sobě to není sexy, ale šlo o zkousnutelnou možnost.

Hezké přiblížení české tématiky v USA. Hlavně přínosnost pro Evropu.

Hezké spojení děl, výmluvné samo o sobě.

Audio ČRo: Krásně odvyprávěna záležitost, nad které zůstává rozum stát. Vám taky vše nejlepší, Patriku.

Takové Roky 2. Nejhorší spíše je, že text nemá konstantní myšlenku. Nicméně to plyne hezky a nečekaně záživně. Ne vždy je to zadarmo.

Uznávám, že po neuvěřitelně dlouhé době sci-fi/fantasy, které mě ovšem opravdu bavilo. I když jsem občas vůbec netušil, co se děje, autor a překladatel dokázali vytvořit dokonalou symbiózu narativu, která mě opravdu strhla.

Není to úplně ten můj typ poezie, ale má zase velmi hezká pasáže i tak.

Prokousávám se jak lýkožrout, ale nenese to moc ovocí. Určitě zajímavá kniha, která mě prvních 100 stran opravdu držela, ale pak to začalo vypadat na generický počin, který se točil v tom samém dokola. Když jsem neměl za sebou ani půlku, seklo to bohužel se mnou. Konec samotný ale nadějný.

Audio ČRo: Po dvou dílech vzdávám. Oceňuji, určitě má své příznivce, ale na mě moc vtíravě patetické.